Facebook Pixel Κάτι τρέχει με τον Μέσι...
Ποδόσφαιρο
| 2014-07-15 11:42:00

Κάτι τρέχει με τον Μέσι...

Κάτι τρέχει με τον Μέσι...

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τον Λέο Μέσι που δεν είναι ο παίκτης που θαυμάσαμε και όσους διαψεύστηκαν πανηγυρικά για την άλλη εικόνα που περίμεναν από τον Αργεντινό.

Αυτός δεν είναι ο Λέο που θαυμάσαμε, ο Μέσι που μας άφηνε με το στόμα ανοιχτό όταν έφτανε η μπάλα στα πόδια του. Ισως θα ήταν και άδικη η απαίτηση για τον «εξωγήινο» που διέλυε τα ρεκόρ και τις αντίπαλες άμυνες με εκνευριστική ευκολία.

Οι «ειδικοί» υποστήριξαν ότι ο αρχηγός της εθνικής Αργεντινής έκανε συντήρηση όλο τον χρόνο στην Μπαρτσελόνα προκειμένου να εμφανιστεί... πυραυλοκίνητος στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του: Να πάρει το Μουντιάλ για να σταθεί δίπλα στον θρόνο του «θεού» Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Ο Μέσι ήταν καθοριστικός στη φάση των ομίλων με τέσσερα γκολ πρόκρισης και πρώτης θέσης που απλοποίησαν το έργο της «αλμπισελέστε», είχε εκλάμψεις με Βέλγιο και Ολλανδία, αλλά στον τελικό, μετά από ένα καλό πρώτο ημίχρονο, άρχισε να σβήνει σιγά σιγά.

«Αξίζαμε κάτι περισσότερο, γιατί είχαμε ευκαιρίες, αλλά δεν τις εκμεταλλευτήκαμε. Είναι πολύ σκληρό για εμάς» κατάφερε να ψελλίσει ο 27χρονος άσος, ο οποίος δεν προβληματίζει μόνο για τη γενική του εικόνα, αλλά και από τους όλο και πιο συχνούς εμετούς.

«Η θεραπεία με αυξητική ορμόνη που είχε κάνει μικρός δεν έχει καμία απολύτως σχέση» έχει ξεκαθαρίσει ο γιατρός Ντιέγκο Σβάρσταϊν, ο ενδοκρινολόγος που έκανε τη θεραπεία με ενέσεις προκειμένου ο έχων προβλήματα ανάπτυξης Μέσι να καταφέρει να φτάσει σε ένα πιο φυσιολογικό ύψος.
Κάτι τρέχει με τον Μέσι (pics)

Αθλητές πρώτου μεγέθους όπως ο ρέκορντμαν Γιουσέιν Μπολτ ή ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ τη δεκαετία του `70, Μπιλ Ράσελ, ταλαιπωρήθηκαν από παρόμοιο πρόβλημα, το οποίο δεν δείχνει να ανησυχεί ούτε τον ίδιο, αλλά ούτε και τον πατέρα–μάνατζέρ του. «Οφείλεται λίγο στο άγχος και σε κάτι οργανικό. Συμβαίνει και σε άλλους μεγάλους αθλητές» εξηγεί ο Χόρχε Μέσι για τον Λέο, ο οποίος συνήθως νιώθει καλά αφού... ξεφορτώνει.

Αυτή τη φορά, το βάρος εξακολουθεί να το κουβαλάει, αφού δεν πέτυχε αυτό που ήθελε ταξιδεύοντας για τη Βραζιλία. Σε τέσσερα χρόνια, ο Μέσι θα είναι 31 ετών, σε ικανή δηλαδή ηλικία για να κυνηγήσει το μεγάλο όνειρο. Αυτή, όμως, θα είναι και η τελευταία ευκαιρία, χωρίς να γνωρίζουμε και ποιον Μέσι θα βλέπουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τον θεϊκό ή τον γήινο;

Μία μπάλα με... αγκάθια

Ούτε ο ίδιος ήθελε το βραβείο της Χρυσής Μπάλας και το έδειξε. «Αντιπροσωπεύει πολύ λίγα για εμένα, αφού το μόνο που με ενδιέφερε ήταν η κούπα» δήλωσε ο Μέσι, ο οποίος βρέθηκε, χωρίς να φταίει, στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής. Ελάχιστοι, μεταξύ των οποίων ο Αλεχάντρο Σαμπέλα («η Χρυσή Μπάλα άξιζε στον Μέσι»), ήταν αυτοί που συμφώνησαν με την απόφαση της τεχνικής επιτροπής της FIFA.

Ποιοι την αποτελούν; Προπονητές όπως ο Ζεράρ Ουγέ, ο Γκαμπριέλ Καλδερόν ή ο Χινές Μελέντεθ, αλλά και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Ιοάν Λουπέσκου, ο Μίξου Παατελάινεν και ο Σάντεϊ Ολίσε. Ο Τύπος σε όλο τον κόσμο έκανε λόγο για «ακατανόητη» απόφαση (ακόμα και στην Αργεντινή υπήρξαν αρκετοί που απόρησαν, εστιάζοντας στη μέτρια εικόνα του στα νοκ άουτ παιχνίδια), ενώ η μαδριλένικη (έχει σημασία αυτό...) εφημερίδα «AS» χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την επιλογή του ως κορυφαίου του 20ού Μουντιάλ.

Γιατί βγήκε ο Λαβέτσι;

Στη φωτογραφία, ο Εζεκιέλ Λαβέτσι παρηγορεί τον Χαβιέρ Ματσεράνο, ενώ δίπλα τους περνάει ο Αλεχάντρο Σαμπέλα. Η απόφαση του τελευταίου να αντικαταστήσει στο ημίχρονο τον Λαβέτσι, ενώ ήταν από τους κορυφαίους της Αργεντινής, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Ο προπονητής υποστήριξε πως «ήταν πολύ καλός, αλλά ψάχναμε μια διαφορετική προσέγγιση του αγώνα», η οποία βεβαίως δεν ήρθε, αφού ο Σέρχιο Αγουέρο ήταν αρνητικότατος. Η λογική εξήγηση ήταν πως χτύπησε, αλλά η σύντροφος του «Πότσο», Γιανίνα Σκρεπάντε, αποκάλυψε πως «τον ρώτησα αν ήταν τραυματίας και μου είπε πως όχι». Οπότε;

Συγκαταβατικός Μαραντόνα

Οι (πολύ) κακές γλώσσες λένε πως δεν ήθελε την κατάκτηση του Μουντιάλ από την Αργεντινή προκειμένου να παραμείνει ο μόνος θρύλος του ποδοσφαίρου της χώρας. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στάθηκε στο πλευρό του Λιονέλ Μέσι και της «αλμπισελέστε», τονίζοντας πως «άξιζαν τουλάχιστον τα πέναλτι, αφού έδωσαν και τη ζωή τους στο γήπεδο».

Ο Ντιεγκίτο εξέφρασε την απορία του για την αντικατάσταση του Εζεκιέλ Λαβέτσι, αλλά δεν θέλησε να ασκήσει κριτική στον Αλεχάντρο Σαμπέλα, αν και υποστήριξε πως «ο Σέρχιο Αγουέρο δεν ήταν έτοιμος για τέτοιου επιπέδου αγώνα».

Ο Μαραντόνα απέδωσε το γκολ του Μάριο Γκέτσε («πόνεσε η ψυχή μου») σε λάθος των κεντρικών αμυντικών, στάθηκε στις χαμένες ευκαιρίες («αν έμπαινε αυτή του Ιγκουαΐν, εμείς θα κάναμε τον γύρο του θριάμβου»), ενώ συμφώνησε με τη γενικευμένη άποψη ότι ο Μέσι δεν άξιζε το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή.

«Τον είδα σαν να μην ήθελε να πάρει το βραβείο. Θα του χάριζα τον ουρανό, αλλά όταν δεν είναι δίκαιο και θέλουν να τον κάνουν να κερδίσει κάτι που δεν κέρδισε, είναι άδικο» τόνισε χαρακτηριστικά, «απονέμοντας» τον τίτλο στον Χάμες Ροντρίγκες και εξαίροντας Αριεν Ρόμπεν και Τόμας Μίλερ.

Πρώτα ξύλο, μετά αποθέωση

Περίμεναν πώς και πώς να δουν τον Λιονέλ Μέσι να σηκώνει την πολυπόθητη κούπα. Και όταν ο Μάριο Γκέτσε τους στέρησε το όνειρο, η αντίδρασή τους δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Μετά το τελευταίο σφύριγμα του Νίκολα Ριτσόλι, επεισόδια ξέσπασαν στις κεντρικές πλατείες του Μπουένος Αϊρες, όπου έγινε πλιάτσικο σε μαγαζιά και σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με απολογισμό 60 συλλήψεις και 15 τραυματίες αστυνομικούς.

Οι ώρες πέρασαν και η ηρεμία απλώθηκε στην Αργεντινή, με την οργή να δίνει τη θέση της στην ευγνωμοσύνη προς την «αλμπισελέστε». Προς επιβεβαίωση αυτού η υποδοχή ηρώων που επιφύλαξαν στην αποστολή, η οποία έφτασε στην πρωτεύουσα χθες το μεσημέρι. «Κλείσατε τα στόματα σε πολλούς και ένιωσα μεγάλη περηφάνια ως πρόεδρος 40 εκατομμυρίων Αργεντινών, για το πώς υπερασπιστήκατε τα χρώματα της Αργεντινής» η φράση της Κριστίνα Κίρσνερ, η οποία υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τους δευτεραθλητές κόσμου.

Ο νέος Κοντεσάλ

Πανθομολογούμενο είναι ότι ο Μάνουελ Νόιερ δεν υποπίπτει σε πέναλτι στην έξοδο όπου συγκρούεται με τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν και τον βγάζει για λίγο... νοκ άουτ με το γόνατό του. Δεν είχαν την ίδια άποψη αρκετά αργεντίνικα ΜΜΕ, τα οποία βάφτισαν τον Νίκολα Ριτσόλι ως «τον Κοντεσάλ του 21ου αιώνα», ανατρέχοντας στον Μεξικανό που είχε δώσει το αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ των Γερμανών στον τελικό του 1990. Στα πρωτοσέλιδα, πάντως, άφησαν στην άκρη τον Ιταλό ρέφερι και στάθηκαν στη μεγάλη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών. «Αργεντινή, είμαστε περήφανοι» ανέφερε η «Dia», η οποία χαρακτήρισε «έμβλημα» της ομάδας τον Χαβιέρ Ματσεράνο και επαίνεσε την «αλμπισελέστε», επειδή έπαιξε «σαν ίση προς ίση» τη Γερμανία. «Μουντιαλική ευγνωμοσύνη» ο τίτλος της «Ole», η οποία αναφέρεται στο πέναλτι, επισημαίνοντας όμως το γεγονός ότι «δώσαμε και την ψυχή μας», ευχόμενη να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια, ώστε να μη χρειαστεί εκ νέου αναμονή 24 ετών. Η «Nacion» επέλεξε ως τίτλο το «χωρίς κύπελλο, αλλά με περηφάνια», χαρακτηρίζει «πειστική» την εμφάνιση της εθνικής ομάδας και στέκεται στην αναποτελεσματικότητά της στην τελική προσπάθεια. Η «Clarin», τέλος, επισήμανε πως «η Αργεντινή πάλεψε μέχρι το τέλος, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τον τίτλο».

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags