Πρόκειται για το κρατικό, επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας που μέσω του 53χρονου, Γιασίρ Αλ- Ρουμαγιάν, έμπιστου του διαδόχου μονάρχη Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διαχειρίζεται πάνω, κάτω τα 650 δις ευρώ που η βασιλική οικογένεια διέθεσε, γενικώς και αορίστως για πάσης φύσεως επενδύσεις. Ο Αλ Ρουμαγιάν όμως, παράλληλα με το 75% της κάθε μίας από τις τέσσερις «Αλ» κατέχει και το 100% της αγγλικής Νιουκάσλ. Ως νόμιμος πρόεδρός της πηγαίνει συχνά στη βασιλική του σουίτα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», κάθε φορά περικυκλώνεται από τραπεζίτες και επιχειρηματίες που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για ένα ραντεβού, τους βλέπει και τους ακούει όλους, ένα 5λεπτο τον καθένα, κάποιους άλλους με διαφορά ακόμη και μηνών κι ανάλογα με τη διάθεσή του, μία διαμένει στο Νιουκάσλ, μία στο Λονδίνο και το Μόντε Κάρλο, μία και στην Τζέντα.

 Σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times ειπώθηκε ότι οι Σαουδάραβες έχουν βαλθεί να κατακτήσουν τον κόσμο της «στρογγυλής θέας» γιατί είχαν σκοπό, μαζί με την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα να διοργανώσουν, το 2030, το ωραιότερο Μουντιάλ όλων των εποχών. Ύστερα όμως από την αποχώρησή τους, δια στόματος του Σαουδάραβα, Υπουργού Εξωτερικών, Φαρχάν Αλ Σαούντ ο παγκόσμιος Τύπος προσανατολίζεται στην εκτίμηση ότι, βάζοντας χέρι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι η καλύτερη, δυνατή διαφήμιση για να εξιλεωθεί η εικόνα της χώρας από τις συχνές κατηγορίες για επαναλαμβανόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι ακόμη καλύτερη διαφήμιση, η σιωπηλή του διείσδυση, μέσω Νιουκάσλ, στην Premier League, το ωραιότερο, με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση και κυρίως πλουσιότερο πρωτάθλημα του κόσμου.

 Υπάρχει όμως ένα «ναι μεν, αλλά», γιατί τώρα τελευταία και ύστερα από δημοσίευμα της Daily Mail, το Public Investment Fund κατηγορήθηκε ανοικτά, από τη διοργανώτρια Αρχή της Premier League για αθέμιτο ανταγωνισμό, σύγκρουση συμφερόντων και για πιθανές δοσοληψίες και με την Τσέλσι, πράγμα το οποίο απαγορεύεται ρητά. Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα, το σαουδαραβικό Pif εξαγόρασε ένα σημαντικό ποσοστό της αμερικανικής εταιρίας Clearlake Capital, το επενδυτικό fund από την Καλιφόρνια που μαζί με τον Τοντ Μπόελι αγόρασε πέρυσι τους «Blues» από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Και αφού την εξαγόρασε προσπαθεί τώρα ν’ απαλλάξει την Τσέλσι από τα λεγόμενα «βαριά συμβόλαια», πείθοντας με χρυσά συμβόλαια τους ποδοσφαιριστές, οποιαδήποτε ηλικίας, όχι απαραιτήτως 38άρηδες, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο ν’ αφήσουν την Premier για την φιλόδοξη Saudi Arabia Professional League.    

  Από την Τσέλσι, η πρωταθλήτρια Αλ- Ιτιχάντ μόλις πήρε τον Ν’Γκολό Καντέ, ιδανικό ασίστμαν του Γάλλου συμπατριώτη του, Καρίμ Μπενζεμά. Η Αλ- Χιλάλ προσφέρει 100εκ. ευρώ για τον Λουκάκου (αυτή τη στιγμή δανεικό στην Ίντερ) και 50 για τον Κουλιμπαλί. Η Αλ- Νασρ περιμένει τον Μαροκινό Ζιγιέκ. Και η Αλ- Αχλί το πρώην Νο 1 Μεντί.

 Με βάσει τον αυστηρότατο κανονισμό της Premier League, μία από τις δύο, Νιουκάσλ ή Τσέλσι δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν είτε για σύγκρουση συμφερόντων, είτε για παραβίαση του οικονομικού fair- play, όπως για παράδειγμα η -καταριανή- Μάντσεστερ Σίτι πέρυσι που χρειάστηκε να λάβει το πράσινο φως όλων των μελών της Premier για τα 100εκ.ευρώ που είχε πληρώσει στην Άστον Βίλα για τον Γκρίλις. Με αυτόν τον τρόπο όμως, το ποδόσφαιρο κινδυνεύει να γίνει μία γιγαντιαία Monopoly όπου ανταλλάσεις το Σύνταγμα με την Ομόνοια, μόνο και μόνο για να έχεις ένα δυνατό χαρτί για να πάρεις ένα «φιλέτο» στη Βουλιαγμένη. Χωρίς νόημα, γοητεία ή πάθος, ξερά και κοφτά στο βωμό του κέρδους και στο έλεος του τζόγου…