Facebook Pixel Καοϊμίν Κέλεχερ: Ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ που ξεκίνησε ως επιθετικός
Ποδόσφαιρο
| 2024-02-26 17:31:00

Ιστορία για βιβλίο: Ένας γεννημένος τερματοφύλακας που ήταν πρώτος σκόρερ... (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη

Ο ήρωας της Λίβερπουλ είναι ο Καοϊμίν Κέλεχερ. Η ιστορία ενός τερματοφύλακα που κάποτε σκόραρε σαν τον Μοχάμεντ Σαλάχ.

Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Λιγκ Καπ Αγγλίας κόντρα στην Τσέλσι χάρη σε γκολ του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ στο 118΄ της παράτασης, αλλά ο ήρωας της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ ήταν ο τερματοφύλακας, Κουίβιν Κέλεχερ.

Το καμάρι του Κορκ, όπως τον αποκαλούν, έχει διανύσει πολύ δρόμο στη ζωή του για να φτάσει να υπερασπίζεται την εστία των κόκκινων. Ο Κέλεχερ ήταν ένας θανατηφόρος επιθετικός στα νιάτα του, ένα συγκρατημένο αγόρι που μισούσε να βλέπει την ομάδα του να χάνει.

Το «χταπόδι» από μια αθλητική οικογένεια

Με το ψευδώνυμο «Χταπόδι» ο Καοϊμίν γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1998 και ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Ο νεότερος από τους πέντε γιους σε ένα αθλητικό σπίτι, αφού όλα τα αδέρφια είναι επαγγελματίες αθλητές σε διαφορετικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, γκολφ, hurling).

Ο πατέρας Ρέι ήταν δάσκαλος και ο Καοϊμίν Κέλεχερ παρακολούθησε το Presentation Brothers College στο κέντρο του Κορκ, αφού οι γονείς του είναι πιστοί Καθολικοί, τον ανάγκασαν να φοιτήσει σε αυτό το ιδιωτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθολικών αγοριών.

Εστίασε στο ποδόσφαιρο

Τότε στο Presentation Brothers College, τα κύρια αθλήματα ήταν το ράγκμπι και η κωπηλασία. Αν και ο Κέλεχερ δοκίμασε αυτά τα αθλήματα, η κύρια εστίασή του ήταν το ποδόσφαιρο. Ο νεαρός πήρε το ποδόσφαιρο λίγο πιο σοβαρά από άλλα αθλήματα.

Οι σχολικές μέρες του Κουίβιν είχαν μερικές καλές αναμνήσεις ποδοσφαίρου. Η καλύτερη ήταν να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει τον τελικό του κολεγιακού κυπέλλου, νικώντας τους Christian Brothers. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο πολύ πριν από την εφηβεία του και μισούσε κάθε φορά που η ομάδα του έχανε έναν αγώνα. Ο Κέλεχερ ήταν ένα ήσυχο άτομο, αλλά μπορούσες να το καταλάβεις αν δεν ήταν ευχαριστημένος με κάτι.

Σκόραρε σαν τον... Σαλάχ

Με την υποστήριξη του συλλόγου της πόλης του και της αθλητικής οικογένειας, ο νεαρός είχε το κατάλληλο περιβάλλον για να πραγματοποιήσει το μεγάλοόνειρο να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα με τη Ringmahon Rangers και σε αυτή την Ακαδημία έλαμψε ως επιθετικός. Σκόραρε μεταξύ 20 και 30 γκολ ανά σεζόν και δεν πίστευε ποτέ ότι μια μέρα θα μεταπηδούσε μόνιμα σε τερματοφύλακα.

Η αλλαγή σε τερματοφύλακα με ένα τηλεφώνημα του μπαμπά

Επρόκειτο να εμφανιστεί σε έναν εθνικό διαγωνισμό που ονομάζεται Κύπελλο Κένεντι και θα έπαιζε ως σέντερ φορ, αλλά κατέληξε να υπερασπιστεί την εστία. Η Ringmahon Rangers ξεκίνησε τη σεζόν με τον Ρόμπι Ο'Λίρι στο τέρμα, αλλά αυτός ο τερματοφύλακας ήταν νεότερος από όλους και δεν του άρεσε να παίζει με μεγαλύτερα αγόρια.

Ξαφνικά, σταμάτησε να παίζει για την ομάδα. Όταν έφυγε, ο σύλλογος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια δύσκολη κατάσταση. Η Ακαδημία γνώριζε ότι η εύρεση ενός νέου τερματοφύλακα δεν θα ήταν εύκολη. Ο Ρέι Κέλεχερ αντιλήφθηκε την κατάσταση και κάλεσε τον προπονητή. 

«Κάθισα στο αυτοκίνητο ένα βράδυ μετά την προπόνηση. Αυτή ήταν μια μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ο Ρέι τηλεφώνησε και μου είπε: "Θα βάλεις τον Κουίβιν στο τέρμα;" Ήμουν απρόθυμος γιατί ο ήταν ο καλύτερος επιθετικός μας. Μετά το αίτημα, είχα μια κουβέντα με τους άλλους προπονητές. Ήμασταν όλοι πολύ διστακτικοί. Ήταν λίγο τρελό και το είπα στο τέλος στον μπαμπά Κέλεχερ.  "Κοίτα, Ρέι, δεν είμαστε σίγουροι ακριβώς αν είναι η σωστή απόφαση. Αλλά θα πάω μαζί του. Θα τον ρίξουμε και θα δούμε πώς θα αποδώσει…", αποκάλυψε ο κόουτς.

Ντεμπούτο με ήττα λόγω ανέμου

Μόνο ο αυτοκινητόδρομος N40 χώριζε το γήπεδο της ομάδας από την είσοδο της θάλασσας. Αυτό προκάλεσε ένα ζήτημα ισχυρών ανέμων που πνέουν στα γήπεδα. Αυτός ο άνεμος μερικές φορές συνεχίζεται για ολόκληρη την ποδοσφαιρική σεζόν. Αναστατώνει τους παίκτες και προκαλεί παράξενα γκολ.

Ο προπονητής τερματοφυλάκων της Ringmahon Rangers προειδοποίησε τον Κέλεχερ για να το γνωρίζει. Δυστυχώς, ο πρώτος του αγώνας ως τερματοφύλακας δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Την ημέρα του πρώτου του αγώνα, ο αέρας έκανε την μπάλα να κινηθεί σε περίεργη κατεύθυνση. Αυτό έκανε τον Κέλεχερ να μην αποκρούσει ένα συγκεκριμένο σουτ, οδηγώντας στην ήττα της ομάδας του με 1-0. Ήταν καταστροφικό για τον νεαρό που δεν ήθελε ποτέ να χάσει τον πρώτο του αγώνα.

Γεννημένος για τερματοφύλακας

Η εμφάνισή του στα επόμενα ματς μετά από εκείνη την ήττα ήταν εξαιρετική. Λίγους μήνες αργότερα, όλοι άλλαξαν γνώμη για εκείνον. Οι γονείς του Κέλεχερ, αυτή τη φορά δικαιολόγησαν την απόφασή τους να γίνει ο γιος τους τερματοφύλακας. Όλοι αποδέχτηκαν ότι το αγόρι ήταν προορισμένο να γίνει τερματοφύλακας.

Ο νέος τερματοφύλακας συνήθισε να σώζει την ομάδα του από ήττες. Όταν ήταν σέντερ φορ, η ομάδα του θα ήταν 2-0 πίσω στο σκορ και αυτός θα έκανε χατ-τρικ στο δεύτερο ημίχρονο. Τώρα που ήταν στο τέρμα, του άρεσε να κάνει αποκρούσεις για να αποτρέψει οποιοδήποτε γκολ.

Ο Κέλεχερ έγινε αυτός ο σπάνιος τερματοφύλακας. Η Ιρλανδία είχε λίγους τερματοφύλακες που δοκίμαζαν στην Αγγλία. Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Αλλά μέσα σε λίγα χρόνια, ο Κέλεχερ ήταν πάνω από όλους τερματοφύλακες της Ιρλανδίας.

 

Τον ήθελαν ομάδες της Premier League

Είχε την σωματική κατασκευή για τερματοφύλακα. Αυτό που τον βοήθησε ήταν το γεγονός ότι κατάλαβε τι μπορεί να κάνει ένας καλός επιθετικός για να σκοράρει. Αυτό συμβαίνει γιατί ήταν και ο ίδιος πρώην επιθετικός. Ξέρει πού θα πήγαινε ένας επιθετικός για να του κάνει το σουτ.

Πλήθος αγγλικών συλλόγων πάλεψαν για την υπογραφή του. Ανάμεσά τους ήταν η Μπλάκμπερν Ρόβερς και η Άστον Βίλα. Ήταν αυτή τη φορά που οι γονείς του πήραν τα καλά νέα ότι ο γιος τους κλήθηκε να γίνει τερματοφύλακας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας U17.

Όσον αφορά τη μεταγραφή του, ένας σκάουτερ της Μάντσεστερ Σίτι στο Κορκ συνέστησε αρχικά τον Κέλεχερ στον σύλλογό του. Η Σίτι δεν απάντησε και δεν έγινε καμία κίνηση. Έτσι, όταν ο Κέλεχερ εντυπωσίασε με τη νεολαία της Ιρλανδίας, ένας άλλος σκάουτερ της πόλης (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) αναρωτήθηκε γιατί δεν ήταν στα ραντάρ τους.

Εκείνη την εποχή, η Γιουνάιτεντ είχε προσπαθήσει να πάρει τον τερματοφύλακα, αλλά άργησε πολύ. Ο Κέλεχερ απέρριψε τις μετακινήσεις σε Μπλάκμπερν και Άστον Βίλα. Και ήταν πολύ αργά για τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία δεν κατάφερε να δράσει νωρίς. Εκείνη την ώρα, η παντοδύναμη Λίβερπουλ είχε κάνει την κίνηση της.

Δώρο γενεθλίων η αγαπημένη του ομάδα

Ο νεαρός δεν μπορούσε να κάνει καμία μεταγραφική κίνηση παρά μόνο μετά τα 16α γενέθλιά του. Ο Κέλεχερ δεν έφυγε για το Μερσεϊσάιντ μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η Λίβερπουλ του είπε να δει το υπόλοιπο της τελευταίας του σεζόν με τη Ringmahon Rangers – η οποία είχε ένα κατάλληλο φινάλε.

Στο τελευταίο παιχνίδι του Κέλεχερ με την ομάδα έκανε το αδιανόητο. Βοήθησε τους συμπαίκτες του να κερδίσουν τα junior πρωταθλήματα στο Κορκ. Πραγματικά, αυτός ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να τελειώσει το χρόνο του στη Ringmahon Rovers.

Ο Κέλεχερ εντάχθηκε στη Λίβερπουλ μόλις δυόμισι χρόνια αφότου άλλαξε θέση για να γίνει τερματοφύλακας. Αυτή η ονειρεμένη μετακόμιση στο κλαμπ των ονείρων του έγινε αμέσως μετά τα 16α γενέθλιά του.

 
Έτσι «κέρδισε» τον Κλοπ

Ο Κέλεχερ έμεινε στην Ακαδημία της Λίβερπουλ πριν κάνει το ντεμπούτο του για την πρώτη ομάδα τον Σεπτέμβριο του 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχε συνεχίσει να εκπροσωπεί την Ιρλανδία U21. Στις 6 Νοεμβρίου 2018 κλήθηκε στην Εθνική Ανδρών.

Όταν ο Κλοπ είπε στον Κέλεχερ ότι δεν θα παίξει ακόμα με την πρώτη του ομάδα, δεν περίμενε ποτέ την αντίδραση του αγοριού. Ο τερματοφύλακας είπε αρχικά στον Κλοπ ότι αποδέχτηκε την απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ευχαριστημένος με αυτήν. Τότε, ο νεαρός ρώτησε τον μάνατζέρ του. Ο Κέλεχερ ζήτησε απαντήσεις για το γιατί δεν μπορεί να είναι τερματοφύλακας δεύτερης επιλογής της Λίβερπουλ. Για το γιατί δεν μπορεί να είναι το πρόσωπο πίσω από τον Βραζιλιάνο, Άλισον Μπέκερ. Αυτή η ερώτηση έκανε τον Κλοπ να καταλάβει ότι είχε να κάνει με μια πολύ σοβαρή προσωπικότητα.

Για να πω την αλήθεια, για να είσαι ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, πρέπει να είσαι πεισματάρης μέσα σου, να είσαι τολμηρός και να έχεις αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα. Μετά τον τραυματισμό του Άλισον και πολλά λάθη από τον εφεδρικό Άντριαν, ​​ο Κέλεχερ είχε την ευκαιρία που του άξιζε να αποδειχτεί ως νούμερο δύο.

Έγραψε ιστορία στο Champions League

Μετά από μια χούφτα εκπληκτικών αποκρούσεων, ο Κέλεχερ έγινε η δεύτερη επιλογή του Γιούργκεν Κλοπ. Την 1η ημέρα του Δεκεμβρίου 2020, ο Κέλεχερ κράτησε ανέπαφη την εστία του σε μια νίκη επί του Άγιαξ στο Champions League.

Τι παραμυθένιο ξεκίνημα στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ζωή του. Με τη νίκη αυτού του αγώνα Champions League, ο Κέλεχερ έγινε ο 12ος Ιρλανδός ποδοσφαιριστής που το έκανε. Πολύ περισσότερο, ο πρώτος Τερματοφύλακας που το πέτυχε σε πάνω από μια δεκαετία.

 
Ο Νο2 της Λίβερπουλ με τίτλο!

Εκείνη την ιδιαίτερη μέρα, στις 24 Ιουνίου 2021, μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη Λίβερπουλ εδραίωσε τη θέση του ως Νούμερο 2 στη Λίβερπουλ. Το νέο συμβόλαιο ήταν μια ανταμοιβή για την πρόοδο που σημειώθηκε τις προηγούμενες σεζόν.

Η 27η ημέρα του Φεβρουαρίου 2022 είναι μια μέρα που η οικογένεια του Κέλεχερ δεν θα ξεχνούσε ποτέ. Εκείνη την ημέρα, ξεκίνησε στον τελικό του Κυπέλλου EFL 2022 κόντρα στην Τσέλσι. Ο Κέλεχερ σκόραρε το καθοριστικό πέναλτι στη νίκη με 11–10 στη διαδικασία των πέναλτι εναντίον της Τσέλσι του Κέπα. Τώρα, το 2024 ήταν ο ήρωας της Λίβερπουλ στον τελικό του Λιγκ Καπ πάλι με την Τσέλσι.

Η μοναδική του στεναχώρια...

Το μόνο που τον στεναχωρεί; Ότι ο πατέρας του, Ρέι, πέθανε το 2014 και δεν πρόλαβε να δει την επιτυχία του γιου του στο Λίβερπουλ. Ο μπαμπάς του άφησε την τελευταία του πνοή μόλις ένα χρόνο πριν από τη μεταγραφή του στο Άνφιλντ. Πέθανε επίσης μόλις ένα χρόνο αφότου βοήθησε να μετατραπεί ο γιος του σε τερματοφύλακα...

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags