Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Μπορεί τα ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού να μην είναι η… αιώνια διαμάχη όπως αυτά των Ερυθρολεύκων με τον Παναθηναϊκό ή η… σύγκρουση Βορρά και Νότου, σαν εκείνα των Πειραιωτών με τον ΠΑΟΚ, όμως έχουν την δική τους ιστορία που πολλές φορές η ένταση ξεπερνάει τα όρια. Βέβαια πως αλλιώς θα γινόταν αν σκεφτούμε πως η πρώτη μεταξύ τους μάχη για το Κύπελλο Ελλάδας, το μακρινό 1939, διεκόπη και μάλιστα σε μια εποχή που τέτοια φαινόμενα δεν ήταν συνηθισμένα.

Την δεκαετία του 1930 τόσο οι Ερυθρόλευκοι, όσο και η Ένωση ήταν δύο από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας, με τον Ολυμπιακό να έχει έξι πρωταθλήματα, ενώ από την άλλη η ΑΕΚ μπορεί να είχε πάρει μόλις ένα Κύπελλο το 1932, αλλά το ποδόσφαιρο που έπαιζε εντυπωσίαζε τους πάντες. Οι δύο ομάδες κληρώθηκαν για πρώτη φορά να αντιμετωπίσουν η μια την άλλη στις 19 Μαΐου 1939, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, στο Ποδηλατοδρόμιο, με τα εισιτήρια εκείνη την εποχή να κοστίζουν 30 δραχμές, 15 για τους ορθίους, 5 για τα παιδιά και 3 για τους στρατιώτες και τους ναύτες.

Το πρώτο... αίμα

Από την μια οι Ερυθρόλευκοι, που ήταν και γηπεδούχοι, είχαν περάσει κατά σειρά τον ΕΓΟΗ με 13-0 και τον Παναθηναϊκό με 2-0, ενώ η Ένωση τον Άρη Πειραιώς με 7-0 και τον Απόλλωνα Αθηνών με 3-1. Το ντέρμπι ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 16:15, όμως δεν κράτησε για πολύ… Ο διαιτητής της αναμέτρησης, ο κύριος Χατζόπουλος, ήταν δηλωμένος φίλαθλος της ΑΕΚ, όμως και προσωπικός φίλος του Γιάννη Ανδριανόπουλου, προέδρου του Ολυμπιακού, που δέχθηκε κανονικά τον ορισμό του. Οι φιλοξενούμενοι θα καταφέρουν να ανοίξουν το σκορ μόλις στο 1ο λεπτό, όταν μετά από συνεργασία των Βασιλείου και Τζανετή, η μπάλα θα φτάσει στον Μαρόπουλο που θα κάνει το 0-1. Οι Πειραιώτες θα ισοφαρίσουν άμεσα στο 13' με τον Λίβα, όμως τέσσερα λεπτά μετά και πάλι η Ένωση θα πάρει κεφάλι στο σκορ με τον Τζανετή.

Στο 41ο λεπτό θα έχουμε την… έκρηξη. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται ο Χριστόφορος Ράγγος θα χτυπήσει εσκεμμένα τον Μαρόπουλο, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να τον αποβάλει, όμως παίκτης του Ολυμπιακού δεν θα περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου. Οι ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων θα προσπαθήσουν να πείσουν τον ρέφερι του ντέρμπι να αποβληθεί και ο Μαρόπουλος, κάτι όμως που δεν θα γίνει δεκτό, με τον διαιτητή Χατζόπουλο να δηλώνει πως οι παίκτες των Πειραιωτών του έλεγαν πως αν αποβληθεί ο Ράγγος θα φύγει όλη η ομάδα, ενώ παράλληλα ανέφερε πως κάποιοι από αυτούς τον έβριζαν. Ο Χατζόπουλος πήγε στα αποδυτήρια, ενώ λίγο μετά έγινε γνωστό πως ο αγώνας δεν θα συνεχιστεί.

Μάλιστα ο Παναγής Κορσιάνος, παίκτης του Ολυμπιακού εκείνη την εποχή, έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα "Αθλητισμός" και αναφέρθηκε στο περιστατικό. "Θα με πιστέψετε ασφαλώς αν σας πω ότι συμφώνησα απόλυτα με τον κ. Χατζόπουλο και την αποβολή του Ράγγου, όμως ο κ. Χατζόπουλος ήταν εξαιρετικά νευρικός, δεν με άκουσε και με κινηματογραφική ταχύτητα διέκοψε τον αγώνα.

Τον ακολούθησα και του επανέλαβα: Κύριε Χατζόπουλε μπορείτε να συνεχίσετε τον αγώνα καθώς ο Ράγγος αποφάσισε να μην συνεχίσει να λέει πως αγωνιστεί. Όμως ο Χατζόπουλος μου είπε με αλαζονεία: Όταν ο Χατζόπουλος φεύγει από το γήπεδο δεν επιστρέφει".

Η… συμμαχία με Παναθηναϊκό και Απόλλωνα που θα άλλαζε τα πάντα

Πολλοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού κατηγορούσαν ευθέως τον πρόεδρο της ομάδας, Γιάννη Ανδριανόπουλο, που έδωσε την συγκατάθεσή του για να γίνει ο αγώνας με τον Χατζόπουλο και όχι με τον Ηλιάδη, ενώ κάποιοι στεκόντουσαν στο γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν εκπροσωπούνται στο συμβούλιο της ΕΠΟ. Μάλιστα τότε υπήρχε έντονη η φημολογία ότι οι Πειραιώτες σκεφτόντουσαν σοβαρά να αποχωρήσουν από την Ομοσπονδία σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε απόφαση για επανάληψη του αγώνα. Το ακόμα πιο… περίεργο ήταν πως υπήρχε και η διαρροή που ανέφερε ότι τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Απόλλωνας ήταν δίπλα στον Ολυμπιακό σε αυτή την απόφαση, μιας και οι δύο αυτοί σύλλογοι ήταν δυσαρεστημένοι με την ΕΠΟ.

Η επιτροπή Κυπέλλου θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου, με παρόντες τους Καμπουρόπουλο, Οικονομίδη, Ρετσινόπουλο και τον γυμνασίαρχο του ντέρμπι που είχε διακοπεί, Παπαδημιτρακόπουλο, με τις διαφωνίες να είναι πολλές ως προς το τι θα αποφασιστεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οριστεί νέα συνεδρίαση τρεις μέρες μετά, έχοντας καλέσει και ακόμα ένα μέλος της επιτροπής, τον κ. Καλούδη. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να μην υπάρξει επανάληψη του αγώνα, κάτι που σήμαινε πως το ντέρμπι είχε διακοπεί με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού και ότι η ΑΕΚ θα ήταν εκείνη που θα περνούσε στον τελικό. Λίγες μέρες αργότερα και ενώ η Ένωση νικούσε στον τελικό τον ΠΑΟΚ με 2-1 και κατακτούσε το Κύπελλο, η ίδια επιτροπή θα επιβάλλει και έναν μήνα αποκλεισμό στον Ράγγο για ην συμπεριφορά του στον ημιτελικό.