Η είδηση χωρίς αμφισβήτηση προκάλεσε αναστάτωση στον οργανισμό του ΠΑΟΚ! Ο Κάλεντ Νάρεϊ, υπέστη μικροθρομβώσεις σε αγγεία του πνεύμονα, από επιπλοκές λόγω κορονοϊού και απέχει από κάθε αθλητική δραστηριότητα για δύο εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Θα λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θα επανεξετάζεται μέχρι να είναι 100% έτοιμος για να επιστρέψει στη δράση.

Οι επιπλοκές του κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός εκδηλώνεται με δύο σκέλη:

  • Πρώτον κάνει λοιμώξεις του αναπνευστικού, ιδιαίτερα του κατώτερου αναπνευστικού που είναι απειλητική για τη ζωή.
  • Το δεύτερο σκέλος είναι η θρόμβωση, η οποία όταν διαπιστώνεται σε φλεβικό δίκτυο και είναι δημιουργείται κίνδυνος για πνευμονική εμβολή τότε είναι και αυτό απειλητικό για τη ζωή.

Αν υπάρχει θρόμβος σε αρτηρία παθαίνεις έμφραγμα και αν συμβεί στον εγκέφαλο παθαίνεις εγκεφαλικό. Άρα οι θρομβώσεις αποτελούν πολύ σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Η φαρμακευτική αγωγή

Στους ασθενείς με θρομβώσεις χορηγούνται φάρμακα, τα οποία διαλύουν τους θρόμβους και έτσι επιτρέπουν την επαναιμάτωση των ιστών. Ονομάζονται θρομβολυτικά και η χρήση τους γίνεται μόνο σε νοσοκομείο.

Για την πρόληψη των θρομβώσεων χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα. Βέβαια η χορήγηση φαρμάκων εξαρτάται από την περίπτωση του εκάστοτε ασθενή.

Απειλητική κατάσταση για τη ζωή

Αν έχει θρομβώσεις στα αγγεία του πνεύμονα (όπως στην περίπτωση του Νάρεϊ) σημαίνει, ότι έχει κάνει σίγουρα πνευμονική εμβολή. Η πνευμονική εμβολή αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό, το οποίο χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Η πνευμονική εμβολή, όπως περιγράφεται από τον Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα, προκύπτει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο των πνευμόνων φράσσεται από έναν θρόμβο αίματος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σωστή κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες. Εκτός του ότι μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, η πνευμονική εμβολή μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά του αίματος σε ολόκληρο το υπόλοιπο σώμα και να ασκήσει μεγάλη πίεση στην καρδιά. Η πνευμονική εμβολή συχνά συνδέεται με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), που έγκειται στον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος στο πόδι (αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο ή οίδημα στο πόδι σας, καθώς και μια αίσθηση θερμότητας κατά το άγγιγμα). Εάν κάποιο τμήμα αυτού του θρόμβου αίματος διασπαστεί και κολλήσει σε ένα αιμοφόρο αγγείο στους πνεύμονες, μπορεί να προκληθεί πνευμονική εμβολή. 

Δεν πρέπει να μας απασχολεί πότε θα γυρίσει

Πρόκειται λοιπόν για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία σύμφωνα με ιατρικές πηγές σημαίνει, πως ο ασθενής μπορεί να μείνει εκτός δράσης όχι για εβδομάδες, αλλά για μήνες! Μάλιστα το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιατροί λένε, να εύχεστε να πάει καλά ο άνθρωπος και όχι το πότε θα παίξει. Γιατί το πρόβλημα που έχει είναι απειλητικό για τη ζωή του.

Είδαμε εξάλλου στο παρελθόν ποδοσφαιριστές να κάνουν πάρα πολύ καιρό να επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση. Θυμηθείτε την περίπτωση του Αχμέντ Χασάν, όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό, αλλά και αυτή του Γκάνεα, τον οποίο έχουμε να δούμε να αγωνίζεται από τα φιλικά ματς του Παναθηναϊκού στην Κύπρο.

H κατάσταση του Νάρεϊ μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι μάλλον θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Η τελευταία φορά που αγωνίστηκε ο 28χρονος εξτρέμ ήταν κόντρα στον Βόλο για την 4η αγωνιστική των πλέι οφ, όπου σκόραρε 2 γκολ. Συνολικά φέτος μέτρησε 35 συμμετοχές με 8 γκολ και 11 ασίστ.