Facebook Pixel Ολυμπιακός - Κένεντι: Εξτρέμ πολυθεσίτης! Αποθέωση από Μπενίτεθ και Φάμπρεγας - Τον "διάλεξε" ο Μέσι - Προκάλεσε οργή στην Κίνα
Ποδόσφαιρο
| 2023-07-30 19:30:00

Εξτρέμ πολυθεσίτης! Αποθέωση από Μπενίτεθ, Φάμπρεγας - Τον "διάλεξε" ο Μέσι - Προκάλεσε οργή στην Κίνα

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Εξτρέμ πολυθεσίτης! Αποθέωση από Μπενίτεθ, Φάμπρεγας - Τον "διάλεξε" ο Μέσι - Προκάλεσε οργή στην Κίνα

Ποδοσφαιριστής με ταχύτητα, δύναμη, τεχνική κατάρτιση και με μεγάλες δυνατότητες. Μπορεί να παίξει κάθετο παιχνίδι, να δώσει ποικιλία στο στυλ κάθε ομάδας, αλλά και πολλές λύσεις, καθώς αγωνίζεται σε πολλές θέσεις στην αριστερή πλευρά.

Για την απόκτηση δύο εξτρέμ κινείται ο Ολυμπιακός. Ένας από αυτούς είναι ο 27χρονος Βραζιλιάνος Κένεντι, ο οποίος ήρθε ως δανεικός από τη Βαγιαδολίδ και μάλιστα βρίσκεται ήδη από χθες (29/7) στην Ελλάδα για χάρη των Ερυθρόλευκων. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που τον γνωρίζει πολύ καλά ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ από τη θητεία του στη Γρανάδα. Ας δούμε όμως ποια ενδιαφέροντα στοιχεία συγκέντρωσε το Sportdog.gr από την μέχρι τώρα ποδοσφαιρική του πορεία.

Γέννημα της… Σίλικον Βάλεϊ

Το πλήρες όνομά του είναι Ρόμπερτ Κένεντι Νούνες ντο Νασιμέντο. Γεννήθηκε στη… Σίλικον Βάλεϊ της Βραζιλίας, τη Σάντα Ρίτα ντο Σαπουκάι, μία πόλη γνωστή για τις ηλεκτρονικές της βιομηχανίες και το πανεπιστήμιο που παρέχει ηλεκτρονική γνώση. Στο ημερολόγιο της ζωής του όμως δεν έμελλε να γραφτούν σελίδες για τις τεχνολογικές του αρετές.

Οι γονείς του έδωσαν το όνομα του, Τζον Κένεντι, ίσως από επιθυμία το παιδί τους να γίνει διάσημος. Πάντως και άλλοι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιρικοί αστέρες έχουν βαφτιστεί με το επίθετο του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ (όπως ο Τζον Κένεντι της Φλουμινένσε)

Μεταγραφή 8 εκατ.Ευρώ στην Τσέλσι

Ξεκίνησε την καριέρα του από τις Ακαδημίες της Φλουμινένσε. Στην πρώτη ομάδα ανέβηκε το 2013 και κατέγραψε 20 συμμετοχές με 2 γκολ και 5 ασίστ. Το 2015 τον απέκτησε η Τσέλσι, έναντι 6 εκατ.Λιρών ( 8εκατ.Ευρώ), ενώ για την περίπτωσή του είχε ενδιαφερθεί ζεστά και η Εσπανιόλ. Την πρώτη του χρονιά στους «μπλε» πραγματοποίησε  18 εμφανίσεις (14 στην Πρέμιερ Λιγκ, 2 στο Champions League, 2 στο Κύπελλο, 2 στο Λιγκ Καπ), με 2 γκολ και 1 ασίστ.  

Τη σεζόν 2016-2017 όμως δόθηκε δανεικός στη Γουότφορντ, όπου δεν κατάφερε να συμπληρώσει πάνω από 3 συμμετοχές. Η πορεία του στους «Χόρνετς» διακόπηκε εξαιτίας τραυματισμού στο γόνατο, μία εξέλιξη που τον έκανε να δώσει μάχες για την παρουσία του στην Τσέλσι τη σεζόν 2017-2018, όπου μέτρησε μόνο 5 συμμετοχές σε Λιγκ και Κύπελλο Αγγλίας.

Τον «έδιωξε» μεταγραφή 20 εκατ.Ευρώ

Τον Ιανουάριο του 2018, η μεταγραφή του Ιταλοβραζιλιάνου, Έμερσον Παλμιέρι, έναντι 20 εκατομμυρίων Ευρώ, από τη Ρόμα, έθεσε εντελώς εκτός πλάνων τον Κένεντι στο «Στάμφορντ Μπριζ». Έτσι στα 21 του δόθηκε δανεικός στη Νιούκασταλ προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του, με τον τότε προπονητή της Τσέλσι, Αντόνιο Κόντε, να τονίζει, ότι χρειάζεται περισσότερο και συχνότερο χρόνο συμμετοχών.

«Μιλάμε για ένα νέο παίκτη με δυνατότητες και αυτήν την στιγμή πρέπει να παίζει συχνά. Για αυτόν είναι μία τεράστια πρόκληση να πάει στη Νιούκαστλ», ανέφερε και παρομοίασε την περίπτωσή του με αυτήν του Κρίστενσεν που πήγε δανεικός στο Σεντ Τζέιμς Παρκ και όταν επέστρεψε ήταν συνεχώς στην 11άδα.

Πολυθεσίτης κατά τον Ράφα Μπενίτεθ

Πηγαίνοντας τον Ιανουάριο του 2018 στη Νιούκαστλ ο Κένεντι βρέθηκε υπό τις οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος μιλώντας για τον δανεισμό του συνέθεσε το ποδοσφαιρικό προφίλ του Βραζιλιάνου.

 «Ο Κέντι είναι ένας παίκτης, τον οποίο παρακολουθούσαμε από το καλοκαίρι. Ο λόγος που ενδιαφερθήκαμε για την περίπτωσή του είναι, ότι μπορεί να παίξει  σε αρκετές θέσεις, ως εξτρέμ, ως μέσος και επίσης ως αριστερό φουλ-μπακ, κάτι που δίνει στην ομάδα πολλές επιλογές. Έχει δυνατό αριστερό πόδι και καλή ενέργεια», είχε αναφέρει ο Ισπανός τεχνικός.

Στη Νιούκαστλ έπαιξε 13 παιχνίδια σκόραρε 2 γκολ και είχε 2 ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ, η ομάδα γλίτωσε τον υποβιβασμό και έτσι ο δανεισμός του συνεχίστηκε για μία ακόμα σεζόν. Η κριτική για τις εμφανίσεις του όμως εντάθηκαν σε μία αγωνιστική περίοδο που έπαιξε 28 ματς και είχε μόνο 1 γκολ και 1 ασίστ.

Η κλωτσιά σε αντίπαλο που δεν τιμωρήθηκε

Μάλιστα του ασκήθηκε μεγάλη κριτική για μία εμφάνισή του στο ματς με την Κάρντιφ τον Αύγουστο του 2018, στο οποίο έχασε πέναλτι, δεν έκανε ούτε μία σωστή πάσα (ισοφαρίζοντας αρνητικό ρεκόρ που διατηρούσε ο Νίκολα Κάλινιτς το 2010 που ολοκλήρωσε παιχνίδι, χωρίς να καταγράψει ούτε μία επιτυχημένη πάσα ) και κλώτσησε εκτός φάσης αντίπαλο (Βίκτορ Καμαράσα), γλιτώνοντας την απευθείας αποβολή, επειδή ο διαιτητής  (Κρεγκ Πόουσον) δεν είδε το επεισόδιο. Μάλιστα δεν τιμωρήθηκε ούτε αναδρομικά από την Αγγλική Ομοσπονδία, καθώς δεν τον κάλεσε σε περαιτέρω απολογία.

Η γκολάρα στον Άγιαξ

Τη σεζόν 2019-2020 δόθηκε δανεικός εκτός Νησιού, με τη Χετάφε να τον εντάσσει στο δυναμικό της υπό τις οδηγίες του Χοσέ Μπορδαλάς, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο φερόταν να έχει στα χέρια του πρόταση να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Με τη φανέλα της ισπανικής ομάδας έπαιξε 19 ματς στη La Liga με 1 γκολ και 3 ασίστ και 8 παιχνίδια στο Europa League με 2 γκολ και 2 ασίστ, κυρίως ερχόμενος από τον πάγκο, με τον ισπανικό Τύπο να αναφέρει, ότι όποτε έμπαινε αλλαγή έφερνε την… επανάσταση. Το γκολ, δε, που σημείωσε κόντρα στον Άγιαξ στο πρώτο ματς (2-0) των «32» του Europa League τρέλανε τους πάντες.

Τον αποθέωσε ο Φάμπρεγας

Ο Σέσκ Φάμπρεγας, ο οποίος τον γνώριζε (ως συμπαίκτη) από την Τσέλσι, μιλώντας για εκείνον στη Marca εκείνη την περίοδο (στη Χετάφε), εξέφρασε τα καλύτερα λόγια. «Κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν ή από πού προερχόταν, αλλά έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτός, ειδικά για την τεχνική του ικανότητα» , είπε και πρόσθεσε: «Ο Κένεντι έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να παίξει ακόμα και στην Τσέλσι, χωρίς αμφιβολία πιστεύω ότι μπορεί να παίξει σε μεγάλο σύλλογο. Στη Χετάφε τα καταφέρνει εκπληκτικά. Του έλειπε αυτό που έχει εδώ, συνέχεια να παίζει ολόκληρους αγώνες ή ουσιαστικά να παίζει κάθε εβδομάδα και από την αρχή να δημιουργεί στο κεφάλι του ένα πιο ανταγωνιστικό πνεύμα μέρα με τη μέρα».

Αντίπαλος του ΠΑΟΚ – Του έβγαλε καλό εαυτό ο Μαρτίνεθ

Τη σεζόν 2020-2021 έμεινε στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά με άλλη ομάδα. Στη Γρανάδα υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ συμπλήρωσε 42 συμμετοχές με 8 γκολ και 6 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα βρέθηκε ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League. Όπως θυμάστε και τα δύο παιχνίδια με την ελληνική ομάδα έληξαν ισόπαλα χωρίς τέρματα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει τη φήμη, ότι μπορεί να παίρνει το καλύτερο από κάθε παίκτη και να τον αναδεικνύει μέσα από τα παιχνίδια. Και όντως ο Κένεντι έδειξε την καλύτερη εκδοχή του στη Γρανάδα.

Στο Λονδίνο όμως δεν κατάφερε να βρεθεί στους αριθμούς των εξισώσεων του Τούχελ και τον Αύγουστο του 2021 γύρισε στην πατρίδα του ως δανεικός στη Φλαμένγκο, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο συμπληρώνοντας 17 συμμετοχές με 1 γκολ και 1 ασίστ. Στην επιστροφή του στην Τσέλσι δεν υπήρχε χώρος. Κατέγραψε όλες και όλες 2 συμμετοχές στο Κύπελλο και 1 στην Πρέμιερ Λιγκ.

Χειρουργείο και σοβαρός τραυματισμός

Η τελευταία αγωνιστική περίοδος (2022-2023) τον βρήκε ξανά στην Ισπανία, υπογράφοντας με τη Βαγιαδολίδ μέχρι τον Ιούνιο του 2027. Με τη φανέλα της όμως άργησε να κάνει το ντεμπούτο του (την 5η αγωνιστική εναντίον της Χιρόνα), επειδή δεν προσαρμόστηκε γρήγορα, ενώ αμέσως μετά υποβλήθηκε σε επέμβαση στους κοιλιακούς. Δεν κατάφερε να κάνει γεμάτη χρονιά, αφού είχε μόνο 13 συμμετοχές σε La Liga και Copa Del Ray.

Και αυτό γιατί μόλις ανάρρωσε από το χειρουργείο και αποθεραπεύτηκε, με το που επέστρεψε τον χτύπησε νέα κακοδαιμονία. Τον Ιανουάριο του 2023, στο παιχνίδι με τη Ράγιο Βαγιεκάνο, υπέστη ρήξη του περιφερικού τένοντα του αριστερού μηριαίου δικεφάλου, που τον κράτησε μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους για πάνω από 2 μήνες.

Σφοδρές αντιδράσεις για αναρτήσεις του κατά της Κίνας

Ο Κένεντι πάντως κατάφερε να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας στην καριέρα του και για έναν ακόμα λόγο. Τον Ιούλιο του 2017, κάποια σχόλιά του στα Μεσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την Κίνα με αφορμή το φιλικό προετοιμασίας της Τσέλσι με την Άρσεναλ στο Πεκίνο προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν τους «μπλε» σε απολογητική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα ο Κένεντι ανάρτησε δύο βίντεο στο προφίλ του στο Instagram, στα οποία χρησιμοποίησε προσβλητική γλώσσα και προκάλεσε τεράστια οργή στη χώρα.

Ο Κένεντι χρησιμοποίησε στα μηνύματά του πορτογαλική αργκό, η οποία έκανε πολλούς αγγλόφωνους θαυμαστές να ξύνουν τα κεφάλια τους, ακόμη και μετά τη χρήση του Google Translate. Οι βρισιές είναι συχνά δύσκολο να μεταφραστούν απευθείας, αν πρόκειται για τοπική διάλεκτο. Το “porra” χρησιμοποιείται συχνά από τους Πορτογάλους ομιλητές ως όρος παρόμοιος με το «f*ck», αλλά όχι τόσο ισχυρός. Για παράδειγμα, "Que porra é essa?" σημαίνει «Τι στο διάολο είναι αυτό;». Το μήνυμα του Κένεντι για το «Porra China», θα μεταφραζόταν σε «F*ck/Screw China». Στο άλλο μήνυμά του, στο οποίο φαινόταν κάποιος Κινέζος υπάλληλος ιδιωτικής ασφάλειας να κοιμάται έγραψε «Ξύπνα Κίνα. Ηλίθιε».

«Η Κίνα δεν καλωσορίζει έναν παίκτη σαν αυτόν, ούτε μια ομάδα σαν αυτή», έγραφε ένα άρθρο στην The People's Daily, τη μεγαλύτερη ομάδα εφημερίδων στην Κίνα και την επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. «Τα παράλογα σχόλια του Κένεντι δεν είναι μόνο αγενή αλλά και αμόρφωτα. Έχει δημιουργήσει ένα περιστατικό που έχει ταπεινώσει την Κίνα, ένα περιστατικό που τόσοι πολλοί οπαδοί απλά δεν μπορούν να ανεχθούν», πρόσθετε το άρθρο.

Η Τσέλσι προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση ζήτησε συγγνώμη από τον κινεζικό λαό, επέβαλλε πρόστιμο στον παίκτη και τον έστειλε πίσω στο Λονδίνο, ο οποίος απολογήθηκε για τις αναρτήσεις του, υπονοώντας, ότι παρεξηγήθηκαν. Μάλιστα η αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κάλεσε τον παίκτη σε απολογία για τις υποτιμητικές αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τον… διάλεξε ο Μέσι

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η μάρκα Adidas, η οποία σπόνσαρε τον Μέσι, ξεκίνησε μια εμπορική καμπάνια στην οποία ο Αργεντινός σούπερ σταρ έπρεπε να επιλέξει δέκα πολλά υποσχόμενους παίκτες παγκόσμιας κλάσης κάτω των 20 ετών για να φορέσει μαζί τους τα ίδια παπούτσια κατά τη διάρκεια της σεζόν 2015-16. Στην 3η θέση των επιλογών του Μέσι ήταν ο Κένεντι που εκείνη τη σεζόν είχε πάρει μεταγραφή στη Τσέλσι.

Οι υπόλοιποι ήταν κατά σειρά: Κορνέτ (Λυών), Μπόγκα (Ρεν), Σέλτον (Νέα Υόρκη), Τίμο Βέρνερ (Στουτγάρδη), Γουίλσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζαρντές (ΛΑ Γκάλαξι), Μιράντσουκ (Λοκομοτίβ), Ρόνι Λόπες ( Μονακό) και Μπεντιβένια (Κόμο).

Συμπερασματικά

Ο Κένεντι είναι ένας ποδοσφαιριστής με ταχύτητα, δύναμη, τεχνική κατάρτιση και με μεγάλες δυνατότητες. Μπορεί να παίξει κάθετο παιχνίδι, να δώσει ποικιλία στο στυλ κάθε ομάδας, αλλά και πολλές λύσεις, καθώς μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις στην αριστερή πλευρά. Είναι ένα πολύ ευέλικτο εξτρέμ που δύναται να προσφέρει ποικιλία επιλογών σε κάθε προπονητή. Διαθέτει εμπειρία από ένα μεγάλο πρωτάθλημα, όπως το ισπανικό, αλλά και παραστάσεις από ευρωπαϊκές διοργάνωσεις.

Είχε μεγάλες προοπτικές, για να κάνει μία λαμπρή καριέρα. Ωστόσο έχει σταθεί άτυχος στην καριέρα του, καθότι τον έχουν σημαδέψει αρκετοί τραυματισμοί, ενώ και ο ίδιος έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τους λάθος λόγους. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ τον γνωρίζει πολύ καλά, είναι προπονητής που βγάζει τα θετικά στοιχεία κάθε ποδοσφαιριστή, κάτι που μπορεί να κάνει (ξανά) στην περίπτωση του Κένεντι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός "τελειώνει" Ζινκερνάγκελ από το Λιμάνι! Εξτρέμ 4 εκατ. - Σχεδόν τσάμπα Ελλάδα - "Τι θα δώσει στον Ολυμπιακό"!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags