Facebook Pixel Ολυμπιακός: Νέος… Στέρλινγκ! Αστραπιαία ταχύτητα και τεχνική – Ντριπλάρει τους πάντες – Θέλει δουλειά στο γκολ
Ποδόσφαιρο
| 2023-08-28 18:40:00

Νέος… Στέρλινγκ για Ολυμπιακό, μία "αστραπή" με τεχνική - "Καραμπόλα" με Πάλμα - Καταδικάστηκε για πάρτι!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Νέος… Στέρλινγκ για Ολυμπιακό, μία "αστραπή" με τεχνική - "Καραμπόλα" με Πάλμα - Καταδικάστηκε για πάρτι!

Εξτρέμ που κατέκτησε καρδιές. Διαθέτει ταχύτητα και τεχνική. Μπορεί να δημιουργήσει πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, ενώ τακτικά είναι συγκεντρωμένος. Το Sportdog έψαξε την περίπτωσή του.

Ένα όνομα που προέκυψε για τον Ολυμπιακό είναι ο Φράνσις Αμούζου, για την περίπτωση του οποίου φέρεται να εμπλέκεται και η Νότιγχαμ Φόρεστ. Πρόκειται για Βέλγο εξτρέμ, με καταγωγή από τη Γκάνα, της Άντερλεχτ, με την οποία είχε 50 συμμετοχές, με 3 γκολ και 12 ασίστ την περασμένη σεζόν, ενώ φέτος μέχρι στιγμής μετρά 5 παιχνίδια με 1 γκολ.

MVP στο ντεμπούτο του

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1999 στην Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας. Η οικογένειά του μετανάστευσε στο Βέλγιο. Βλέπετε ο πατέρας του, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής (αγωνιζόταν ως μέσος), αφού έπαιξε ποδόσφαιρο στη Σταντάρ Λιέγης και τη Μεσελέν. Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά λοιπόν.

Ο Αμούζου μεγάλωσε ποδοσφαιρικά, αρχικά στις Ακαδημίες της Μεσελέν, στη συνέχεια της Λιέρ και το 2015 εντάχθηκε στις Υποδομές της Άντερλεχτ. Στην ηλικία των 18 ετών κατάφερε να ντεμπουτάρει στην πρώτη ομάδα, σε ένα ονειρεμένο πρώτο παιχνίδι στην επαγγελματική του καριέρα, τον Δεκέμβριο του 2017. Και αυτό γιατί σκόραρε το πρώτο του γκολ (κόντρα στην Έουπεν) και δημιούργησε κύματα ενθουσιασμού γύρω από το όνομά του με τον βελγικό Τύπο, να γράφει εκείνη την περίοδο, ότι «κατακτά καρδιές», λόγω του πολλά υποσχόμενης παρθενικής του εμφάνισης και των «αιχμηρών» του ενεργειών στο χορτάρι, οι οποίες τον ανέδειξαν MVP εκείνης της αναμέτρησης.

Πιο επικίνδυνος παίκτης κατά το Wyscout

Ο ενθουσιασμός τον βοήθησε να δουλεύει περισσότερο και να προσπαθεί να βελτιώνεται. Από τις 17 συμμετοχές με 2 γκολ τη σεζόν 2017-2018, μπήκε πιο δυνατά την επόμενη, έχοντας 35 παιχνίδια με 1 γκολ και 3 ασίστ. Τη σεζόν 2019-2020, τη χρονιά που ξέσπασε ο κορωνοϊός είχε λιγότερα ματς αλλά ήταν περισσότερο παραγωγικός (21 συμμετοχές, 3 γκολ, με 3 ασίστ) και το 2020-2021 έκανε πιο γεμάτη αγωνιστική περίοδο με 39 αναμετρήσεις 2 γκολ, 5 ασίστ. Τον Φεβρουάριο του 2021 η ιστοσελίδα αθλητικών δεδομένων «Wyscout» υπολόγιζε, ότι εκείνη την εποχή ήταν μακράν ο πιο επικίνδυνος παίκτης στην Άντερλεχτ , με απόδοση 0,3 στις αναμενόμενες ασίστ (στα τελευταία δέκα ματς). Η περισσότερο παραγωγική του χρόνια ήταν όμως η περίοδος 2021-2022. Έπαιξε 46 ματς, σκόραρε 10 γκολ και μοίρασε 5 ασίστ.

Είναι ένας παίκτης, ο οποίος παρότι είναι δεξιοπόδαρος μπορεί να παίξει με ευχέρεια με το αριστερό, κάτι που του δίνει την ευχέρεια να μπορεί να αγωνίζεται και στις δύο πλευρές. Θεωρείτο ως ένας από τους πιο γρήγορους παίκτες στο Βέλγιο. Έτρεχε σαν αστραπή, μπορούσε να περάσει κάθε αντίπαλο χάρη στην καλή του τεχνική και την ντρίπλα του. Στην Άντερλεχτ απολάμβανε την εμπιστοσύνη του Βίνσεντ Κομπανί, ο οποίος του έδωσε πολλές ευκαιρίες. Εξάλλου ακολουθούσε την τακτική του προπονητή του και ανταποκρινόταν στα αμυντικά του καθήκοντα.

Θέλει δουλειά στα τελειώματα όπως ο Στέρλινγκ

Η Άντερλεχτ έβλεπε στο πρόσωπο του Αμούζου έναν παίκτης που μπορούσε να της φέρει στα ταμεία της πολλά εκατομμύρια ευρώ από μεταγραφή. Υστερούσε όμως (και υστερεί) σε αποτελεσματικότητα.  

«Αυτό που έκανε ο Γκουαρδιόλα στον Στέρλινγκ, ο Κομπανί μπορεί να κάνει στον Αμούζου. Μπορεί να γίνει πιο συγκεντρωμένος στους στόχους και να δουλέψει στην τελική του», είχε δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο ο βετεράνος διεθνής Βέλγος μέσος Στίβεν Ντεφούρ, σε μία εποχή που ο Αμούζου μπορεί να θεωρείτο πολύ επικίνδυνος, ήταν πολύ σημαντικός στη δημιουργία ευκαιριών για την Άντερλεχτ (σ.σ. κάθε γκολ του συμπαίκτη του Ισλάμ Σλιμανί ο οποίος είχε ακουστεί στο παρελθόν για Ολυμπιακό επιτεύχθηκε χάρη στη σπουδαία προπαρασκευαστική δουλειά του Αμούζου), αλλά οι τελικές του προσπάθειες χαρακτηρίστηκαν ως οξύ πρόβλημα. Μάλιστα το 2023, δεν έβαλε ούτε ένα γκολ.

Το πρόβλημα της αστοχίας του αποδόθηκε στην έλλειψη ψυχραιμίας! Γιατί πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με δυνατότητες, ο οποίος έδειχνε συγκινητική αφοσίωση στην ομάδα του, όπως παρατηρούσαν ποδοσφαιράνθρωποι στο Βέλγιο.

Έκλεισε την πόρτα στην Εθνική Γκάνας

Ο Αμούζου έχει 21 συμμετοχές και 4 γκολ με τις μικρές εθνικές του Βελγίου και δεν έχει κληθεί ποτέ στην ανδρών. Παρότι η Εθνική Γκάνας είχε δείξει ενδιαφέρον να τον καλέσει, εκείνος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε απόμακρος σε αυτήν την προοπτική. Είχε υποστηρίξει, ότι στην «αθλητική» καρδιά του είναι με το Βέλγιο, με το ομοσπονδιακό συγκρότημα του οποίου θα ήθελε να αγωνιστεί.

«Με το Βέλγιο μπορείς να πας πολύ μακριά σε ένα τέτοιο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την Γκάνα υπάρχει πραγματική πιθανότητα να φύγεις γρήγορα», είχε πει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του τον Μάιο του 2022 στη φλαμανδική εφημερίδα, «Het Nieuwsblad», κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στην Γκάνα, δηλώνοντας την επιθυμία να γίνει… Κόκκινος Διάβολος και να αποδείξει την αξία του.

Η… σύνδεση με Πάλμα

Κάθε χρόνο τις τελευταίες σεζόν το όνομά του βρισκόταν στη μεταγραφική επικαιρότητα στο Βέλγιο. Τον Δεκέμβριο του 2021, η βαλλονική εφημερίδα «L'Avenir» έγραφε ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από Έβερτον, Ρέιντζερς και Βόλφσμπουργκ. Το καλοκαίρι του 2022 είχε βρεθεί στα ραντάρ της Τρουά και της Μαρσέιγ. Από Γαλλία όμως πιο θερμό ήταν το φλερτ της Νις, η οποία πρόσφερε 8 εκατ.Ευρώ, αλλά η Άντερλεχτ ζητούσε ακατέβατα 10. Πιθανότατα η βελγική ομάδα να μετάνιωσε που δεν τον έδωσε με όσα της πρόσφεραν, καθώς τώρα ζητούν το ίδιο ποσό, ενώ ο Ολυμπιακός φέρεται να προσφέρει 6 εκατ.Ευρώ, ενώ υπάρχει μια δεύτερη εκδοχή γύρω από το «ερυθρόλευκο» ενδιαφέρον, που λέει, ότι η ομάδα του Πειραιά τον θέλει δανεικό με υποχρεωτική οψιόν αγοράς 6,5 εκατ. ευρώ για το επόμενο καλοκαίρι!

Πάντως στην Άντερλεχτ ψάχνονται για αντικαταστάτη του… Στα μέσα Αυγούστου, οι Βέλγοι έγραφαν, ότι ο Τζέσπερ Φρέντμπεργκ, αθλητικός διευθυντής της ομάδας των Βρυξελλών, έψαχνε αντι-Αμούζου στα εξτρέμ. Ένα από τα ονόματα που εξέταζαν ήταν αυτό του Λούις Πάλμα, του Άρη (τον είχαν παρακολουθήσει με Αραράτ), ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα, ετοιμάζει βαλίτσες για Σκωτία, αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του στη Σέλτικ.

Καταδίκη λόγω… κορωνοπάρτι

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Φράνις Αμούζο (22) πιάστηκε στο Άλσεμπεργκ, μαζί με άλλους δεκαπέντε, σε ένα πάρτι σε σπίτι, παρότι υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω κορωνοϊού. Μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά που υπέπεσε στη συγκεκριμένη παράβαση, αφού τρεις φορές στο παρελθόν είχε παραβεί τους κανόνες που επέβαλλαν οι συνθήκες.

Γι’αυτό τον λόγο το αστυνομικό δικαστήριο του Χάλε ήταν λοιπόν πολύ αυστηρό για τον νεαρό παίκτη της Άντερλεχτ. Τον καταδίκασε σε 50 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Εάν ο Αμούζου δεν εμφανιζόταν, κινδύνευε με ποινή φυλάκισης δύο μηνών». 

Συμπερασματικά

Ο Φράνσις Αμούζου είναι μία εξαιρετική περίπτωση εξτρέμ. Διαθέτει ταχύτητα και τεχνική. Μπορεί να δημιουργήσει πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, ενώ τακτικά είναι συγκεντρωμένος. Υστερεί σε στατιστικά κάτι που αποδίδετε περισσότερο σε ψυχολογικούς λόγους παρά σε έλλειψη ταλέντου ή δουλειάς. Έχει στόχο να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Βελγίου και στο Βέλγιο θεωρούν, ότι μία μεταγραφή στο εξωτερικό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές του να παίξει στους «Κόκκινους Διαβόλους».

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη αλλαγή Ολυμπιακού με Μαρτίνεθ - Φωνές σε Φορτούνη, όχι ξανά λάθος με Σκάρπα - 4 μεταγραφές!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags