Facebook Pixel Η μεγάλη ευκαιρία του είναι ο Ολυμπιακός - Τρία γκολ και μεταγραφή στη Ρόμα - Γιατί τον "έδιωξε" ο Μουρίνιο
Ποδόσφαιρο
| 2023-09-10 18:42:00

Η μεγάλη ευκαιρία του είναι ο Ολυμπιακός - Τρία γκολ και μεταγραφή στη Ρόμα - Γιατί τον "έδιωξε" ο Μουρίνιο

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Η μεγάλη ευκαιρία του είναι ο Ολυμπιακός - Τρία γκολ και μεταγραφή στη Ρόμα - Γιατί τον "έδιωξε" ο Μουρίνιο

Γρήγορος, πολύπλευρος και τεχνικός μεσοεπιθετικός! Βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία με περιθώρια εξέλιξης. Συνδυάζει σημαντικά τεχνικά προσόντα με σωματικές και αθλητικές ικανότητες που τον καθιστούν πολύ χρήσιμο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. 

Πριν από τη... βόμβα Ντάνιελ Ποντένσε, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Όλα Σολμπάκεν, ο οποίος ήρθε ως δανεικός από τη Ρόμα με οψιόν αγοράς (με 4,5 εκατ. ευρώ στο τέλος της σεζόν) για να ενισχύσει στα εξτρέμ την ομάδα του Πειραιά.

Γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, στο Μέλχους της επαρχίας Τρόντελαγκ στη Νορβηγία, μία πόλη 16.123 κατοίκων που απέχει 20 χλμ από το Τρόντχαϊμ, η οικονομία της οποίας βασίζεται στη γεωργία, λόγω των πεδιάδων που σχηματίζονται στην κοιλάδα γύρω από τον ποταμό Γκαούλα. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα, το 2012 και έναν χρόνο αργότερα μετακινήθηκε στις Υποδομές της Ρόζερμποργκ, όπου παρέμεινε μέχρι το 2018, χρονιά που τον πήρε η Ρανχαϊμ και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Eliteserien της Νορβηγίας, συμπληρώνοντας 30 συμμετοχές με 6 γκολ και 8 ασίστ.

Χάρη στις εμφανίσεις και τα στατιστικά του τη σεζόν 2018-2019, πήρε μεταγραφή για τη Μπόντο Γκλιμτ το 2020. Εκεί έγινε σταδιακά βασικός την πρώτη χρονιά και από τη δεύτερη δεν έβγαινε από την 11άδα, ενώ συνολικά μέτρησε 63 συμμετοχές με 13 γκολ. Χωρίς αμφισβήτηση, η καλύτερη σεζόν της ήταν το 2021-2022, κατά την οποία έπαιξε 32 ματς, σκόραρε 11 γκολ και σημείωσε 9 ασίστ.

Τρία γκολ και μεταγραφή στη Ρόμα

Ήταν την εποχή που η Μπόντο βρήκε δύο φορές στον δρόμο της στο νεοσύστατο Europa Conference League τη Ρόμα, η οποία έγινε η ομάδα που κατέκτησε πρώτη φορά το τρόπαιο. Οι Ρωμαίοι αντιμετώπισαν τους Νορβηγούς τόσο στη φάση των ομίλων, όσο και στα προημιτελικά. Στα ματς των γκρουπ ο Σολμπάκεν σκόραρε 3 γκολ (2 στο πρώτο που έληξε 6-1 υπέρ της Μπόντο και 1 στο δεύτερο, το οποίο ήρθε ισόπαλο 2-2) και από τότε, το όνομά του μπήκε στο σημειωματάριο του Μουρίνιο.

Εξάλλου όπως έγραφαν οι Ιταλοί, αποτελούσε πολύ οικονομική επιλογή για τους «ερυθροκίτρινους» και ο παίκτης προτεινόταν συχνά από τη μανατζερική του πλευρά στον τεχνικό διευθυντή της Ρόμα, Τιάγκο Πίντο. Εν τέλει η ιταλική ομάδα τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2023, ως ελεύθερο, παρότι υπήρχε συμφωνία πολλούς μήνες πριν. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2022 έκανε υπομονή και αγνόησε δύο προτάσεις από Τουρκία, προκειμένου, να εξαντλήσει το συμβόλαιό του με τη Μπόντο που έληγε τον Δεκέμβριο του 2022, να ταξιδέψει στη Ρώμη και να «μετακομίσει στην αυλή του Μουρίνιο» όπως έγραφε η Gazzetta dello Sport.

Απογοήτευση στη Ρώμη

Ενδιαφέρον βέβαια είχαν δείξει η Νάπολι, όπου προσπαθούσε να τον πουλήσει η Μπόντο, η οποία ήταν και η χαμένη της ιστορίας, αλλά και η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Εκείνος όμως επέλεξε να γίνει Ρωμαίος. Στην Ιταλία βέβαια παρά τον αρχικό του ενθουσιασμό, ακολούθησε απογοήτευση, καθώς λόγω UEFA, αναγκάστηκε να τον «κόψει» από την ευρωπαϊκή λίστα, ενώ ο Μουρίνιο δεν τον χρησιμοποιούσε στις εγχώριες διοργανώσεις (είχε μόνο 3 λεπτά συμμετοχών), καθώς θεωρούσε, ότι δεν ήταν έτοιμος. Στο ματς με τη Βερόνα όμως, στις 19 Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησε βασικός και σημείωσε το γκολ της νίκης για τη Ρόμα.

Τότε θεωρούσαν, ότι αυτό το τέρμα θα μπορούσε να γίνει μέρος της εξίσωσης. Τον περασμένο Απρίλιο όμως υπέστη εξάρθρωση αριστερού ώμου, στο ίδιο χέρι που είχε χειρουργηθεί το 2022, που δυσκόλεψε την κατάσταση για τον παίκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σεζόν με τη Ρόμα με 14 συμμετοχές στη Serie A. Το καλοκαίρι ο Μουρίνιο ζητούσε ενίσχυση στα εξτρέμ, κάτι που δυσκόλευε την παρουσία του στη Ρώμη. Η Χόφενχαϊμ μέσω του τεχνικού διευθυντή Αντρέας Μούλερ πλησίασε τον ατζέντη του, Αντρέας Κάρσλσον, η Ρόμα όμως ζητούσε 6-7 εκατομμύρια Ευρώ.

Η ευκαιρία του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός εν τέλει έγινε η ομάδα που έδωσε την ευκαιρία στον διεθνή Νορβηγό (8 συμμετοχές, 1 γκολ) να συνεχίσει την καριέρα του, με την προοπτική να τον αποκτήσει για 4,5 εκατ.Ευρώ το επόμενο καλοκαίρι. Ο Σολμπάκεν στη Μπόντο Γκλιμτ έπαιζε συνήθως ως δεξί εξτρέμ, μπορούσε όμως να αγωνιστεί και στα αριστερά. Χαρακτηρίζεται ως γρήγορος, πολύπλευρος και τεχνικός μεσοεπιθετικός.

Βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία με περιθώρια εξέλιξης και τα χαρακτηριστικά του είναι αξιόλογα. Συνδυάζει σημαντικά τεχνικά προσόντα με σωματικές και αθλητικές ικανότητες που τον καθιστούν πολύ χρήσιμο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Συν τοις άλλοις έχει πολύ σημαντικό κίνητρο, που είναι η διάθεση να παίξει και να κερδίσει πράγματα με την ομάδα του Πειραιά. 


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Τίναξε την μπάνκα" ο Μαρινάκης - 120 εκατ. στο χορτάρι, πολύ πίσω ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ - 10 εκατ... στην εξέδρα!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags