Με το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε αυτή την ιδιόμορφη πρώτη περίοδο της φετινής σεζόν.

ΜΙα περίοδος στην οποία ουσιαστικά είχε σαν αποκλειστικό στόχο την είσοδό του στους ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης και παράλληλα το καλό ξεκίνημα στην σεζόν δευτερευόντως.

Η σούμα αυτής της περιόδου, λέει ότι ο Παναθηναϊκός είχε μια πολύ κοπιαστική και ιδιαίτερα απαιτητική διαδρομή, στην οποία μπόρεσε σε γενικές γραμμές να πετύχει το μίνιμουμ των στόχων του στην Ευρώπη και να κάνει το αναμενόμενο καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα σχετικά άνετα με πιο δύσκολο και λογικά λόγω συνθηκών παιχνίδι αυτό στα Γιάννενα απ' όπου έφυγε νικητής.

Και λέμε το μίνιμουμ σε ότι έχει να κάνει με την Ευρώπη, γιατί στο μεγάλο ο στόχο που ήταν η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φτάσει.

Πέτυχε ουσιαστικά αυτό που ήταν υποχρεωμένος και χωρίς επιστροφή αν δεν τα κατάφερνε να το κάνει, δηλαδή να περασει την Ντνίπρο, γεγονός που του εξασφάλισε αυτόματα την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα όπου και κατέληξε τελικά.

Αυτή ουσιαστικά ήταν και η μοναδική από άποψη ουσίας επιτυχία του Παναθηναϊκού μέχρι στιγμής, καθώς ο αποκλεισμός της Μαρσέιγ, μπορεί να ήταν πραγματικά εντυπωσιακός σαν αποτέλεσμα και αίσθηση, όμως δεν συνοδεύτηκε και από πρακτικά οφέλη για την ομάδα και την συνεχεια της στην Ευρώπη.

Κι αυτό γιατί παρά την υπερπροσπάθεια και ανατροπή των δεδομένων έτσι όπως τα δημιούργησε ο ίδιος με την καταστροφική του εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο με την Μαρσέιγ στην Γαλλία και την πρόκρισή του τελικά επί της Μαρσέιγ, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτή την εντυπωσιακή του επιτυχία, καθώς  κόντρα στην Μπράγκα δεν μπόρεσε να φανεί αντάξιος των απαιτήσεων και των δύο αναμετρήσεων συνολικά, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια με του Πορτογάλους.

Αυτό λένε οι αριθμοί και τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής περιόδου της φετινής σεζόν για τον Παναθηναϊκό.

Από κει και πέρα, αυτός ο ένας και κάτι μήνας συνεχών αγωνιστικών υποχρεώσεων, είναι γεμάτος από συμπεράσματα, στα οποία πρέπει να σταθεί ο Παναθηναϊκός ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ταυτόχρονης συμμετοχής του σε τρεις διοργανώσεις πια στην συνέχεια της σεζόν.

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα, είναι ότι ο Παναθηναϊκός είναι πια πιο "πλούσιος" και γεμάτος από πλευράς έμψυχου υλικού και επιλογών στο ρόστερ του.

Ταυτόχρονα όμως, είναι φανερό πως ακόμα αυτή του η υπεροπλία σε σχέση με την περσινή ομάδα του, δεν έχει βγει ακόμα αποτελεσματικά στο χορτάρι, καθώς μια σειρά προβλήματα της περυσινής σεζόν κυρίως στο μεσοεπιθετικό κομάτι έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους με κυριότερα την δημιουργία και την αποτελεσματικότητα στο τελείωμα των λίγων έτσι κι αλλιώς φάσεων που δημιουργεί.

Αυτό είναι πάντως λίγο πολύ λογικό, καθώς ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά αποφάσισε στις μεταγραφές να αλλάξει ουσιαστικά εντελώς σε πρόσωπα την μεσαία του γραμμή, αλλά προφανώς η ενσωμάτωση αυτών των καινούργιων προσώπων σ' αυτή θέλει χρόνο, με αποτέλεσμα στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις του, ο Παναθηναϊκός να έχει εμφανιστεί με ένα περίπου "μικτό" κέντρο παλαιών και νέων, ενώ πρακτικά στα δύο παιχνίδια με την Μπράγκα στηρίχτηκε αποκλειστικά σαν πρόσωπα στην περσινή του ομάδα με μοναδική νέα προσθήκη τον Βιλένα.

Λογικά και όσο περνάει ο χρόνος και συνεχίζονται οι υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Γιοβάνοβιτς θα καταλήξει σε μια πιο μόνιμη σύνθεση και "σειρά προτεραιότητας" στα πρόσωπα που θα χρησιμοποιεί την μεσαία του γραμμή και εκεί πια θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα στις δυνατότητες και την ποιότητα της μεσαίας γραμμής του Παναθηναϊκού στην φετινή σεζόν.

Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με την επιθετική του γραμμή, εδώ πρακτικά ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει ουσιαστικά νέα πρόσωπα, με του Ιωαννίδη και Σπόραρ να εναλλάσσονται σε ρόλο βασικού στην θέση του φορ, με ότι αυτό σημαίνει και έχει δείξει και πέρυσι και μέχρι τώρα.

Το μεγάλο στοίχημα όμως από δω και πέρα και με δεδομένες τις υποχρεώσεις του Παναθηναϊκου ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ένα.

Το πως θα διαχειριστεί και πως θα ανταποκριθεί ο Παναθηναϊκός σ' αυτή την πρωτόγνωρη γι αυτή του την ομάδα και αυτό το ρόστερ του, κατάσταση των συνεχώς και υψηλών απαιτήσεων αγωνιστικών του υποχρεώσεων.

Αριθμητικά φαίνεται να είναι καλυμμένος αλλά το θέμα είναι πως θα συμπεριφερθεί η ομάδα και ο προπονητής και οι παίκτες σ' αυτή την κατάσταση.

Κι εδώ ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός και που στα Γιάννινα εμφανίστηκε σαν καμπανάκι προειδοποιητικό για την συνέχεια, είναι το πόσο θα μπορέσει να κρατήσει σε "καλή κατάσταση"¨το ρόστερ του το οποία φάνηκε στο τελείωμα αυτού του πρώτου απαιτητικού μήνα με συνεχή παιχνίδια, να έχει επιπτώσεις παραπάνω από το αναμενόμενο σε θέματα μυικών τραυματισμών και αναγκαστικών απουσιών.

Έξι απώλειες πριν, κατά την διάρκεια και μετά την λήξη του τελευταίου παιχνιδιού αυτού του μήνα, δεν είναι και το πιο φυσιολογικό και αναμενόμενο και είναι ασφαλώς το αποτέλεσμα της συνεχούς στα όρια των αντοχών τους υπεροπροσπάθειας που έκαναν οι περισσότεροι παίκτες του Παναθηναϊκού για να ανταποκριθούν σε υψηλό βαθμό απαιτητικότητας σ' αυτούς τους ρυθμούς.

Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει και να διαχειριστεί κατάλληλα ο Παναθηναϊκός από δω και πέρα, αλλά και να συνηθίσει να ζει με αυτό αντικειμενικά καθώς οι υποχρεώσεις του όχι απλά δεν θα μειωθούν σε αριθμό και βαθμό δυσκολίας και απαιτητικότητας, αλλά λογικά θα αυξηθούν ακόμα παραπέρα.

Αυτή είναι η μέχρι στιγμής πρατική και ουσιαστική εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο αυτό κομμάτι των υποχρεώσεών του στην νέα σεζόν και αυτά είναι και τα βασικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει σαν οργανισμός και σαν ποδοσφαιρικό τμήμα από δω και πέρα.

https://motionsdog.siliconweb.com/sportdog/smil:itwfcdn/gloman/1728622-NDymvS73393ZH4D.smil/playlist.m3u8