Facebook Pixel Ολυμπιακός: 18 παίκτες μένουν ελεύθεροι στον Ολυμπιακό, 7 βασικοί με Γουέστ Χαμ - Ο... νέος Μπακαμπού και οι οψιόν 20 εκατ.!
Ποδόσφαιρο
| 2023-10-28 22:38:00

18 μένουν ελεύθεροι στον Ολυμπιακό, 7 βασικοί με Γουέστ Χαμ - Οι οψιόν 20 εκατ. και ο όρος για διετή ανανέωση!

Οι Μιχείες
18 μένουν ελεύθεροι στον Ολυμπιακό, 7 βασικοί με Γουέστ Χαμ - Οι οψιόν 20 εκατ. και ο όρος για διετή ανανέωση!

Η δύσκολη αποστολή Κορδόν, ποιοι φεύγουν και οι συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα με αυτούς που πρέπει... πάση θυσία να μείνουν στο Λιμάνι και μετά το τέλος της σεζόν. Οι Πειραιώτες θέλουν να χτίσουν μία ομάδα τριετίας, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή είναι πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές "στον αέρα". Ο Ευάγγελος Μίχος παρουσιάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά στο Sportdog.gr!

Μελετώντας και αναλύοντας κάποιος πιο προσεκτικά το σημερινό 30μελες ρόστερ του Ολυμπιακού, δεν μπορεί παρά να νιώσει έκπληξη και συνάμα απορία από το γεγονός πως 18 παίκτες του το ερχόμενο καλοκαίρι με τον έναν, τον άλλον ή των παράλλο τρόπο μένουν ελεύθεροι!!! Μιλάμε δηλαδή για παραπάνω από τα 2/3 του σημερινού έμψυχου δυναμικού των ερυθρολεύκων, οι οποίοι δεν είναι αυτή τη στιγμή δεμένοι με συμβόλαιο με το κλαμπ και για μετά τον Ιούνιο...

Το εν λόγω φαινόμενο δεν το λες σύνηθες, ούτε αποτελεί ασφαλώς... επιτομή ενός σοφού πλάνου ή τουλάχιστον ενός safe προγραμματισμού. Πόσο μάλλον όταν το περασμένο καλοκαίρι έφερες από την Ισπανία αθλητικό διευθυντή αλλά και προπονητή για να δουλέψουν και να χτίσουν μία ομάδα τριετίας. Και μπορεί ο Μαρτίνεθ να έχει ρίξει δουλειά και να εμφανίζει στο γήπεδο μια σπουδαία βερσιόν, ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και ελκυστικού ποδοσφαιρικού γκρουπ αλλά με βάση τα παραπάνω δεδομένα περισσότερο μοιάζει με ρόστερ μιας χρήσης!!

Πώς, λοιπόν, να μη πεις το παραπάνω όταν από τους 18 ερυθρόλευκους οι 7 είναι αυτό που λέμε βασικοί και αναντικατάστατοι και οι άλλοι 6 είναι παίκτες του βασικού rotation

Για να έχει κάποιος απτή εικόνα αυτό που λέμε, από την 11άδα που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης κόντρα στη West Ham, στο ομολογουμένως καλύτερο ημίχρονο του Ολυμπιακού, όχι μόνο επί Μαρτίνεθ αλλά και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι 7 ερυθρόλευκοι είναι σε αυτή την κατηγορία, δηλαδή με συμβόλαια των οποίων η ημερομηνία λήξης τους φτάνει στον έκτο μήνα του 2024. Με κορυφαίο... εκφραστή αυτής της κατηγορίας φυσικά τον κάπτεν Κώστα Φορτούνη. Και αμέσως μετά τους Ποντενσε, Πασχαλάκη, Καμάρα, Ελ Κααμπί, που έτσι κι αλλιώς δεν κουνιούνται από τις φετινές ενδεκάδες του Ισπανού προπονητή του Ολυμπιακού και αποτελούν τον κορμό του (συν τον Μασούρα).

Τι σημαίνει αυτό το σκηνικό; Πως περιμένει πολύ και δύσκολη δουλειά τον Αντόνιο Κορδόν τους επόμενους μήνες. Ειδικά το επόμενο δίμηνο μέχρι τη λήξη του 2023 αφού από την 1η Ιανουαρίου θα μπορούν οι συγκεκριμένοι παίκτες, του εν λόγω καθεστώτος, να υπογράψουν αν το επιθυμούν σε οποιαδήποτε ομάδα της αρεσκείας τους. Ασφαλώς και ο Ισπανός αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, που είχε και έχει το γενικό κουμάντο στα μεταγραφικά, φέρει ευθύνη για την... σημερινή κατάσταση αφού το καλοκαίρι πήγε στους ερυθρόλευκους ( κάποιους και η... διοίκηση)11 παίκτες, είτε ως δανεικούς για έναν χρόνο, είτε με μονοετή συμβόλαια!!!

Κάπου εδώ πάντως μπαίνει και ο αντίλογος που λέει ότι από τους συνολικά επτά δανεικούς για τους πέντε έχει προβλεφθεί οψιόν αγοράς τους. Και αναφέρομαι στους Ποντένσε, Αλεξανδρόπουλο, Πορόζο, Φρέιρε και Σολμπάκεν! Μόνο που αυτές οι οψιόν είναι υψηλές αφού συνολικά και για τους 5 θα πρέπει να καταβληθούν πάνω από 20.000.000 ευρώ, βάσει των υπαρχουσών συμφωνιών. Μόνο για τους Αλεξανδρόπουλο, Πορόζο, Φρέιρε υπολογίζεται συνολικά μια 10άρα εκατομμύρια ενώ η οψιόν για Ποντένσε είναι στα 5.000.000 από την Γούλβς και για τον Σολμπάκεν στα 5.500.000 από την Ρόμα!!

Θυμίζω πώς για τους δύο ακραίουςδανεικούς ο Ολυμπιακός έχει ήδη πληρώσει συνολικά σε loan fee σχεδόν 3,5 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, περίπου 2 εκατομμύρια για τον Πορτογάλο και άλλο 1,5 εκατομμύριο ενοίκιο για τον Νορβηγό. Ομολογουμένως πολλά λεφτά για τα ελληνικά δεδομένα.νΌσο αφορά στους άλλους δύο δανεικούς, δηλαδή τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Σκάρπα των 8.000.000 χρηματιστηριακή αξία και τον αριστερό μπακ Ρίτσαρντςτων 5.000.000 ευρώ, είναι ιδιοκτησίας μέχρι το 2026 της Nottingham Forest, που όπως και ο Ολυμπιακός ανήκουν στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Λογικά και οι δύο Θα επιστραφούν εκεί το ερχόμενο καλοκαίρι εκτός και αν για τον Βραζιλιάνο σταρ προκύψει νωρίτερα αποχώρηση, δηλαδή Γενάρη ή Φλεβάρη, για κάποια από τις τέσσερις πέντε μεγάλες ομάδες της πατρίδας του που τον θέλουν...

Από εκεί και πέρα οι Ελ Κααμπί, Κίνι, Γιόβετιτς, Ιμπόρα ήρθαν το καλοκαίρι με μονοετή συμβόλαια αλλά ειδικότερα για τον Μαροκινό φορ, που προσαρμόστηκε άμεσα και αποδείχθηκε λίρα εκατό, λέγεται γράφεται ότι ο Ολυμπιακός έχει το δικαίωμα της μονομερούς ανανέωσης/επέκτασης για μία ακόμα διετία, με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους. Ίδωμεν γιατί κάτι αντίστοιχο λεγόταν και για τον Μπακαμπού την περασμένη σεζόν...

Τέλος υπάρχει και μία τρίτη υπο-κατηγορία, από αυτή των 18 ερυθρόλευκων, των Φορτούνη/Πασχαλάκη/Μασούρα/Μαντί Καμαρά, με τους οποίους έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις (και με τους τέσσερις) για την ανανέωση των συμβολαίων τους. Και οι τέσσερις που κάνουν από σπουδαία έως καλή σεζόν μέχρι τώρα, ανάλογα με την περίπτωση, προφανώς και ψάχνουν το καλύτερο συμβόλαιο της καριέρας τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ας το έχουμε στα υπόψιν...

Στο Δια Ταύτα Ολυμπιακός από τους 18 παίκτες του σημερινού ρόστερ του οι οποίοι έχουν ημερομηνία λήξεις συμβολαίων τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει πάση θυσία να κρατήσει/"δέσει" μίνιμουμ τους 7 κι αυτό με βάση όσα έχει δείξει μέχρι τώρα από τις ενδεκάδες και τα συστήματα του ο coach Μαρτίνεθ. Ήτοι να ανανεώσει τους Φορτούνη/Πασχαλάκη/Μασούρα/Μαντί Καμαρά/Ποντένσε/Αλεξανδρόπουλο/Ελ Κααμπί συν ενδεχομένως και τον Πορόζο (όγδοος)!!

ΥΓ. Η ΑΕΚ δεν έχει αντίστοιχο πρόβλημα αφού εφτά ποδοσφαιριστών της τα συμβόλαια ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Ιούνιο αλλά ο μοναδικός βασικός και αναντικατάστατος είναι ο Βίντα. Από τους Μάνταλο, Άμραμπατ, Σιντιμπέ, Μοχαμάντι, Φαν Φέερτ λογικά μόνο για τον διεθνή Έλληνα μέσο θα υπάρχει μεγάλη επιθυμία για ανανέωση ενώ του Ιρανού αριστερού μπακ θα είναι σε συνάρτηση με του συμπατριώτη του Χατζισαφί αφού δύσκολα θα συνεχίσουν και οι δυο (ο Χατζησαφί εχει συν ένα χρόνο). Ο δανεικός Κάλενς θα κριθεί στην πορεία αλλά υπάρχει οψιόν αγοράς για τον Περουβιανό στόπερ...

ΥΓ.1 Ο Παναθηναϊκός έχει από την big 4 τους λιγότερους παίκτες με λήξεις συμβολαίων τον ερχόμενο Ιούνιο. Συνολικά πέντε αλλά οι τέσσερις είναι αυτό που λέμε βασικοί και αναντικατάστατοι. Ο Μπρινιόλι που ζητάει συμβόλαιο με αποδοχές ενός εκατομμυρίου ετησίως, ο Μπερνάρ που έχει συμβόλαιο την τρέχουσα σεζόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ και το πιο πιθανό είναι το καλοκαίρι να επιστρέψει στη Βραζιλία. Ο Κροάτης στόπερ Γεβντάι, δανεικός που μετά τον τραυματισμό του Magnusson θα βγάλει ως βασικός τη σεζόν και ο Παναθηναϊκός έχει οψιόν αγοράς του. Kαι φυσικά ο Παλάσιος, ο πιο αγαπημένος εξτρέμ του Γιοβάνοβιτς, με τον οποίο δεν έχει ξεκινήσει μέχρι τώρα κάποια κουβέντα για το θέμα της ανανέωσης συμβολαίου του και ενώ οι πληροφορίες από την ελληνική πιάτσα agents λένε πώς την προσεχή άνοιξη, πιθανότατα, θα χει προτάσεις ως ελεύθερος για την Αραβία. Ο πέμπτος είναι ο Κωτσιρας, αλλά στην περίπτωση του ισχύει το... ούτε κρύο ούτε ζέστη για το club!

ΥΓ.2 Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν 8 παίκτες αυτής της κατηγορίας αλλά την δεδομένη στιγμή μόνο για τον Τάισον μπορεί να ... καίγονται. Οι δανεικοί Μέιτε/Μάρκος Αντόνιο έχουν υψηλές οψιόν αγοράς αλλά θα πρέπει και να τις... επιβεβαιώσουν αγωνιστικά, με τον Βραζιλιάνο που έχει έρθει από τη Λάτσιο, να είναι ακόμα τραυματίας!!! Οι Σβάμπ/Κεντζιόρα είναι η καθεμία διαφορετική περίπτωση, ο Μούργκ θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν δεν φύγει ως ελεύθερος. Ο Βιερίνια θα κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και ο Ζίκο Ζίβκοβιτς αν θέλει μπορεί να παραμείνει ως ... μόνιμος δεύτερος γκολκίπερ.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Νο1 στόπερ στη λίστα Κορδόν για Γενάρη - "Καραμπόλα" με Ραμόν - Βρήκε τον αντι-Ελ Αραμπί ο Ολυμπιακός!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags