Facebook Pixel Προσοχή στη ρήξη αχίλλειου τένοντα! "Σωστός ο Αλμέιδα για Φερνάντες" - Τα δύο πρωτόκολλα αποθεραπείας
Ποδόσφαιρο
| 2023-11-19 09:05:00

Προσοχή στη ρήξη αχίλλειου τένοντα! "Σωστός ο Αλμέιδα για Φερνάντες" - Τα δύο πρωτόκολλα αποθεραπείας

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Προσοχή στη ρήξη αχίλλειου τένοντα! "Σωστός ο Αλμέιδα για Φερνάντες" - Τα δύο πρωτόκολλα αποθεραπείας

Ο Δρ. Μελέτης Ρόζης, Ειδικευμένος Ορθοπεδικός ξεδιαλύνει στο Sportdog τις απορίες γύρω από τους συγκεκριμένους σοβαρούς τραυματισμούς. Τι ισχύει για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση.

Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία 20 ημέρες μετά την κατάκτηση του νταμπλ! Ο Πάολο Φερνάντες είχε μαγέψει τον κόσμο της ΑΕΚ με το γκολ που είχε πετύχει στις 24 Μαΐου, στον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Ήταν ο παίκτης που σφράγισε την κατάκτηση του νταμπλ από την Ένωση μετά από 45 χρόνια. Οπότε ο τραυματισμός του Ισπανού εξτρέμ στα μέσα Ιουνίου τάραξε όλον τον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό. Ο 25χρονος υπέστη ολική ρήξη αχιλλείου στο δεξί πόδι και χειρουργήθηκε στη Βαρκελώνη. Υπενθυμίζεται, ότι λίγους μήνες πριν είχε κάνει μία επέμβαση-ρουτίνα στην καρδιά.

 

Οι εικόνες από το χειρουργημένο πόδι του που δημοσίευσε ο ποδοσφαιριστής τον περασμένο Ιούλιο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στις οποίες φαινόταν το πόδι του πριν και μετά το χειρουργείο, ήταν πραγματικά σοκαριστικές.

Ο παίκτης όμως δεν πτοήθηκε. Συνέχισε να δουλεύει ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα αποθεραπείας του, προκειμένου να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ελαφρύ τρέξιμο και τα πρώτα θετικά μηνύματα ήρθαν δια στόματος Ματίας Αλμέιδα μετά το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Αργεντινός τεχνικός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιστροφή του Φερνάντες λέγοντας ότι μπορεί να κάνει προπονήσεις ακόμα και τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη.

Ο Ισπανός εξτρέμ βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποκατάστασής του. Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε να προπονείται με μπάλα και πλέον όλος ο οργανισμός μετράει αντίστροφα για την επάνοδό του, σαν να ήταν ηχηρή χειμερινή μεταγραφή.

Ο Δρ. Μελέτης Ρόζης, Ορθοπεδικός, χειρούργος, στη Γ’ Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική, ΓΝΑ ΚΑΤ, με ειδίκευση στο πέλμα και τον αστράγαλο, και πλούσιο ερευνητικό, κλινικό και εργαστηριακό έργο, κλήθηκε να μιλήσει στο Sportdog για τις περιπτώσεις παρόμοιων τραυματισμών σε αθλητές και απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως πόσος χρόνος απαιτείται για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση, ποιά είναι η αποθεραπεία που απαιτείται μετά το χειρουργείο και τι πρέπει να προσέχει ένας αθλητής, όταν ξεκινήσει να αγωνίζεται ξανά.

Κύριε Ρόζη υπάρχει άποψη, ότι η ρήξη αχίλλειου τένοντα είναι χειρότερος τραυματισμός από τη ρήξη χιαστών στο γόνατο. Ισχύει;

«Ναι. Είναι ένας τραυματισμός που μπορεί να είναι χειρότερος. Παλαιότερα μπορεί να μην υπήρχε επιστροφή στην αγωνιστική δράση και να τέλειωνε η καριέρα ενός παίκτη. Πλέον όλοι επιστρέφουν».

Πώς βλέπετε το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής του Πάολο Φερνάντεθ;

«Όπως διαβάζω στο ρεπορτάζ σας. Ο παίκτης τραυματίστηκε Ιούνιο. Όπως είδα στη φωτογραφία έγινε ανοικτή συρραφή του αχίλλειου. Ξεκίνησε αποθεραπεία, στα τέλη του Σεπτεμβρίου άρχισε ελαφρύ τρέξιμο. Οκτώβριο ακούμπησε μπάλα και προπονείται ατομικά. Σύμφωνα με τον προπονητή του τους επόμενους μήνες αναμένεται να μπει στο κανονικό πρόγραμμα της ομάδας. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Η πορεία επιστροφής του είναι στον σωστό δρόμο».

Ποια είναι η διαδικασία αποθεραπείας σε έναν τέτοιο τραυματισμό;

«Υπάρχουν δύο πρωτόκολλά. Το ένα είναι η ακινητοποίηση και η σταδιακή φόρτιση μετά από ένα μήνα και εύρος κίνησης. Μετά ξεκινά ένα παρατεταμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης, στο οποίο ουσιαστικά ο αθλητής μπορεί να μπει, όταν η μυϊκή μάζα του γαστροκνημίου (γάμπα) έχει φτάσει στο μήκος μάζας του άλλου παιδιού.

Το δεύτερο πρωτόκολο είναι ένα πρωτόκολλο, στο οποίο κάνουμε γρηγορότερα το παθητικό εύρος κίνησης. Δηλαδή ο φυσιοθεραπευτής ασκεί πίεση στην ποδοκνημική πριν τον ένα μήνα. Αυτό γίνεται στη δεύτερη προς τρίτη εβδομάδα μετά τη συρραφή. Στην πορεία με έναν ειδικό κηδεμόνα (σ.σ.ειδική μπότα) επιτρέπεται στον τραυματισμένο να πατά πολύ νωρίτερα. Η αποθεραπεία που βασίζεται στο δεύτερο πρωτόκολλο θεωρείται ότι δίνει στον ασθενή τη δυνατότητα της επιστροφής λίγο γρηγορότερα. Το προτέρημά της είναι, ότι δημιουργεί ισχυρότερη ποιότητα τένοντα στην περιοχή της συρραφής».

Πολλές φορές, σε τραυματισμούς, έχουμε ακούσει ποδοσφαιριστές να λένε, ότι είχαν νιώσει ενοχλήσεις. Μπορεί να προληφθεί ο τραυματισμός αχίλλειου τένοντα;

«Συνήθως η ρήξη του αχίλλειου είναι κάτι που γίνεται αυτόματα και αιφνίδια χωρίς ενοχλήσεις. Ειδικά στους αθλητές. Δεν το περιμένουν. Σε αυτό το κομμάτι, η καλή προθέρμανση και οι καλές διατάσεις του άχίλλειου είναι το σημαντικότερο πράγμα. Αυτό πρέπει να έχει υπόψιν πάντα κάθε αθλητής επαγγελματίας ή ερασιτέχνης σε κάθε του αθλητική δραστηριότητα».

Μετά την επιστροφή από ρήξη αχίλλειου τένοντα τί πρέπει να προσέχει ένας αθλητής;

«Μετά την αποθεραπεία, η πιθανότητα επαναρήξης, αν έχει γίνει καλά η επέμβαση και η αποκατάσταση, αρχίζει και γίνεται μικρότερη. Αν υπάρχει βιασύνη να παίξει γρηγορότερα, υπάρχει η πιθανότητα να τραυματιστεί ξανά στο ίδιο σημείο».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags