Γιώργος Κωστίκος: Στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και νυν υπεύθυνος στα τμήματα σκάουτινγκ της ομάδας , κάνοντας μια αναδρομή στην ασπρόμαυρη ιστορία και πηγαίνοντας 40 χρόνια πίσω, στο παιχνίδι του «Δικεφάλου του Βορρά» με τη Μπάγερν Μονάχου, στις 2 Νοεμβρίου του 1983.

«Για μένα ήταν καθοριστικά τα 3 πέναλτι. Αυτά ήταν τα κομβικά σημεία, στην εκτέλεση των πέναλτι δηλαδή, που χάσαμε τη πρόκριση. Από εκεί και πέρα η προσέγγισή μας στο αγωνιστικό κομμάτι ήταν να τους παίξουμε τεχνητό οφσάιντ, ακραίο, επειδή αυτοί είχαν βαρύ φορ. Η Μπάγερν εκείνη τη περίοδο μεσουρανούσε, ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη.

Και τα συμφέροντα πολλές φορές παίζουν τον ρόλο τους, ακόμα και τώρα ο δυνατός κερδίζει τον αδύναμο με διάφορος τρόπους, όχι αγωνιστικούς. Στα δύο πέναλτι που απέκρουσε ο Φορτούλα, εκεί υπήρχε αδικία, γιατί ζήτησε επανάληψη ο διαιτητής, δύο φορές κιόλας.

Είχαμε χάσει και ευκαιρίες, θυμάμαι στα τελευταία λεπτά μια φάση που θα μπορούσαμε να είχαμε σκοράρει. Το θέμα είναι ότι η ομάδα ήταν αξιοπρεπέστατη και κάναμε μια πολύ καλή εμφάνιση. Ο τρόπους που προσεγγίσαμε το παιχνίδι ήταν αυτός που μας έδινε το πλεονέκτημα».

Για την επερχόμενη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στη Φρανκφούρτη: «Περιμένουμε να έρθει η Πέμπτη. Πέντε πούλμαν ξεκίνησαν από την Τούμπα σήμερα για να ταξιδέψουν για Γερμανία. Είναι αυτό το σύνθημα «χιλιόμετρα κάναμε πάλι!». Εγώ δυστυχώς δεν έχω ταξιδέψει με λεωφορείο για να δω τον ΠΑΟΚ στο εξωτερικό. Όταν είσαι νέος αυτά είναι πολύ ωραία ταξίδια, γιατί οδικώς έχεις άλλες παραστάσεις με ανθρώπους δικούς σου. 

Εγώ δεν θα παραβρεθώ γιατί έχω κάτι άλλο, πιο σοβαρό. Δεν θα μπορέσω να ταξιδέψω, είναι θέμα υγείας, έχω πρόβλημα με τη μέση μου.»

Για το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει τη πρώτη θέση στον όμιλο: «Εγώ πιστεύω ότι η ομάδα έχει τη δυνατότητα να βγει πρώτη. Θα πρέπει από τους 11 παίκτες οι 7 να πιάσουν μια καλή απόδοση. Πιστεύω ότι μπορεί να πάρει καλό αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ. Όλη η Ελλάδα είναι προπονητές και σκάουτερ, όμως την ευθύνη την έχει ο προπονητής. Αυτός είναι που αποφασίζει».

Για την παρουσία των «ασπρόμαυρων» οπαδών στη Γερμανία: «Θα το δείτε και την Πέμπτη, το είδαμε και τότε, η Γερμανία έχει πολλούς φίλους του ΠΑΟΚ. Αν πάρουμε και τη πρώτη θέση, θα χαρούμε πάρα πολλοί οι δικοί μας στη Γερμανία. Εγώ έχω και γαμπρό που είναι στη Γερμανία, οπότε θε κάνουν τις πλακίτσες τους. 

Αυτό που θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε, είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη ομάδα, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη αλλά χτίζεται. Υπάρχει σταθερά εξέλιξη και πολλοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, στα επόμενα χρόνια, αν όχι φέτος, θα μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα και να διακριθεί στην Ευρώπη. Αυτή η ομάδα εμένα μου εμπνέει εμπιστοσύνη.

Για τους Κωνσταντέλια, Κουλιεράκη και γενικότερα τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ: «Έχουμε και τα πρότζεκτ των Κωνσταντέλια και Κουλιεράκη, που βλέπουμε ότι πρωταγωνιστούν στη πρώτη ομάδα. Και έτσι πρέπει να γίνεται, να υπάρχει μια μίξη εμπειρίας με το νεαρό της ηλικίας και τη δίψα για διάκριση. 

Όλα αυτά είναι παιδιά που έχουν υψηλό ταβάνι και θα ανέβουν ακόμη πιο ψηλά. Δεν παίζει μπάλα το ταλέντο, αλλά το ταλέντο που δουλεύει παίζει μπάλα. Και ο Κωνσταντέλιας δουλεύει και προσπαθεί να διορθώσει και να βελτιώσει αυτές του τις αδυναμίες. Και μετά είναι και η διαχείριση του κλαμπ και των ΜΜΕ για αυτά τα παιδιά. 

Όταν ασχολείται όλη η Ελλάδα μαζί σου, αυτό μπορεί να σου κάνει και κακό. Άρα, ο οργανισμός του ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσέξει ώστε ο Κωνσταντέλιας να μην χάσει το μυαλό του. Μου λένε από τα τμήματα υποδομής πως είναι ένα παιδί που δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά του. Είναι προσγειωμένος και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Μπράβο και στον Κουλιεράκη φυσικά.

Όλα αυτά δείχνουν πως από την ημέρα που ήρθε ο Σαββίδης και επένδυσε τα τμήματα υποδομής, και μάλιστα έπεται και συνέχεια με το προπονητικό κέντρο, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η βιτρίνα είναι η πρώτη ομάδα. Και η ομάδα δείχνει πως είναι σε πολύ καλό δρόμο».

Τέλος, για τον Τζίμα σημείωσε πως: «Έχει υψηλές προδιαγραφές ο Τζίμας. Βήμα βήμα γίνονται αυτά, όχι από την μία μέρα στην άλλη. Και προχθές έκανε μια πολύ καλή ενέργεια, αλλά αυτά γίνονται σιγά σιγά. Πρέπει να ωριμάσει ο παίκτης. Και πιστεύω πως η διαχείριση του κόουτς είναι η κατάλληλη προς αυτά τα παιδιά», είπε ο Γιώργος Κωστίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστιο deal Μαρινάκη με Ζόρζε Μέντες - Φέρνει τον επόμενο Ποντένσε - Στα γραφεία για υπογραφές top όνομα!