ΠΑΟΚ: Αλλη μία άνετη νίκη, άλλη μία παράσταση καλού ποδοσφαίρου για τον ΠΑΟΚ. Μόνο τον τρόπο που επιτεύχθηκαν τα γκολ κόντρα στην Λαμία να παρακολουθήσει κανείς, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πόσο τυχεροί ήταν οι οπαδοί που βρέθηκαν χθες στην Τούμπα. Πρέσινγκ ψηλά, γρήγορες εναλλαγές της μπάλας, συνδυαστικό ποδόσφαιρο, ωραία τελειώματα. Όταν βλέπεις τους δύο μπακ που δεν είναι βασικοί φέτος, να τελειώνουν με τον τρόπο που το έκαναν ο Ράφα και ο Σάστρε χθες τις φάσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι η αυτοπεποίθηση στα «ασπρόμαυρα» αποδυτήρια έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ο ΠΑΟΚ πηγαίνει με πατημένο γκάζι από παιχνίδι σε παιχνίδι, μοιάζει με τρένο express που παρασέρνει τα πάντα στον δρόμο του. Ήταν εντυπωσιακή η δήλωση που έκανε ο Λουτσέσκου στο flash interview της NOVA («δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στην πρώτη ημέρα προετοιμασίας την κατάσταση που θα βρισκόμασταν σήμερα»). Δεν έχει καθόλου άδικο και μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω για να θυμηθώ τα προβλήματα που βλέπαμε όλοι οι ρεπόρτερ που βρεθήκαμε στην Ολλανδία και πλέον μοιάζουν να είναι μακρινό παρελθόν.

Βέβαια, τότε δεν είχαν ακόμη ενσωματωθεί οι μεταγραφές, πλην Εκόνγκ και στην πορεία και οι Μπάμπα-Κεντζιόρα, και ήταν λογικό η ομάδα να μην βγάζει την εικόνα που έχει στα τελευταία ματς. Ωστόσο, δεν ήταν τα νέα πρόσωπα του καλοκαιριού εκείνα που κυρίως άλλαξαν τον ΠΑΟΚ. Η μαγιά είχε μπει από πέρυσι με την απόκτηση Τάισον και Κεντζιόρα τον Ιανουάριο. Ο Βραζιλιάνος, όπως και ο Πολωνός έκαναν φέτος την πρώτη προετοιμασίας τους με την ομάδα και το ίδιο συνέβη και με τον Μπράντον. Ο Ισπανός είχε αποκτηθεί πέρυσι μετά το βασικό στάδιο προετοιμασίας και δεν είχε κάνει την δουλειά που βλέπουμε φέτος. Οι δυο τους είναι ακόμη πιο ψηλά σε απόδοση από τα περσινά στάνταρ τους, κι αυτό γιατί έμαθαν τους συμπαίκτες τους και εκείνοι τους ίδιους. Πλέον, Τάισον-Κωνσταντέλιας-Αντρίγια-Μπράντο-Μουργκ βρίσκονται με κλειστά μάτια και με γρήγορους ρυθμούς μπαίνει σε αυτή την αλυσίδα και ο Ντεσπόντοφ που είναι προφανές ότι θέλει ακόμη τον χρόνο του για να πάρει ο ΠΑΟΚ όσα περιμένει από εκείνον.

Μην ξεχνάμε ακόμη ότι ο Βιεϊρίνια έβγαλε όλη την προετοιμασία χωρίς προβλήματα, το ίδιο και ο Τσιγγάρας που έχει απαλλαγεί από το πρόβλημα με τους κοιλιακούς που τον πήγαινε μπρος πίσω στην πρώτη σεζόν με τον Λουτσέσκου στον πάγκο. Επιπλέον, ο Μιχαηλίδης ήθελε τον χρόνο του για να αρχίσει να βρίσκει τα πατήματά του μετά την πολύμηνη απουσία από τα γήπεδα. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες, συν τις εύστοχες επιλογές στις μεταγραφές, μας δίνουν το αποτέλεσμα που βλέπουμε σε κάθε γήπεδο που παίζει ο ΠΑΟΚ.

Οι «μπαμπάδες» Αντρέ και Τάισον είναι κανονικοί σωματοφύλακες στην ομάδα του Λουτσέσκου

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη που είναι μυστικό αυτό της ομάδας. Είναι το καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Ο ΠΑΟΚ έχει την τύχη να διαθέτει «μπαμπάδες» των αποδυτηρίων, δύο από τους καλύτερους χαρακτήρες που έχουν περάσει από την ομάδα, τον Βιεϊρίνια και τον Τάισον.

Οι δυο τους έχουν τρομερά θετική επίδραση στα νέα παιδιά που έχουν μπροστά τους, σε καθημερινή βάση, δύο παίκτες πρότυπο που με αυτή την νοοτροπία έφτασαν να παίξουν σε κορυφαίο επίπεδο. Αμφότεροι είναι άνθρωποι που θα βοηθήσουν και τους πιτσιρικάδες και αυτό είναι σημαντικό. Εχοντας μπροστά μας αυτή την συμπεριφορά των Βιεϊερίνια-Τάισον, το μυαλό δεν μπορεί παρά να ταξιδέψει σε αυτό που συνέβαινε πέρυσι. Για να το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο. Είπε χθες ο Λουτσέσκου στην συνέντευξη Τύπου «όλη αυτή την περίοδο έχουμε δύσκολα παιχνιδια και η χημεία μας έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Με κάνει να έχω αυτοπεποίθηση όλο αυτό, με τις σχέσεις ανάμεσα στους παίκτες και το κλίμα που υπάρχει. Έχουμε πάρα πολλούς παίκτες που συμμετέχουν σε όλο αυτό που κάνουμε φέτος» και θυμηθήκαμε τον Κούρτιτς που ήταν σε ένα δικό του κόσμο πέρυσι και λίγη επαφή είχε με την ομάδα. Ο δε Ολιβέιρα δεν είχε διάθεση να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, επειδή είχε ενημερωθεί ότι δεν θα του ανανεωθεί το συμβόλαιο. Αν βάλει κανείς δίπλα σε αυτή την στάση ενός βασικού πέρυσι παίκτη στο ζύγι, με αυτή του Τάισον που μουτρώνει (χωρίς να δημιουργεί προβλήματα όταν δεν παίζει βασικός ή δεν έρχεται από τον πάγκο) όταν γίνεται αλλαγή γιατί χάνει την χαρά του να παίζει ποδόσφαιρο, τότε εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι η ποιότητα ποδοσφαίρου που προσφέρει ο ΠΑΟΚ είναι τόσο ελκυστική, γιατί το χαίρονται όσοι παίζουν.

Προφανώς, είναι ακόμη νωρίς να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, το διαρκές στοίχημα για τον ΠΑΟΚ θα είναι να διατηρεί συνεχώς, με μικρές αποκλίσεις, την καλή απόδοση που βγάζει στις αναμετρήσεις του και σε αυτό παίζει ρόλο το πολύ πετυχημένο ροτέσιον του Ρουμάνου τεχνικού. Η σεζόν έχει ακόμη πολύ δρόμο, αλλά το πρώτο δείγμα γραφής του ΠΑΟΚ είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Πηγή: metrosport.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έριξε "βόμβα" ο Ουρμπόνας - Πρόβλεψη για τα δύο ονόματα του Γιαννακόπουλου - "Παίκτες που τιμώρησαν Ολυμπιακό"