Facebook Pixel "Νάρκισσος" η ΑΕΚ, το εμπέδωσε ο Αλμέιδα για τις μεταγραφές - Δεν γίνεται να είναι συνέχεια βασικός ο Μάνταλος!
Ποδόσφαιρο
| 2023-12-19 17:00:00

"Νάρκισσος" η ΑΕΚ, το εμπέδωσε ο Αλμέιδα για τις μεταγραφές - Δεν γίνεται να είναι συνέχεια βασικός ο Μάνταλος!

Οι Μιχείες
"Νάρκισσος" η ΑΕΚ, το εμπέδωσε ο Αλμέιδα για τις μεταγραφές - Δεν γίνεται να είναι συνέχεια βασικός ο Μάνταλος!

Η δίκαιη πρωτιά ΠΑΟΚ και οι τραυματισμοί στην Ένωση. Ο Ευάγγελος Μίχος ψάχνει... εξήγηση για τη γκέλα των Κιτρινόμαυρων με τον Παναιτωλικό, εξηγεί γιατί ήταν "δεμένα" τα χέρια του Αργεντινού προπονητή, αλλά και γιατί είναι πολύ σημαντικό να φύγει με τη νίκη από τις Σέρρες την Πέμπτη.

ΑΕΚ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη αγωνιστική του 2ου γύρου της Super League, με τις μισές μόνο από τις ομάδες του big 4 (όλες έπαιξαν εκτός έδρας) να κερδίζουν. Εκτός από την βαθμολογική διαφοροποίηση, αυτό είχε και τη δική του σημειολογική αξία αφού χθες είχαμε το... καρμπόν της Κυριακής!

Ο Ολυμπιακός που είχε κερδίσει την Πέμπτη με 5άρα την Τόπολα, πέρασε με "διπλό" από τις Σέρρες, ακριβώς δηλαδή αυτό που έκανε την προηγούμενη μέρα και ο ΠΑΟΚ στην Τρίπολη, επίσης μετά από ευρωπαϊκή 4άρα στην Τούμπα. Αντιθέτως η ΑΕΚ, που είχε χάσει την Πέμπτη στην Ολλανδία, γκέλαρε χθες στο Αγρίνιο παρότι προηγήθηκε με 0-2 στο σκορ, όπως δηλαδή την έπαθε την Κυριακή και ο Παναθηναϊκός στο Περιστέρι, που προερχόταν από ήττα μεσοβόμαδα στην Ευρώπη και αυτός προηγήθηκε 0-1 του Ατρομήτου! 

Διδακτικοί και όχι συμπτωματικοί αυτοί οι συνδυασμοί. Γιατί και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός μάζεψαν συνολικά και οι δυο από 5 γκολ (3+2 η μια, 2+3 ο άλλος)!!! Κάπως έτσι, λοιπόν, αποτυπώθηκε με δικαιοσύνη η βαθμολογία της κορυφής, που έφερε πρώτο τον ΠΑΟΚ. Δηλαδή την ομάδα που παίζει κατά γενική παραδοχή το καλύτερο ποδόσφαιρο αυτή την εποχή, με υψηλή επιθετική παραγωγή και πλουραλισμό στο σκοράρισμα, που έχει κάνει την καλύτερη διαχείριση παικτών με τους λιγότερους τραυματισμούς και το πιο πετυχημένο rotation. Ακολουθούν οι ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό που πληρώνουν τα δικά τους λάθη και ο Ολυμπιακός πού πληρώνει την... κροτίδα στο Χουανκάρ!

Η γκέλα της ΑΕΚ στον στο Αγρίνιο μπορεί να μην ήταν η πρώτη αφού έχουν προηγηθεί αυτές με Πανσερραϊκό/ΟΦΗ/Κηφισιά, αλλά σίγουρα είναι αυτή που την πόνεσέ πιο πολύ από κάθε άλλη στο φετινό πρωτάθλημα. Περισσότερο μάλιστα ψυχολογικά από ότι και βαθμολογικά. Προηγήθηκε μόλις το 14' 0-2 και κράτησε τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης μέχρι και τη λήξη του. Ήταν καθαρά 1.100% δικό της θέμα και δικό της πρόβλημα, το οποίο συνεχίζεται, το ότι δεν κέρδισε τον Παναιτωλικό και όχι η ηρωική προσπάθεια των αντιπάλων της, που έκανε μάλιστα των προπονητή τους, Γιάννη Πετράκη στο τέλος να κλάψει!!

Η ΑΕΚ στο Αγρίνιο την έπαθε όπως με την Κηφισιά: προηγήθηκε, έχασε ευκαιρίες για να κλειδώσει το σκορ και τη νίκη αλλά στο τέλος μία φάση ήταν αρκετή για το γκολ της καταστροφής. Την ίδια εικόνα είχε και το παιχνίδι της στα Γιάννενα, πάλι με ένα γρήγορο γκολ, αλλά εκεί δεν το πλήρωσε, παρότι από ένα σημείο και μετά έκανε συντήρηση αλλά πότε δεν επέτρεψε (ή δεν στάθηκε ικανός/τυχερός ο ΠΑΣ) να την ισοφαρίσει, παίρνοντας έτσι το τρίποντο. Και χθες κάλλιστα θα μπορούσε το σκορ να είχε μείνει στο 1-2, που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο ημίχρονο, αν δεν εμφανιζόταν η κακιά στιγμή για την Ένωση και το υπέροχο γκολ για τους γηπεδούχους. Είναι όμως το ποδόσφαιρο που σε τιμωρεί όταν δεν μπορείς να βάλεις το 3-0 μέχρι το 30', στις 2 φάσεις που έχασε ο Γκατσίνοβιτς και στη μία ο Ζίνι.

Το κακό για την ΑΕΚ είναι πως κάπου έχει γίνει... νάρκισσος στο παιχνίδι της, χάνοντας την ουσία! Στην Ελλάδα της έχει γίνει συνήθεια τη φετινή σεζόν και με αντιπάλους τύπου Παναιτωλικού, να προηγείται, να πατάει πιο συχνά κι από οτι πέρσι την αντίπαλη περιοχή, να βγάζει πολλές τελικές, να χάνει πολλές ευκαιρίες και να το... απολαμβάνει όλο αυτό αυτάρεσκα. Κι ας της κοστίζει στο τέλος τρίποντα! Κάτι αντίστοιχο με αυτό που της συνέβη στην Ευρώπη, που έπαιζε μπάλα, μετρούσε τελικές, κοιτούσε στα ίσια τους αντιπάλους τους αλλά στο τέλος έχανε και της έμενε η ικανοποίηση της... ήττας σαν νίκη λόγω του παιχνιδιού και της νοοτροπίας της. Εγώ αυτά τα θεωρώ επικίνδυνες ψευδαισθήσεις...

 

Η ΑΕΚ πάντως τους 2 βαθμούς κόντρα στον Παναιτωλικό τους πέταξε στο 35', όταν ο Μουκουντί προσφέρει το πέναλτι με το οποίο οι γηπεδούχοι από το πουθενά μειώνουν σε 2-1 κι ενώ το σκορ έπρεπε μίνιμουμ να ήταν 0-3 σε εκείνο το σημείο! Ήταν μία ακόμα στιγμή από τις αρκετές την τρέχουσα σεζόν για τους κιτρινόμαυρους, οι οποίοι υποπίπτουν σε πολλά πέναλτι λόγω ακριβώς τις στρατηγικής επιλογής του προπονητή τους να παίζουν άμυνες man to man, δηλαδή ένας εναντίον ενός. Πηγαίνοντας aggressive στις μονομαχίες οπότε μία αδράνεια μία καθυστέρηση ή μία κακή εκτίμηση όπως για παράδειγμα χθες του Γάλλου στόπερ, φέρνει το πέναλτι. Είναι το τίμημα ότι ο Αλμέιδα παίζει man to man όλους τους παίκτες.

Χωρίς υπερβολή μια στιγμή στοίχισε στην ΑΕΚ το γκολ στο πρώτο ημίχρονο, παρότι είχε τουλάχιστον 4 καθαρές φάσεις για να βάλει αυτή το τρίτο γκολ. Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ μετά το 25-30' δεν ήτανε τόσο σοβαρή όσο θα έπρεπε, παρότι της κάθεται η φάση του πέναλντι και η μείωση του σκορ από τον Παναιτωλικό και ενώ την έχει πάθει τη φετινή σεζόν έτσι. Δεν γυρίζει το κουμπί και συνεχίζει σβήνοντας όσο περνούσε η ώρα. Οπότε στο 2-2 μετά δεν μπορούσε να ξαναπάρει μπροστά, για αυτό άλλωστε έκανε μόλις 2 φάσεις για το 2-3, το οποίο φυσικά δεν ήρθε ποτέ.

Η αντίδραση της παρότι υπήρχε χρόνος μπόλικος μετά το 2 -2 ήταν ανύπαρκτη για τα στάνταρτς της ομάδας του Αλμέιδα. Φυσικά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό πρώτον και στο ότι την Πέμπτη κόντρα στον Άγιαξ, είχε καταναλώσει πάρα πολύ ενέργεια, με αποτέλεσμα στο Αγρίνιο να μην έχει το γνωστό ρυθμό της. Κάτι που φαινόταν άλλωστε και στις αργές πάσες της. Και δεύτερον στις πολλές απουσίες που είχε. Ο προπονητής της ήταν με δεμένα χέρια, δεν μπορούσε δηλαδή να φέρει από τον πάγκο 4-5 παίκτες που μέσοεπιθετικά θα άλλαζαν τα δεδομένα, όπως δηλαδή συνέβαινε την περσινή σεζόν

Στο δια ταύτα: σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει και να δει τι θα κάνει ο Αλμέιδα είναι και αυτό με τους συνεχείς τραυματισμούς. Χθες έχασε άλλους δύο παίκτες του (Σιντιμπέ, Μουκουντί) αφού η ΑΕΚ είτε έχει προπόνηση είτε έχει αγώνες, δεν αλλάζει το τεμπο της και πάει συνέχεια στα κόκκινα. Πληρώνει ένα τίμημα σοβαρό λόγω των πολλών και συνεχών απουσιών από τραυματισμούς. Σε σχέση με την περσινή σεζόν έχει δώσει 10 ματς περισσότερα αλλά δεν είναι μόνο αριθμός αλλά και οι εντάσεις που έπαιξε αυτά τα ματς στην Ευρώπη...

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν από εδώ και πέρα, που δεν θα έχει ευρωπαϊκά παιχνίδια, θα σταματήσουν οι τραυματισμοί, ώστε η ομάδα κάποια στιγμή να καταφέρει επιτέλους να παίξει πλήρης ή σχεδόν πλήρης; Την απάντηση πρέπει να την περιμένουμε σε αυτό το ερώτημα αφού και η φετινή σεζόν δεν είναι η ίδια με την περσινή (θυμίζω πως λόγω διακοπής για το Μουντιάλ η ΑΕΚ δούλεψε μεσούσης σαν να έκανε καλοκαιρινή προετοιμασία) και κάποιοι ποδοσφαιριστές της είναι πάρα πολύ επιβαρυμένοι και θα πρέπει να δούμε αν και πότε θα συνέλθουν. Ίσως , λοιπόν, να χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση και διαχείριση από πλευράς Αλμέιδα στο κομμάτι αυτό, για το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν γνωρίζουμε πράγματα. Η ΑΕΚ επικαλούμενη το ιατρικό απόρρητο (γελάμε) για ελάχιστα πράγματα ενημερώνει σε ό,τι έχει να κάνει με τραυματισμούς αποθεραπείες κλπ, κλπ, κλπ.

Στο δια ταύτα: με αυτά και με αυτά το ματς της Πέμπτης με τον Πανσεραϊκό εκτός έδρας, αποκτάει πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για την ΑΕΚ, που δεν έχει την πολυτέλεια άλλου αποτελέσματος εκτός από το τρίποντο . Επιστροφές λογικά δεν υπάρχουν, νέες απουσίες προέκυψαν, ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου των Σερρών είναι πάρα πολύ δύσκολος και επικίνδυνος κι αναμένεται ο Παμπλο Γκαρσία να παίξει ξανά όπως και με τον Ολυμπιακό full άμυνα, επιχειρώντας να κάνει μπλόκο στην ΑΕΚ, κάτι που θα αρέσει φυσικά πολύ και στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να κερδίσει τον Πανσερραϊκό διαφορετικά θα βάλει ψήγματα εσωστρέφειας και αχρείαστης πίεσης, που θα χαλάσουν την ψυχολογία της. Λογικά και εφόσον κερδίσει στις Σέρρες, οι γιορτές που θα ακολουθήσουν προσφέρονται για να ηρεμήσει η ομάδα, να αρχίσει να μετράει επιστροφές παικτών, περιμένοντας μετά και την... φρεσκάδα της, έχοντας πλέον υποχρεώσεις μόνο εγχώριες. Το μόνο... προ-απαιτούμενο είναι από δω και πέρα να σοβαρευτούν όλοι στην ΑΕΚ, ξεκινώντας απο την σωστή διαχείριση και κάνοντας μεταγραφικές προσθήκες που είναι απαραίτητες για το Γενάρη. Κάτι που πλέον πρέπει να το έχει καταλάβει/εμπεδώσει και ο υπ αριθμόν ένα αρμόδιος, Ματίας Αλμέιδα...

ΥΓ. Προφανώς ελλείψει Γιόνσον και Πινέδα ο Μάνταλος έχει καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα της ΑΕΚ, κάτι σαν δεύτερο εξάρι - οκτάρι. Μπορεί έτσι να έχεις μία καλύτερη κυκλοφορία αλλά η ομάδα στον άξονα της γίνεται πολύ soft. Το είδαμε και στην Ολλανδία κόντρα στον Αγιαξ και χθες στο Αγρίνιο στο 2-2, όταν έλειπε έξω από την περιοχή στη φάση που ο σκόρερ του Παναιτωλικού υποδέχεται μία δεύτερη μπάλα και πιάνει τη σουτάρα-γκολ. Κακά τα ψέματα, σε μία αναβαθμισμένη ΑΕΚ, με εντάσεις και αθλητικότητα, ο Πέτρος Μάνταλος δεν γίνεται να είναι σε συνεχόμενα παιχνίδια βασικός και να βγάζει 90 λεπτά. Το είδαμε άλλωστε αυτό πέρυσι στη σεζόν του double για την ΑΕΚ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Γι' αυτό γκέλαρε η ΑΕΚ στον Παναιτωλικό - Υπάρχουν λόγοι που τραυματίζονται οι παίκτες"

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags