Facebook Pixel ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Έτσι ξεκίνησε η κόντρα Λουτσέσκου με ΠΑΟ
Ποδόσφαιρο
| 2024-02-01 16:16:00

Έτσι ξεκίνησε η κόντρα Λουτσέσκου με ΠΑΟ: Η Αθήνα, το "κλεμμένο" και ο Γιοβάνοβιτς - Όλα τα επεισόδια (Vid)

Του Γιώργου Βροντάκη

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ για χάρη του Ράζβαν Λουτσέσκου, με τις δύο ομάδες να κοντράρονται και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε μια πρωτοφανή κίνηση απέστειλε εξώδικο στον προπονητή του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, προκειμένου να σταματήσει, αλλά και να ανακαλέσει τις συνεχιζόμενες δημόσιες τοποθετήσεις του εις βάρος του «τριφυλλιού»!

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους πράσινους ήταν μετά τα όσα έγιναν στο μεταξύ τους ντέρμπι στην Τούμπα για τη Super League και όχι μόνο. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έλεγαν χαρακτηριστικά για τον Ρουμάνο τεχνικό πως προσβάλλει τον σύλλογό στον μέγιστο βαθμό και αλλοιώνει συστηματικά την πραγματικότητα, εφευρίσκοντας μονίμως εναντίον της ομάδας του τριφυλλιού διαιτητικές αποφάσεις για δήθεν εύνοια του Παναθηναϊκού.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απάντησε άμεσα στους πράσινους με ανακοίνωσή της και πέρασε στην… αντεπίθεση. Οι Θεσσαλονικείς χαρακτηρίζουν κωμική την κίνηση του Παναθηναϊκού για το εξώδικο στο Ρουμάνο προπονητή, τον οποίο στηρίζουν απόλυτα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «οι αλήθειες οι οποίες αποτυπώνονται στα πέναλτι που έχει κερδίσει η κάθε ομάδα και τα εις βάρος της τη φετινή σεζόν και όχι μόνο. Ο προπονητής και άνθρωπος Ράζβαν Λουτσέσκου έχει την πλήρη αποδοχή, υποστήριξη, εκτίμησή μας και οποιαδήποτε νομική κίνηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει απέναντί της την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και όχι εκείνον».

Η "πράσινη" ΠΑΕ δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση του Δικεφάλου του Βορρά και το μόνο που τονίζουν είναι πως: «κατανοούμε την ανάγκη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να υποστηρίξει τον προπονητή της, πλην όμως όλοι στο χώρο του ποδοσφαίρου γνωρίζουν ποιος είναι ο Παναθηναϊκός και ποιος ο ΠΑΟΚ…».

Το πρώτο επεισόδιο...

Το «σήριαλ» μεταξύ Ράζβαν Λουτσέσκου και Παναθηναϊκού δεν είναι πρόσφατο και ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Το πρώτο επεισόδιο δημιουργήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023, όταν ο προπονητής του ΠΑΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στη διαιτησία μετά τον  επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στον Παναθηναϊκό που επέφερε την πρόκριση του Δικεφάλου του Βορρά στα ημιτελικά.

«Ήταν τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Οι δύο προηγούμενες νίκες μεγάλωσαν τη δίψα του Παναθηναϊκού να πάρει κάτι από το σημερινό ματς. Όμως οι παίκτες μου έδειξαν τεράστια νοοτροπία. Πάλεψαν. Δεν είναι εύκολο μετά από δύο τέτοιες νίκες να έρχεσαι συγκεντρωμένος να τα δίνεις όλα. Πρέπει να σταθώ όμως σε κάτι», συνέχισε, τονίζοντας ότι «η επιθετικότητα των παικτών του Παναθηναϊκού υποστηρίχτηκε από τη διαιτησία, όπως γίνεται πάντα όταν παίζουμε κόντρα σε αθηναϊκές ομάδες. Η αποβολή του Κουρμπέλη ήταν ξεκάθαρη. Θα μιλούσαμε για άλλο ματς. Δεν τιμωρήθηκε καμία προσπάθειά τους που πήγαινε πέρα από το επιτρεπόμενο όριο. Ένας ποδοσφαιριστής μέσα στο γήπεδο μπορεί να αισθανθεί πολύ καλά όταν τον χτυπάνε συνεχώς, αλλά αυτό μένει ατιμώρητο».

 
Λουτσέσκου: «Μας υπονομεύουν συνεχώς και παίζονται παιχνίδια για να μας προσπερνούν οι ομάδες στην Αθήνα»
 
Δύο μήνες αργότερα, στις 25 Μαρτίου 2023, ο Ρουμάνος τεχνικός έκανε δηλώσεις στην πατρίδα του και αναφέρθηκε στην πορεία του ΠΑΟΚ και την κόντρα που έχει ανοίξει με τις ομάδες του Big 4 και με αφορμή τις πρόσφατες, τότε, δηλώσεις του τόνισε:

"Δεν μετάνιωσα και δεν μετανιώνω για τίποτα που είπα. Άλλο να το λες στα αγγλικά και άλλο στα ρουμανικά. Στα αγγλικά όσα είπα κάπως ξεθώριασαν, κάπως σβήστηκαν. Μας υπονομεύουν συνεχώς και παίζονται παιχνίδια για να μας προσπερνούν οι ομάδες στην Αθήνα. Είναι ένα σύστημα που διαμορφώθηκε με τον καιρό, υπάρχει και πολιτική. Δεν προσέβαλα κανέναν, δεν φοβάμαι, απλά αντιδικώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μας 'έφαγαν' πολλούς βαθμούς φέτος και όμως είμαστε εκεί".

«Γίνονται τα πάντα για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός»

Στις 23 Απριλίου 2023, ο Παναθηναϊκός απέδρασε με το διπλό από την Τούμπα επικρατώντας με 2-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φώτη Ιωαννίδη στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σχολίασε την ήττα του ΠΑΟΚ, αφήνοντας και πάλι αιχμές για την διαιτησία και τους πράσινους.. 

«Μετά από τον τελικό κυπέλλου είχα πει ότι έγιναν τα πάντα για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός, αυτό γίνεται φέτος για να κερδίσει τον τίτλο. Λαμβάνοντας υπόψιν το σημερινό παιχνίδι προήλθε μεγάλη ευκαιρία με τον Σπόραρ και το γκολ του Μπερνάρ ήταν ενέργειες που έκαναν τη διαφορά διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα αυτό. Ήταν τυχερός ο Παναθηναϊκός, έχει καλή νοοτροπία, όταν προστατεύεσαι έχεις παραπάνω αυτοπεποίθηση στον τρόπο παιχνιδιού σε αντίθεση με μας που δεχόμαστε επίθεση από το πρώτο παιχνίδι της σεζόν. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τη διαιτησία, εμείς προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε ευκαιρίες με διαφορετικές πιθανότητες στο μέρος του Παναθηναϊκού, δεν σκοράραμε και δεν διαχειριστήκαμε καταστάσεις για να σκοράρουμε. Αυτό μας κόστισε όπως και στο παιχνίδι εναντίον της ΑΕΚ στην έδρα μας».

 
Λουτσέσκου: «Ο Παναθηναϊκός βοηθήθηκε με σφυρίγματα» 
 
Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά την 1η Οκτωβρίου 2023 και μετά το 2-2, ο Ράζβαν Λουτσέσκου στάθηκε ξανά στη διαιτησία και σύγκρινε κάποιες διαιτητικές αποφάσεις, αν τις είχαν πάρει ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα ήταν διαφορετικές.

«Είναι ντροπή. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με το fair play όχι με την οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Δεν μπορεί να υπάρχει στήριξη σε μια από τις δύο ομάδες σε κάποιες στιγμές. Θα πάω τρεις μέρες πριν που δόθηκαν πέναλτι εκτός περιοχής, οφσάιντ που δόθηκαν χωρίς να είναι και φάουλ. Ο Παναθηναϊκός βοηθήθηκε με σφυρίγματα. 

Μια κίτρινη στον Τάισον στο πρώτο μέρος, ένα φάουλ στον Μπάμπα, η φάση με τον Κουλιεράκη που γίνεται ξεκάθαρο φάουλ και πάνω από όλα το γκολ το οποίο μπήκε μετά το τέλος των καθυστερήσεων. Δεν είναι συναγωνισμός, δεν υπάρχει ο σωστός ανταγωνισμός. Ας αποφασίσουν ότι πρέπει να πάρει μια ομάδα το πρωτάθλημα, να τελειώνουμε. Είναι υπερβολικά αυτά που συμβαίνουν. Δεν είμαστε ηλίθιοι. Δεν είναι η κατάσταση που θέλουμε να έχουμε. Δεν είναι ο ανταγωνισμός που θέλουμε. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Υπάρχουν ομάδες που ευνοούνται και έχουν και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να αντιδράσουν διαφορετικά μέσα στο γήπεδο γιατί θα πάρουν κάποιο σφύριγμα. Είναι υπερβολικό.

Είναι θέμα αυτοπεποίθησης, αξιολόγησης και δύναμης. Να σου δοθεί ένα φάουλ υπέρ σου. Αυτό ταράζει την ψυχολογία σου. Το γκολ που δεχθήκαμε με τον ΟΦΗ είναι διαφορετικό με αυτό που δεχθήκαμε σήμερα. Σήμερα μιλάμε για ένα γκολ που ήρθε σε νεκρό χρόνο. Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός πίεζε πολύ. Έχει ένα δυνατό σύνολο και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να βοηθηθεί από τον διαιτητή. Θα έπρεπε να έχουμε αντιδράσει εντελώς διαφορετικά. Είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπιζόμαστε εμείς και οι άλλες ομάδες. Στο ματς με τον Άρη μια δεύτερη κίτρινη δεν δόθηκε και ήταν ξεκάθαρη φάση.

Στα παιχνίδια μας αναλύονται τρία τέσσερα λεπτά μια φάση. Αν παρόμοιες φάσεις συνέβαιναν στα ματς του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ δεν θα γινόταν αυτά. Είναι πολύ όλο αυτό. Δεν θεωρώ ότι είναι δίκαιο το αποτέλεσμα. Στο πρώτο μέρος μας διέλυσε, δεν υπήρχε τρόπος να αντιδράσουμε. Αν μου λέγατε ότι στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου το σκορ θα ήταν 3-1 υπέρ του Παναθηναϊκού, θα συμφωνούσα. Στο δεύτερο επιστρέψαμε, είχαμε διαφορετική στάση και αποφασιστικότητα, ήμασταν πιο συμπαγείς και είχαμε ευκαιρίες. Δεν είμαι σίγουρος αν υπήρξε οφσάιντ στη φάση στο τέλος. Είναι δύσκολο να χάνεις το παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο», ενώ για το αν έχει ευνοηθεί ο Παναθηναϊκός την τελευταία διετία είπε: «Ναι πολύ».

Οι χειροπέδες του Λουτσέσκου και η «εμμονή με τον Παναθηναϊκό»

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσπάθησε να ηρεμήσει τον Ράζβαν Λουτσέσκου, ο οποίος είχε φύγει από το γήπεδο έχοντας σχηματίσει με τα χέρια του χειροπέδες και δείχνοντας τα στον κόσμο του Παναθηναϊκού, θέλοντας να δείξει με αυτή την ιδιαίτερη χειρονομία τα παράπονα του. 

Μάλιστα, ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε δηλώσεις πως ο συνάδελφος του στον ΠΑΟΚ έχει εμμονή με το τριφύλλι, ίσως από τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου.

 
Λουτσέσκου: «Είμαι ένας προπονητής που μου έκλεψαν έναν τίτλο, ο Γιοβάνοβιτς δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση»
 
Τρεις μέρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Conference League και ο Λουτσέσκου απάντησε στην ατάκα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μπλέκοντας και πάλι τον Παναθηναϊκό και τη διαιτησία.
 
"Ποτέ δεν επιτίθεμαι σε ένα πρόσωπο, είμαι μορφωμένος, Αν κριτικάρω, για να πω πιο σωστά, αν πω την πραγματικότητα, αυτή ήταν η πραγματικότητα, υπάρχει σύστημα στην Ελλάδα ή δύο συστήματα που λειτουργούν για τις ομάδες των Αθηνών. Είμαι ένας προπονητής που μου έκλεψαν έναν τίτλο, μου τον πήραν από επιτροπή. Ο Γιοβάνοβιτς δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση. Έχασα ένα κύπελλο από λάθος αποφάσεις και απόλαυσε ένα Κύπελλο που δεν κερδήθηκε από την ομάδα του, αλλά από λάθη του διαιτητή.

Είμαι ένας προπονητής που έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές την ομάδα του, δεν μπορεί να πει ότι κερδίσαμε ένα παιχνίδι ότι βοηθηθήκαμε από διαιτητή. Πέρσι χάσαμε ένα Κύπελλο και ανέφερα ότι η ομάδα που το κέρδιζε το άξιζε. Όταν να πω κάτι, το αναλύω, δεν λέω ψέματα, λέω την πραγματικότητα. Αλλά και γι' αυτό την Κυριακή, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από εμάς, αν ήταν 3-1 δεν θα έλεγα κάτι. Όμως το ποδόσφαιρο είναι και το δεύτερο ημίχρονο. Είναι λεπτομέρειες, νικούσαμε 2-1 στα 95'. Δεν κριτίκαρα την ομάδα του, δεν τον ανέφερα. Αυτό που μισώ σε αυτή την ιστορία είναι η υποκρισία, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Είπα τι έγινε την Πέμπτη, τι έγινε πέρσι, ανέλυσα παιχνίδια και έτσι βλέπω πολλά, για πράγματα που δεν λέει κάτι, γιατί δεν καταλαβαίνει. Δεν μπορώ να μην πω για το πέναλτι του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη που ο Παλάσιος κλωτσάει αυτός το πόδι του αμυντικού.

Έζησα την κατάσταση που ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι στην Τρίπολη στην Κρήτη με τον ΟΦΗ. Σε αυτούς έδωσε πέναλτι, σε εμάς όχι. Δεν το ανέφερα όμως, προσπάθησα να είμαι ισορροπημένος. Όταν βλέπω τόσα πράγματα έχω το δικαίωμα να αντιδρώ. Τέσσερα λεπτά έδειξε ο διαιτητής στον 4ο, έγινε φάουλ στον Ζίβκοβιτς, αλλά συνεχίσαμε να παίζουμε. Πρόσθεσαν 60 δευτερόλεπτα, γιατί;, ήταν προφανώς ότι πίεζαν με τρόπο για να ισοφαρίσουν. Έχω δικαίωμα να μιλήσω . Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ή την δουλειά του Γιοβάνοβιτς. Θέλω να τον δω να μιλάει μετά από αυτές τις καταστάσεις. Σε σέβομαι πολύ είσαι καταπληκτικός προπονητής, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που είπα".

@metropolis955 Ο Ραζβάν Λουτσέσκου απάντησε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα περί εμμονής του με τον Παναθηναικό και γελοίας αναφοράς στη διαιτησία. #paok #panathinaikos #lucescu #giovanovic #διαιτησια #fans #fyp #metropolis955 ♬ πρωτότυπος ήχος - Metropolis 95.5
Το περιστατικό στη Λεωφόρο

Ο Λουτσέσκου δεν μιλούσε για τον Παναθηναϊκό μόνο έπειτα από αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά το έπραξε και λίγο πριν φύγει το 2023, όταν στις 23 Δεκεμβρίου βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Βασιλόπουλου ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ DOUBLE PAOK στην Αθήνα. Ο Ρουμάνος προπονητής έκανε ειδική αναφορά σε ένα περιστατικό, που συνέβη πέρσι στη Λεωφόρο, σε παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό:

«Θα θυμάμαι πάντα στη ζωή μου τις στιγμές που νικήσαμε όταν έκλαψα από χαρά. Θα θυμάμαι όμως και το περσινό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό όταν κάποιοι με έφτυσαν και αυτό ήταν μάθημα για εμένα. Το μεγαλύτερο προσόν για κάποιο πετυχημένο είναι μετά από κάθε πτώση να σηκώνεται αμέσως και νιώθω πως αυτό είναι ο ΠΑΟΚ!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο διαιτητής έσπρωχνε μια ομάδα - Δείτε το πέναλτι που πήρε ο Παναθηναϊκός με τον Ατρόμητο»

Το τελευταίο επεισόδιο (μέχρι το επόμενο) παίχθηκε πριν από μερικές μέρες και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου 2024 μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα με 2-1 για τη Super League με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να είναι έξαλλος με τη διαιτησία παρά τη νίκη της ομάδας του, δηλώνοντας στη NOVA:

Υπάρχουν δύο σημεία. Παίξαμε τέλεια τακτικά, ελέγξαμε το παιχνίδι, οι παίκτες τα έδωσαν όλα, δημιουργήσαμε ευκαιρίες, αξίζαμε τη νίκη. Αυτό που είδαμε σήμερα είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο.

Ο διαιτητής έσπρωχνε μια ομάδα, της έδωσε πέναλτι που δεν ήταν, δεν της έδωσε κόκκινη κάρτα, δεύτερη κίτρινη σε παίκτη (σ.σ. Γεντβάι). Αυτός ο παίκτης θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει. Δεν μας έδωσε φάουλ κάποια έξω από την περιοχή, τους έδινε πολύ εύκολα φάουλ. Είναι απίστευτο να έρχεσαι από άλλη χώρα και να σφυρίζεις έτσι, να έχεις μια συμπεριφορά προς μια ομάδα.

Δείτε το πέναλτι που πήρε ο Παναθηναϊκός με τον Ατρόμητο. Δεν ξέρω τι κάνουν οι διαιτητές τι θέλουν. Θέλουν να καταστρέψουν την ισορροπία του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου”.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags