Facebook Pixel Πασκάλ Γιάνσεν: Αυτός είναι ο νέος προπονητής που θέλει ο Ολυμπιακός
Ποδόσφαιρο
| 2024-02-07 17:56:00

Ο γιος της ποπ σταρ έρχεται στον Ολυμπιακό - Οι Ακαδημίες, ο Κρόιφ, ο Παυλίδης και το όνειρό σε ένα βιβλίο (Vid)

Του Γιώργου Βροντάκη
Ο γιος της ποπ σταρ έρχεται στον Ολυμπιακό - Οι Ακαδημίες, ο Κρόιφ, ο Παυλίδης και το όνειρό σε ένα βιβλίο (Vid)

Ο Πασκάλ Γιάνσεν θυμάται πού βρισκόταν όταν άλλαξε η ζωή του. Ήταν 5η Δεκεμβρίου 2020 και γέμιζε το ρεζερβουάρ στο βενζινάδικο.

Ο υποψήφιος προπονητής για τον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Πασκάλ Γιάνσεν είναι γιος της Σου Τσαλόνερ. Μιας ποπ σταρ τραγουδίστριας, η οποία ήταν μέρος του διάσημου δίδυμου επιτυχιών Spooky και Sue για πολλά χρόνια.

Το όνειρό του ποδοσφαιριστή σταμάτησε στα 17

Ο γεννημένος στην Αγγλία προπονητής κατάφερε να βάλει ξανά την Άλκμααρ στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη και να κάνει τον Βαγγέλη Παυλίδη τοπ σκόρερ. Ο 51χρονος Ολλανδός έχει περάσει χρόνια κάνοντας τα πράγματα με τον δικό του τρόπο από τότε που ένας τραυματισμός στο γόνατο έβαλε τέλος στις ελπίδες του να γίνει επαγγελματίας παίκτης όταν ήταν 17 ετών.

«Όταν κλείνει μια πόρτα ανοίγει μια άλλη. Ήμουν νέος αλλά είχα επίγνωση του εαυτού μου. Ήμουν πολύ αποφασισμένος να γίνω ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο», είπε για τον τραυματισμό του.

Γράφοντας σε ένα βιβλίο τις φιλοδοξίες του...

Άρχισε να σημειώνει τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο σε ένα βιβλίο και είχε μεγάλα όνειρα. Έγραψε ότι ήθελε να πάρει την άδεια του Uefa Pro πριν από τα 35α γενέθλιά του και τα κατάφερε. Έγινε ο νεότερος προπονητής που το έκανε εκείνη την εποχή. Όμως, οι φιλοδοξίες του δεν σταματούσαν εκεί και ήταν απεριόριστες. Το μεγαλύτερο όνειρό του είναι να κάτσει στον πάγκο μιας ομάδας της Premier League.

Η γοητεία του για το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ο Πασκάλ Γιάνσεν γεννήθηκε στο Λονδίνο και οι παππούδες του ζούσαν στο Aylesbury. Μπορεί να μεγάλωσε στην Ολλανδία, αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της νιότης μου στο Aylesbury.

"Είδα τη μαμά μου ως μαμά μου, όχι ως ποπ σταρ"

Η σύνδεση οφείλεται στη μητέρα του Σου Τσάλονερ, η οποία ήταν το ήμισυ του Spooky και της Sue, ενός βρετανο-ολλανδικού ποπ ντουέτου που είχε τρεις επιτυχίες στις Κάτω Χώρες στη δεκαετία του '70. Είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ για δουλειά, αλλά γεννήθηκε στο Λονδίνο και ήθελε το ίδιο για τον γιο της.

"Είδα τη μαμά μου ως μαμά μου, όχι ως ποπ σταρ. Την πήραν υπό ανάδοχη φροντίδα όταν ήταν μωρό και γεννήθηκα και εγώ στο Λονδίνο, έτσι είμαστε Βρετανοί. Οι παππούδες μου ζούσαν στο Aylesbury. Πέθαναν πολλά χρόνια πριν, αλλά έχω ακόμα κάποιους συγγενείς που μένουν εκεί. Λατρεύω τη μουσική. Λατρεύω τη μουσική της μαμάς μου και μου αρέσει να την ακούω, αλλά δεν παίζω κανένα όργανο. Ασχολήθηκα με τη μπάλα από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό είναι το πάθος μου", ανέφερε ο Γιάνσεν.

Η απόρριψη και η απόλαυση

Ο Πασκάλε λέει ότι δεν υπήρξε μέρα που να μην του άρεσε να δουλεύει στο ποδόσφαιρο: «Η απόλαυση είναι το κλειδί», τόνισε!

Η αρχή έγινε με τη βοήθεια του Τζουπ Μπραντ, ήταν προπονητής της ακαδημίας όταν ήταν στην Άλκμααρ και μόλις είχε ξεκινήσειτην προπονητική του εκπαίδευση. Ήταν ένας από τους δασκάλους του.

«Με απέρριψαν δύο φορές πριν πάρω την άδεια. Την πρώτη φορά μου είπαν: "Είσαι πολύ ταλαντούχος, πολύ φιλόδοξος, αλλά χρειάζεσαι περισσότερη εμπειρία"», θυμάται.

Από τις Ακαδημίες, στο Άμπου Ντάμπι για εμπειρίες

Ο Γιάνσεν ήρθε σε επαφή με τον Γιαν Ρέκερ, έναν σημαντικό Ολλανδό προπονητή, το 1998. Μίλησαν για έναν ρόλο στην ακαδημία της PSV Αϊντχόφεν. Αλλά ο Ρέκερ τον ρώτησε  για δουλειά στο εξωτερικό. Ακολούθησε μια ευκαιρία να μετακομίσει στο Άμπου Ντάμπι και να γίνει το Νο 2 του Ρίνους Ίσραηλ στην Αλ Τζαζίρα.

Ο Γιάνσεν απολάμβανε τη συνεργασία μαζί του, ο οποίος ήταν αρχηγός της Φέγενορντ στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1970.

«Ένα από τα πράγματα που έμαθα από αυτόν είναι να κρατάω τα πάντα σε προοπτική. Από τη στιγμή που είσαι νέος προπονητής, θέλεις να ελέγχεις τα πάντα. Έχω μάθει με τα χρόνια ότι από τη στιγμή που είσαι επικεφαλής δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Χρειάζεσαι καλούς ανθρώπους γύρω σου. Το άγχος είναι ένας παράγοντας. Πιστεύω ακράδαντα αν πιστεύεις ότι μπορείς να ελέγξεις τα πάντα τότε το άγχος θα αυξηθεί. Αν έχεις ήρεμο μυαλό, μπορείς να πάρεις καλές αποφάσεις», είπε ο Πασκάλ.

Από το στυλό, στο πληκτρολόγιο...

Ο νεαρός κόουτς, τότε, τα σημείωνε όλα σε χαρτί. Τώρα έχει αλλάξει το στυλό με το πληκτρολόγιο. Κάθεται μπροστά στον υπολογιστή του στο τέλος κάθε σεζόν και σκέφτεται πώς να βελτιωθεί.

«Ακόμη και πριν γίνω προπονητής, μπορούσες να με βρεις σε αγώνες ακαδημιών και προπονήσεις να παρακολουθώ την U13 ή την U17. Αυτό είναι ακριβώς στην ανατροφή μου ως προπονητής. Ήδη ενδιαφερόμουν και ξέρω τι συμβαίνει στην ακαδημία. Καλούμε ταλαντούχους παίκτες από 16 ετών και άνω να προπονηθούν μαζί μας αν το αξίζουν. Στο ίδιο βιβλίο που έγραψα για τον στόχο μου να πάρω την άδεια επαγγελματία πριν κλείσω τα 35, έγραψα για τη φιλοδοξία μου να γίνω προπονητής της Premier League. Όλα ήταν σχετικά με τα βήματα που πρέπει να κάνω για να το κάνω αυτό. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω πώς λειτουργεί. Πρέπει να αποδώσεις ως ομάδα. Να πάρεις καλά αποτελέσματα. Να αποδώσω. Αν κάνω καλή απόδοση και οι παίκτες γίνουν καλύτεροι, τότε ποιος ξέρει τι θα φέρει το μέλλον. Ελπίζω. Αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα θα δουλέψω όσο πιο σκληρά μπορώ», εξιστορεί.

"Η ευκαιρία χτυπά την πόρτα, δεν στέλνει email"

Οι φιλοδοξίες του άρχισαν να γίνονται σιγά - σιγά πραγματικότητα. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τι συνέβη πριν τέσσερα χρόνια με ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε, ενώ βρισκόταν σε ένα βενζινάδικο.

Είχε αποκαλυφθεί ότι ο προπονητής της AZ Άλκμααρ, Άρνε Σλοτ, βρισκόταν σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Φέγενοορντ και απολύθηκε άμεσα. Ο Πασκάλ Γιάνσεν, ο βοηθός του, κλήθηκε να αναλάβει ως προσωρινός μέχρι το τέλος της σεζόν. Κατά μία έννοια, το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Πασκάλ Γιάνσεν στο βενζινάδικο εκείνον τον χειμώνα ήταν το επιστέγασμα ενός μεγάλου ταξιδιού.

Ο Γιάνσεν χρειάστηκε μερικές ώρες για να αποφασίσει. Προσαρμόστηκε στο να είναι το αφεντικό και κέρδισε τη δουλειά σε μόνιμη βάση.

«Η μαμά μου πάντα μου έλεγε: "Η ευκαιρία χτυπά την πόρτα, δεν στέλνει email" .Πρέπει να είσαι έτοιμος. Η  5η Δεκεμβρίου 2020 θα μείνει στη μνήμη μου για πάντα. Βρισκόμουν σε ένα βενζινάδικο και γέμιζα. Κανείς δεν με γνώριζε πραγματικά στο υψηλότερο επίπεδο», αναγνωρίζει. Από μια άλλη άποψη, θα μπορούσε να αποδειχθεί μόνο η αρχή.

«Ο Κρόιφ είπε ότι δεν έχει δει ποτέ ένα σακί με χρήματα να κερδίζει ένα παιχνίδι»

Πίστευε ότι οι ιδέες του συνδέονται τόσο καλά με την Άλκμααρ. Η ΑΖ ήταν καινοτόμος ομάδα. Δεν έχει τα οικονομικά των κυρίαρχων ολλανδικών συλλόγων, Άγιαξ, Φέγενορντ και PSV, αλλά βρίσκει τρόπους να ανταγωνιστεί και είχε κερδίσει και το Uefa Youth League. Παίρνει παίκτες, συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω των πωλήσεων και συνεχίζει να ανανεώνει την ομάδα.

«Ο Κρόιφ είπε ότι δεν έχει δει ποτέ ένα σακί με χρήματα να κερδίζει ένα παιχνίδι. Εμπνευστήκαμε από τον Ρίνους Μίχελς και τον Γιόχαν Κρόιφ», αναφέρει ο Γιάνσεν που είχε μπει στο πετσί της φιλοσοφία της νέας του ομάδας.

Δημιουργικός, αλλά όχι αφελής...

Ο Πασκάλ Γιάνσεν αναλύει τη φιλοσοφία του λέγοντας: «Είναι να έχεις την μπάλα και να είσαι δημιουργικός, αλλά και να μην είσαι αφελής παίζοντας μόνο επίθεση και ξεχνάς πώς είναι να είσαι εκτός κατοχής. Πιστεύω ακράδαντα αν θέλεις να επιτεθείς όσο εμείς, πρέπει να είσαι καλύτερος στην άμυνα απ' όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς».

Τη σεζόν 2021-22 στην Άλκμααρ ο Πασκάλ Γιάνσεν αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα βλέποντας τον έναν πίσω από τον άλλον, τους σούπερ σταρ (Μποαντού, Κουπμάινερς, Γκούντμουντσον) της ομάδας να χάνονται... Τότε, έδωσε εντολή να αποκτηθεί ο Βαγγέλης Παυλίδης και δικαιώθηκε!

Η φιλοσοφία του παιχνιδιού του

Το στυλ παιχνιδιού της Άλκμααρ ήταν κάτι αξιοσημείωτο, χρησιμοποιώντας την κίνηση εκτός μπάλας για να δημιουργήσουν χώρο για σέντρες που τους συνέβαλε στο να έχουν 5,4 σέντρες ακριβείας ανά παιχνίδι - θα το έκαναν αυτό μέσω των κεντρικών χαφ. Θα... έσερναν αμυντικούς και θα δημιουργούσαν χώρο για να έρθουν και να τερματίσουν οι επιθετικοί.

Αυτό το στυλ παιχνιδιού έχει ένα τίμημα. Δέχθηκαν πολλά γκολ - κράτησαν μόνο τέσσερα φορές απαραβίαστη την εστία τους στο πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν. Ο Γιάνσεν ήθελε η ομάδα του να βάζει περισσότερα γκολ, από όσα δέχεται.

Build up από τον τερματοφύλακα

Έβαλε και τον τερματοφύλακα στο παιχνίδι, ο οποίος συμμετείχε περισσότερο στο build-up παιχνίδι. Θα δεχόταν την μπάλα στην περιοχή του και θα προωθούσε την μπάλα τοποθετώντας την πάσα στο κενό στη μεσαία γραμμή και να ξεκινήσουν οι χαφ τη μετάβαση στην επίθεση. 

Αυτή η ικανότητα να ξεπερνούν τους αντιπάλους τους, τους οδήγησε να ξεκινήσουν μια άλλη επιτυχημένη σεζόν στα πρότυπα τους και να τερματίσουν 5οι, να φτάσουν στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ολλανδίας και στη φάση των 16 του UEFA Conference League.

Η ανάπτυξη παικτών όπως ο Κάρλσον, ο Παυλίδης, ο Ντε Βιτ και ο Αμπουλκχάλ έκανε αυτή τη νεαρή ομάδα τρομακτική για την επόμενη σεζόν.

«Βγάζοντας» νέους παίκτες

Την αγωνιστική περίοδο 2022-23, η Άλκμααρ είχε την πέμπτη νεότερη ομάδα στο ολλανδικό πρωτάθλημα, η εμπειρία και η ποιότητα πέφτουν σε μεγάλη ποσότητα. Ο Πασκάλ Γιάνσεν είχε τη νεανική του ομάδα σε ανοδική τροχιά και η προπονητική του σημείωσε βελτίωση στους παίκτες.

Ομως, ξαφνικά στις 17 Ιανουρίου 2024 απολύθηκε από τον σύλλογο της Eredivisie. Ο Γιάνσεν κάθισε στον πάγκο της Άλκμααρ σε 110 παιχνίδια του ολλανδικού πρωταθλήματος, με ρεκόρ 65 νίκες, 20 ισοπαλίες και 25 ήττες (222-123 γκολ).

Κρατάει την ανάδειξη παικτών και πως την πρώτη του σεζόν ως πρώτος προπονητής οδήγησε την Άλκμααρ στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και πέρσι την έφτασε ως τα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags