Facebook Pixel Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Τακτικός θρίαμβος Μεντιλίμπαρ - Δεν το χάρηκε ο Αλμέιδα!
Ποδόσφαιρο
| 2024-02-19 16:46:00

Τακτικός θρίαμβος Μεντιλίμπαρ με… κοχόνες - Ο καλύτερος Ολυμπιακός της 3ετίας - Δεν το χάρηκε ο Αλμέιδα!

Οι Μιχείες

Το διπλό respect στον Ισπανό και πού θα φτάσουν οι Πειραιώτες. Πώς κατάφερε ο νέος προπονητής να αλλάξει την ομάδα με διαδικασίες εξπρές, η εμφάνιση του Μπιανκόν, γιατί γύρισε το κουμπί ο Ποντένσε και ο λόγος που η ΑΕΚ υπολογίζει ως αντίπαλο για τον τίτλο την ομάδα του Λιμανιού.

Πρώτη νίκη σε φετινό ντέρμπι για τον Ολυμπιακό, πρώτη φορά στη φετινή σεζόν με δυο σερί μεγάλες νίκες σε ισάριθμα σπουδαία ματς μέσα σε 4 βράδια και πρώτη φορά που είδαμε τους "ερυθρόλευκους" παίκτες, μετά από ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι την Πέμπτη, να τρέχουν έτσι στην Τούμπα για 95 λεπτά! 

Αρχικά στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι του Κόνφερενς Λιγκ νίκησε με 1-0 στο Καραϊσκάκη την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Φέρεντσβαρος, όντας αήττητη στους 12 προηγούμενους αγώνες της στην διοργάνωση. Και στα καπάκια έφτασε σε σκορ συντριβής (4άρα) μέσα στην Τούμπα επί του μέχρι χθες πρωτοπόρου (για 5 σερί αγωνιστικές) ΠΑΟΚ, ο οποίος μάλιστα ήταν αήττητος στο γήπεδο του στο πρωτάθλημα από την περσινή περίοδο. Όλα αυτά φυσικά με την υπογραφή, φαρδιά πλατιά, του "κόουτς-μαέστρου" Χοσέ Λούις Μεντιλίμπαρ!!!

Για δυο βασικά πράγματα υποκλίνομαι στο Βάσκο νέο προπονητή του Ολυμπιακού. Και τα δυο όμως, είναι εντυπωσιακά εξ ου και το ... respect. Πρώτον, φαντάζει ομολογουμένως απίστευτο το ότι ο Μεντιλίμπαρ κατάφερε με διαδικασία express και όντως σε χρόνο ρεκόρ (μια εβδομάδα), να βάλει και να περάσει τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του στους ερυθρόλευκους. Και δεύτερον, ο άνθρωπος έχει... κοχόνες και πρέπει να του αναγνωριστεί!!! Θα τολμήσω/ θα βιαστώ μάλιστα να πω ότι ο Ολυμπιακός έστω και με την... τρίτη βρήκε καλό προπονητή, γιατί καλούς παίκτες είχε αλλά και πρόσθεσε τον Γενάρη! Ο "Μέντι" σε σχέση με τους δυο προκατόχους του θέλει ... 3 Μαρτίνεθ και 5 Καρβαλιάλ στην καθισιά του!!!

Τι είδαμε από το διπλό ντεμπούτο του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του Ολυμπιακού, το ευρωπαϊκό του στο γεμάτο "Καραϊσκάκης" και το σουπερλιγκάτο του στην "καυτή" Τούμπα;

1. Είναι ένας σοβαρός προπονητής που κάνει τα βασικά αλλά τα κάνει να φαίνονται απλά και εύκολα, προπονητής "μπαρουτοκαπνισμένος" που έχει/βγάζει/δίνει αυτοπεποίθηση στην ομάδα & τους παίκτες του, προπονητής με ξεκάθαρο πλάνο (και όχι... αλχημείες) και με ρόλους στους ποδοσφαιριστές του, προπονητής με παρεμβάσεις στην διάρκεια των αγώνων, προπονητής με καλή προετοιμασία πνευματική και τακτική, προπονητής με επιθετικό/γρήγορο και κυρίως ισορροπημένο (μεταξύ άμυνας και επίθεσης) παιχνίδι!

2. Κόντρα στην Φέρεντσβάρος μετά από ένα περισσότερο αναγνωριστικό πρώτο ημίχρονο, μετά το 60' έκανε τις αλλαγές που έπρεπε και έφτασε στο 1-0. Στην Τούμπα από το πρώτο 10λεπτο φαινόταν πως ο Ολυμπιακός είχε την νίκη. Μάλιστα το α' ημίχρονο ήταν αριστουργηματικό και σαφώς καλύτερο από το β' ημίχρονο του κι ας έβαλε 3 γκολ στην επανάληψη. Το σχέδιο του Βάσκου μπλόκαρε/αχρήστεψε το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ, με το ερυθρόλευκο πρέσινγκ στην πρώτη πάσα των γηπεδούχων και σταθερά παίκτη πάνω στον Μειτέ, με ψηλά την άμυνα, κοντά τις γραμμές και με κατοχή, κάτι που του το εξασφάλιζαν τα (ουσιαστικά) 5 χαφ που χρησιμοποιούσε. Έτσι εκμεταλλεύτηκε και τους χώρους που έβρισκε στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Και κάπως έτσι ο δικέφαλος γνώρισε την πιο βαριά ήττα της ιστορίας του (από το 1964) στην Τούμπα αλλά και ο Λουτσέσκου την πιο βαριά εντός έδρας ήττα της καριέρας του!

3. Έβγαλε κυριολεκτικά στον αφρό τους παίκτες/μεταγραφές του προκατόχου του, δηλαδή Ναβάρο/ Όρτα/ Τσικίνιο/ Κάρμο που λογικό να είχαν παγώσει με την απόλυση του Καρβαλιάλ. Ξανακέρδισε τον παικταρά Ποντένσε (είχε τσακωθεί/ξενερώσει παρεμπιπτόντως με τον Καρβαλιάλ), ο οποίος ήταν ο MVP του θριάμβου της Τούμπας ενώ οι άλλοι 4 από τους κορυφαίους, με τρομερή δουλειά στο ντέρμπι! Με το... μαγικό ραβδάκι του Μεντιλίμπαρ μετά τον Γιόβετιτς στο ματς της Πέμπτης, στο χθεσινό μεταμορφώθηκε και ο Μπιανκόνε ως δεξιός στόπερ! Ως δίδυμο με τον Κάρμο ο Γάλλος τα πήγε πολύ καλά, φάνηκε να λειτουργούν σαν ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον. Ο Μπιανκόνε έπαιζε πιο aggressive άμυνες, ο Κάρμο λειτουργούσε περισσότερο σαν λίμπερο! Ο πρώτος είχε 8 "κλεψίματα" και ο δεύτερος 6 καθαρίσματα, πέριξ της περιοχής του Πασχαλάκη...

4. Φαίνεται διαχειριστής καλός, πραγματική... αλεπού, ανάλογα με τα δεδομένα του αγώνα και την ιδιαιτερότητα του αντιπάλου. Για παράδειγμα, αν έπαιζε με την ΑΕΚ δεν υπήρχε περίπτωση να άφηνε εκτός αρχικής 11άδας τον Μασούρα. Κόντρα στον ΠΑΟΚ όμως, που δεν βγάζει τις ίδιες εντάσεις και κατάλαβε - ο Βάσκος - πως δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον αργό ρυθμό του, είχε την πολυτέλεια να αφήσει τον Μασούρα στον πάγκο και να παίξει σε ψηλά μέτρα το 4-3-3 (που πρακτικά ήταν 4-5-1). Ο Μεντιλίμπαρ κατάφερε με το σχέδιο του να αναδείξει τις αδυναμίες του διδύμου Οζντόεφ-Μειτέ στον άξονα του Λουτσέσκου, όταν τους πιέζεις οργανωμένα και ασφυκτικά με πολλούς παίκτες στην υποδοχή της μπάλας. Έτσι έσπασε τις γραμμές του αντιπάλου, απομόνωσε την αμυντική 4άδα των ασπρόμαυρων, αχρηστεύοντας και την ικανότητα του στις στοχευμένες γρήγορες μεταβάσεις τους. Ήταν ένας τακτικός θρίαμβος του Βάσκου και περιμένω πλέον πώς και πώς το διάβασμα/το σχέδιο/την παράσταση του κόντρα στον Αλμέιδα!!!

5. Ζει έντονα τα παιχνίδια, βγάζοντας αντίληψη/αυτοσυγκέντρωση και κυρίως "σύνδεση" με τους ποδοσφαιριστές του. Δεν είναι τυχαίο πως οι ερυθρόλευκοι ίσως για πρώτη φορά σε ντέρμπι ίσων μέτρων και κορυφαίας σπουδαιότητας, έδειξαν φοβερή αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία, όσον αφορά στο τακτικό κομμάτι! Και συγχρόνως... γυάλιζε το μάτι τους! Έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί, για μένα, πως ο Ολυμπιακός χθες έκανε το κορυφαίο του παιχνίδι την τελευταία 3ετία!!!

6. Κτίζει γκρουπ - προφανώς και με την βοήθεια των Κοβάσεβιτς/Καρεμπέ - στου Ρέντη. Η "φανατίλα" που έβγαζε ο Ποντένσε στο ντέρμπι, ο Ναβάρο που έκανε σαν σκυλί του πολέμου, ο τσαμπουκάς του Μπιανκόνε, το μπρουτάλ του Όρτα, πόσο έντονα ζούσε το ματς όλος ο πάγκος, είναι λεπτομέρειες, μικρές εικόνες, στην μεγάλη εικόνα που δείχνει ότι ο Ολυμπιακός αλλάζει και ξαναγίνεται ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Με ψυχή, με πάθος, με φιλότιμο,ξαναγίνεται παρέα/γκρούπ. Τα αποτέλεσματα σίγουρα θα βοηθήσουν σε αυτό, αλλά χρειάζεται μαι διάρκεια. Ο Μεντιλίμπαρ όμως, φαίνεται πως έχει την σχετική τεχνογνωσία. Προπονητής της Κυπελλούχου Ευρώπης Σεβίλλης ήταν, με μια 20ετία σε πάγκους της La Liga και με κατοχυρωμένο τον τίτλο του προπονητή των ειδικών αποστολών.

Στο δια ταύτα: ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να πανηγυρίζει για την ιστορική του 4άρα στην Τούμπα, ούτε να γίνει ξανά... arrogance (εγγύηση να μην συμβεί η εικόνα και ο χαρακτήρας του Βάσκου). Με την επιβλητική του εμφάνιση και το διπλό της Τούμπας όμως, απάντησε ξεκάθαρα στο ερώτημα του ... ενός εκατομμυρίου: " προλαβαίνει ο Μεντιλίμπαρ να τον ισιώσει, να τον επαναφέρει στην κανονικότητα του και να επιστρέψει στην διεκδίκηση του τίτλου"; Κι απάντησε με ένα τεράστιο και πειστικότατο "ΝΑΙ"!

Μάλιστα με την εικόνα που έβγαλε και τις αλλαγές που έκανε - έχει πλέον καλό/σοβαρό προπονητή και ένα πολύ ποιοτικό και κυριως άρτιο/ισορροπημένο ρόστερ - ο Ολυμπιακός (ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΙ LOSER MENTALITY) προλαβαίνει να πετύχει (σχεδό) τα πάντα! 

ΥΓ. Αξίζει να αποδώσουμε τα εύσημα και στον Ναβάρο. Δεν έχει την ποιότητα/κλάση του Ελ Αραμπί, αλλά είναι ένας χρησιμότατος επιθετικός που πρέπει να έχει στην 3άδα των σέντερ φορ κάθε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Τακτικά έπιασε το 100% στο ντέρμπι της Τούμπας ενώ έκανε και την δουλειά του ως στράικερ με την σωστή κίνηση και την σωστή εκτέλεση στο 0-1. Κατά τα άλλα ο Ισπανός θυσίασε τον εαυτό του για την ομάδα και για να υπηρετήσει το πλάνο του κόουτς. Κυνηγούσε με απίστευτη ένταση τους αντιπάλους του, έδωσε και έφαγε "ξύλο", από αυτόν ξεκινούσε η... άμυνα του Ολυμπιακού. Δεν είναι τυχαίο πως έκανε τα περισσότερα φάουλ (6) από όλους τους συμπαίκτες του (7 φάουλ έκαναν μαζί οι δυο στόπερ). Ο Ναβάρο είναι ο φορ της ομάδας, που θέλουν όλοι οι προπονητές, ένας πιο ποιοτικός και με καλύτερο σωματότυπο ... Μπράντον Τόμας.

ΥΓ.2 Η ΑΕΚ δεν νομίζω πως ήθελε και χάρηκε για το διπλό του Ολυμπιακού στην Τούμπα κι ας ανέβηκε έτσι μόνη πρώτη. Κι αυτό αφού στην ΑΕΚ σωστά θεωρούσαν και θεωρούν τον Ολυμπιακό ως τον μεγαλύτερο αντίπαλο τους- από τον ανταγωνισμό- στο να πάρουν back to back το πρωτάθλημα. Πόσο μάλλον τώρα που ο Ολυμπιακός με τον Μεντιλίμπαρ επέστρεψε/έρχεται. Ακόμη και έτσι όμως, η ΑΕΚ είναι το Νο1 φαβορί για τον τίτλο. Είναι η πρωταθλήτρια, έχει τον Αλμέιδα και ένα συγκεκριμένο πλάνο παιχνιδιού αποτελεσματικό για την Ελλάδα, ξανα - φορμαρίστηκε, βρίσκει τις περσινές εντάσεις της, έχει μόλις μια ήττα στο πρωτάθλημα (κι αυτή από τον ΟΦΗ, όταν ήταν ακόμη "μπερδεμένη" με την Ευρώπη), ξέρει να κερδίζει ή να μην χάνει στα ντέρμπι και πολύ απλά βρίσκεται στο + 5 από τον Ολυμπιακό. Για να της πάρει τον τίτλο ο Ολυμπιακός θα πρέπει κυριολεκτικά να την βγάλει νοκ άου, δηλαδή να την κερδίσει δυο φορές στα play off. Κομματάκι πολύ δύσκολο, ακόμη κι αν το CAS του επιστρέψει τον έναν βαθμό. Αν βέβαια το CAS βγάλει απόφαση να ξαναγίνει το ντέρμπι με τον ΠΑΟ και το κερδίσει ο Ολυμπιακός, θα μιλάμε πλέον από άλλη βάση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρεσιτάλ Μεντιλίμπαρ με καμικάζι, καθάρισε ΠΑΟΚ με δύο κομπίνες - Διέλυσε τον... Λουτσέσκου ο Ποντένσε (Vid)

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags