Ο ΠΑΟΚ τη φετινή περίοδο κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία στον προκριματικό γύρο του Europa League, αφού, εφόσον ο ΟΦΗ δεν κατάφερε να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας, πήρε το εισιτήριο μέσω της τρίτης θέσης της Super League.

ΠΑΟΚ: Η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου και η δεύτερη ομάδα

Βέβαια, ο Δικέφαλος κατάφερε το παραπάνω επίτευγμα έχοντας μόλις 3 βασικούς (παίκτες που να υπολογίζονται δηλαδή) Έλληνες παίκτες στο ρόστερ του. Πρόκειται για τους Κωνσταντέλια, Μιχαηλίδη και Πέλκα, οι οποίοι ήταν καταπληκτικοί, όμως χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση στον ελληνικό κορμό του ρόστερ για αρκετούς λόγους, γεγονός που φαίνεται πως θα απασχολήσει τους Θεσσαλονικείς, αφού η απόφαση να ενισχυθεί η ομάδα στο συγκεκριμένο τομέα θεωρείται ειλημμένη.

Ο πρώτος λόγος είναι για να ανοίξει η ευρωπαϊκή λίστα και να μη συμβεί ότι συνέβη φέτος, που οι Ασπρόμαυροι αναγκάστηκαν να παίξουν στο Europa League με μικρότερο αριθμό παικτών, καθώς κάθε ομάδα μπορεί να δηλώσει μόνο 17 ξένους στη λίστα της UEFA.

Έτσι, στόχος είναι η ενίσχυση στους Έλληνες για να υπάρξει πιο ομαλή και ισορροπημένη επιλογή μεταξύ ξένων και μη.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στα αποδυτήρια και τη συνοχή μέσα σε αυτά, καθώς η τόνωση του ελληνικού στοιχείου θα βοηθήσει να υπάρξει μεγαλύτερη ομοιογένεια μέσα σε αυτά. 

ΠΑΟΚ: Η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου και η δεύτερη ομάδα

Άλλωστε, το εξής θέμα δεν είναι κάτι καινούργιο στον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος από πέρσι βρίσκεται στην αγορά με σκοπό να πάρει ό,τι αξιόλογο μπορεί. Χαρακτηριστικά, τότε είχαν εξεταστεί πολλές περιπτώσεις, ενώ αυτές που είχαν προκριθεί ήταν αυτές του Τσιφτσή από τον Αστέρα, του Θυμιάνη από τον Πανσερραϊκό, του Ζούγλη από τον Αστέρα Τρίπολη και του Λιάβα από τον Παναιτωλικό. Τελικά, αποκτήθηκαν μόνο οι δύο πρώτοι, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν το χρόνο συμμετοχής, που θα περίμενε κανείς.

Το φετινό καλοκαίρι η φιλοσοφία παραμένει η ίδια, καθώς οι Θεσσαλονικείς σκανάρουν όλες τις περιπτώσεις, τόσο "έτοιμων" ποδοσφαιριστών, όσο και υποσχόμενων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Πέτρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος αγωνίζεται στο Αιγάλεω και είναι 17 ετών, ενώ και στο μικροσκόπιο βρίσκονται και περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η περίπτωση του Παντελή Χατζηδιάκου, ο οποίος βρέθηκε μια ανάσα μακριά από το να υπογράψει το περσινό καλοκαίρι με τους Ασπρόμαυρους, δεν αποκλείεται να απασχολήσει και φέτος, εφόσον ο παίκτης βγει στην αγορά, ή οποιαδήποτε άλλη περίπτωση παικτών που έχει γεννηθεί και αγωνίζεται στο εξωτερικό και πληροί τα μέτρα για να λάβει ελληνικό διαβατήριο αναμένεται να εξεταστεί.

ΠΑΟΚ: Η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου και η δεύτερη ομάδα

Επιπλέον, άλλο ένα κομμάτι που ποντάρει πολλά ο ΠΑΟΚ είναι στην ανάδειξη νέων ταλέντων από την ακαδημία του, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν την προετοιμασία της ομάδας στο εξωτερικό 3-4 παίκτες από τον ΠΑΟΚ Β' και την Κ19.

Όσον αφορά, μάλιστα, στον ΠΑΟΚ Β, η ομάδα δεν είχε την αναμενόμενη πορεία φέτος και στο τέλος εστίασε στην παραμονή της στη Super League 2, αφήνοντας πίσω την εξέλιξη των νέων μέσω αυτής. Χαρακτηριστικά, απομακρύνθηκε ο Απόστολος Παπαβασιλείου, ο οποίος έκανε 7 σερί ήττες, και ήρθε ο έμπειρος Καραγεωργίου, ο οποίος κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα και να σώσει εν τέλει την παρτίδα.

Από την καινούργια περίοδο αναμένεται να πέσει περισσότερο βάρος στη δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ, με σκοπό να μη ξανασυμβεί ό,τι έγινε φέτος, ενώ αναμένεται να υπάρξει και μεταγραφική ενίσχυση, με σκοπό να μπορούν πιο εύκολα να εξελιχθούν οι παίκτες από την ακαδημία, μέσα σε μια πιο ανταγωνιστική ομάδα.