Facebook Pixel ΒΟΜΒΑ: Πήραν πίσω τα μετάλλια της Δεβετζή!
| 2016-09-28 18:04:00

ΒΟΜΒΑ: Πήραν πίσω τα μετάλλια της Δεβετζή!

ΒΟΜΒΑ: Πήραν πίσω τα μετάλλια της Δεβετζή!

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια χάνει τα δύο μετάλλια που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 λόγω της εμπλοκής σε υπόθεση ντόπινγκ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την υπόθεση της Πηγής Δεβετζή, καθώς πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου ακύρωσε τα αποτελέσματά της από το 2007 μέχρι και το 2008, κάτι που σημαίνει ότι χάνει τα χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και στο Παγκόσμιο της Οζάκα.

Η Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση,σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής είχε βρεθεί θετική σε χρήση απαγορευμένων ουσιών από την επανεξέταση δείγματός της από τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2008 στο Πεκίνο. Η IAAF λοιπόν αντέδρασε αστραπιαία και τιμώρησε την Δεβετζή, πριν από την απόφαση της ΔΟΕ, καθώς τοποθέτησε το όνομά της στη στη λίστα με τους τιμωρημένους αθλητές!

Όπως αναφέρεται, η Ελληνίδα άλτρια βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη στις 31 Αυγούστου 2007 και της επιβάλλεται τετραετής αποκλεισμός, έως τις 10 Νοεμβρίου του 2019. Έτσι, η IAAF ακυρώνει -όπως αναμενόταν- και τα αποτελέσματά της Δεβετζή για περίοδο δύο ετών, από τις 31 Αυγούστου του 2007, έως τις 30 Αυγούστου του 2009., διάστημα στο οποίο η Ελληνίδα πρώην αθλήτρια του τριπλούν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Πηγή Δεβετζή βρίσκεται ντοπαρισμένη καθώς, όπως είχε ανακοινώσει ο ΣΕΓΑΣ το 2015, είχε βρεθεί θετική σε χρήση ουσιών και το 2007.

Η απάντηση της Δεβετζή

Πρέπει να πούμε ότι μετά την αρχική δημοσίευση της είδησης, προ ημερών, ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είχε δηλώσει ότι θα διαψευστούν όσοι ζητούσαν τιμωρίας της αθλήτριας και αφαίρεση των μεταλλίων που είχε κατακτήσει.

Η πλήρης δήλωση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου έχει ως εξής:

«Η Πηγή Δεβετζή τίμησε τη χώρα, προκάλεσε εθνική συγκίνηση και ανάταση στους απανταχού Έλληνες, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008.

Αυτή η παγκόσμια διάκριση ήταν απόρροια -αποκλειστικά- του ταλέντου της και του εξαντλητικού - ενίοτε απάνθρωπου - προπονητικού προγράμματος, που ακολούθησε.

Κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου η Πηγή Δεβετζή υποβλήθηκε σε πάρα πολλά ντόπινγκ κοντρόλ πριν, κατά την διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή τους και διαπιστώθηκε απόλυτα καθαρή από διεγερτικές της αγωνιστικής ικανότητας ουσίες.

Είναι γεγονός ότι έχει ανοίξει πειθαρχική διαδικασία από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη για τους Αγώνες στο Πεκίνο. Το απόρρητο της διαδικασίας μου επιτρέπει μόνο να αναφέρω: Η Πηγή Δεβετζή ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΑΝΕ ΧΡΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ και αυτό θα αποδειχθεί κατά την συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Δ.Ο.Ε.

Όσοι προεξοφλούν ότι θα αφαιρεθούν τα μετάλλια της Πηγής Δεβετζή, ότι θα χάσει η πατρίδα μας τα μετάλλια, γιατί στο ελληνικό έθνος -εν τέλει- πιστώνονται αυτές οι παγκόσμιες διακρίσεις, ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΝ».

Απονομή στην... επόμενη!

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) εφαρμόζοντας τους ισχύοντες κανονισμούς που αφορούν στους αθλητές που βρίσκονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ζήτησε από την αθλήτρια να επιστρέψει τα μετάλλια που έχει κατακτήσει, προκειμένου να απονεμηθούν στον αθλητή με την αμέσως καλύτερη επίδοση.



Τα αποτελέσματα της Δεβετζή στην σελίδα της IAAF:


Τα ανανεωμένα αποτελέσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008



Τα ανανεωμένα αποτελέσματα από του Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags