Facebook Pixel Σκάνδαλο Ντόπινγκ με Θάνου - Κεντέρη - Δείτε στο Sportdog!
| 2020-08-12 11:53:00

Το σκάνδαλο Κεντέρη-Θάνου! "Απόδραση" κατά τους Γερμανούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Το σκάνδαλο Κεντέρη-Θάνου! "Απόδραση" κατά τους Γερμανούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου ήταν οι δύο Έλληνες αθλητές του στίβου που αναμενόταν να πρωταγωνιστήσουν στα 200 μέτρα ανδρών και στα 100 μέτρα των γυναικών αντίστοιχα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004.

Εντούτοις, την ημέρα πριν από την τελετή έναρξης, στις 12 Αυγούστου 2004, η Κατερίνα Θάνου και ο συναθλητής της Κωνσταντίνος Κεντέρης δεν εμφανίστηκαν σε αιφνιδιαστική κλήση για έλεγχο αντί-ντόπινγκ και αργότερα την ίδια νύχτα νοσηλεύθηκαν και οι δύο, ισχυριζόμενοι ότι είχαν τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα.

 

Στο σκάνδαλο που ακολούθησε σε σχέση με την εξέτασή τους, οι Κατερίνα Θάνου και Κωνσταντίνος Κεντέρης ανήγγειλαν την απόσυρσή τους από τους αγώνες στις 18 Αυγούστου 2004, μετά από ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Μια επίσημη έρευνα των ελληνικών Αρχών σχετικά με το υποτιθέμενο ατύχημά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα να αμφισβητήσει το ατύχημα. Η IAAF τους επέβαλε προσωρινή ποινή αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα που άρχισε να ισχύει από τις 22 Δεκεμβρίου 2004.

Μετά από μια μακροχρόνια νομική μάχη, στις 26 Ιουνίου 2006 ενώπιον του αθλητικού διαιτητικού δικαστηρίου της Λωζάνης οι Έλληνες αθλητές αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για την παραβίαση του κανόνα αποφυγής τριών ελέγχων αντί-ντόπινγκ μεταξύ 27 Ιουλίου και 12 Αυγούστου 2004 (στην παραβίαση του κανόνα 32.2 ) και μια αποφυγή να δώσουν δείγμα ούρων και δείγμα αίματος στις 12 Αυγούστου 2004 (στην παραβίαση του κανόνα 32.2 ). Η ποινή τους έληξε στις 22 Δεκεμβρίου 2006.

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου η... απόδραση

Η υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου.

"Σκάνδαλο Κεντέρη Θάνου συγκλονίζει την Ελλάδα", ήταν ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της Frankfurter Rundschau που παρατηρεί:

24 ώρες πριν από την τελετή έναρξης των αγώνων ξεσπά σκάνδαλο ντόπινγκ στην ελληνική αποστολή. Οι έλληνες σπρίντερ Κεντέρης και Θάνου δεν εμφανίστηκαν στον έλεγχο για ντόπινγκ. Οι δύο πιό δημοφιλείς αθλητές του ελληνικού στίβου απειλούνται με αποκλεισμό από την Ολυμπιάδα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνιστούσε μια μεγάλη καταστροφή για τους Έλληνες, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Χέλμουτ Ντίγκελ. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επιβεβαίωσε πάντως ότι οι δύο αθλητές δεν προσήλθαν στον έλεγχο. Στην συνέχεια η εφημερίδα περιγράφει το χρονικό της υπόθεσης, όπως το παρουσίασε ο επικαφαλής της ελληνικής αποστολής Γιάννης Παπαδογιαννάκης, προσθέτοντας ότι ο Κεντέρης ή "γιός του ανέμου" είναι λαϊκός ήρωας στην Ελλάδα και ότι τα εισιτήρια για τις κούρσες του έχουν ήδη εξαντληθεί.

Στο δελτίο ειδήσεων του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης έγινε αναφορά στο ατύχημα που είχαν οι Κώστας Κεντέρης και Αικατερίνη Θάνου. Οι δύο έλληνες σπρίντερ δεν προσήλθαν στον έλεγχο, επειδή είχαν ατύχημα και όχι επειδή ήθελαν να τον αποφύγουν, είπε η παρουσιάστρια επικαλούμενη πηγές της ελληνικής αποστολής. Σε περίπτωση που αυτό ισχύει, οι δύο αθλητές θα αντιμετωπίσουν μόνο μια επίπληξη. Σε περίπτωση όμως που αποδειχθεί ότι ήθελαν να αποφύγουν τον έλεγχο, αυτό θεωρείται απόδειξη ότι είναι ντοπαρισμένοι και κινδυνεύουν με αποκλεισμό, ανέφερε η γερμανική τηλεόραση, που στη συνέχεια ανασκεύασε το περιεχόμενο της είδησης.

Μια άλλη εκδοχή της υπόθεσης έδινε το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα:

"Έλληνες σταρ του στίβου παθαίνουν τροχαίο στην προσπάθεια τους να αποδράσουν", είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του περιοδικού που παρατηρεί: Οι αθλητές Κεντέρης και Θάνου στην προσπάθεια τους να αποφύγουν το ντόπινγκ κοντρόλ, τραυματίσθηκαν την προηγούμενη νύχτα σε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε δημοσίευμα της λαϊκής εφημερίδας Bild με τίτλο: "Δύο έλληνες σταρ αρνούνται να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ και απειλούνται τώρα με αποκλεισμό. "Μια υπόθεση ντόπινγκ με ήρωα τον Κεντέρη δεν συνιστά για πολλούς έκπληξη", γράφει η εφημερίδα. Ο έλληνας σπρίντερ δεν εμφανίστηκε σχεδόν ποτέ σε διεθνή μίτινγκ και έδινε το παρών μόνο σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις κερδίζοντας μετάλλια . Επίσης η Αικατερίνη Θάνου είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα και το 1997 όταν απέφυγε μαζί με τον προπονητή της τον έλεγχο ντόπινγκ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags