Ενα παλιό και διαχρονικό κλισέ λέει πως σε κάθε χώρα, σε κάθε εποχή και σε κάθε άθλημα το Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων και ως εκ τούτου ιδού το Κερατσίνι, ιδού και το πήδημα!

Σοβαρολογώ διότι ο αποψινός ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και μάλιστα ένθεν κακείθεν: από τη μια πλευρά ο νεοφώτιστος, αλλά πρωτοπόρος της Α2, Φάρος, θα επιδιώξει να γράψει ιστορία ως η τρίτη ομάδα της δεύτερης τη τάξει εθνικής κατηγορίας που θα προκριθεί στον τελικό και από την άλλη ο ΠΑΟΚ θέλει να ξορκίσει τα φαντάσματα τα οποία τον κατατρύχουν από την εποχή του «The Truth»!

Για τον ΠΑΟΚ η ευκαιρία μοιάζει να είναι μοναδική καθώς εδώ και 16 χρόνια ποτέ άλλοτε δεν σημάδεψε την πρόκρισή του στον τελικό από τόσο κοντά και συν τοις άλλοις βρίσκεται στο καλύτερο φεγγάρι του: μετά τις τέσσερις μαζεμένες ήττες στην εκκίνηση του πρωταθλήματος βρήκε τον βηματισμό του και σημείωσε πέντε νίκες στα επόμενα επτά ματς, ενώ παράλληλα προκρίθηκε στη δεύτερη φάση του Eurocup.

Αμ' το άλλο; Μπορεί λόγω της κρίσης ο Αγιος Βασίλης να κάνει περικοπές, αλλά τουλάχιστον προς τον ΠΑΟΚ φάνηκε εξόχως γενναιόδωρος και του άφησε, από την παραμονή των Χριστουγέννων κιόλας, κάτω από το δέντρο του ένα ογκώδες δώρο!

Δεν χρειάστηκε να το ανοίξει ο Σούλης για να καταλάβει περί τίνος επρόκειτο: σε τόσο μεγάλο κουτί μόνο ένας Σοφοκλής μπορούσε να χωρέσει!

Για τον ΠΑΟΚ το ρολόι έχει σταματήσει στις 31 Ιανουαρίου του 1999, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου χοροστατούντων του Γουόλτερ Μπέρι και του Φράνκι Κινγκ νίκησε την ΑΕΚ με 71-54 και στέφθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία του κυπελλούχος Ελλάδας: αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο τρόπαιο που εναπόθεσε στη βιτρίνα του, καθώς εδώ και δεκαέξι χρόνια οι σαμπάνιες μένουν στην κατάψυξη...

Σήμερα ο ΠΑΟΚ βγαίνει παγανιά στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου με την προσδοκία να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να δώσει σάρκα και οστά στο στοιχειωμένο όνειρο (του τελικού): δεν ξέρω τι θα βγάλει από την τράτα που θα ρίξει, αλλά -όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται- για να πλεύσει στον προορισμό του, θα πρέπει να σβήσει τον Φάρο που λάμπει στα πέριξ!

Η γλαφυρότητα της περιγραφής δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα, που μάλιστα επιφυλάσσει μια εκπληκτική σύμπτωση και μια τεράστια διπλή πρόκληση για τον ΠΑΟΚ: μέσα σε εννέα βράδια ο Δικέφαλος του Βορρά αντιμετωπίζει τις δύο μόνες αήττητες ομάδες σε όλη την Ευρώπη!

Στον σημερινό ημιτελικό του Κυπέλλου βρίσκει απέναντι του τον Φάρο Κερατσινίου που έχει να επιδείξει 16 νίκες σε ισάριθμα επίσημα ματς (11-0 στην Α2 και 5-0 στο Κύπελλο), ενώ ανήμερα των Φώτων θα αναμετρηθεί στο «Παμπεγιόν Φουέντε ντε Σαν Λούις» με τη Βαλένθια, η οποία τρέχει ένα 23-0, προϊόν της αήττητης προέλασης της στην ισπανική λίγκα (13-0) και στο Εurocup (10-0) και εάν την ερχόμενη Κυριακή βάλει κάτω και τη Μάλαγα, τότε θα μοστράρει το 24-0.

Πλάκα πλάκα, μόνο τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που έφτασαν στο 24-0 (προτού τους κοπανήσουν οι Μπακς με τον Αντετοκούνμπο) δεν αξιώθηκε να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ για να 'χει να το λέει ότι βρήκε στον δρόμο του όλους τους αδιάφθορους του παγκόσμιου μπάσκετ!

Εκτός από αήττητος και στα δυο ταμπλό, ο Φάρος μπορεί να συστήνεται ως ο σύγχρονος Φωστήρας του μπάσκετ: ως «ο φονεύς των γιγάντων» (από το Κερατσίνι και όχι από τα Σφαγεία του Ταύρου), καθώς για να φτάσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου πρώτα απέκλεισε το Παγκράτι και ύστερα πέρασε πριονοκορδέλα τον Κολοσσό Ρόδου, το Λαύριο, τα Τρίκαλα και τη Νέα Κηφισιά!

Για τον «ντεμπιτάντ» Φάρο, η πρόκληση δεν αφορά μονάχα την εφετινή σεζόν, αλλά και ολόκληρη την ιστορία του θεσμού, καθώς θα επιδιώξει να βαδίσει στα χνάρια του Πανελληνίου και του Ρεθύμνου, που πέτυχαν την υπέρβαση και από τα αλώνια της Α2 βρέθηκαν στα σαλόνια του τελικού του Κυπέλλου!

Το 1987 οι Κυψελιώτες έφαγαν σαράντα πόντους από τον Αρη και το 2007 οι Ρεθυμνιώτες τριάντα εννιά από τον Παναθηναϊκό, αλλά να σα βρέξει, να σα δε βρέξει: αμφότερες οι ομάδες όχι μόνο απόλαυσαν τη δημοσιότητα του τελικού, αλλά προϊούσης της σεζόν ανέβηκαν και στην Α1, μάλιστα ο (αείμνηστος) Πανελλήνιος έπαιξε κατευθείαν και στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης!

Οκτώμισι χρόνια μετά τον ΑΓΟΡ, ο Φάρος θέλει σήμερα να γίνει η τρίτη ομάδα της Α2, που θα σκάσει μύτη σε τελικό και έστω ως η εξαίρεση στον κανόνα των φαβορί, να αποδείξει πως πράγματι το Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων...

Πηγή: Goal