Παναθηναϊκός - Άλμπα Βερολίνου: Αποχαιρέτησε την Euroleague στο ΟΑΚΑ με τον χειρότερο δυνατό τρόπο! Στο τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του για φέτος στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με μοιραία λάθη στο φινάλε από την Άλμπα με το τελικό 88-84. Κορυφαίοι για τους Πράσινους Μπέικον, Γκριγκόνις και Παπαγιάννης, ξεχώρισαν για τους Γερμανούς οι Λο και Σμιθ.

Το ματς

Με αρχική πεντάδα Λι, Τόμας, Μπέικον, Ουίλιαμς και Παπαγιάννη ξεκίνησε το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, με τον Χρήστο Σερέλη να βλέπει τον Πάρις Λι να δίνει σκορ στο κλειστό στο Μαρούσι με όμορφο λέι απ (2-0). Η Άλμπα είχε άμεση και ηχηρή η αλήθεια είναι αντίδραση, σκοράροντας μεταξύ άλλων με κάρφωμα του Ολίντε και δύο τρίποντα του Σμιθ για το προσπέρασμά της με +10 (2-12). Το σερί μάλιστα των Γερμανών είχε φτάσει τότε στο 12-0!

Την επιθετική δυστοκία του Τριφυλλιού έσπασε με εντυπωσιακό κάρφωμα ο Ντέρικ Ουίλιαμς (4-12), για να μειώσει κι άλλο λίγο μετά από τα 6.75 ο Ματ Τόμας (7-14). Ο Ουίλιαμς ήταν ορεξάτος και με γκολ-φάουλ αυτή τη φορά έφερε τους Πράσινους σε απόσταση αναπνοής (11-14). Συνολικά πάντως το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με την Άλμπα ανώτερη, κάτι που αποτυπωνόταν και στο σκορ (17-25).

Με καλάθι στην πρώτη της επίθεση στη δεύτερο περίοδο η Άλμπα Βερολίνου έφτασε ξανά τη διαφορά της σε διψήφια επίπεδα (17-27), για έναν Παναθηναϊκό που δεν έβρισκε λύσεις ούτε στην επίθεση, ούτε στην άμυνα. Με νέο κάρφωμα του Κουμάντζε οι φιλοξενούμενοι έφτασαν για παρθενική φορά πάνω από τους 10 (17-29, +12), για ν' απαντήσει προσωρινά με τρίποντο ο κορυφαίος του Τριφυλλιού, Μάριους Γκριγκόνις (20-29).

Ο Κουμάντζε προκαλούσε σημαντική φθορά στην Πράσινη ρακέτα, ανεβάζοντας την Άλμπα ακόμα και στο +14 (20-34)! Κάπου εκεί ο Εξάστερος έδειξε να αφυπνίζεται, βρίσκοντας γκολ-φάουλ του πολύ θετικού Γκουντάιτις για το -9 (25-34). Πράγματι, ο Παναθηναϊκός άρχισε να γίνεται πιο πιεστικός κι αποτελεσματικός ταυτόχρονα στην άμυνα, κλέβοντας μπάλες και βρίσκοντας καλάθια κυρίως με τις συνεχόμενες βολές του Γκριγκόνις από τα φάουλ που κέρδιζε ο Λιθουανός, ροκανίζοντας κάπως τη διαφορά με την ανάπαυλα του ημιχρόνου (42-49).

Στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός εμφάνισε αρχικά την κακή εικόνα της πρώτης περιόδου, επιτρέποντας γρήγορα στην Άλμπα ν' ανέβει στο +11 (42-53). Ο Λι απάντησε με πολύ δύσκολο λέι απ (44-53), για να πάρει τη σκυτάλη ακολούθως ο "καυτός" Μπέικον και να κάνει το 50-53 με τρία σερί δικά του αναπάντητα καλάθια! Χάρη σε εύστοχο ζευγάρι βολών μάλιστα ο Παπαγιάννης έφερε τους Πράσινους σε απόσταση ενός καλαθιού (52-54), 5:12 πριν το φινάλε της τρίτης περιόδου.

Ο Μπέικον έγινε δημιουργός και ο Ουίλιαμς εκτελεστής για την ισοφάριση του Παναθηναϊκού (54-54), ενώ μεγάλο τρίποντο από το 8 μέτρα του Λι έφερε μετά από ώρα μπροστά τον Εξάστερο (57-56)! Το εύστοχο σουτ τριών πόντων του Μπέικον έδωσε κι άλλο αέρα στο Τριφύλλι (66-63), που ολοκλήρωσε το τρίτο δεκάλεπτο όντας πλέον σε θέση οδηγού (68-66).

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο η Άλμπα αποδείχθηκε σκληρό "καρύδι", αφού με τρίποντο του Ολίντε βρέθηκε να προσπερνά και πάλι (70-72). Μεγάλο τρίποντο του Παπαγιάννη έδωσε ανάσα στον Παναθηναϊκό σ' ένα χρονικό σημείο όπου το χρειαζόταν πολύ (74-75), ενώ ο αρχηγός με hook και φοβερό κάρφωμα επανέφερε τα ηνία σε Πράσινα χέρια (78-75)! Η κατάληξη, όμως, ήταν διαφορετική.

Ανεπάλληλα λάθη και στις δύο πλευρές του παρκέ από τον Παναθηναϊκό έβαλαν την Άλμπα εκ νέου στη διεκδίκηση του ροζ φύλλου αγώνα, με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται κιόλας από τις βολές του Μάοντο Λο περίπου 17 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη (84-86). Ο Μπέικον ανέβαλε την τελευταία επίθεση, σηκώθηκε για το τρίποντο της νίκης αλλά αστόχησε, με τους Γερμανούς να "δραπετεύουν" τελικά από το ΟΑΚΑ με το υπέρ τους 88-84.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα εδώ.

Τα δεκάλεπτα: 17-25, 42-49, 68-66, 84-88.