Facebook Pixel Ολυμπιακός - Μονακό: Η συμφωνία Αγγελόπουλων-Μπαρτζώκα άλλαξε τον Ολυμπιακό - "Σκυλιασμένος Τζέιμς, απαντάει ο Βεζένκοφ"
Μπάσκετ
| 2023-05-19 09:30:00

Η συμφωνία Αγγελόπουλων-Μπαρτζώκα άλλαξε τον Ολυμπιακό - "Σκυλιασμένος Τζέιμς, απαντάει ο Βεζένκοφ"

Η συμφωνία Αγγελόπουλων-Μπαρτζώκα άλλαξε τον Ολυμπιακό - "Σκυλιασμένος Τζέιμς, απαντάει ο Βεζένκοφ"

Πού υπερτερούν οι Πειραιώτες και το μοναδικό σημείο που πονά! Ανάλυση για τον μεγάλο προημιτελικό της Euroleague, που θα φέρει τον Ολυμπιακό ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη κούπα. 

Με αφορμή το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας το sportdog.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Μάριο Μπούλη, ο οποίος είναι tipster του betmarket.gr για την Ευρωλίγκα και... μεταξύ άλλων φέτος είχε προβλέψει την ανάδειξη του Σάσα Βεζένκοφ σε MVP της regural season!

Πάμε να δούμε τα όσα είπε για τον φετινό Ολυμπιακό και την... πορεία που έχει στην πολυαναμενόμενη διοργάνωση.

Καταρχάς πώς είδες τη σειρά με τη Φενέρμπαχτσε που οδήγησε τον Ολυμπιακό στο Final-4;

«Ήταν δύσκολη σειρά, αλλά αυτό δεν περιμένει να το ακούσει κανείς από εμένα, το καταλαβαίνει απ’ το σκορ. Η Φενέρμπαχτσε ήταν σχεδόν άριστη στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια και ο Ολυμπιακός σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια έκανε τέσσερα καλά δεκάλεπτα. Απλά το θέμα είναι ότι ένα καλό δεκάλεπτο του Ολυμπιακού αρκεί για να πάρει τη νίκη. Και είναι τεράστιο επίτευγμα αυτό και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς όλο αυτό το διάστημα, της χημείας, αλλά κυρίως των ρόλων σε μια ομάδα. Ποια άλλη ομάδα διαθέτει ως 6ο παίκτη τον Σλούκα; Ποιος έχει έναν παίκτη σαν τον ΜακΚίσικ που μπορεί καθαρά ατομικά να μην είναι τέλειος παίκτης, είναι όμως ο τέλειος παίκτης για το ρόλο του 8ου-9ου στο ρόστερ για να αλλάζει το ρυθμό του αγώνα. Όσο για το 5ο παιχνίδι, ενώ στα πρώτα 4 ο Δημήτρης Ιτούδης είχε κάνει ρουα ματ, στο τελευταίο ματς ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν απόλυτα διαβασμένος και πήρε τη σειρά».

Και τώρα Μονακό. Τι προβλέπεις για τον ημιτελικό του Final-4;

«Ξέρεις τι γίνεται, σε αυτούς τους αγώνες, δεν υπάρχουν προβλέψεις. Είναι τόσο λεπτές οι ισορροπίες που όλα μπορούν να αλλάξουν απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Πέρυσι δεν ήταν μπροστά ο Ολυμπιακός στο σκορ και στο τέλος έχασε με το τρίποντο του Μίτσιτς; Αντίστοιχα, στο παρελθόν η ΤΣΣΚΑ δεν ήταν μπροστά στο σκορ και ο θρύλος, Βασίλης Σπανούλης, έκανε την ανατροπή;

Σίγουρα θα δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι γιατί μιλάμε για επιθετικές ομάδες υψηλού ρυθμού και κυρίως για ομάδες με ιδιαίτερες προσωπικότητες. Ο Σάσα Βεζένκοφ θα ψάξει ένα μεγάλο ματς για να ξεχάσει το περσινό Final-4 και να αποδείξει γιατί είναι ο φετινός MVP. Αντίστοιχα και ο Μάικ Τζέιμς θα παίξει… σκυλιασμένα, αφενός γιατί είναι το πρώτο του Final-4, αφετέρου για να αποδείξει ότι αυτός έπρεπε να λάβει το βραβείο του MVP.  Οπότε δεν μπορείς να πεις εύκολα ότι θα κερδίσει η τάδε ομάδα».

Υπάρχουν κάποια σημεία κλειδιά στον αγώνα;

«Κοίταξε, σίγουρα το ματσάρισμα του Γουόκαπ στον Τζέιμς είναι σημαντικό, αλλά προφανώς το ξέρει ο Σάσα Ομπράντοβιτς, οπότε πιθανώς να δούμε περισσότερες κατοχές από τον Οκόμπο ή τον Λόιντ. Για μένα το πλέον κομβικό ματσάρισμα σε αυτό το ζευγάρι είναι αυτό μεταξύ του Ντιαλό και του Παπανικολάου. Στα μάτια μου είναι οι δύο κορυφαίοι αμυντικά στο «3», μπορούν και βοηθούν στον τομέα των ριμπάουντ και έχουν κλεψίματα.

Εκεί που βλέπω ότι πιθανώς να πονά ο Ολυμπιακός είναι στους back up της front line. Ενώ έχει την υπεροχή με Φαλ-Βεζένκοφ κόντρα στον Μοτεγιούνας κυρίως, οι «ψηλοί» της Μονακό από την second unit και ειδικά ο Ντόντα Χολ είναι πολύ καλύτερος από τον Μπλακ και τον Μπόλομποϊ.

Και σαφώς μεγάλο ρόλο θα παίξουν και τα μακρινά σουτ. Ο Ολυμπιακός είχε ένα κακό σερί στη σειρά με την Φενέρμπαχτσε. Θυμόμαστε τα 6/7 του Κάνααν στο Game 1 ή το buzzer beater του Σλούκα. Στα τρία απ’ τα πέντε παιχνίδια, όμως, είχε 28,9% ευστοχίας και αν δεν ήταν το 1ο και το 5ο παιχνίδι, δεν θα είχε πάνω από 33% στο σύνολο το playoffs. Αντίστοιχα, βέβαια, και η Μονακό στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια δεν ήταν τόσο εύστοχη, όσο μας είχε συνηθίσει στη regular season. Απλά εδώ η διαφορά είναι ότι αναλόγως τη ροή του αγώνα και πόσο θα έχει επηρεαστεί η ψυχολογία του Τζέιμς, θα δούμε και τραβηγμένα σουτ».

Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία του Ολυμπιακού; 

«Είναι σύνθετος και ταυτόχρονα απλός ο λόγος που ο Ολυμπιακός καταγράφει αυτές τις επιτυχίες. Ο πρώτος λόγος και ο απλός για την επιτυχία των «ερυθρόλευκων» είναι το γεγονός πως η διοίκηση του συλλόγου έδωσε τα κλειδιά στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση, έγιναν πράξη όλα τα «θέλω» του προπονητή και αυτός μετουσίωσε τη φιλοσοφία του σε πράξη πάνω στον Ολυμπιακό.

Ο σύνθετος λόγος είναι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός πλην του Κώστα Σλούκα δεν πήρε κάποιο μεγάλο όνομα, αλλά πήρε παίκτες που να «κουμπώνουν» 100% στη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα. Και τι εννοώ; Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε πριν δύο καλοκαίρια απλά έναν point guard να δημιουργεί και ενίοτε να σκοράρει. Ήθελε συγκεκριμένα πράγματα. Έναν Point guard με ικανότητες στην άμυνα, πίεση στη μπάλα, έφεση στη δημιουργία και αν μπορεί να παράγει και πόντους. Δεν πήγε να πάρει, λοιπόν, τον Ερτέλ για παράδειγμα. Πήγε και πήρε τον Γουόκαπ. Αντίστοιχα το ίδιο έκανε και με τον Φαλ. Είχε και από πίσω τον Σλούκα και τον Παπανικολάου, ερχόταν με ταχύτατο ρυθμό και ο Βεζένκοφ και όλοι μαζί μέσω της ομαδικής προσπάθειας και της χημείας, εξελίχθηκαν. Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να παίρνεις ακριβώς τον παίκτη που θες με στοιχεία που θες να έχεις, για να μπορείς να αναδείξεις τη φιλοσοφία σου. Και αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας».

Με αφορμή και τις δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο περί αποτυχίας, θα είναι αποτυχία για τον Ολυμπιακό αν δεν σηκώσει την Euroleague; 

«Αυτό δεν εξαρτάται από το τι θα πούμε εμείς, ο κόσμος ή οι δημοσιογράφοι. Κάθε ομάδα δημιουργεί στην αρχή της προετοιμασίας μία στοχοθεσία. Αν στην στοχοθεσία υπάρχει η κατάκτηση της Euroleague και ο Ολυμπιακός δεν σηκώσει το τρόπαιο, προφανώς θα είναι αποτυχία. Αν ο στόχος ήταν η είσοδος στο Final-4, τότε προφανώς θα είναι διπλή η επιτυχία εφόσον φτάσει μέχρι την κούπα.

Να δώσω ένα παράδειγμα που το έχω πει πολλές φορές. Θυμάμαι κάθε καλοκαίρι τις συζητήσεις για μετάλλιο στην Εθνική μπάσκετ. Και ειδικά πέρυσι και ότι ήταν αποτυχία που αποκλειστήκαμε από την Γερμανία. Και ρωτάω εγώ: ακούσατε κανέναν από την ομάδα να λέει ότι πάμε για μετάλλιο; Υπήρξε πραγματικός στόχος για μετάλλιο; 

Θα πρέπει, λοιπόν, να διαχωρίζουμε τους πραγματικούς στόχους από την επικοινωνία. Αν ο Ολυμπιακός ως οργανισμός σκοπεύει στον τίτλο και δεν τα καταφέρει, προφανώς θα είναι αποτυχία. Αν δεν έχει στόχο, πάντα μιλάμε από την αρχή της σεζόν, την κούπα, αλλά έχει φτάσει μέχρι εδώ, είναι επιτυχημένο το ταξίδι του. Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός έχει κάνει μία φανταστική σεζόν».;

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρήκε αντι-Βεζένκοφ ο Μπαρτζώκας - Μεγάλο όνομα Ευρωπαίου από ΝΒΑ - Πρώτα η κούπα!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags