Facebook Pixel Γιάννης Φετφατζίδης: Φοβερές αποκαλύψεις από Φετφατζίδη - "Εγώ φταίω για Ολυμπιακό - Με ήθελαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ"
Ποδόσφαιρο
| 2023-02-09 09:27:00

Φοβερές αποκαλύψεις από Φετφατζίδη - "Εγώ φταίω για Ολυμπιακό - Με ήθελαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ"

Sportdog Team
Φοβερές αποκαλύψεις από Φετφατζίδη - "Εγώ φταίω για Ολυμπιακό - Με ήθελαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ"

«Θα πω τα λάθη μου αλλά και του Ολυμπιακού για να το δουν ως συμβουλές τα νέα παιδιά». Ο Γιάννης Φετφατζίδης μιλάει στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου σε σπάνια εξομολόγηση.

Γιάννης Φετφατζίδης: Είναι μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις που έχω πάρει. Είναι αληθινός, κάνει αυτοκριτική, θα βοηθήσει νέα παιδιά που θα τον διαβάσουν. Θα βοηθήσει και τις ομάδες. Και εμάς τους δημοσιογράφους. Για τα λάθη που κάνουν όλοι σχετικά με τα νέα παιδιά. Μου είπε ότι πρώτη φορά είπε ορισμένα πράγματα.

Βλέπω φωτογραφία σου στο viber με γυναίκα και παιδί. Πες μου για τον γάμο σου.

Είμαι 2,5 χρόνια παντρεμένος και έχω ένα κοριτσάκι 2,5 χρόνων.

Είσαι 32 χρόνων στα 33. Πες μου για την επιστροφή σου στην Ιταλία και στη Σπαλ.

Ήθελα να φύγω από το Κατάρ. Δυόμισι χρόνια ήμουν εκεί, είπα στον μάνατζέρ μου να ψάξει και υπήρξε αυτό το ενδιαφέρον από την ομάδα του Ντε Ρόσι που είναι προπονητής στη Σπαλ και με ήξερε. Eίχαμε παίξει αντίπαλοι στο Καμπιονάτο.

Παικταράς ήταν αυτός.

Ο δεύτερος θρύλος της Ρόμα μετά τον Τότι. Ο Τότι και ο Ντε Ρόσι δεν μπορούν να βγουν για φαγητό στη Ρώμη, γίνεται χαμός από τους οπαδούς.

Γιατί δεν δίνεις συνεντεύξεις;

Σπάνια μιλάω, δεν είμαι πολύ φαν.

Έπαιξες κατευθείαν με το που πήγες στη Serie B.

Με το που υπέγραψα με πήρε στην αποστολή και με έβαλε αλλαγή να παίξω. Γι' αυτό ήρθα. Τον Γενάρη παίρνεις παίκτες για να μπουν αμέσως να βοηθήσουν.

Τι θέση έπαιξες;

Δεξί εξτρέμ στο 4-2-3-1. Αλλά το σύστημα της ομάδας είναι 3-4-2-1 όπως σε όλη σχεδόν την Ιταλία. Η θέση μου θα είναι πίσω από τον κυνηγό, ο ένας από τους δύο, δεξιά. Έτσι μου έχουν πει. Θα δούμε βέβαια, αναλόγως τις ανάγκες του κόουτς.

Είχες προτάσεις ποτέ από άλλες μεγάλες ομάδες εκτός Ολυμπιακού και Άρη;

Ναι, είχα. Από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, επανειλημμένως.

Θέλω λεπτομέρειες

Δεν τα έχω πει αυτά. Από την ΑΕΚ είχα μεγάλη πρόταση όταν γύρισα στον Ολυμπιακό.

Με ποιον είχες μιλήσει;

Είχα συναντηθεί με τον Λυμπερόπουλο. Πρώτα είχε μιλήσει ο Λυμπερόπουλος με τον μάνατζέρ μου.

Η ΑΕΚ σού έδινε πιο πολλά λεφτά;

Ναι, η ΑΕΚ. Αλλά θεωρούσα ότι μεγάλωσα στον Ολυμπιακό, ξεκίνησα από τον Ολυμπιακό και με τη μεταγραφή στην Τζένοα είχα αφήσει κάποια πράγματα στη μέση που ήθελα να τα συνεχίσω στον Πειραιά. Επέλεξα λοιπόν να γυρίσω στον Ολυμπιακό.

Το μετάνιωσες;

(σ.σ. Σκέφτεται). Εκ του αποτελέσματος ναι. Στην ΑΕΚ θα ήμουν πιο σημαντικός, θα έπαιζα όλα τα ματς, όπως στον Άρη.

Με τον Παναθηναϊκό τι έγινε;

Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από το προηγούμενο καλοκαίρι. Και τον Γενάρη. Και αυτό το καλοκαίρι. Αλλά δεν με άφηναν από την Αλ Κορ στο Κατάρ. Εγώ θα πήγαινα στον Παναθηναϊκό. Ζήτησα να φύγω από την Αλ Κορ, ήμουν ξενερωμένος γιατί δεν υπάρχει σοβαρό ποδόσφαιρο στο Κατάρ. Υπάρχουν καλοί ξένοι παίκτες, αλλά όχι ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα. Ενώ στη Σαουδική Αραβία που ήμουν πιο πριν υπάρχει καλό ποδόσφαιρο. Υπάρχει κόσμος στα γήπεδα, σωστές προπονήσεις, δεν είναι τυχαίο ότι η Σαουδική Αραβία πάει συνέχεια στα Μουντιάλ.

Και έπαιζες σε μεγάλη ομάδα εκεί.

Η Αλ Αχλί είναι από τις πιο μεγάλες ομάδες στην Ασία. Πολύς κόσμος με ήξερε στην Ασία λόγω της Αλ Αχλί και όχι λόγω Καμπιονάτο Serie A’ ή Ολυμπιακού και Τσάμπιονς Λιγκ.

Σου έγινε ποτέ πρόταση στην καριέρα σου να εμπλακείς σε στημένο ματς;

Όχι, ποτέ.

Έπαιξες ποτέ αγώνα που να πέρασε από το μυαλό σου ότι μπορεί να είναι στημένος;

Τώρα τι να σου πω... Μπορεί κάποια ματς να μου φάνηκαν περίεργα. Έλεγα «τι γίνεται, ρε π...».

Σου την έπεσαν ποτέ αντίπαλοι οπαδοί στον δρόμο; Ο Γεωργάτος και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος μού έχουν διηγηθεί σε συνεντεύξεις τους παρατράγουδα.

Όχι, δεν μου συνέβη ποτέ.

Οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα ξέρουν ποδόσφαιρο;

(γελάει). Πέντε βασικά πράγματα μπορεί να ξέρουν. Αλλά δεν θεωρώ ότι είναι δυνατόν να ξέρουν περισσότερο από έναν ποδοσφαιριστή που έχει παίξει τόσα ματς πάνω στο χόρτο. Είναι δύσκολο ως απίθανο αν δεν είσαι ποδοσφαιριστής να καταλάβεις τι γίνεται.

Σωστά. Γι' αυτό μιλάω με ειδικούς. Παρακολουθείς τώρα ελληνικό πρωτάθλημα;

Πολύ. Με ενδιαφέρει.

Πρόβλεψη για τον τίτλο θέλω.

Να σου πω την αλήθεια, μέχρι πριν από λίγο καιρό έβλεπα μεγάλο φαβορί τον Παναθηναϊκό. Αλλά τώρα τα βλέπω δύσκολα τα πράγματα. Φαβορί πλέον θεωρώ την ΑΕΚ. Χωρίς να αποκλείω τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που έχουν ανέβει. Χαίρομαι που είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα φέτος.

Πόσα χρόνια θα παίξεις ακόμα μπάλα;

Το συμβόλαιό μου με τη Σπαλ στην Ιταλία θα το εξαντλήσω που είναι ενάμιση χρόνου. Και βλέπουμε μετά.

Θέλεις να κλείσεις την καριέρα σου στην Ελλάδα;

Στο μυαλό μου είναι αυτό, ναι. Αλλά δεν καίγομαι.

Ο Καρυπίδης του Άρη όταν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής είπε εσένα!

Αυτό το γνωρίζω προσωπικά, μου το έχει πει από καιρό. Αφού το δήλωσε δημόσια, το λέω. Ξέρω ότι μου έχει αδυναμία.

Σε ποια ομάδα έπαιξες την καλύτερη μπάλα σου;

Στην Τζένοα, στην Αλ Αχλί και για 1 χρόνο στον Άρη.

Γιατί έφυγες από τον Άρη;

Ήρθε μία μεγάλη πρόταση οικονομικά από την Αλ Κορ στο Κατάρ. Από κάποια ηλικία και μετά το οικονομικό είναι σημαντικό.

Τα πιο πολλά λεφτά από ποια ομάδα τα πήρες;

Από την Αλ Αχλί στη Σαουδική Αραβία.

Επειδή ήσουν μεγάλο ταλέντο στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, θέλω να δώσεις συμβουλές στα νέα παιδιά. Και οι ομάδες να μου πεις τι λάθος κάνουν. Γιατί δεν βγάζουμε παίκτες όπως οι Πορτογάλοι και οι Ολλανδοί.

Είναι καλή ερώτηση γιατί αφορά κάτι που μας ταλαιπωρεί ως ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι θα έλεγα στους παίκτες πρώτα: να παραμείνουν προσγειωμένοι. Ακούγεται κλισέ, στα λόγια είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ δύσκολο στην πράξη. Σε αυτό ευθύνονται και οι δημοσιογράφοι. Όχι να με λένε Μέσι λόγου χάρη!

Σου έκανε κακό αυτό;

Ναι, έφταιγα κι εγώ. Πρέπει επίσης τα νέα παιδιά να ακούν τον εκάστοτε προπονητή που έχουν στην ομάδα τους. Είναι ευθύνη και του συλλόγου και του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή η διαχείριση του νέου παίκτη. Μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι ομάδες. Να δείξουν εμπιστοσύνη στον νέο, μην είναι συνέχεια με το πιστόλι στον κρόταφο ότι στο πρώτο λάθος θα βγει έξω. Αυτό μου έκανε κακό εμένα.

Ρε συ, μια χαρά τα λες.

Όταν μιλήσω έχω πράγματα να πω. Γενικώς έχω πράγματα να δώσω στο ποδόσφαιρο, το αγαπώ. Γι' αυτό θα γίνω προπονητής όταν σταματήσω την μπάλα. Με ενδιαφέρει να είμαι μέσα σε μια ομάδα ως προπονητής, να αρχίσω από τις ακαδημίες ή ως τεχνικός διευθυντής.

Πες μου τι κακό έγινε με εσένα.

Εγώ φταίω πρώτος. Ενώ είχα την τεχνική κατάρτιση, στα πρώτα χρόνια μου δεν πήγαινα στο γκολ. Δεν πήγαινα στην ντρίμπλα στο ένας με έναν, ενώ μπορούσα να το κάνω. Ήμουν μία μέσα, μία έξω, γι' αυτό δεν είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και προσπαθούσα να κάνω τις σίγουρες ενέργειες. Επιθετικός είσαι, φίλε. Θέλουμε το γκολ από εσένα.

Στον Κωνσταντέλια τι συμβουλή θα έδινες; Σου αρέσει καταρχάς;

Μου αρέσει πολύ γιατί είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια. Αυτό που θα του έλεγα είναι να πηγαίνει στο γκολ! Αυτό είναι το παν. Αυτό έκανε ο Τζόλης και πήρε μεταγραφή 13 εκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια το παιδί δεν έπαιξε στο εξωτερικό όσο καλά περιμέναμε, είχε και τραυματισμό. Ελπίζω να τα καταφέρει. Ένα μεγάλο θέμα στα νέα παιδιά είναι η διάρκεια. Ο Κωνσταντέλιας πρέπει να κυνηγάει το γκολ, όλα τα άλλα τα έχει. Τρεξίματα, ντρίμπλα, ασίστ, είναι πολύ καλός. Θέλουμε νέα παιδιά να βγουν, να βοηθήσουν και την Εθνική που έχουμε πρόβλημα.

Τα πολλά λεφτά νωρίς μπορούν να βγάλουν από τη συγκέντρωσή του και τον δρόμο του έναν παίκτη;

Φυσικά! Τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνουν τα πολλά λεφτά στα νέα παιδιά. Γι' αυτό οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είμαστε αλήτες.

Έχω εκπλαγεί, είσαι τρομερός.

Αλήτες με την έννοια ότι κάνουμε τρέλες σε μικρή ηλικία. Δεν εννοώ κακά παιδιά. Φταίνε τα πολλά λεφτά. Και παίζει μεγάλο ρόλο το οικογενειακό σου περιβάλλον, να σε προστατεύσει. Γιατί όπως και να το κάνουμε, ένα νέο παιδί είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί τα πολλά χρήματα και τη μεγάλη προβολή. Δεν το κατηγορώ αυτό, την πραγματικότητα αναφέρω.

Ποιοι προπονητές σε βοήθησαν όταν ήσουν στις ακαδημίες του Ολυμπιακού;

Γκόγκιτς, Νεντίδης και Αλεξανδρής. Λόγω της θέσης στην οποία βρισκόταν, ο Αλεξανδρής χρονικά ήταν καταλυτικός για να μπω στην πρώτη ομάδα και να κάνω επαγγελματικό συμβόλαιο. Όλοι όμως στις ακαδημίες με πίστευαν και με αγαπούσαν. Και ο Καραταΐδης και ο Καραπιάλης.

Αληθεύει κάτι που είχα μάθει και είχα γράψει, ότι σε ρώτησε ο Μαρινάκης τότε «από πόσων ετών είσαι στον Ολυμπιακό;», του απάντησες «από τα 12 μου» και σου είπε «τότε 12 εκατομμύρια θα είναι η ρήτρα!»;

Ναι, αν θυμάμαι καλά, συνέβη αυτό.

Έκλαψες ποτέ στο ποδόσφαιρο; Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή σου; Εκείνη η φάση με την ΑΕΚ;

Η χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου ήταν το γκολ που έχασα στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Ένιωσα πράγματα που δεν τα είχα φανταστεί ως τότε...

Ποιοι φταίνε που διογκώθηκε τόσο πολύ εκείνη η φάση; Όλοι έχουν χάσει ευκαιρίες. Ο Μάικ Γαλάκος ο παικταράς έχασε γκολ πάνω στη γραμμή στη Νέα Σμύρνη και έχασε ο Παναθηναϊκός ολόκληρο πρωτάθλημα.

Εγώ φταίω πρώτος. Εγώ φταίω που το έχασα. Αλλά όντως διογκώθηκε. Καταλαβαίνω τα πάντα, τις απαιτήσεις στο πρόσωπό μου, ήμουν έτοιμος παίκτης τότε, δεν ήμουν ταλέντο. Πρέπει να σκοράρεις, είναι ντέρμπι, συμφωνώ. Έχω και την τεχνική κατάρτιση να το κάνω. ΟΚ. Αλλά το μέγεθος που του έδωσαν ήταν υπερβολικό.

Αν σου έλεγε ο Θεός «ποιο ματς θέλεις να ξαναπαίξεις στην καριέρα σου, να γυρίσω τον χρόνο πίσω». Εκείνο θα έλεγες;

Ναι, εκείνη τη φάση. Να σουτάρω όχι πάνω από τα δοκάρια. Να βάλω το γκολ.

Τι πήγε στραβά σε εκείνη τη φάση; Βάλε μας στο μυαλό του ποδοσφαιριστή.

Την έχω σκεφτεί τη φάση πολλές φορές. Έπεφτα στο κρεβάτι να ξαπλώσω και τη σκεφτόμουν.

Τι πήγε στραβά;

Είχε λίγο νερό παραπάνω το γήπεδο. Όμως το ήξερα το γήπεδο. Επίσης μου αρέσει να έχει νερό το γήπεδο. Πήγε το σουτ πιο δυνατά από ό,τι έπρεπε. Έβαλα το πόδι μου πιο δυνατά από όσο έπρεπε. Υπήρχε και πίεση... Δεν έπρεπε να την έχω, αλλά είμαι παιδί συναισθηματικό... Δεν το κρύβω. Μπαίνω αλλαγή και μου έρχεται μία ευκαιρία. Μια μόνη ευκαιρία που δεν πρέπει να τη χάσω. Σαν να μην το περίμενα ότι θα μου ερχόταν αυτή η ευκαιρία.

Ο προπονητής πώς σου φέρθηκε μετά;

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν υποστηρικτικός. Προφανώς ενοχλήθηκε. Και ο σύλλογος ενοχλήθηκε. Και ο κόσμος. Με το δίκιο τους. Ο προπονητής την άλλη μέρα είπε «δεν πειράζει, δεν τρέχει τίποτα, συνεχίζουμε».

Κάποιος παίκτης σού στάθηκε περισσότερο;

Όλοι ήρθαν να πουν μια καλή κουβέντα. Αυτά όμως είναι κλισέ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Και πώς φεύγεις;

Ως το τέλος των μεταγραφών έλεγαν ότι όλα είναι εντάξει. Τις τελευταίες 2 μέρες όμως ξαφνικά μου είπαν να πάω δανεικός!

Σου ήρθε κεραμίδα;

Ναι, μπορείς να το πεις. Ως τότε ο προπονητής μού έλεγε «θα μείνεις στην ομάδα, μην ακούς τίποτα». Πικράθηκα. Γι' αυτό δεν ήθελα να πάω δανεικός, ζήτησα να λύσω το συμβόλαιό μου.

Πού σου είπαν να πας δανεικός;

Σε μία ομάδα στην Ελλάδα ή σε άλλη ομάδα στο εξωτερικό. Μου έδωσαν δύο επιλογές.

Ποιες ομάδες;

Άρη ή Νότιγχαμ. Αλλά δεν δέχτηκα, ζήτησα λύση συμβολαίου. Και πήγα στον Άρη ως ελεύθερος.

Ποιον θεωρείς καλύτερο προπονητή που είχες στον Ολυμπιακό;

Βαλβέρδε Νο1 και μετά Μαρτίνς. Βαλβέρδε μαγικός! Ο Μίτσελ με πίστευε πολύ. Είχε έρθει πρόταση από την Ισπανία αλλά είπε να μη φύγω. Και βέβαια τρομερός ο Γκασπερίνι στην Τζένοα. Το έλεγα σε όλους τους φίλους μου ότι θα έχει λαμπρό μέλλον αυτός. Και πράγματι μετά έφτιαξε τρομερή την Αταλάντα.

Έπαιζες στην Τζένοα, τα κατάφερες αν και πρωτάρης έξω.

Το φοβερό είναι ότι στον Ολυμπιακό έμπαινα και έβγαινα, δεν ήμουν ακόμα έτοιμος παίκτης, αλλά πήγα στο Καμπιονάτο και έπαιξα! Πήγα στο υψηλότερο επίπεδο και πήρα πολλά ματς.

Πες μου κάτι που σου έκανε εντύπωση, κάτι περίεργο μετά στην Αραβία.

Στο εστιατόριο είναι με άσπρα οι άντρες, με μαύρα οι γυναίκες. Δεν μπορούν να έλθουν γυναίκες μόνες τους. Και είναι με τις μπούρκες. Τώρα πάντως έχουν βελτιωθεί κάπως τα πράγματα... Δεν είναι όπως όταν πρωτοπήγα. Άλλη κουλτούρα εκεί. Δεν είναι η ζωή που θα κάνεις στην Ελλάδα. Αλλά δεν είχα πρόβλημα. Ήμουν και τυχερός που είχα τον Κούρντι και μέναμε στο ίδιο συγκρότημα.

Ποιον συμπαίκτη σου θαύμαζες πιο πολύ στον Ολυμπιακό;

Τον Ιμπαγάσα για την ευφυΐα του και τον Μιραλάς για το πώς σκόραρε.

Το ύψος σου πιστεύεις ότι έπαιξε ρόλο στην καριέρα σου; Αν ήσουν πιο ψηλός, θα είχες κάνει μεγαλύτερα πράγματα; Μπάλα ήξερες όσο λίγοι.

Στα 18 μου πίστευα ότι ήταν μειονέκτημα για να παίξω. Αλλά στην πορεία είδα ότι δεν είχα πρόβλημα. Πάντως με τέτοιο ύψος δεν είναι εύκολο να παίξει κάποιος μπάλα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Γιατί αν είναι ο αντίπαλος ψηλός, δυνατός και γρήγορος μπορεί να σε φάει.

Τι άλλο θα ήθελες να πούμε;

Με κάλυψες. Καλή συνέντευξη, είπα πράγματα που δεν έχω ξαναπεί. Μίλησα γιατί είσαι χρόνια στο κουρμπέτι, χρόνια στο «ΦΩΣ». Στεναχωριέμαι γιατί δεν βλέπω Έλληνες ποδοσφαιριστές στις ελληνικές ομάδες. Τσακώνονται συνεχώς οι παράγοντες και βλέπεις την Εθνική πώς έχει πέσει, βλέπεις και τις ελληνικές ομάδες να αποκλείονται στην Ευρώπη από τον πρώτο γύρο. Η Εθνική δεν έχει προπονητικό κέντρο... Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται... Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το ποδόσφαιρο μιλάνε, επιλέγουν, τσακώνονται, και οι ομάδες μας βγαίνουν έξω από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα από τον πρώτο γύρο...

Πηγή: fosonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις: Πάει και ο Ολυμπιακός στην εκδίκαση για Περιστέρι - Απέναντι στην ΑΕΚ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags