Facebook Pixel Δημήτρης Κεραμίτσης: Αποκάλυψη! Η Ρόμα θέλει ανανέωση - Θυμίζει Μανωλά - "Και οι τυφλοί είδαν" (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2023-05-07 14:30:00

"Και οι τυφλοί είδαν για Κεραμίτση"! Η Ρόμα θέλει ανανέωση, γιατί έφυγε από ΠΑΟΚ - Θυμίζει Μανωλά (Vid)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Και οι τυφλοί είδαν για Κεραμίτση"! Η Ρόμα θέλει ανανέωση, γιατί έφυγε από ΠΑΟΚ - Θυμίζει Μανωλά (Vid)

Η μεγάλη μαγκιά του μικρού! Τα mind games του Μουρίνιο. Τί αναφέρει στο Sportdog ο Γιάννης Ισπιρλίδης, με τον οποίο δούλεψε ο παίκτης και πήρε μεταγραφή στην Ιταλία.

Δημήτρης Κεραμίτσης! Το όνομά του κατέγραψε εκατοντάδες αναζητήσεις στη μηχανή αναζήτηση της Google, από τις αρχές Απριλίου, όπως μας ενημερώνει το Google Trends.

Ο λόγος; Ο 18χρονος άσος της Ρόμα κ-19 με το γκολ που σημείωσε στον ημιτελικό με την αντίστοιχη ομάδα της Ίντερ, χάρισε στους «τζιαλορίσι» την πρόκριση στον τελικό Κυπέλλου Primavera της Ιταλίας, τρελαίνοντας τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος παρακολούθησε τον συμπατριώτη μας από τις εξέδρες.

Βέβαια ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είχε δει πρώτη φορά τον Έλληνα αμυντικό! Έναν χρόνο πριν άλλωστε, στις 16 Ιανουαρίου 2022, τον πήρε μαζί του στην αποστολή της πρώτης ομάδας στον αγώνα με την Κάλιαρι. Δεν τον άφησε μόνο να ζήσει την εμπειρία από τον πάγκο, αλλά τον έριξε για ένα λεπτό στις καθυστερήσεις, με τους Ρωμαίους να παίρνουν τη νίκη με 1-0, μέσα στο Ολίμπικο. Έτσι σε ηλικία 17 ετών ο Κεραμίτσης έκανε το ντεμπούτο του στη Serie Α και έγραψε ιστορία!

 

Και αυτό γιατί έγινε ο τρίτος νεαρότερος σε ηλικία ξένος ποδοσφαιριστής της Ρόμα που αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα, ενώ στη σχετική λίστα πρώτο φιγουράρει το όνομα ενός άλλου συμπατριώτη μας, του Λάμπρου Χούτου. Μάλιστα με τη συμμετοχή του έγινε ο όγδοος Έλληνας στην ιστορία του συλλόγου, μετά τους Χούτο, Ελευθερόπουλο, Δέλλα, Ταχτσίδη, Τοροσίδη, Χολέμπας, Μανωλά.

Οι Ιταλοί λένε, ότι θυμίζει Μανωλά

Την ίδια εποχή αφιέρωμα της «Corriere dello Sport» ανέφερε, ότι ο μικρός κατέκτησε τον Μουρίνιο. Ποιά είναι τα στοιχεία που εκτιμά ο «Special One» στον Εβρίτης στην καταγωγή (ο πατέρας του προέρχεται από τη Λεπτή Ορεστιάδας) Θεσσαλονικιό στόπερ; Το σχετικό δημοσίευμα σκιαγραφεί το προφίλ, αναφέροντας πολύ ουσιαστικές πληροφορίες για την ποδοσφαιρική του πορεία, από την Ελλάδα στην Ιταλία, αλλά και την προσωπικότητά του, απ’την οποία και ξεκινά την αναφορά.

«Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι έχει καλό χαρακτήρα. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση γιατί ξέρει ότι είναι δυνατός και έχει επίσης στο μυαλό του πού θέλει να πάει. Πίσω από αυτό το μωρό (έτσι: έχει ύψος 1,93 εκ.), όπως συμβαίνει συχνά, υπάρχει μια ιστορία καταπληκτικό . Γιατί μέχρι πριν από μια-δυο σεζόν ήταν στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, παίζοντας στους ερασιτέχνες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πέρασε από την απόλυτη ανωνυμία στο προσκήνιο της Serie A.

Χωρίς ενδιάμεσα βήματα. Όχι ο ΠΑΟΚ. Η Έμπολι τον έφερε στην Ιταλία ως άγνωστο πριν από δύο χρόνια (το 2020). Όμως ο Κεραμίτσης έπαιξε ελάχιστα στην Τοσκάνη , χάρη στα πρώτα κύματα του Covid. [...]Το περασμένο καλοκαίρι η Ρόμα πόνταρε σε αυτόν με κλειστά μάτια. Ήταν το πιο σημαντικό τόσο σε ηλικία όσο και σε αξία συμβόλαιο στις Υποδομές των κιτρινοκόκκινων. Στην Τριγκόρια, στο αθλητικό κέντρο των «τζαλορόσι» τον έφεραν ο Μόργκαν Ντε Σάνκτις και ο Σιμόνε Λο Σιάβο ο Morgan De Sanctis και ο Simone Lo Schiavo ( o τελευταίος ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Γκανέζο επιθετικό Φέλιξ Αφένα Γκιαν που τώρα παίζει στην Κρεμονέζ έχοντας φέτος 25 εμφανίσεις με 2 γκολ και 1 ασίστ). Αρχικά ο Κεραμίτσης πήγε να παίξει με την ομάδα κάτω των 18. Αλλά Ο Αλμπέρτο ​​Ντε Ρόσι τον προώθησε αμέσως στην Primavera (Κ-19) επειδή η ομάδα του ήταν κοντή υψομετρικά πίσω στην άμυνα αλλά και εξαιτίας αναβολών και τιμωριών. Ο Κεραμίτσης παίζει συνήθως αριστερό στόπερ, ενώ το αγαπημένο του πόδι είναι το δεξί. Έχει πολλές δυνάμεις: ξέρει πώς παίζει κάτω τη μπάλα είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι και το να τον ξεπεράσεις στο ένας εναντίον ενός είναι μια αρκετά περίπλοκη αποστολή», αναφέρει το αφιέρωμα και καταλήγει:

«Σε κάποιους θυμίζει Μανωλά . Ήδη τον Νοέμβριο του 2021 προπονούνταν σποραδικά με την πρώτη ομάδα. Ο Μουρίνιο τον μελέτησε για πολύ καιρό και κόντρα στην Κάλιαρι είχε το θάρρος να τον ρίξει στη μάχη».

Τα mind games του «Special One»

Εκείνη την περίοδο, ο Μουρίνιο έκανε συχνές επισκέψεις στο σπίτι του Κεραμίτση και έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Πορτογάλος τεχνικούς του τον έλεγε ''έμαθα ότι βεντετίζεις'' και τον γυρνούσε στη δεύτερη ομάδα. Κατά τους οικείους του, αυτές οι κινήσεις του «Special One» ήταν από τα mind games, προκειμένου  να τον ψαρώσει.

Βλέπετε ο Μουρίνιο του έκανε δύο φορές ατομική, ενώ θα μπορούσε να  αναθέσει αυτήν τη διαδικασία σε κάποιον άλλον τεχνικό του οργανισμού της Ρόμα, όπου εργάζονται πάμπολλοι προπονητές.

Η μεγάλη μαγκιά του μικρού

Αν για κάτι πρέπει να είναι υπερήφανος ο Κεραμίτσης είναι τα βήματα που ακολούθησε μέχρι να πάρει μεταγραφή στην Ιταλία. Γιατί ο συμπατριώτης μας δεν αποτέλεσε προϊόν κάποια Ακαδημίας ομάδων της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε βέβαια να παίζει μπάλα στον ΠΑΟΚ και έκανε ένα πέρασμα από τον Άρη και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, αλλά διαμορφώθηκε ποδοσφαιρικά στα τοπικά του Νομού! Από την ηλικία των 15 ετών σφυρηλατήθηκε παίζοντας σε ανδρικές ομάδες του Πανοράματος, του Θερμαϊκού Θέρμης και της Κρίνης. 

Στις μικρές Εθνικές, ενώ δεν βρέθηκε ποτέ στα ραντάρ των σκάουτερ των μεγάλων ομάδων της Αθήνας. Ο Ολυμπιακός μάλιστα έμαθε την περίπτωσή του, όταν ο παίκτης υπέγραφε στη Ρόμα, ενώ προηγουμένως είχε δοκιμαστεί στη Βίλεμ και τους Ρέιντζερς. Στην Εθνική κλήθηκε (αρχικά Κ-18 και μετά Κ-19) , αφού του πήγε στη γειτονική χώρα.

Και πως ο δρόμος τον έβγαλε στην Ιταλία; Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές που διατηρούν ανοιχτές γραμμές με μανατζερικές άκρες, τον τσέκαραν σε ποδοσφαιρικό καμπ στη Βόρειο Ελλάδα Ιταλοί ανιχνευτές, οι οποίοι τον πρότειναν σε τρεις ομάδες της χώρας τους με την Έμπολι να τον αποκτά σε ηλικία 16 ετών. Έναν χρόνο μετά τον άρπαξε η Ρόμα, υπογράφοντάς του συμβόλαιο μέχρι το 2024, αφού διέβλεψε ότι το παλικάρι θα έχει τεράστια ανάπτυξη.

Η καταγγελία του πατέρα του

Όσον αφορά το κεφάλαιο ΠΑΟΚ, αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του πατέρα του, Νίκου, στην εκπομπή «Ο Κόσμος των Σπορ» της ΕΡΤ3. «Αποφασίσαμε να φύγουμε από την Ελλάδα και καθοριστικό σημείο στάθηκε η περίοδος που ο Δημήτρης ήταν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Έγινε μεγάλη κουβέντα για το πως και γιατί έφυγε από τον ΠΑΟΚ. Από την μεριά μου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο μόνος που δεν φταίει για τίποτα και για το ότι έφυγε ο Δημήτρης από τον ΠΑΟΚ είναι ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά, αλλά θέλω να είμαι δίκαιος και να μην συμπαρασέρνουμε τους πάντες σε λανθασμένες εκτιμήσεις και συμπεράσματα. Οι υφιστάμενοι του ήταν αυτοί που είχαν την ευθύνη στην απόφαση που λήφθηκε τότε, αλλά είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει εσωτερικά τον σύλλογο. Όταν το παιδί στα 12,5 του χρόνια σταμάτησε από τον ΠΑΟΚ, βρεθήκαμε σε ένα δίλημμα, είτε θα πηγαίναμε στον Ολυμπιακό, που μαζί με τον ΠΑΟΚ διαθέτουν τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα, είτε θα φεύγαμε στο εξωτερικό.

 

Αποφασίσαμε ότι ο δρόμος μας είναι το εξωτερικό και έτσι χτίσαμε όλη τη διαδικασία σε συνεργασία ξαναλέω με τον Γιάννη Ισπιρλίδη. Χωρίς τη δική του βοήθεια, ο Δημήτρης δε θα έπαιζε ποτέ στη Serie A. Όταν πριν από ενάμιση χρόνο πήγε στην Έμπολι ήταν έτοιμος να παίξει. Το μόνο που του έλειπε ήταν η ατομική και ομαδική τακτική. Εκεί έχτισε το όνομά του και πέρσι με όσες ομάδες έπαιξε αντίπαλος, είτε ήταν η Μίλαν, Λάτσιο, η Ρόμα, η Φιορεντίνα, σε επίπεδο μικρών ομάδων, ήθελαν να τον πάρουν. Το μισό Καμπιονάτο ήθελε να τον αποκτήσει και τελικά επιλέξαμε το καλοκαίρι τη Ρόμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πατέρας του Κεραμίτση.

Γιάννης Ισπιρλίδης: «Ένας Έλληνας ανάμεσα σε τόσους ξένους, αυτό τα λέει όλα»

Ο Γιάννης Ισπιρλίδης, που ανέφερε ο πατέρας του Κεραμίτση, ήταν παλιός τεχνικός της Ξάνθης, μίλησε στο Sportdog για την πορεία του ποδοσφαιριστή και πως πήρε την ανιούσα η ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.

«Ο παίκτης φαίνεται. Αν πάτε σε μία Ακαδημία και καθίσετε για 10 λεπτά και ξέρετε από ποδόσφαιρο θα καταλάβετε ποιος ποδοσφαιριστής θα πάει μπροστά», ανέφερε αρχικά ο ποδοσφαιράνθρωπος και στη συνέχεια μίλησε για το πως ο Κεραμίτσης πήγε στην Ιταλία.

«Τον πήγε ο πατέρας του για δοκιμές σε κάποιες ομάδες. Η Έμπολι ενδιαφέρθηκε περισσότερο. Μέσα σε ένα χρόνο τον πήρε ο Ρόμα, πληρώνοντας καλά λεφτά. Εκεί η πορεία του πάει καταπληκτικά», τόνισε.

Ερωτηθείς για την προσωπικότητα του Κεραμίτση και πως δουλεύτηκε ως ταλέντο για να πάει στην Έμπολι αρχικά και μετά στη Ρόμα, ο κ. Ισπιρλίδης ήταν αποκαλυπτικός. «Ήταν σε κάποιες Ακαδημίες και έπαιζε. Ήταν σε φάση ανάπτυξης όταν τον αναλάβαμε. Και τυφλός να ήταν κανείς, έβλεπε, ότι είχε τρομερά σωματικά προσόντα. Κάναμε εξετάσεις που έδειξαν, ότι θα έχει αποκτούσε ακόμα μεγαλύτερο ύψος. Φαινόταν ότι θα γίνει πάνω από 1,90. Είδαμε ένα παιδί που διέθετε όλα τα προσόντα, για να γίνει ένας πολύ καλός κεντρικός αμυντικός.

Η τεχνική του κατάρτιση φαινόταν και τότε, ότι τη διέθετε και την εξασκούσε, γιατί τον προπονούσαμε. Εγώ τον βοήθησα με προγράμματα, γιατί δουλεύω στην Ξάνθη και στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Αξιολογήσαμε τις φυσικές παραμέτρους. Τον προετοιμάσαμε πρώτα σωματικά. Κάθε μέρα ψήλωνε, οπότε το σώμα του έπρεπε να έχει τις σωστές επιβαρύνσεις, ενώ ταυτοχρόνως βελτίωνε δύναμη και ταχυδύναμη. Σε συνεργασία με τον Χρήστο Ζιώγα. Βλέπαμε την επίδραση που είχε η δουλειά πάνω του. Ο πατέρας του ακολουθούσε το πρόγραμμα. Ο πατέρας του είναι γυμναστής. Οπότε ήξερε και έπαιρνε τις οδηγίες μας. Δούλεψε πολύ το παιδί και σε θέματα τεχνικής κατάρτισης. Η δουλειά είχε αποτέλεσμα. Το ταλέντο υπήρχε, αλλά αξιοποιήθηκε και τρομερά μέσω της δουλειάς. Το παιδί προπονήθηκε καλά, πήγε στην Ιταλία και δοκιμάστηκε, έδωσε τις εξετάσεις του εκεί, γιατί εκεί δεν περνάνε ούτε μέσο ούτε τίποτα και έτσι ξεκίνησε η καριέρα του», ανέφερε.

Τί του λένε στη Ρόμα; «Είναι ο βασικός παίκτης στην Primavera. Τον παρακολουθώ στα ματς. Είναι βασικότατος. Πάει πολύ καλά. Τον είδαμε και στην Εθνική. Του χρόνου τελειώνει το συμβόλαιό του και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για ανανέωση. Πάει πολύ καλά», απαντά ο Γιάννης Ισπιρλίδης και καταλήγει:

«Έχει ψυχικά αποθέματα. Έχει κάνει θυσίες και είναι σε σωστό δρόμο. Έχει μία πορεία καταπληκτική. Μόλις μπήκε σε ένα περιβάλλον υγιές, με σωστή προπόνηση και αξιολόγηση θα εκτιναχθεί η πορεία του. Ένας Έλληνας ανάμεσα σε τόσους ξένους, αυτό τα λέει όλα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags