Facebook Pixel Τάκης Νικολούδης: "Αλμέιδα όπως Φάντροκ! Σπουδαιότερο έργο Μελισσανίδη η Φιλαδέλφεια – Έκλαψα μέσα στο γήπεδο"
Ποδόσφαιρο
| 2023-05-28 15:00:00

"Αλμέιδα όπως Φάντρονκ! Σπουδαιότερο έργο Μελισσανίδη η Φιλαδέλφεια - Έκλαψα μέσα στο γήπεδο"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Αλμέιδα όπως Φάντρονκ! Σπουδαιότερο έργο Μελισσανίδη η Φιλαδέλφεια - Έκλαψα μέσα στο γήπεδο"

O εκ των πρωταγωνιστών της κατάκτησης του δεύτερου νταμπλ της ΑΕΚ, Τάκης Νικολούδης, μιλά στο Sportdog για τη φετινή επιτυχία της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού.

Το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαΐου 2023, η ΑΕΚ έγραψε ιστορία στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου. Η Ένωση επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και πέτυχε το νταμπλ, αφού λίγες ημέρες πριν είχε κόψει πρώτη το νήμα του τερματισμού στα πλέι οφ της Super League. Και αυτή η επιτυχία συνοδεύτηκε από ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η νύχτα έγινε μέρα. Οι Ενωσίτες μεθυσμένοι από το νέκταρ των εορτασμών ξενύχτησαν έξω από την «Αγιά Σοφιά», ενώ τα ξημερώματα υποδέχτηκαν την ομάδα στις Αφίδνες και τη συνόδεψαν στο Κλεινόν Άστυ.

 

Οι συμπτώσεις με το παρελθόν δεν περνούν απαρατήρητες. Η ΑΕΚ κατέκτησε το τρίτο νταμπλ της ιστορίας της, 45 χρόνια μετά το τελευταίο, που σημειώθηκε ξανά σε αγώνα με τον ΠΑΟΚ, στο στάδιο Καραϊσκάκη, το 1978. Μάλιστα τον είχε νικήσει με το ίδιο σκορ (2-0). Η Ένωση ήταν η πρώτη ομάδα της Ελλάδας που σημείωσε νταμπλ, το 1939. Αντίπαλός της ήταν ξανά ο ΠΑΟΚ, λες και είναι της μοίρας της γραφτό να πανηγυρίζει το νταμπλ απέναντι σε ομάδα με «Δικέφαλο» αετό.

Το Sportdog συνομίλησε με έναν ποδοσφαιριστή που πανηγύρισε με την κιτρινόμαυρη φανέλα το τελευταίο νταμπλ που είχε κατακτήσει η ΑΕΚ, πριν το 2023. Ο λόγος για τον Τάκη Νικολούδη, ο οποίος ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας της εποχής του αείμνηστου Λουκά Μπάρλου, μαζί με ονόματα όπως ο Θωμάς Μαύρος, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Παντελής Νικολάου, ο Πέτρος Ραβούσης, ο Μπάμπης Ιντζόγλου, ο Γιάννης Μουσούρης και πολλοί άλλοι.

Ρωτήσαμε τον κ. Νικολούδη για την εξέλιξη του παιχνιδιού στο Πανθεσσαλικό, όπου η ΑΕΚ κατάφερε να επικρατήσει 2-0 του ΠΑΟΚ, παρότι έπαιζε καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης με παίκτη λιγότερο.

Σοκ με Ρότα

«Η αποβολή του Ρότα στην αρχή ήταν ένα σοκ. Αυτό που έκανε ήταν εγκληματικό. Έχουμε δει όμως και χειρότερα. Άρχισαν τα πράγματα να μην είναι ευχάριστα. Υπήρχε αμφιβολία αν θα τα καταφέρει η ΑΕΚ, αφού ο ΠΑΟΚ παρά τα προβλήματά του είναι δυνατός. Η Ένωση όμως με το πείσμα που διακρίνει τον προπονητή και τους παίκτες κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το σημαντικό εμπόδιο του αριθμητικού μειονεκτήματος. Ήταν πρωτοφανές και πολύ όμορφο. Ο κόσμος ευχαριστήθηκε από την εξέλιξη, γι’αυτό και έστησε διπλό πανηγύρι».

Η αναφορά στην εποχή που έπαιζε στην ΑΕΚ τον γεμίζει με όμορφες αναμνήσεις. «Η παρουσία μου στην ΑΕΚ ήταν το ωραιότερο δώρο της καριέρας μου. Κάναμε την πορεία του 1977 στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA και όλη η Ευρώπη μιλούσε για την ελληνική ομάδα που έκανε τέτοια πορεία στη διοργάνωση. Όλη η ήπειρος παραμίλαγε για τους ποδοσφαιριστές», αναφέρει.

Αλμέιδα όπως Φάντρονκ

Από τους πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν ξεχωρίζει τον Ματίας Αλμέιδα και τον παρομοιάζει με τον Φάντρονκ. «Η δυναμική που έφερε ο συγκεκριμένος προπονητής ήταν σημαντικός παράγων για να κατακτήσει η ομάδα το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Έκανε λίγα λάθη μέσα στη χρονιά. Έπαιζε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, έφτιαξε τα αποδυτήρια, έκανε την ομάδα ξανά οικογένεια. Και τη δεκαετία του ’70 η ΑΕΚ είχε πολύ καλούς παίκτες. Ομάδα όμως την έκανε ο Φάντρονκ, όπως τώρα ο Αλμέιδα. Το οικογενειακό κλίμα είναι το μεγαλύτερο όπλο σε μία ομάδα, για να μην υπάρχουν αντιπαλότητες και φασαρίες».

Το σπουδαιότερο έργο Μελισσανίδη

Το 1978 ήταν ο Μπάρλος, τώρα ο Μελισσανίδης. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές; «Ο Μπάρλος δεν ήταν άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Πολιτικές καταστάσεις τον έφερα στην ΑΕΚ. Αγάπησε όμως τόσο πολύ την ομάδα σε σημείο να καταστραφεί. Έχασε την περιουσία του. Νομίζω, ότι είναι ο μεγαλύτερος πρόεδρος που πέρασε από την ιστορία της ΑΕΚ.

Ο Μελισσανίδης ήξερε από ποδόσφαιρο και αγάπησε και αυτός την ΑΕΚ. Πάλεψε πολύ. Το σπουδαιότερο έργο του είναι το γήπεδο. Πάνω σε αυτό η ομάδα μπορεί να χτίσει και άλλες σπουδαιότερες επιτυχίες», απαντά ο βετεράνος άσος.

 

Όπλο η Φιλαδέλφεια

Συμφωνείτε, ότι η φετινή ομάδα άρχισε να παίζει το διαστημικό ποδόσφαιρο, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο κ. Μελισσανίδης, μετά την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια;

«Ναι, ήταν ένα ισχυρότατο όπλο. Όταν μπήκα μέσα στο νέο γήπεδο τρελάθηκα. Πήρα τον γιο μου που είναι και ΠΑΟΚτσής και είδαμε ένα θαύμα. Συγκινήθηκα και έκλαψα. Νιώθω υπερήφανος που ήμουν μέλος αυτής της ομάδας, η οποία αγκάλιασε ακόμα και όταν έφυγα και πήγα στον Ολυμπιακό και ξαναγύρισα. Πρέπει όλες οι ομάδες να φτιάξουν σύγχρονα γήπεδα. Ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, να έχουν το δικό τους όμορφο σπίτι για να παίζουν καλύτερο ποδόσφαιρο οι παίκτες».

Η ΑΕΚ μετά από 20 χρόνια βρίσκεται ξανά στην ιστορική της έδρα και την ίδια αγωνιστική περίοδο πανηγύρισε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Αυτή η συγκυρία σας κάνει να ονειρεύεστε για το μέλλον;

«Πρέπει να έχουμε μία καλή εικόνα, να την υιοθετήσουν και άλλες ομάδες. Επίσης να έχει διάρκεια η ομάδα και όλα θα γίνουν. Να πορευτούμε με σύνεση και ταπεινότητα», κατέληξε ο Τάκης Νικολούδης μιλώντας στο Sportdog.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags