Facebook Pixel Έτσι έφυγε ο Βίλας - Μπόας
| 2012-03-05 12:03:00

Έτσι έφυγε ο Βίλας - Μπόας

Έτσι έφυγε ο Βίλας - Μπόας

Το απόγευμα του Σαββάτου κάθισε για τελευταία φορά στον πάγκο της Τσέλσι. Το ίδιο βράδυ, κοιμήθηκε στο προπονητικό κέντρο του Cobham (!), προβληματισμένος για την εικόνα της ομάδας. Το μεσημέρι της Κυριακής έλαβε τα κακά μαντάτα...

Στις 22 Ιουνίου του 2011, ο Πορτογάλος γινόταν ο τρίτος νεότερος τεχνικός στην ιστορία της Τσέλσι, σε ηλικία μόλις 33 ετών. Στις 4 Μαρτίου 2012, έμεινε χωρίς ομάδα… Ο Αντρέ Βίλας – Μπόας «πλήρωσε» το ρίσκο που πήρε το περσινό καλοκαίρι με τη μετακίνηση από την Πορτογαλία στην Αγγλία και η διοίκηση της Τσέλσι αποφάσισε να διορθώσει ακόμη μια λανθασμένη επιλογή της. Για την ακρίβεια, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έκανε ξανά το… ακριβό του χόμπι. Έβαλε το χέρι στην τσέπη για να αποζημιώσει κι άλλον προπονητή έχοντας ήδη δαπανήσει πολλά εκατομμύρια λίρες από το ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου…

Το καλοκαίρι του 2011, η απομάκρυνση του Κάρλο Αντσελότι και η πρόσληψη του Αντρέ Βίλας – Μπόας κόστισαν στο Ρώσο μεγιστάνα το ποσό των 28 εκατ. λιρών (15 εκατομμύρια στον Ιταλό και 13 εκατ. στην Πόρτο). Μέχρι και την τελευταία μέρα του Πορτογάλου τεχνικού στην Τσέλσι, ο Αμπράμοβιτς διέθεσε 82 εκατ. λίρες σε μεταγραφές! Το ποσό αυτό είναι ήταν το δεύτερο υψηλότερο της σεζόν 2011-2012 στην Πρέμιερ Λιγκ, με τη Μάντσεστερ Σίτι να δαπανά 1,5 εκατ. λίρες περισσότερο, αλλά να βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος!

It was personal, not business…

Συνήθως ισχύει το αντίθετο, αλλά αυτή τη φορά ήταν ξεκάθαρο. Οι τακτικές του, ο τρόπος που προπονούσε, το στραβό κλίμα που γινόταν ολοένα και πιο έντονο μετά από τα αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, η δυσαρέσκεια του κόσμου και η προσπάθεια του Βίλας – Μπόας να βάλει τη δική του «σφραγίδα» στην Τσέλσι χωρίς να υπολογίζει σε ονόματα, τον… έστησαν στο απόσπασμα. Ο 33χρονος τεχνικός αποχωρεί από τους «μπλε» έχοντας υποστεί μια πολύ μεγάλη ήττα. Αυτή στη σχέση του με τους ποδοσφαιριστές.

Ήταν ο πρώτος που υποστήριζε ότι οι προσωπικές σχέσεις μπαίνουν στην άκρη μπροστά στον επαγγελματισμό, κάτι από το οποίο προδόθηκε ακόμη και ο ίδιος. Οι εντάσεις στα αποδυτήρια, η διαρκής κόντρα με τον Φρανκ Λάμπαρντ και το γεγονός πως οι παίκτες πλέον έδειχναν να μην υπολογίζουν σε όσα τους έλεγε ο Βίλας – Μπόας, αλλά σε όσα… έλεγαν οι ίδιοι μεταξύ τους, αποτέλεσαν οιωνούς ενός άσχημου τέλους για τον Πορτογάλο.

Ο τελευταίος, φανερά προβληματισμένος και με τις σκέψεις στο μυαλό του να φέρνουν συνεχώς το χειρότερο – για τον ίδιο – σενάριο, κοιμήθηκε στο προπονητικό κέντρο του Cobham, το βράδυ του Σαββάτου! Μετά την ήττα (1-0) από τη Γουέστ Μπρομ, ο Βίλας – Μπόας έψαχνε λύσεις. Τις έγραψε σε χαρτί, τις διαμόρφωσε, τις πέταξε, έφτιαξε νέα σχέδια και τα δούλεψε για τελευταία φορά το πρωί της Κυριακής…

Ο βροχερός καιρός, ήταν ακόμη ένα στραβό σημάδι για τον Πορτογάλο. Λίγο πριν τελειώσει το πρόγραμμα της προπόνησης, είδε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον τεχνικό διευθυντή της Τσέλσι, Γιουτζίν Τενεμπάουμ και τον γενικό αρχηγό Ρον Γκορλάι, να φτάνουν στις εγκαταστάσεις του συλλόγου με ισχυρή συνοδεία. Κατάλαβε ότι είχε φτάσει στο τέλος. Η νέα επίσκεψη του ιδιοκτήτη της ομάδας στο προπονητικό κέντρο, δεν θα ήταν ίδια με τις τελευταίες που είχαν απλά τη μορφή προειδοποίησης και άσκησης πίεσης.

Έπειτα από συνεδρίαση 2,5 ωρών, οι διοικούντες τον λονδρέζικο σύλλογο είχαν αποφανθεί. «Η ομάδα δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι βελτίωσης», είπαν ομόφωνα, πήραν την απόφασή τους και το προέταξαν στην επίσημη ανακοίνωση του «διαζυγίου».

Η ιστορία έγραψε…

Το φινάλε ήρθε έπειτα από 40 παιχνίδια. Πολλά για να κριθεί η δουλειά ενός προπονητή, λίγα για να κριθεί επιτυχημένο ένα έργο που ξεκίνησε με προοπτική τριών ετών και τελείωσε στους οχτώ μήνες. Η ιστορία έγραψε ότι ο Αντρέ Βίλας – Μπόας απέτυχε στην Τσέλσι. Με 48% ποσοστό νικών σε όσα παιχνίδια καθοδήγησε την ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις, μ.ο πόντων 1,7 από κάθε ματς και είναι πλέον ο 7ος προπονητής που απολύει ο Ρομάν Αμπράμοβιτς στη δική του θητεία στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του λονδρέζικου συλλόγου.

Μετά από 27 αγωνιστικές πρωταθλήματος η Τσέλσι βρίσκεται στην 5η θέση της Πρέμιερ Λιγκ και στο -3 από την πρώτη τετράδα. Η συγκομιδή των 46 βαθμών είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, από τη σεζόν 2001-2002 όταν οι «μπλε» είχαν 44 βαθμούς. Μετρούν μόλις τρεις νίκες σε 12 ματς πρωταθλήματος, έχουν αποκλειστεί από το Λιγκ Καπ, βρίσκονται πολύ κοντά στην έξοδο από το Τσάμπιονς Λιγκ μετά και το 3-1 από τη Νάπολι στο πρώτο ματς της φάσης των «16», ενώ στο Κύπελλο Αγγλίας οδηγήθηκαν σε ρεβάνς με τη Μπέρμιγχαμ για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Αν η Τσέλσι μπορεί να σώσει κάτι από αυτά, θα είναι επιτυχία. Το επισήμανε και το μεγάλο αφεντικό της ομάδας. Η αλλαγή στον πάγκο κρίθηκε αναγκαία. Η αντίδραση εντός αγωνιστικού χώρου, παραμένει άγνωστη…

Πηγή: england365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags