Facebook Pixel Φιλί "ένοχο" για υπογονιμότητα!
| 2016-07-08 19:05:00

Φιλί "ένοχο" για υπογονιμότητα!

Φιλί "ένοχο" για υπογονιμότητα!

Φως στο μυστήριο της ανεξήγητης υπογονιμότητας σε πολλές γυναίκες ρίχνει ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων.
 

Το αλκοόλ, η καφεΐνη, η κακή διατροφή, το κάπνισμα έχουν ενοχοποιηθεί για υπογονιμότητα. Το φιλί, όμως, ανεβαίνει στο... εδώλιο πρώτη φορά.

Ιταλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ferrara συσχετίζουν την αδυναμία τεκνοποίησης με τον ιό HHV-6A, που μεταδίδεται με το φιλί, ελπίζοντας να ανοίξει ο δρόμος για την αντιμετώπιση τόσων γυναικών που αγωνίζονται να κάνουν παιδί, αλλά δεν τα καταφέρνουν, για "ανεξήγητους" λόγους. Όπως διαπίστωσαν, το 43% από αυτές είχε μολυνθεί με τον συγκεκριμένο ερπητοϊό.

Ο ιός HHV-6A μολύνει το ενδομήτριο, την εσωτερική "επένδυση" της μήτρας και είναι ανύπαρκτος στη μήτρα των γυναικών που είναι γόνιμες. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό PLoS One, η μόλυνση των επιθηλιακών κυττάρων του ενδομήτριου με τον ιό HHV-6A επιδεινώνεται από την ορμόνη οιστραδιόλη, η οποία αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου. Όσο αυξάνει η οιστραδιόλη, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ενεργού λοίμωξης της μήτρας από τον ιό, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχουν ορατά συμπτώματα, ούτε, καν, ίχνη του ιού στο αίμα της γυναίκας.

Περίπου το 6% των γυναικών ηλικίας από 15 έως 44 ετών είναι υπογόνιμο. Μία στις τέσσερις από αυτές είναι απροδιόριστης αιτιολογίας.

"Είναι μια ανακάλυψη που προκαλεί έκπληξη. Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες για έναν μεγάλο αριθμό υπογόνιμων γυναικών" δήλωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard Anthony Komaroff, που έχει μελετήσει τον ιό HHV-6.

Ο εν λόγω ιός ανακαλύφθηκε το 1986 και είναι ένας από τους εννέα ανθρώπινους ερπητοϊούς, στην ίδια οικογένεια με τον απλό ιό του έρπη, τον έρπη ζωστήρα, τον κυτταρομεγαλοϊό, τον ιό Επστάιν-Μπαρ κ.ά. Επειδή ο HHV-6A είναι αδύνατο να ανιχνευθεί στο αίμα ή στο σάλιο, οι επιστήμονες στην πραγματικότητα αγνοούν πόσο εξαπλωμένος είναι μεταξύ των ανθρώπων. Πάντως ο συγγενικός ιός HHV-6B μολύνει μέσω του σάλιου σχεδόν το 100% των ανθρώπων έως την παιδική ηλικία. Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και άλλα σοβαρά προβλήματα σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

Μέχρι στιγμής ο HHV-6A είναι δυνατό να διαγνωσθεί μόνο με βιοψία σε δείγματα κυττάρων, που έχει πάρει ο γυναικολόγος από τη μήτρα.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags