Η ιστορία του Όγκνιεν Βράνιες φαίνεται πως συγκεντρώνει το ενδιαφέρον στην κιτρινόμαυρη επικαιρότητα. Ιδιαίτερα μετά την απόρριψη της πρότασης της Άντερλεχτ από την ΑΕΚ. Η προσφορά των Βέλγων (δανεισμός με ενοίκιο 500.000 ευρω και αγορά το καλοκαίρι έναντι 1,5 εκατ.Ευρώ), από τη στιγμή που η Ένωση τον κοστολογεί, όπως λέει το ρεπορτάζ, στα 5 εκατ.Ευρώ, είναι ασύμφορη.

Ακόμα και τώρα όμως να τα... έσκαγε η βέλγικη ομάδα και πάλι δεν θα ωφελούταν η ΑΕΚ. Γιατί η Ένωση θα πλήρωνε πιο ακριβά τις αγωνιστικές συνέπειες. Αυτό το... τίμημα προέβλεψαν και οι Ενωσίτες παρακολουθώντας το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, όπου η αμυντική γραμμή φάνηκε νωχελική, χωρίς την παρουσία του διεθνούς Βόσνιου αμυντικού.

Υπήρξαν πολλά λάθη στην πίσω γραμμή (θυμάστε πως βγήκε τετ α τετ ο Μπερτρά με τον Τσιντώτα στο πέναλτι που δεν δόθηκε στο 11') και ολιγωρία στο γκολ της ισοφάρισης. Ο Μπακάκης ήταν ο μοναδικός διασωθείς από την τριπλέτα. Λαμπρόπουλος και Τσιγκρίνσκι προβλημάτισαν, ιδιαίτερα ο Ουκρανός, για τον οποίο, ο καθένας θα περίμενε, ότι θα ενθουσίαζε με την παρουσία του, μία μέρα μετά τη διαρροή της είδησης, πως συμφώνησε για την επέκταση του συμβολαίου του.

Η ΑΕΚ λοιπόν, στη μάχη που δίνει για επιστροφή στους τίτλους, μετά από 24 χρόνια, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έναν ποδοσφαιριστή, όπως ο Βράνιες. Εκτός από τα αξιοθαύμαστα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, που θα βρει Γενάρη μήνα... τσαμπουκά σαν τον 28χρονο αμυντικό να μην μασάει κάστανο από πόνο (ο τύπος έπαιξε με αιμόπτυση στο ΑΕΚ-ΟΣΦΠ και εξάρθρωση στον ώμο στη Βιέννη) και να συμπαρασέρνει με την απόδοσή του, τόσο τους παρτενέρ του όσο και τα πλάγια μπακ; Σε ποιον να βασιστεί; Στον υπολογίσιμο αλλά συνάμα εύθραστο Τσόσιτς, τον Τζανετόπουλο που δεν χαίρει εμπιστοσύνης ή τον νεαρό Γιαννούτσο, στον οποίο ναι μεν δίνεται προσοχή, έχει να φάει πολλά ψωμιά, για να στηριχθεί, δε;

Ο Βράνιες αυτήν τη στιγμή είναι απαραίτητος. Το γνωρίζει και ο ίδιος. Κουβαλάει σίγουρα μεγάλη τρέλα στο κεφάλι του, αλλά δεν του περισσεύει η εξυπνάδα. Γιατί μόνο μία ανάρτηση φωτογραφία από το κέντρο της Βιέννης, το πρωί της Τρίτης, ήταν αρκετή, για να βάλει φωτιά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και να... κόψει αντιδράσεις.

Ο κόσμος της ΑΕΚ τρελάθηκε. Δεν θέλει με τίποτα να φύγει ο Βόσνιος, ο οποίος με τον χαρακτήρα του έχει δημιουργήσει δέσιμο με τους οπαδούς. Και αφού πήρε θετική ανατροφοδότηση, βαρβαριστί... feedback, για την περσόνα του, τώρα θα μπορέσει να πιέσει για αυτό που σιγομουρμουρίζεται στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ότι ο Βράνιες στην ουσία θέλει να επεκτείνει το συμβόλαιό του (λήγει το καλοκίρι του 2019) βάζοντας καλύτερους όρους (η Άντερλεχτ φέρεται, ότι του προσφέρει τα διπλάσια από αυτά που παίρνει στην ΑΕΚ ήτοι 250.000).

Κατά κάποιον (σύγχρονο) τρόπο ο Βράνιες... μανωλίζει. Είδε ότι έχει έρεισμα στους οπαδούς και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί, όπως κάποτε ο Στέλιος, πριν από καλοκαιρινές προετοιμασίες. Βέβαια πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να συγκριθούν, γιατί ο πρώτος είναι φρέσκος και ο έτερος είχε ήδη ιστορία στην πλάτη του.

Από αυτήν την υπόθεση, ο καθένας θα μπορούσε να παρατηρήσει, ότι το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να δημιουργεί είδωλα. Αυτού του είδους τους χαρακτήρες πάντα γούσταραν οι οπαδοί. Τσαμπουκαλήδες, να θυμίζουν αλήτες, οξύθυμοι και πάντα πρόθυμοι να τις... παίξουν για την ομάδα τους. Αυτός είναι και ο Βράνιες, ο οποίος προς θεού, διαθέτει αυτά τα στοιχεία, αλλά σε αθλητικά και επαγγελματικά πλαίσια. Δεν είναι δρεπάνι ο Βράνιες, ούτε Βάιος Καραγιάννης να σου... κόψει την καρωτίδα με τάκλιν στον αέρα. Παίζει αντρίκια, χρησιμοποιεί περισσότερο το σώμα του και πάντα βάζει το κεφάλι του στη φωτιά, σε φάσεις που σου κόβουν την ανάσα και σε κάνουν να αναρωτηθείς, «διάολε, τι κάνει ο σούπερμαν»;

Εννοείται, πως έχει κάνει και τις σκανταλιές του, έχει ζημιώσει την ομάδα του με λάθη του, έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του (ένταση με Ανέστη και Χιμένεθ), αλλά αυτόν τον παίκτη δεν μπορείς να μην τον συμπαθείς, είτε φορά κιτρινόμαυρα, ερυθρόλευκα, πράσινα ή ασπρόμαυρα. Ο Βράνιες επιβεβαιώνει, ότι τέτοιες φυσιογνωμίες λείπουν από το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτές βάζουν το αλάτι και το πιπέρι στο μενού που προσφέρεται προς θέαση. 

Το θέμα για την ΑΕΚ δεν είναι μόνο η παραμονή του Βόσνιου. Γιατί πάνω απ' όλα σε κάθε ομάδα ισχύει το δόγμα, ότι το μοναστήρι να είναι καλά. Στην περίπτωση του Δικεφάλου το ψυχιατρείο να είναι καλά και από τρελούς γεμάτο. Η Ένωση πρέπει να εκμεταλλευτεί προσωπικότητες όπως ο Τσιγκρίνσκι και ο Βράνιες για να βγάλει παίκτες.

Η χρησιμοποίηση του Γιαννούτσου στα ματς του Κυπέλλου δείχνει, ότι υπάρχει μία σκέψη προς αυτήν την κατεύθυνση. Τί γίνεται όμως με άλλα παιδιά που έρχονται από πίσω; Τί γίνεται με τον Τζανετόπουλο, ο οποίος πριν μερικά χρόνια, έπαιζε στην ομάδα της Β' Εθνικής και έβγαζε μάτια μέσα στο Καραϊσκάκη; Γιατί τότε ήταν το next big thing και τώρα πάντα μπαίνει σε συζητήσεις δανεισμού; Προφανώς και ο Βολιώτης λίμπερο δεν είναι το θέμα της ημέρας.

Η ΑΕΚ όμως είχε συμπεριλάβει στη στρατηγική της το 2013 την ανάδειξη Ελλήνων παικτών. Δεν πρέπει να παρεκκλίνει άλλο από αυτό το πρόγραμμα. Βλέπετε πως εξαφανίζονται οι Έλληνες επιθετικοί από την Εθνική. Μη φτάσουμε και στο σημείο να καλούμε και μπακ... εισαγωγής.