Οι διαμορφωμένες συνθήκες είναι τέτοιες που δεν ευνοούν την καρποφορία της δεύτερης θητείας του Γιαγιά Τουρέ από εδώ και στο εξής στον Ολυμπιακό. Και εξηγώ γιατί:

Ο Ιβοριανός super star, που έμεινε τελικά εκτός αποστολής και για το σημερινό παιχνίδι με τον Ατρόμητο, είναι από καιρό εκτός χρονοδιαγράμματος της ομάδας. Αλλιώς τα φαντάζονταν και τα σχεδίαζαν στον Πειραιά για τον μεγάλο άσο – και ο ίδιος λογικά, δεν έχει κανείς αντίρρηση επ’ αυτού – και… πολύ αλλιώς εξελίχθηκε μέχρι τώρα η μεταγραφή του.

Θυμόμαστε που στις… καθυστερήσεις της αγοραστικής περιόδου του καλοκαιριού ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε μια άκρως σημαντική (από κάθε άποψη) υπέρβαση για να φέρει πίσω στο λιμάνι μια τεράστια προσωπικότητα του διεθνούς ποδοσφαίρου. Έναν παιχταρά παγκοσμίου φήμης, με την ξεχωριστή μάλιστα ιδιαιτερότητα των ισχυρών ψυχικών δεσμών του με την ερυθρόλευκη εξέδρα και με τον σύλλογο.

‘Ήξεραν στον Ολυμπιακό το αγωνιστικό του status. Είχε να κλοτσήσει μπάλα από τον Απρίλιο μήνα. Δεν είχε ιδρώσει για πολλούς μήνες ούτε με «τσαλιμάκια» και «κορδέλες» στο… λίβινγκ ρουμ του σπιτιού του, που λέει ο λόγος.

Όχι μόνο παιχνίδια του έλειπαν δηλαδή, ήταν περίπου… παντελώς αγύμναστος κάπου 5-6 μήνες. Και ένα κορμί βαρύ, ψηλό και στα 35 του, δεν θέλει φιλοσοφία για να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται και περισσότερο χρόνο από οποιουδήποτε άλλου είδους αθλητικά χαρακτηριστικά!’

Κατά συνέπεια γνώριζαν πού βάδιζαν με την συγκεκριμένη περίπτωση και τις ξεχωριστές δυσκολίες της. Γι’ αυτό και έβγαινε η πληροφόρηση από του Ρέντη ότι ο παίκτης προοριζόταν να είναι έτοιμος σε εκείνο το παιχνίδι στο Μιλάνο, όπως και έγινε, αρχές Οκτώβρη, κοντά 1,5 μήνα από την πρώτη του προπόνηση με τα κόκκινα.

‘Μόνο που κάπου εκεί, σε ένα και μοναδικό ματς αποδείχθηκε ότι δεν έμεινε στάλα καύσιμου στο ρεζερβουάρ του Γιαγιά και δεν είχε την παραμικρή εξέλιξη η νέα θητεία του στον Ολυμπιακό.

Λίγο πριν, ήδη οι ερυθρόλευκοι είχαν δώσει δύο γερές κόντρες στο Φάληρο, με Μπέτις και ΠΑΟΚ κολλητά, χωρίς να ποντάρουν στις πολύτιμες (θεωρητικά αν ήταν καλά αγωνιστικά) υπηρεσίες του.

Ακολούθησαν ακόμα δύο ντέρμπι, με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, μεσολάβησε ο Άρης στη Θεσσαλονίκη, δεν βάζω καθόλου τη Ντουντελάνζ γιατί Europa League μεν, «αμελητέα ποσότητα» τελικά δε η αντίπαλος από το Λουξεμβούργο, απογοητευτικός ο ίδιος, σαν όλη την ομάδα στην ήττα στην Κρήτη από τον ΟΦΗ και… αυτό ήταν το μίνι απολογιστικό έργο του μέχρι τώρα! Το απόλυτο τίποτα εν ολίγοις.’

Ο ιδιότροπος Σέλουκ – και άργησε! – μουρμουράει, έχει το δίαυλο ανοιχτό για τον πελάτη του με τους ροσονέρι, το ενδεχόμενο να σκάσει εν τέλει πολύ γρήγορα το «πυροτέχνημα Τουρέ» για τον Ολυμπιακό, φαίνεται να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Εμένα με συνεπαίρνει ο ρεαλισμός. Βάζω τα πράγματα κάτω και λέω: Έναν ποδοσφαιριστή σαν τον Τουρέ, πας και εκταμιεύεις πακτωλό από τα ταμεία σου για να τον φέρεις να σου κάνει τη διαφορά.

Σε αυτή την ηλικία έντονο συναγωνισμό στο πλαίσιο των σκληρών απαιτήσεων πρωταθλητισμού στην Αγγλία, την Ισπανία, σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα δεν κάνεις πια. Κακά τα ψέματα.

Και στην Ιταλία που πιθανώς να γυρίσει, η Μίλαν δεν τον θέλει για να πάρει το σκουντέτο, δεν γίνεται αυτό με την ομάδα που έχει και εν γένει στην αγωνιστική φάση που έχει περιέλθει στα τελευταία χρόνια, αλλά για να περισώσει την παρτίδα της χρονιάς καταπώς φαίνεται. Έστω και αν έκλεισαν και Ιμπραίμοβιτς οι ροσονέρι… Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς Γιουβέντους, Νάπολι, η Ίντερ ίσως ακόμα και η Λάτσιο, που έχουν κιόλας ξεχωρίσει ως ανώτερα σύνολα από αυτό του Γκατούζο.

‘Τέλος πάντων, η Μίλαν τα δικά της, συνεχίζουμε με Τουρέ. Ε, λοιπόν, όταν  τον χρειάστηκε μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός, όχι με Ντουντελάνζ, Γιάννινα, Λεβαδειακό, Απόλλωνα, Λάρισα και… σου πα μου πες, αλλά στα ντέρμπι και τα μεγάλα ματς… δεν ήταν εκεί. Δεν υπήρχε, δεν βοήθησε.

Για να τουμπάρει, να κάνει… τετακέ πια και να γυρίσει εντελώς το κλίμα μαζί του, έχουν απομείνει κάτι «ρέστα». Έως τις γιορτές ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του αγώνες, κρίσιμους, καθοριστικούς, καταλυτικούς,  που τον χρειάζεται απαραίτητα τον Τουρέ του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς την εφορία!’

Εδώ παίζεται η ερυθρόλευκη καριέρα του.

Ο Πέδρο Μαρτίνς κυριολεκτεί λέγοντας στους ποδοσφαιριστές του ότι ο Ατρόμητος είναι «τελικός πρωταθλήματος». Με (νέο) στραβοπάτημα δεν καλύπτεται με τίποτα η διαφορά από τον ΠΑΟΚ. Ο δικέφαλος του βορρά θα το έχει πάρει από τα Χριστούγεννα. Σαν που συνέβαινε πριν λίγο καιρό με τον Ολυμπιακό. Περπατώντας, για πλάκα!

Άρα ένας «τελικός» για τον Ολυμπιακό σήμερα, αλλά για τον Τουρέ στα ερυθρόλευκα που είναι εκτός αποστολής για το Περιστέρι, άλλοι 6. Να τους απαριθμήσω:  * Μπέτις στη Σεβίλλη την προσεχή Πέμπτη

·        Μίλαν στο επιμύθιο των ομίλων του Europa (με στόχο λογικά εκείνο το βράδυ του Δεκεμβρίου τη νίκη +2 γκολ) 

·        Ξάνθη μερικές ημέρες νωρίτερα (9/12) στα Πηγάδια

·        Καθώς και Παναιτωλικός, Λαμία, Λάρισα, στο Καραϊσκάκη, αφού οι ερυθρόλευκοι αν θέλουν να ελπίζουν σε ψαλίδισμα της διαφοράς τους από τον ΠΑΟΚ εξυπακούεται ότι εκείνοι πρέπει μόνο να νικούν σε όλα τα ματς!

‘Οι «τελικοί» λοιπόν παραμονής του Γιαγιά στον Ολυμπιακό είναι 6 και όχι ένας για τον ίδιο.

Ειδάλλως με τα λεφτά του ο Ολυμπιακός παίρνει «σεντερφοράρα» - που θα έλεγε και ο Αλέφαντος – τον Ιανουάριο, μπας και επιλύσει το μείζον πρόβλημα του για φέτος, το γκολ.’

Στο κέντρο, στην οργάνωση και μοιρασιά του παιχνιδιού, έχει θαυμάσιο ποιοτικό υλικό. Εφόσον η τεράστια προσωπικότητα του Τουρέ βεβαίως του κάνει την μεγάλη διαφορά, όλα καλά και ωραία μαζί του.

Arrivederci caro Yaya, διαφορετικά!