Facebook Pixel Παναθηναϊκός: Ποιο πρέσινγκ ρε! - Ξέρετε καθόλου μπάλα; - Έξω Μπουζούκης ή Βιγιαφάνες - Αδιανόητο με Μακέντα!
| 2020-08-27 18:20:00

Ποιο πρέσινγκ ρε! - Ξέρετε καθόλου μπάλα; - Έξω Μπουζούκης ή Βιγιαφάνες - Αδιανόητο με Μακέντα!

του Κώστα Γκόντζου
Ποιο πρέσινγκ ρε! - Ξέρετε καθόλου μπάλα; - Έξω Μπουζούκης ή Βιγιαφάνες - Αδιανόητο με Μακέντα!

Παναθηναϊκός: Έχει γίνει συνήθεια πια εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, να κάνουμε συνέχεια το ίδιο λάθος όταν ασχολούμαστε με το πώς προετοιμάζονται το καλοκαίρι οι ομάδες εν όψει της νέας σεζόν.

Μιλάμε λοιπόν γι' αυτές, σαν να πρόκειται για παιδικές ομάδες που πάνε να μάθουν τα βασικά, ή σαν να ξεκινάνε από το μηδέν με παίκτες που πρέπει να μάθουν "κοντρόλ και πάσα" πριν αρχίσουν να μας δείχνουν τι αξίζουν και τι μπορεί να προσφέρουν.

Κι αυτό ισχύει για όλες σχεδόν τις ομάδες και όλη τη σχετική "ειδησεογραφία" και "ενημέρωση" από το πάει η προετοιμασία τους και τι εικόνα δείχνουν στα πρώτα τους φιλικά.

Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει και τώρα με τον Παναθηναϊκό.

Τα όποια συμπεράσματα βγαίνουν από τα πρώτα του φιλικά, έχουν να κάνουν με πράγματα που κανονικά δεν θα έπρεπε καν να μας απασχολούν.

Το... συνεχές πρέσινγκ, λέει, είναι ένα από τα στοιχεία που προσπαθεί(;) να βάλει στο παιχνίδι της ομάδας ο Ντάνι Πογιάτος.

Σιγά το... στοιχείο.

Δηλαδή τόσο καιρό και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τι στο καλό έκαναν οι προηγούμενοι προπονητές;

Δεν έβαζαν τους παίκτες τους να.... πρεσάρουν;

Και χρειάζεται... προετοιμασία για να μπει αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι μιας ποδοσφαιρικής ομάδας;

Εδώ μέχρι και οι πιτσιρικάδες της Ξάνθης στο μπαράζ με τον Απόλλωνα, πρέσινγκ έκαναν και μάλιστα ασφυκτικό και ψηλά και χαμηλά και όπου παιζόταν το παιχνίδι.

Βέβαια, αυτό δεν είναι ευθύνη του Πογιάτος.

Αλλά έχει να κάνει με τη δική μας άγνοια και ανεπάρκεια, σε σχεση με το τι καλούμαστε να δούμε στα φιλικά προετοιμασίας μιας ομάδας.

Αυτό "ξέρουμε" να βλέπουμε, αυτό λέμε ότι είδαμε.

Και δεν είναι τυχαίο που σε όλα τα πρώτα φιλικά προετοιμασίας με όλους τους προπονητές τα "συμπεράσματα" είναι λίγο πολύ πανομοιότυπα.

Αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο και βρείτε ανάλογα "συμπεράσματα" από τα πρώτα φιλικά προετοιμασίας του Παναθηναϊκού με τον Δώνη, με τον Ουζουνίδη, με τον Στραματσόνι και με όλους, θα δείτε εκεί και πάλι το "πρέσινγκ", την "πίεση ψηλά" την μπάλα με τη μία" και όλα τα σχετικά, να φιγουράρουν σαν "πρώτες εκτιμήσεις από τη νέα ομάδα που χτίζει ο... και πάει λέγοντας".

Επί της ουσίας τώρα λοιπόν.

Αν κάτι μπορούμε πραγματικά να δούμε από τα πρώτα φιλικά μιας ομάδα και επομένως και του Παναθηναϊκού, είναι το τι πάει να παίξει ο προπονητής, με ποια εργαλεία θα επιχειρήσει να το κάνει και αν ανταποκρίνονται αυτά τα εργαλεία σε αυτό που έχει στο μυαλό του.

Απ' αυτή την άποψη, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τον Παναθηναϊκό.

Κι αυτό γιατί πρέπει να πάρουμε υπ' όψιν μας μια σειρά δεδομένα.

Κατ αρχήν στην άμυνα.

Εκεί θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα... Αργεντίνικα φτερά να παίρνουν θέση σαν πλάγια μπακ (αν ολοκληρωθεί η μεταγραφή και του δεύτερου Αργεντινού για το δεξί άκρο της άμυνας) και να αρχίζουν τη δράση.

Στα στόπερ υπάρχει η σίγουρη λύση του Σέκνεφελντ και ο "δοκιμασμένος" Βέλεθ, οπότε λογικά εκεί δεν υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με τη δυναμικότητα και τι περιμένουμε να δούμε και φέτος.

Στο κέντρο τώρα, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά.

Καθώς, αν θεωρήσουμε πώς έχουν βάση όσα λέγονται πως... κάπου εκεί θα αναζητηθεί ρόλος και για τον Βιγιαφάνες και για τον Μουζούκη σε συνδυασμό πάντα με τη δεδομένη παρουσία των Κουρμπέλη, Αγιούμπ εκεί, μια παρατήρηση μόνο.

Με εξαίρεση τον Κουρμπέλη, κανείς απ' όλους τους υπόλοιπους δεν είναι αυτό που λέμε κλασικό οχτάρι και ακόμα περισσότερο εξάρι.

Όλοι τους και ο Αγούμπ και πολύ περισσότερο οι Μπουζούκης, Βιγιαφάνες, κανονικά θα έπρεπε να αναζητούν ρόλο κάπου στην μπροστινή τριάδα ή έστω πίσω από τον φορ και κατά την προσωπική μου άποψη, τελικά εκεί θα "στριμωχτούν" με αποτέλεσμα κάποιος -ή και δύο από τους τρεις ανάλογα με το σύστημα που θα εφαρμόζει ο Πογιάτος- να μένει συνεχώς εκτός ενδεκάδας.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, χρειάζεται και ένα ακόμα κλασικό αμυντικό κυρίως χαφ, ώστε η ανασταλτική του λειτουργία να μην πέφτει εξ' ολοκλήρου στον Κουρμπέλη ή στον όποιο από τους μικρούς διεκδικήσει και πάρει θέση δίπλα του στην ενδεκάδα.

Τέλος σε ότι έχει να κάνει με την επίθεση.

Εκεί κι αν δεν μπορούμε ακόμα να πούμε τίποτα.

Καθώς όσα είδαμε μέχρι τώρα, αρχίζουν και τελειώνουν σε ένα και μόνο όνομα, τον Μακέντα.

Θα είναι εντελώς διαφορετική η επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού χωρίς τον Ιταλό και φυσικά είναι ακόμα εντελώς άγνωστη αφού δεν έχουμε δει ακόμα τον Καρλίτος που προορίζεται για βασικός φορ ακόμα και στην περίπτωση που δεν γίνει δυνατή η αποχώρηση του Μακέντα όπως επιθυμεί -και ειλικρινά δεν ξέρω το γιατί- ο Παναθηναϊκός.

Σουμάροντας.

Θα πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και όλα τα κομμάτια στο παζλ της ενδεκάδας για να μπορέσουμε να να αρχίσουμε να σχηματίζουμε μια γνώμη για την ομάδα που προσπαθεί να φτιάξει ο Πογιάτος.

Προς το παρόν δεν μπορούμε να δούμε τίποτα παραπάνω, από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών να αποφορτίσουν τα πόδια και το μυαλό τους με τη χρήση μπάλας, μετά από τις -λογικά- κοπιαστικές προπονήσεις προετοιμασίας που κάνουν στο Κορωπί.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags