Facebook Pixel ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Ο Αλμέιδα δείχνει πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι μεγάλες ομάδες
| 2023-04-12 22:50:00

Ο Αλμέιδα δείχνει πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι μεγάλες ομάδες - Προβληματισμός για Λιβάι

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ο Αλμέιδα δείχνει πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι μεγάλες ομάδες - Προβληματισμός για Λιβάι

Η νοοτροπία νικητή, οι διακριθέντες στο Καραϊσκάκη, το τετ α τετ με Καραπαπά και το σίριαλ που βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες.

Η ΑΕΚ διαχειρίστηκε το σκορ του πρώτου αγώνα, το οποίο της έδινε ισχυρό πλεονέκτημα στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό και παρά την ήττα στο Καραϊσκάκη πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Θα μπορούσε όμως έχοντας το 3-0 και το άγχος στα πόδια των Πειραιωτών να πάει στο λιμάνι, για να παίξει κατενάτσιο, να κάνει καθυστερήσεις. Δεν είδαμε όμως κάτι τέτοιο στο Φάληρο.

Με νοοτροπία μεγάλης ομάδας

Δεν είδαμε δηλαδή νοοτροπία μικρής ομάδας που πάει να καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου, απλά και μόνο, για να πετύχει τον σκοπό της, κάτι που έχουμε δει βέβαια στη Νέα Φιλαδέλφεια από άλλες μεγάλες ομάδες. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε με το συνήθη φρενήρη ρυθμό του στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Μπήκε με σκοπό να αιφνιδιάσει και να μπει με τη μπάλα στα δίχτυα, αν μπορούσε.

Η ΑΕΚ άντεξε αυτήν την πίεση. Εξουδετέρωσε κάποια επικίνδυνα γεμίσματα και σουτ με καλές προϋποθέσεις και σταδιακά ισορρόπησε την αναμέτρηση, βγαίνοντας με αξιώσεις προς την εστία του Πασχαλάκη, ο οποίος έκανε ξανά καταπληκτικό παιχνίδι, δείχνοντας πως είναι πραγματικά μεγάλος τερματοφύλακας. Στάθηκε και άτυχη η Ένωση.

Ο Αλμέιδα αναγκάστηκε να κάψει από νωρίς μία αλλαγή, αφού ο Μοχαμαντί δεν μπόρεσε να συνεχίσει και έδωσε τη θέση του στον συμπατριώτη του Χατζισαφί στο 12’. Εν τέλει ίσως αυτή η αλλαγή να έπαιξε και θετικό ρόλο για τους «κιτρινόμαυρους» καθότι ο Ιρανός αριστερός μπακ ήταν από τους διακριθέντες.

Το γκολ του Βαλμπουενά δεν της δημιούργησε ψυχολογικά που θα έκαναν το γήπεδο να γείρει και να μοιάζει με επικίνδυνη κατηφόρα, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε ανατροπή του σκορ του πρώτου αγώνα. Δεν της βγήκαν οι ευκαιρίες με Φερνάντες και Γκαρσία στο πρώτο ημίχρονο, αλλά βρήκε το γκολ της ισοφάρισης με μία λάθος απομάκρυνση του ΜΠΑ, ύστερα από ένα ενθουσιώδες ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος. Ο Ολυμπιακός βρήκε ένα πολύ όμορφο γκολ του Χουάνγκ που του έδωσε ξανά το προβάδισμα, αλλά το αυτογκόλ δεν έδινε πολλά περιθώρια στους «ερυθρόλευκους» για να διεκδικήσουν μία πρόκριση που εξ αρχής φάνταζε ακατόρθωτη. Ήρθαν και οι αλλαγές από πλευράς Αλμέιδα που έκαναν ακόμα πιο επιθετική την ομάδα του, ενώ παράλληλα ροκάνιζε επαγγελματικά τον χρόνο.

Από αυτό το παιχνίδι διακριθέντες, κατά την ταπεινή μου άποψη ήταν οι Πινέδα, Τσούμπερ, Χατζισαφί, Μάνταλος, Γαλανόπουλος. Ο Μεξικανός με τις εμπνεύσεις και τη δημιουργικότητά του, ο Ελβετός για τη μαχητικότητά του, ο Χατζισαφί για την ψυχραιμία και την εμπειρία του και οι δύο Έλληνες μέσοι γιατί έφεραν εις πέρας τον ρόλο που είχαν να μπλοκάρουν τον άξονα των «ερυθρόλευκων».

 

Ο προβληματισμός

Δεδομένα προβλημάτισε σε ένα ακόμα παιχνίδι ο Λιβάι Γκαρσία. Χάνει δύο πολύ καλές ευκαιρίες στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Η δεύτερη σίγουρα είναι δυσκολότερη. Τουλάχιστον του βγήκε το σουτ που χτύπησε στον Μπα και προέκυψε η ισοφάριση. Φαίνεται πάντως πως ψυχολογικά δεν έχει επανέλθει μετά τον τραυματισμό του. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η δυστοκία του…

Επίσης προβλημάτισαν τα λάθη στην άμυνα. Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Μουκουντί «πουλά» τη μπάλα δίνοντας την ευκαιρία στον Χουάνγκ να απειλήσει με μακρινό σουτ, ενώ από λάθος του Ρότα προέρχεται το 1-0 του Βαλμπουενά (πριν τη σέντρα του Μπακαμπού), σε μία φάση που η ΑΕΚ έφτασε να μείνει πίσω μόνο με Γαλανόπουλο και Χατζισαφί. 

Η εξήγηση Καραπαπά-Αλμέιδα

Παρότι του παιχνιδιού είχε προηγηθεί πολύ τοξικό κλίμα με αφορμή την αλλαγή διαιτητών στην αναμέτρηση ΑΕΚ-Άρης, η αναμέτρηση δεν ξέφυγε. Είχε πάθος, ένταση, υπήρξαν μικρές διακοπές, αλλά δεν είχαμε παρατράγουδα και αυτό είναι θετικό. Είδαμε κιόλας Καραπαπά και Αλμέιδα στο τέλος να τα βρίσκουν μετά από έναν λεκτικό διαπληκτισμό στο πρώτο μέρος, που αν μη τι άλλο δείχνει εκατέρωθεν σεβασμό.

«Ξέραμε ότι είχαμε απέναντί μας μία μεγάλη ομάδα με τη δική της ιστορία», ήταν τα λόγια του Αργεντινού, τα οποία φανερώνουν από πλευράς ΑΕΚ, μία διάθεση για εκτόνωση της κατάστασης αυτές τις Άγιες ημέρες του Πάσχα. Ο "Πελλάδο" έδειξε πως πρέπει να συμπεριφέρεται μια μεγάλη ομάδα απέναντι σε άλλη μεγάλη ομάδα. Με σεβασμό στην αξία του αντιπάλου και όχι χρησιμοποιώντας προκλητικές εκφράσεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Με απλά λόγια; ΚΥΡΙΟΣ.

Ο τελικός

Για μια ακόμα χρονιά το γήπεδο διεξαγωγής του τελικού γίνεται σίριαλ. Τη Μεγάλη Τετάρτη η Κυπριακή Αστυνομία εμφανίστηκε αρνητική στην πιθανότητα να πραγματοποιηθεί το ματς στο ΓΣΠ. Αυτό το ζήτημα κάθε χρόνο πρέπει να τελειώσει. Η ΕΠΟ να ορίζει εξ αρχής ποιο θα είναι το γήπεδο του τελικού ανεξάρτητα από τους φιναλίστ που θα προκριθούν. Απ’ ότι φαίνεται όμως ακόμα και αυτό το θέμα είναι μία καλή αφορμή για να τσακωνόμαστε και να μη βρίσκει ηρεμία το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η πρόκριση θα δώσει στην ΑΕΚ λίγη ηρεμία για αυτές τις ημέρες, να κάνει Ανάσταση, να αποφορτιστεί και να επιστρέψει για το δύσκολο πρόγραμμα που έχει στα πλέι οφ.

ΥΓ: Καλή Ανάσταση σε όλους τους αναγνώστες του Sportdog και τις οικογένειές τους

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το έχασε ο Ανιγκό, λάθος με Βαλμπουενά - "Έγκλημα" με Φορτούνη, τέλος οι… επικίνδυνοι - Ούτε μισός εξτρέμ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags