Μετά τον θρίαμβο στη μεξικάνικη πόλη Λος Κάμπος, το νέο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται ήδη στο Atp 1000 του Τορόντο για το διπλό, με τον Ισπανό συμπαίκτη του Νταβίντοβιτς Φοκίνα και με αντιπάλους τους Γερμανούς, Κράβιετς και Πουέτζ. Στις 13 αναμένεται να «πετάξει» για το επίσης Atp 1000 του Σινσινάτι και στις 20 στο Σάλεμ, στο Atp 250, «πρόβα τζενεράλε» ενόψει του Us Open που θα γίνει στο Φλάσινγκ Μέντοουζ της Νέας Υόρκης, ευρύτερης περιοχής του Queens από τις 28 Αυγούστου, έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Είναι το τελευταίο από τα 4 Grand Slams της τενιστικής περιόδου, το μοναδικό όπου ο Στέφανος δεν κατάφερε να πάει πέρα του 3ου γύρου (το ’20 και το ’21) και που αποχαιρέτησε το ’17, στον 3ο προκριματικό, το ’18 στον 2ο, το ’19 και το ’22 στον 1ο. Είναι, δηλαδή για τον Έλληνα τενίστα μία επιφάνεια «ταμπού», σχεδόν απαγορευτική με τη διαφορά όμως ότι μοιάζει πολύ μ’ εκείνης της Μελβούρνης όπου τον περασμένο Ιανουάριο έφτασε έως τον τελικό, άσχετα εάν ηττήθηκε (μετά το Ρολάν Γκαρός ‘21), δεύτερη φορά από τον Τζόκοβιτς.

 Μοιάζει όμως πολύ και μ’ εκείνη του Λος Κάμπος, όπου ο Τσιτσιπάς κατέκτησε το Σάββατο τον 10ο τίτλο της καριέρας του και πρώτο, σε σκληρή επιφάνεια μετά το Indoor της Μασσαλίας πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Είναι μία πολύ γρήγορη επιφάνεια, μία μίξη της αυστραλιανής «Plexicushion», με γόμα, λάτεξ και πλαστικό, και της αμερικανικής «Deco Turf», που είναι όλα τα παραπάνω μαζί, συν την προσθήκη ενός ανθεκτικού ακριλικού γιατί έως το ’78 το «Φλάσινγκ Μέντοουζ» παιζόταν μόνο σε τσιμέντο.

 Απ’ ότι δείχνουν όμως τα τελευταία αποτελέσματα είναι παράλληλα μία επιφάνεια που ο Τσιτσιπάς δείχνει σταδιακά να συνηθίζει, όπως εξάλλου απέδειξε και με την άνεση με την οποία, στο Λος Κάμπος έριξε κάτω σαν να ήταν… κορύνες όποιον αντίπαλο βρέθηκε στο πέρασμά του. Τον Αμερικανό Ίσνερ, τον Χιλιανό Γιάρι (από τον οποίο και έχασε το μοναδικό του σετ στο τουρνουά), στον ημιτελικό τον Κροάτη Τσόριτς και στον τελικό τον Αυστραλό Ντε Μινόρ, όχι μόνο προσθέτοντας στον τραπεζικό του λογαριασμό άλλες 117.000 ευρώ, αλλά παράλληλα φτάνοντας στο Νο 4 του κόσμου με 5.090 βαθμούς, αφήνοντας στην 5η τον Νορβηγό Κάσπερ Ρούουντ (4.985), περυσινό φιναλίστ και ηττημένο από τον Αλκαράθ, του Us Open.

 Τώρα, ουδείς πιστεύει ότι θα είναι εύκολο να εκθρονίσει ο οποιοσδήποτε το 20χρονο φαινόμενο από την Ισπανία, πόσο μάλλον μετά τον δεύτερό του θρίαμβο σε Grand Slam, ακόμη μεγαλύτερος αφού επρόκειτο για ολόκληρο Ουϊμπλεντον. Για τον Τσιτσιπά όμως, λίγο η αυτοπεποίθηση που απέκτησε στο Μεξικό, λίγο η απαραίτητη προετοιμασία σε Τορόντο, Σινσινάτι ή Σάλεμ, λίγο οι ανέμελες, αν και ολιγοήμερες διακοπές σε Αργοσαρωνικό και Κυκλάδες με την αγαπημένη του Πάολα, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσουν ενόψει ενός τόσο μεγάλου τουρνουά σε μία επιφάνεια ταμπού, αλλά που δεν διαφέρει και πολύ από τη Μελβούρνη…