Και που αφορούν τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος των θετών γονιών του, Σον και Αν Λι Τούι, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η πραγματική ιστορία της ζωής του δεν έχει καμία σχέση με την ταινία «The Blind Side: Evolution of a Game» που είχε χαρίσει στη Σάντρα Μπιούλοκ το Όσκαρ ερμηνείας πρώτου γυναικείου ρόλου. «Είμαι συντετριμμένη», δήλωσε η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός. «Είναι όλα ψέματα. Στηρίζω 100% την οικογένεια Τούι», τόνισε στην Ουόσινγκτον Ποστ ο συγγραφέας του ομώνυμου best seller, Μάικλ Λιούις.

 Το ποιος λέει αλήθεια ή όχι, θα το κρίνει κάποια στιγμή το δικαστήριο του Μέμφις στο οποίο ο πρώην επιθετικός των Μπάλτιμορ Ρέιβενς προσέφυγε μηνύοντας για απάτη, τους θετούς γονείς του, αλλά και τα παιδιά τους, Κόλινς και Σον Τζούνιορ κατηγορώντας τους παράλληλα ότι από την εκμετάλλευση της Ιστορίας της ζωής του, έβγαλαν επί χρόνια μία περιουσία. Ο Μάικλ, το επίθετο του οποίου γράφεται Oher, αλλά προφέρεται σκέτο Ό, ζητάει να του αναγνωριστούν όλα τα πνευματικά δικαιώματα, όπως και τα εκατομμύρια δολάρια που η οικογένεια Τούι έβγαλε από το 2006, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, έως το 2009, όταν γυρίστηκε η ταινία έχοντας υπογράψει με την 20th Century Fox συμφωνία για ποσοστό 2.5%  επί των συνολικών εισιτηρίων, παγκοσμίως του «The Blind Side» το οποίο και εξελίχθηκε, πράγματι σε εισπρακτικό φαινόμενο.

 Η διαμάχη του Μάικλ με τους Τούι είναι ένα διαφορετικό, και άσχετο με τον αθλητισμό κομμάτι. Αυτό όμως που αφορά τον κόσμο των Σπορ, κατά συνέπεια τον συγγραφέα, ύστερα τον σεναριογράφο, τον σκηνοθέτη, την οσκαρική ηθοποιό που υποδύθηκε τη «μαμά» Αν Λι Τούι, δηλαδή τη Σάντρα Μπιούλοκ είναι εάν ήταν ή όχι αληθινή ιστορία η ζωή του Μάικλ που συγκίνησε και καθήλωσε εκατομμύρια θεατές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, δεν ήταν κι επειδή δεν έχουμε τον παραμικρό λόγο να το αμφισβητήσουμε η συγκεκριμένη αποκάλυψη ισοδυναμεί με βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία του Χόλιγουντ.

 Αλήθεια είναι ότι ο Μάικλ ήταν το 12ο παιδί του Τζερόμ Ουϊλιαμς, ο οποίος μπαινόβγαινε από τη φυλακή και της Ντενίς Ό, που πάλευε με τους δαίμονές της, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αλήθεια, ότι το παιδί μεγάλωσε στο δρόμο και ότι, κατά καιρούς πολλές οικογένειες προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, με φαγητό, ρούχα, με το σχολείο. Δεν είναι όμως αλήθεια ότι βρέθηκε ξαφνικά στο δρόμο του μία οικογένεια λευκών (Τούι), που συγκινημένη από τη μοναχικότητα του μαύρου και, ήδη μεγαλόσωμου Big Mike τον έβαλε ξαφνικά μες στο σπίτι της, τον τάισε, τον έντυσε, τον σπούδασε και τον καθοδήγησε στον κόσμο του αθλητισμού.

 Σύμφωνα με τον Μάικ, αυτό ήταν και το πρώτο ψέμα της ταινίας. Γιατί ήδη πήγαινε στο Χριστιανικό Σχολείο Briarcrest και λόγω ύψους, τον είχαν πλησιάσει κολέγια που του πρόσφεραν μία θέση σε ομάδες μπάσκετ. Άρα οι Τούι δεν τον καθοδήγησαν στον αθλητισμό. Απλά τον είδαν στο ίδιο σχολείο όπου πήγαιναν και τα παιδιά τους και «μυρίστηκαν» δυνατότητες, ταλέντο, εν ολίγοις μία μεγάλη ευκαιρία για χρήμα.

 Ψέμα είναι επίσης και ότι το υιοθέτησαν. Δεν τον υιοθέτησαν ποτέ, γιατί εάν συνέβαινε θα είχε τα ίδια δικαιώματα, ως προς την είσπραξη των όποιων κερδών με τα θετά του αδέλφια. Απλά του είπαν ότι τον υιοθέτησαν, την ημέρα που τον έβαλαν να υπογράψει ένα χαρτί. Κι εκείνος, 17χρονος τότε το πίστεψε. Ήταν όμως ένα «χαρτί» με το οποίο παραχωρούσε στους Τούι κάθε πνευματικό του δικαίωμα και μελλοντικής εκμετάλλευση της εικόνας του. Γι αυτό και τους σέρνει τώρα στα δικαστήρια, για να ξανά πάρει πίσω ό,τι του ανήκει. Και  πολύ καλά κάνει. Έξυπνος. Και ας εμφανίζεται, στην ταινία ως «χαζούλης» και αργόστροφος. Μία ακόμη, δηλαδή, κινηματογραφική ανακρίβεια.

 Συνηθίζεται, αυτό στις ταινίες. Είναι ένα τέχνασμα για να λυγίσεις γρηγορότερα την ψυχή ενός θεατή που εκείνη τη στιγμή τον φτωχό μαύρο που κατάφερε να γίνει διάσημος, φαντάζεται και ο ίδιος το τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει ή τι δεν θα γίνει ποτέ. Συνηθίζεται, ειδικά στο Χόλιγουντ να στύβουν μία πέτρα και να βγάζουν διαμάντια. Υπάρχει όμως και ένα όριο και όταν πουλάς μία ταινία ως «αληθινή ιστορία» δεν γίνεται, μετά ν’ αποδειχθεί το αντίθετο.

 Όλα αυτά ακριβώς τα παραπάνω, μαζί με την αξιοπρέπειά του θα διεκδικήσουν πλέον από το δικαστήριο ο Μάικλ και η μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους, Τίφανι. Και ας έχει ήδη στον τραπεζικό του λογαριασμό αρκετά χρήματα για να ζήσουν αρκετές γενιές, εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε με το αίμα του, ξεκινώντας από το πουθενά και φτάνοντας να κατακτήσει ένα ολόκληρο SuperBowl. Είναι θέμα αρχής. Κάτι που οι Τούι -σε αντίθεση με την Μπιούλοκ, που δεν φταίει σε τίποτα κι απλά έπαιξε ό,τι έλεγε το σενάριο- εν τέλει αποδείχθηκε πως δεν είχαν.