Facebook Pixel Και τον Μάρτιο θα είναι ωραία για τον Πρέσβη ΠΑΟΚ – Μαθήματα ποδοσφαιρϊκής ευφυίας ο Τάισον
| 2023-12-01 22:54:00

Και τον Μάρτιο θα είναι ωραία για τον Πρέσβη ΠΑΟΚ – Μαθήματα ποδοσφαιρϊκής ευφυίας ο Τάισον

Εύα Σαράντη
Και τον Μάρτιο θα είναι ωραία για τον Πρέσβη ΠΑΟΚ – Μαθήματα ποδοσφαιρϊκής ευφυίας ο Τάισον

Το απόλυτο σχέδιο του Λουτσέσκου στη Γερμανία. Πώς ο Δικέφαλος έγραψε άλλη μία χρυσή σελίδα στην ποδοσφαιρική του ιστορία, το άριστο διάβασμα του Ρουμάνου και πώς τα είχε ετοιμάσει όλα από το… καλοκαίρι!

Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας αλλά το ανεκτίμητο τίμημά της ήταν τεράστιο για τον ΠΑΟΚ εν μέσω της νέας του πίστας με το γνωστό ταμπλό Ελλάδα-Ευρώπη, αποσπώντας ένα εξαιρετικής σημασίας «διπλό» στη Γερμανία δεδομένου πως επικράτησε με 2-1 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης σε μία αναμέτρηση που πρόβαλε ως αουτσάιντερ. Αποτέλεσμα που του εξασφάλισε την πρωτιά του 7ου ομίλου του Conference League με τα προνόμια που αυτή προσφέρει καθώς επίσης και άνοδο στη βαθμολογική ατάταξη της UEFA.

Και αν κανείς δεν πιστέψει σε εσένα, οφείλεις να το πράξεις εσύ για τον εαυτό σου. Κάτι που αρκέστηκε να επισημάνει κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε μία καθιερωμένη ανάκρισή του, αποτυπώνοντας επακριβώς τους άξονες πάνω στους οποίους αναμένεται να στηριχθεί τη φετινή αγωνιστική σεζόν, με την υποσημείωση πως εξαρχής απέφυγε ενστικτωδώς από την προετοιμασία κιόλας να συγκεκριμενοποιήσει στόχους. Απέναντι στους Γερμανούς το εφάρμοσε μέχρι... τελείας δεδομένου πως «πίστευα ότι ο ΠΑΟΚ θα κάνει τέτοια πορεία. Είπα το καλοκαίρι ότι πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγιση μας να γίνουμε πιο θετικοί. Μετά το ματς με την Άιντραχτ στην Τούμπα πίστευα ότι μπορούμε να πάρουμε κάτι εδώ». Εκ του αποτελέσματος τα πήρε... όλα.

Αρχής γενομένης από την έναρξη του παιχνιδιού στο «Deutsche Bank Park» ήταν σαφές ότι οι Θεσσαλονικείς θα υπέφεραν και ως εκ τούτου η πρώτη πρόκληση εντοπιζόταν στο πως μπορούσαν να απορροφήσουν την πίεση της αντίπαλης έδρας. Ακριβώς εκεί «κούμπωσε» η πρώτη εντολή στον Τόμας Μουργκ για ασφυκτικό πρέσινγκ μαζί με τον Άλι Σαμάτα στην πρώτη πάσα προκειμένου να αποτρέψουν τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς της γερμανικής ομάδας από το να «χτίσουν» παιχνίδι από την άμυνα. Μίας άμυνας που το τελευταίο χρονικό διάστημα δοκιμάστηκε αρκετά, χάνοντας εν πολλοίς τη συνοχή της δεδομένης της απουσίας του Ρόμπιν Κοχ γεγονός που ανάγκασε τον Ντίνο Τόπμελερ σε επαναπροσέγγιση αρχικού σχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ξεκάθαρη στόχευση των γηπεδούχων ήταν η αριστερή πτέρυγα του ΠΑΟΚ προκειμένου να χτυπήσουν το δίδυμο Σοάρες – Τάισον. Εξ ου και οι πρώτες διαθέσεις απειλών τους με Μαρμούς που αστόχησε στο 10’ και ένα λεπτό αργότερα με Σαΐμπι που υποχρέωσε τον Ντόμινικ Κοτάρσκι σε μεγάλη επέμβαση. Για τον ΠΑΟΚ έτσι όπως κυλούσε το παιχνίδι έπρεπε να βάλει περισσότερο στο κλίμα τους Μεϊτέ κα Ράφα Σοάρες ενόσω χρειαζόταν μια πιο πειστική «απάντηση» στο μαρκάρισμα του Ενκουκού. Γνωστή για την ισχυρή της επίθεση και την ικανότητα να παράγει ευκαιρίες, η Άιντραχτ πόνταρε πολλά στην έδρα της αλλά κάθε ευκαιρία της μπόρεσε να αντιμετωπιστεί άψογα από πλευράς ΠΑΟΚ. Ενός ΠΑΟΚ που έπρεπε να είναι συγκεντρωμένος στην άμυνα, κλείνοντας τα κενά και αντιμετωπίζοντας τους επιθετικογενείς παίκτες των Γερμανών με έξυπνο τρόπο.

 

Ένα από τα bonus των «ασπρόμαυρων» ήταν η ταχύτητα των παικτών τους δεδομένου πως οι γρήγορες μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση αποτέλεσαν ένα ισχυρό αντίδοτο στις συνθήκες πίεσης που γνώρισαν. Έχοντας σε τρελά «κέφια» για ακόμη μία φορά τον Τάισον οι Θεσσαλονικείς ενέτειναν την πίεσή τους στα καρέ του αντιπάλου, με τον Βραζιλιάνο εξτρέμ να καταθέτει εκ νέου μαθήματα ποδοσφαιρικής ευφυίας. Η ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι, να ελέγχει τη μπάλα, να κάνει γρήγορες και ακριβείς πάσες, να διανύει αποστάσεις, να τοποθετείται στη σωστή θέση και να δημιουργεί ευκαιρίες ήταν εμφανής καθιστώντας τον εκ των MVP της αναμέτρησης.


Είτε με πάσες, είτε με ατομικές ενέργειες, ο 35χρονος εξτρέμ δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις στην άμυνα των γηπεδούχων, αλλάζοντας αρκετά τις ισορροπίες του ματς. Με το ημίχρονο να βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες με 0-0 γινόταν αντιληπτό πως το ενδιαφέρον θα
μετατοπιζόταν στον πάγκο και πιο συγκεκριμένα στη σκακιέρα των προπονητών. Μήνυμα αντεπίθεσης εστάλη στο 51΄ από τον Τόμας Μουργκ εκμεταλλευόμενος μία στατική φάση και σουτάροντας, στέλνοντας τη μπάλα λίγο άουτ προκειμένου τέσσερα λεπτά αργότερα να στοχεύσει τα δίχτυα ο... συνονόματός του Κεντζιόρα κατόπιν τραγικού αμυντικού λάθους των Γερμανών τοποθετώντας επί της ουσίας τον ΠΑΟΚ σε ρόλο οδηγού.

Προσωρινά τουλάχιστον δεδομένου πως στο 58΄ μίλησε η ατομική ποιότητα των «αετών» με τους Τσαϊντί και Μαρμούς να συνδυάζονται υποδειγματικά για την ισοφάριση. Αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές βρέθηκαν ψιλά στο «μπλοκάκι» του ΠΑΟΚ συνιστώντας περιπτώσεις που έχρηζαν προσοχής μαζί και με τον Σκίρι. Αναφορικά με τον πρώτο προορίστηκε στο να βρίσκει λύσεις ακόμη και σε περιορισμένους χώρους έχοντας εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για το γερμανικό κλαμπ κινούμενος πολύ καλά μεταξύ των γραμμών ενώ ο σκόρερ του τέρματος της Άιντραχτ φρόντισε να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του με το... καλημέρα.

Για την ιστορία, ο τελευταίος αναδείχθηκε ως ο πιο παραγωγικός παίκτης της Bundesliga όμως δεν είναι κυρίως υπεύθυνος για το σκοράρισμα όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή αναμέτρηση (30.11), αλλά για την αμυντική σταθερότητα και τάξη στο ματς. Με δεδομένο πως έχει μια πολύ έντονη αίσθηση του πότε μπορεί να εμπλακεί στο επιθετικό παιχνίδι δυσκόλεψε στο μέγιστο τους Θεσσαλονικείς. Κάτι που αντιλήφθηκε άμεσα ο Ράζβαν Λουτσέσκου, ο οποίος βλέποντας το πρόβλημα που δημιουργούνταν ενεργοποίησε από τον πάγκο τους Γιάννη Κωνσταντέλια και Μπράντον Τόμας, θέλοντας να εκμεταλλευτεί με την ταχύτητά τους κενούς χώρους που θα άφηναν οι γηπεδούχοι.

Σενάριο που εν τέλει πραγματοποιήθηκε για τον ΠΑΟΚ δεδομένου πως ο νεαρός μεσοεπιθετικός βρήκε ωραία τον Ισπανό φορ που εξαπέλυσε το σουτ, ο Τραπ έδιωξε και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς από κανονική θέση έκανε το 1-2 προσυπογραφώντας τον επικό θρίαμβο των «ασπρόμαυρων» στο «Deutsche Bank Park» μπροστά σε περίπου 7.000 φιλάθλους του Δικεφάλου. Τώρα από Δεκέμβριο ξανά Μάρτιο Ευρώπη για τον πρέσβη ΠΑΟΚ. Και τον
Μάρτιο θα είναι ωραία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δώρο Σαββίδη σε Λουτσέσκου φορ 12 εκατ. - "Κουράστηκε" στη Ρωσία με τον πόλεμο - Ξεκίνησαν οι συζητήσεις!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags