Facebook Pixel Από τον Μονζόν, στους Μπενουά, Ό Τζέι Σίμπσον, Πιστόριους: όταν ο πρωταθλητής μεταμορφώνεται σε τέρας.
| 2024-01-04 23:00:00

Από τον Μονζόν, στους Μπενουά, Ό Τζέι Σίμπσον, Πιστόριους: όταν ο πρωταθλητής μεταμορφώνεται σε τέρας

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Από τον Μονζόν, στους Μπενουά, Ό Τζέι Σίμπσον, Πιστόριους: όταν ο πρωταθλητής μεταμορφώνεται σε τέρας

 Από ινδάλματα ολόκληρων γενιών κατέληξαν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, είτε γιατί αφαίρεσαν τη ζωή των συντρόφων τους ή και των συντρόφων των… συντρόφων τους, είτε γιατί τη γλίτωσαν με «σοφτ» ποινές καταφέρνοντας, με νομικίστικα τεχνάσματα να μετατρέψουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, από πρόθεση, σε απλής αμέλειας. Ό,τι δηλαδή συνέβη με τον Όσκαρ Πιστόριους -που παρεμπιπτόντως, από την Παρασκευή θα είναι και πάλι ελεύθερος- ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013.    

 Με αφορμή την αποφυλάκιση- σκάνδαλο του Νότιο Αφρικανού «Blade Runner», Παραολυμπιονίκη και πρώην σπρίντερ, κάποτε του «ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο, αλλά χωρίς πόδια», επιχειρούμε μία απαραίτητη αναδρομή στις σκοτεινές σελίδες του αθλητισμού ανακαλύπτοντας την αρρωστημένη, διπλή προσωπικότητα όσων έπρεπε να είναι το παράδειγμα προς μίμηση, και που τελικά θα θυμόμαστε μόνο ως αποφυγήν.

 

 Ο τελευταίος στη μαύρη λίστα των πρωταθλητών που μεταμορφώθηκαν σε τέρατα, σε στυγνούς δολοφόνους, τυφλωμένους από το επικίνδυνο κοκτέιλ παθολογικής ζήλειας και απόρριψης είναι ο 33χρονος Αυστραλός, Ρόαν Ντένις, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνελήφθη ως βασικός ύποπτος για τον θάνατο της συζύγου του, και επίσης ποδηλάτριας, Μελίσα  Χόσκινς, μητέρας των δύο τους παιδιών. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο Ντένις προκάλεσε, με την επικίνδυνη οδήγησή του στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, τον θανάσιμο τραυματισμό της Μελίσα η οποία προπορευόταν με το ποδήλατό της. Τώρα, αν το έκανε εσκεμμένα ή όχι, θα το κρίνει το Δικαστήριο τον ερχόμενο Μάρτιο. Μέχρι την έναρξη της δίκης, πάντως θα κυκλοφορεί ελεύθερος ύστερα από καταβολή μεγάλης, χρηματικής εγγύησης.

 Το ’88, ο Αργεντινός μποξέρ Κάρλος Μονζόν, παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών της δεκαετίας του ’70 συλλαμβανόταν για τον θάνατο της 3ης του συζύγου, Αλίσια Μουνίζ, την οποία πρώτα στραγγάλισε και μετά, πέταξε από τον 2ο όροφο. Το απέδωσε στη διπλή χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, έβαλε το χεράκι του και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρλος Μένεμ κι έτσι ο Μονζόν έπεσε στα μαλακά και καταδικάστηκε «μόνο» σε 11 χρόνια φυλάκισης.

 

 Στις 13 Ιουλίου του ’94, βρίσκονται δολοφονημένοι, με 12 μαχαιριές η, εν διαστάσει σύζυγος του άλλοτε αστέρα του Αμέρικαν Φούτμπολ του ’70, Ό Τζέι Σίμπσον, Νικόλ Μπράουν και με 20 ο φίλος της, Ρόναλντ Λάιλ Γκόλντμαν. Οι υποψίες πέφτουν πάνω στον Σίμπσον γιατί τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε απασχολήσει την αστυνομία με καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Τον συλλαμβάνουν, αλλά τον αφήνουν ελεύθερο, όταν όμως η αστυνομία συνειδητοποιεί πως έκανε λάθος εκτίμησης, πάει να τον ξανά συλλάβει, αλλά εκείνος εξαφανίζεται. Τον εντοπίζουν στις 17 Ιουλίου σ’ έναν αυτοκινητόδρομο και εξαπολύουν έναν ιστορικό ανθρωποκυνηγητό που καθήλωσε επί ώρες 75εκ. Αμερικανούς στους δέκτες τους, διακόπτοντας την τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που ξεκινούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ύστερα από δίκη 253 ημερών, με ματωμένα γάντια που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, αλλά που δεν χωρούσαν στα χέρια του ή με λανθασμένα τεστ dna, το Δικαστήριο του Λος Άντζελες τον αθώωσε από την κατηγορία της διπλής ανθρωποκτονίας, υποχρεώνοντάς τον ωστόσο να πληρώσει στις οικογένειες των θυμάτων 67εκ. δολάρια αποζημίωσης. Το μαχαίρι του διπλού φονικού δεν βρέθηκε ποτέ, βρέθηκε όμως 4 χρόνια αργότερα, θαμμένο στον κήπο του σπιτιού του ένα παρόμοιο το οποίο ωστόσο δεν συνδυάστηκε με τους φόνους. Ο δολοφόνος δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ και έτσι η υπόθεση Σίμπσον θα παραμείνει ένα από τα πλέον άλυτα μυστήρια της Ιστορίας.

 Το ’12 ο linebacker των Κάνσας Σίτι, Γιόβαν Μπέλκερ αυτοκτόνησε στο προπονητικό κέντρο πριν συλληφθεί για τον φόνο της 25χρονης φίλης του, Κασάντρα Πέρκινς. Το ’10 στο Μπέλο Οριζόντε, ο Βραζιλιάνος πρώην τερματοφύλακας της Φλαμένγκο, Μπρούνο Φερνάντες ντε Σόουζα συνελήφθη ως ο εντολέας της απαγωγής και άγριας δολοφονίας της συντρόφου του, Ελίζα Ταμούντιο και μητέρα του παιδιού τους το πτώμα της οποίας διαμελίστηκε και δόθηκε για φαγητό σε ροτβάιλερ. Ο Ντε Σόουζα καταδικάστηκε σε 20 χρόνια και 9 μήνες φυλάκισης.

 

 Το ’12, ο 18χρονος μέσος της Στόουκ Σίτι, Άντριου Χολ ομολόγησε ότι σκότωσε με 60 μαχαιριές την 15χρονη φίλη του, Μέγκαν Λι Πιτ και καταδικάστηκε σε ισόβια. Το ’15 ο παίκτης του Αμέρικαν Φούτμπολ, Άρον Ερνάντεζ αυτοκτόνησε στο κελί του, δύο χρόνια μετά την καταδίκη του για τον φόνο του συμπαίκτη του Οντίν Λόιντ. Το ’07 ο Καναδός Κρις Μπενουά, από τους μεγαλύτερους αθλητές wrestling της εποχής βρέθηκε απαγχονισμένος δίπλα από τα πτώματα της συζύγου του, Νάνσι και του γιού του Ντάνιελ. Το ανατριχιαστικό είναι ότι, πριν αυτοκτονήσει τους είχε σκοτώσει και τους δύο και έκτοτε η παγκόσμια ομοσπονδία wrestling αφαίρεσε για πάντα το όνομά του από κάθε τίτλο, αρνούμενη να προβεί και στην οποιαδήποτε αναφορά του ονόματός του.

 Η τελευταία περίπτωση αφορά τον Όσκαρ Πιστόριους που αποφυλακίζεται ύστερα από μόλις 6 χρόνια φυλάκισης. Αρχικά, το ’13 είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια για τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στένκαμπ, επειδή όμως κατάφερε να πείσει ότι πυροβολούσε μες στη νύχτα, στο σπίτι του νομίζοντας ότι πυροβολούσε διαρρήκτες και όχι την ίδια, η ανθρωποκτονία από πρόθεση μετατράπηκε σε «αμέλεια». Κανείς δεν θα μάξει τι ακριβώς συνέβη. Αρκεί, που το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Και φυσικά η συνείδησή του.          

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags