Facebook Pixel Έκλεισε αριστερό μπακ για Καραϊσκάκη η ΑΕΚ! "Τελειώνει" του τερματοφύλακα
| 2024-01-03 22:23:00

Έκλεισε αριστερό μπακ για Καραϊσκάκη η ΑΕΚ! Στόπερ που δεν χάνει μονομαχία - "Τελειώνει" του τερματοφύλακα

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Έκλεισε αριστερό μπακ για Καραϊσκάκη η ΑΕΚ! Στόπερ που δεν χάνει μονομαχία - "Τελειώνει" του τερματοφύλακα

Οι δύο διαπιστώσεις από τη νίκη με τον Βόλο και η αναγκαία προσοχή που πρέπει να δοθεί από την Ένωση στο ματς με τον Ολυμπιακό.

Οι ισοπαλίες με Παναιτωλικό και Πανσερραϊκό, στη δύση του 2023, άφησαν πολύ πικρή γεύση στους οπαδούς της ΑΕΚ. Προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό. Η Ένωση προηγείτο και ισοφαρίστηκε από κατώτερους αντιπάλους. Οι πολλές απουσίες που αντιμετώπιζε ο Ματίας Αλμέιδα δεν χρύσωσαν το χάπι. Γιατί το πρόβλημα φαινόταν ξεκάθαρα, ότι ήταν η διαχείριση των παιχνιδιών, αλλά και τα αβίαστα λάθη.

Ειδικά μετά το σφάλμα του Αθανασιάδη στις Σέρρες, ξεκίνησε και μία ακόμα συζήτηση, να πάρει η ΑΕΚ τερματοφύλακα τον Γενάρη. Οι απουσίες των Ιρανών (Χατζισαφί και Μοχαμαντί) αλλά και του Μουκουντί τον Ιανουάριο, λόγω απουσίας με τις εθνικές τους ομάδες, για το Πανασιατικό Κύπελλο και το Κόπα Άφρικα, αντίστοιχα ενέτειναν την ανησυχία για την ενίσχυση που πρέπει να υπάρξει στην άμυνα.

Ξεκινήσαμε κάπως στραβά αυτό το blog. Η ΑΕΚ νίκησε 3-0 τον Βόλο και επέστρεψε στις νίκες, μπαίνοντας με το δεξί στο 2024. Αυτή η πρόταση θα μπορούσε να ήταν ο πρόλογος του κειμένου. Ωστόσο ήταν αναγκαία μία ντρίπλα, για να έρθουμε από τα προβλήματα σε ορισμένες διαπιστώσεις, μετά την παρακολούθηση της αναμέτρησης της 16ης αγωνιστικής της Super League, στην οποία η Ένωση είχε κάποια θεματάκια απουσιών, αλλά ήταν κυρίαρχη, έβγαλε ευκαιρίες και πήρε μία εύκολη νίκη.

Πρώτη διαπίστωση: Ο Στάνκοβιτς με την εμφάνισή του κόντρα στον Βόλο τελείωσε κάθε συζήτηση για τερματοφύλακα. Ο Αυστριακός έκανε καταπληκτικές επεμβάσεις και σε σημεία καθοριστικά. Είναι αυτήν τη στιγμή ο βασικός γκολκίπερ και θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι το τέλος της σεζόν. Έγιναν κάποια λάθη από τη ρεζέρβα του, τον Αθανασιάδη. Συμβαίνουν και αυτά. Δεν θα τους κρεμάσουμε κιόλας. Το γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο. “Μην πυροβολείτε τους τερματοφύλακες”. Στο τέλος της σεζόν ας συζητήσουμε όσο θέλετε για μεταγραφή. Ας “έρθει” ο Κουρτουά ή ο “Λιορίς”.

Δεύτερη διαπίστωση: Ο Πήλιος, ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι του 2023, μετά από μία πολύ καλή χρονιά στον ΠΑΣ Γιάννινα, αξίζει και άλλες ευκαιρίες. Το παιδί στα 23 του χρειάζεται παιχνίδια, για να δείξει περισσότερα στοιχεία του ταλέντου του. Με τον Βόλο έπαιξε άφοβα, ήταν μέσα σε φάσεις, παραλίγο και να σκοράρει. Θα μου πείτε, με τον Βόλο έπαιζε, όχι με καμία υπερδύναμη. Γιατί κακά τα ψέματα, δεν πιέστηκε αμυντικά τόσο πολύ. Συμφωνώ, ο παίκτης έχει δείξει περισσότερο τις επιθετικές του αρετές. Είναι όμως λογικό, να χρειάζεται και άλλα ματς σαν και αυτό με την ομάδα της Μαγνησίας, για να “ψηθεί” και να είναι έτοιμος σε κρίσιμα παιχνίδια, όπως αυτό με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Όπως φαίνεται κέρδισε τη θέση για το ντέρμπι της Κυριακής, αν δεν δούμε τον εμπειρότερο και μπαρουτοκαπνισμένο Σιντιμπέ στη θέση του. 

Από εκεί και πέρα ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Λιβάι Γκαρσία. Σκόραρε δύο φορές, είχε και άλλες ευκαιρίες. Βρήκε δίχτυα για τέταρτο συνεχόμενο ματς, από τότε που επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του και δείχνει, ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Διακριθείς ήταν επίσης ο Γκατσίνοβιτς! Έβγαλε την ασίστ στον Γκαρσία στο 1-0, ήταν κινητικός, έψαξε και εκείνος το γκολ, αλλά στάθηκε άτυχος.

Επίσης πολύ δυνατό ματς έκανε ο Κάλενς. Ο Περουβιανός ήταν αλάνθαστος. Έβγαινε νικητής σε κάθε μονομαχία και έδωσε το στοιχείο, που ίσως λόγω της κούρασης να έλειπε στα προηγούμενα ματς, σταθερότητα στην άμυνα. Τώρα αν θα γίνει μεταγραφή στην ανασταλτική γραμμή, τον Ιανουάριο, είναι κάτι που δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι στη φωτιά, ότι θα γίνει. Η ΑΕΚ, προς τιμήν του Ματίας Αλμέιδα, έχει δημιουργήσει πολύ καλά στεγανά σε τέτοια ζητήματα. Ονόματα έχουν ακουστεί, αλλά από τότε που ανέλαβε ο Αργεντινός τεχνικός δεν υπάρχουν πολλές διαρροές.

Νομίζω, ότι στα μετόπισθεν πρέπει να προσέξει περισσότερο απ'όλα η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, όπου θα αντιμετωπίζει έναν Ολυμπιακό που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Προέρχεται από ήττα με τη Λαμία με νέο προπονητή στον πάγκο, ο οποίος θα κληθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του σαν τον... πνιγμένο. Νομίζω, ότι αν η ΑΕΚ κοιτάξει τις αμυντικές ανορθογραφίες δεν έχει να φοβάται τίποτα...

 

Ας δούμε όμως τι σημείωσε το Sportdog για κάθε παίκτη ξεχωριστά:

Στάνκοβιτς: Στο παιχνίδι με τον Βόλο φάνηκε πόσο πολύ έλειψε στην ΑΕΚ, μετά τα τελευταία στραβοπατήματα της ομάδας σε Αγρίνιο και Σέρρες (ειδικά στο τελευταίο παιχνίδι υπήρχε λάθος του Αθανασιάδη). Μπορεί για ένα ημίχρονο να μην απειλήθηκε στο τέλος όμως του πρώτου 45λεπτου έκανε δύο φοβερές επεμβάσεις απέναντι σε Ντέλετιτς και Ασλανίδη. Αλλά η επέμβαση στο 58' σε νέα κεφαλιά του τελευταίου ήταν το κάτι άλλο.

Ρότα: Ήταν αλάνθαστος σε όλο το παιχνίδι. Ανεξάντλητα τα τρεξίματά του και η συμβολή του στη στήριξη του Ελίασον, αφού κάλυπτε τα νώτα του Σουηδού και τον απελευθέρωσε για να φτιάξει φάσεις.

Βίντα: Καθοριστική η παρουσία του. Δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα η φάση του 3-0 ξεκινά από τον ίδιο, καθώς έκανε ένα καθοριστικό κόψιμο.

Κάλενς: Δεν υπήρχε μονομαχία που να μην κέρδισε ο Περουβιανός. Έκανε πολύ καλό παιχνίδι.

Πήλιος: Με το που ακούμπησε τη μπάλα στο ματς είδαμε το ταλέντο που έχει στις σέντρες. Το είχαμε γράψει άλλωστε, από το ματς με την Κηφισιά για τα πολύ γλυκά του γεμίσματα. Στο 19' υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες για πέναλτι σε ένα τζαρτζάρισμα από τον κόμπα εντός περιοχής. Στο 31' παραλίγο να σκοράρει, με τη μπάλα να φεύγει για λίγο άουτ. Μπορεί να αναπληρώσει τους Ιρανούς.

Σιμάνσκι: ήταν από τους διακριθέντες στο παιχνίδι. Ο κλασικός φιλότιμος Πολωνός που τρέχει παντού, κόβει, μοιράζει τη μπάλα. Στο 73' είχε και ασίστ για το 3-0 από τον Άμραμπατ, το οποίο ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Γκατσίνοβιτς: Έχασε μεγάλη φάση στο 29', τρία λεπτά αργότερα όμως έβγαλε καταπληκτική μπαλιά για τον Γκαρσία, απ'την οποία προήλθε το 1-0. Παραλίγο να χρίσει και σκόρερ τον Πήλιο στο 31'. Στο 39' παραλίγο να επαναληφθεί το σκηνικό με τον Γκαρσία, αλλά η κεφαλιά του τελευταίου δεν βρήκε δίχτυα. Στο δεύτερο μέρος ο επιθετικός από την Καραϊβική του έφτιαξε ωραία φάση, αλλά ο Κόστιτς του στέρησε την ευκαιρία να γράψει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ. Έκανε με απλά λόγια πολύ καλή εμφάνιση. Ο Σέρβος έδωσε τις απαντήσεις του στα δημοσιεύματα περί αποχώρησής του από την ΑΕΚ, τα οποία και διαψεύστηκαν από την ομάδα.

Ελίασον: Έπαιξε με πάθος και ήταν δημιουργικός. Έβγαλε καταπληκτική σέντρα για τον Γκατσίνοβιτς μέσα στην περιοχή.

Πινέδα: Έβγαλε όλο το 90λεπτο. Στο 44' είχε ένα πολύ καλό σουτ εκτός περιοχής. Στο δεύτερο ημίχρονο μετά την αλλαγή του Ρότα τον είδαμε ξανά σε θέση δεξιού μπακ.

Τσούμπερ: Πάλεψε, είχε ευκαιρία για να σκοράρει στο 56'. Δεν συμμετείχε σε κάποια άλλη ευκαιρία και έγινε αλλαγή στο δεύτερο μέρος.

Γκαρσία: Σκόραρε για τέταρτο συνεχόμενο ματς από την επιστροφή του, μετά τον τελευταίο τραυματισμό (Άγιαξ, Παναιτωλικός, Πανσερραϊκός, Βόλος)

ΑΛΛΑΓΕΣ

Άμραμπατ: Μπήκε και σκόραρε σε τετ α τετ. Ο Μαροκινός είναι ένας παίκτης με τεράστια εμπειρία. Έδειξε σε συμπαίκτες του πως να μη χάνουν παρόμοιες φάσεις. Προστάτεψε τη μπάλα με το σώμα του και με ένα ξερό μύτο νίκησε τον Κόστιτς. Απλά και αποτελεσματικά.

Μάνταλος: Μπήκε σε ένα χρονικό σημείο που η ομάδα χρειαζόταν φρεσκάρισμα μεσοεπιθετικό. Βοήθησε με την ενέργειά του.

Γιόνσον: Ο Δανός πάντα αθόρυβος και ουσιαστικός. Έκανε καλή δουλειά στο κέντρο.

Πόνσε: Προσπάθησε να κάνει φάσεις. Δεν είχε πολύ χρόνο για να γίνει περισσότερο επικίνδυνος.

Πισάρο: Όπως και ο Αργεντινός, έτσι και ο Μεξικανός δεν είχε πολύ χρόνο στα πόδια του, για να τον κρίνουμε με ασφάλεια.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags