Facebook Pixel Super League: Η εξήγηση για το φαινόμενο Τερίμ - Δεν βλέπουν την αλήθεια οι… lovers Γιοβάνοβιτς - Δοκιμάζεται ο Ραζβάν με ΑΕΚ
| 2024-01-29 16:40:00

Η εξήγηση για το φαινόμενο Τερίμ - Δεν βλέπουν την αλήθεια οι… lovers Γιοβάνοβιτς - Δοκιμάζεται ο Ραζβάν με ΑΕΚ

του Ευάγγελου Μίχου

Ο Ιωαννίδης που είναι... Λιβάι και το Νο1 φαβορί για τον τίτλο! Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για το ντέρμπι της Τούμπας και τις... υποχρεωτικές αλχημείες του Τούρκου προπονητή, για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα που είναι η μοναδική που μπορεί να αναδείξει τα κενά του ΠΑΟΚ, αλλά και για τον Ολυμπιακό που βλέπουν τον παικταρά Ντεσπόντοφ να "οργιάζει" με άλλη φανέλα.

Ο ΠΑΟΚ εξαιτίας του κορυφαίου προπονητή που δουλεύει στην φετινή Super League (και ένας από τους τρεις καλύτερους διαχρονικά), του "στρατηγού" Ραζβάν Λουτσέσκου, μετά την καθαρή ήττα του στην Νέα Φιλαδέλφεια, έγινε/εξελίχθηκε στην - σταθερά και σε διάρκεια - καλύτερη & πιο παραγωγική ομάδα του πρωταθλήματος. Το απέδειξε και κόντρα στον μέχρι χθες βράδυ συγκάτοικό του στην κορυφή, τον Παναθηναϊκό, του "αυτοκράτορα" Τερίμ!!!

Κάπως έτσι , λοιπόν, έχουμε νέα δεδομένα στο πρωτάθλημα: ο ΠΑΟΚ δικαίως είναι πλέον μόνος πρώτος, με δεύτερη πλέον την ΑΕΚ, την οποία όμως, σύντομα θα φιλοξενήσει στην Τούμπα. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να την κερδίσει, για να αποδείξουν τόσο ο ΠΑΟΚ ότι είναι καλύτερος από την Πρωταθλήτρια, όσο και ο Λουτσέσκου ότι δεν έχει αποκτήσει ... συμπλέγματα απέναντι στον Αλμέιδα!! 

Στα δικά μου μάτια αυτό το ντέρμπι των δυο δικεφάλων στην Θεσσαλονίκη, αποτελεί το απόλυτο κρας τεστ για τον φετινό τίτλο. Γιατί αν ο ΠΑΟΚ όντως καταφέρει να κερδίσει και την ΑΕΚ, τότε ΝΑΙ θα είναι το πρώτο φαβορί για να στεφθεί πρωταθλητής. Διαφορετικά θα παραμείνει η ΑΕΚ το Νο 1 φαβορί...

Αλλαγή δεδομένων όμως και για τον Παναθηναϊκό: έχασε 2-1 στην Τούμπα, αναμενόμενα για μένα αφού ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα με ταυτότητα και πλάνο, που ξέρει με ποιόν τρόπο και σε ποιο τάιμινγκ θα βγάλει τις αρετές της και θα αξιοποιήσει τα όπλα της. Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός έχει χάσει την ταυτότητα της (σεταρισμένης/σοφτ) ομάδας του... Γιοβάνοβιτς και προσπαθεί να αποκτήσει νέα ταυτότητα με τον winner Τερίμ. 

Βέβαια με τόσα νέα πρόσωπα, τόσες αλλαγές και τόσο δύσκολο πρόγραμμα (παίζει non stop Κυριακή - Τετάρτη, με 4 ντέρμπι σε 8 ματς) θέλει χρόνο και πολύ δουλειά να ρίξει. Οπότε καταλαβαίνω τον εμπειρότατο και καταξιωμένο Τούρκο προπονητή του που με... αλχημείες και... τακτικές ακροβασίες προσπαθεί αυτή την εποχή απλώς να πάρει τα αποτελέσματα με οποιονδήποτε τρόπο, αδιαφορώντας σε αυτή την χρονική στιγμή τι ποδόσφαιρο θα παίξει κι αν ο Παναθηναϊκός... θύμιζε "χωριό" έτσι όπως έπαιζε στην Τούμπα (όπως ήδη άρχισαν να τον κατηγορούν τα ... παιδιά και το "φαν κλαμπ" του Γιοβάνοβιτς στο τριφύλλι)!!!

Ο Παναθηναϊκός μέσα σε τέσσερα βράδια καλείται τώρα να αποκλείσει τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (θέλει νίκη με δυο γκολ διαφορά θυμίζω) και να κερδίσει την ερχόμενη Κυριακή τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο. Πολύ δύσκολο - με τις απουσίες που θα έχει και την κούραση που θα κουβαλήσει - να κάνε το 2 στα 2, λέω εγώ. Φαντάζει όμως, υπέρ-απαραίτητο αυτό το 2/2 για να μην βυθιστεί στην μεγάλη εσωστρέφεια που ήδη έχει ... σκάσει από την γωνία . Όντας πολύ επικίνδυνη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί και πιο καταστροφική από ένα ενδεχόμενο κυπελλικό αποκλεισμό ή μια ακόμη ΜΗ νίκη σε ντέρμπι!

Συνολικά από την χθεσινή αγωνιστική της Super League, όσον αφορά στους 4 διεκδικητές του τίτλου, ο Ολυμπιακός το έκανε... ντέρμπι με τον ουραγό ΠΑΣ, σε μια ακόμη μετριότατη εμφάνιση επί Καρβαλιάλ παρότι όλο και περισσότερο γίνεται η ομάδα του Πορτογάλου προπονητή (αυτή την φορά έμεινε εκτός ο "φευγάτος" Καμαρά για να παίξει ο Όρτα/ένας κλασικός Πορτογάλος χαφ που κάνει σχετικά καλά λίγο από όλες τις δουλειές στο κέντρο, χωρίς να εντυπωσιάζει). Του έλειψε πολύ ο Ροντινέι, κορυφαίος του ξανά ο Μασούρας, πάλι υπέπεσε σε πέναλτι ο Ρέτσος...

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ Ο ΣΙΜΑΝΣΚΙ ΚΑΙ Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΟΥ ΌΤΑΝ ΛΕΊΠΕΙ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΛΙΒΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Όσον αφορά στην ΑΕΚ, το μομέντουμ του Πόνσε που συνέχισε να σκοράρει, φτάνοντας τα 5 γκολ σε 2 αγωνιστικές, την βοήθησε να κερδίσει μια έτσι κι αλλιώς προβληματική ομάδα, όπως ο ΟΦΗ του Μέλ. Η ΑΕΚ έπαιξε τόσο όσο για να φτάσει σε μια διαδικαστική νίκη. 

Το πολύ κακό νέο για τον Αλμέιδα πως έχασε και τον βιονικό Σιμάνσκι για περίπου 1,5 μήνα, έχει γυρίσει βέβαια ο Γιόνσον που βγάζει όμως, φέτος τραυματισμούς αλλά ο φορμαρισμένος Πολωνός θεωρώ πως είναι σχεδόν αναντικατάστατος! Τα ανησυχητικά νέα για την ΑΕΚ είναι πως έχει πέσει σε ένταση, αλλά ακόμη και έτσι βρίσκει λύσεις και πράγματα! Θα το επαναλάβω όμως: ούτε κόντρα στον ΟΦΗ η πρωταθλήτρια πλησίασε το περσινό απόλυτα πετυχημένο ΜΟΤΙΒΟ της. Και δεν είμαι σίγουρος πλέον αν μπορεί - και πότε - να το ξαναβρεί/εμφανίσει...

Για τον Τερίμ η μακράν μεγαλύτερη απώλεια στην Τούμπα ήταν ο Φώτης Ιωαννίδης. Και το μεγαλύτερο λάθος του Τερίμ, όπως αποδείχθηκε, που έβαλε τον Ιωαννίδη στο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο για να τον γυρίσει ενώ δεν ήταν έτοιμος και τον έχασε έτσι στο ντέρμπι. 

Ο ΠΑΟ δεν είχε χθες σημείο αναφοράς στην επίθεση του αφού και ο Γερεμέγεφ και ο "υπηρεσιακός" Τζούρισιτς αποδείχθηκαν πραγματικές... κουκίδες. Και ο Ιωαννίδης αποδεικνύεται - στο άμεσο ποδόσφαιρο του Τερίμ - ο πλέον αναντικατάστατος ποδοσφαιριστής του τριφυλλιού. Ακόμη και ο Σπόραρ να ήταν καλά, δεν μπορεί να προσφέρει στον Τερίμ αυτά που ζητάει και τα παίρνει μόνο από τον "Φωτάρα"!!! Ο Ιωαννίδης όταν απουσιάζει λείπει όπως ο Λιβάι από την ΑΕΚ...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ... ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΡΙΜ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

Να αναλύσω λίγο το φαινόμενο Παναθηναϊκός στις ημέρες του Τερίμ: είναι ένας νέος προπονητής, σε μια ομάδα που θέλει να την αλλάξει μεσούσης της σεζόν (με στόχο προφανώς να είναι έτοιμη στα πλέι οφς) και του έχουν τύχει πολύ δύσκολα ματς στο ξεκίνημα, στα οποία πάει για το αποτέλεσμα, για αυτό και καταφεύγει σε... αλχημείες (από την στιγμή που νιώθει ασφάλεια και όχι πίεση)! 

Ουσιαστικά εν γνώση του ο Τερίμ δεν κάνει αυτά που κανονικά θα έπρεπε να κάνει. Το να αλλάξεις στην διάρκεια της σεζόν, στα μισά της σχεδόν, το στυλ της ομάδας, τόσο στους αγώνες, όσο και στις προπονήσεις, βάζοντας εντάσεις απλά δεν γίνεται!! Πρώτος, γιατί θα ξεμείνεις από παίκτες. Και δεύτερον , όσους παίκτες κι αν φέρεις στις μεταγραφές, θα χρειαστούν χρόνο και... τρόπο, για να αποκτήσουν ομοιογένεια, χημεία, ταυτότητα, προκειμένου να γίνει γκρουπ όλο αυτό!!! Και η μεγάλη διαφορά του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ ήταν εκεί και όχι στην επιμέρους ατομική ποιότητα. Στο γκρουπ, στο πλάνο, στην ηρεμία και στην τρομερή σιγουριά που βγάζει πλέον η ομάδα του Λουτσέσκου...

Και κάτι ακόμη σημαντικό για τον Παναθηναϊκό, που δεν θέλουν να δουν οι... "lovers" του Γιοβάνοβιτς: η ομάδα δεν είχε την αθλητική ΒΑΣΗ, δεν ήταν δηλαδή τόσο προπονημένη, για να παίζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο και στις εντάσεις που προσπαθεί να την βάλει να παίζει ο Τερίμ!!! Όπως και κάποιες από τις επιλογές του Γιοβάνοβιτς σε πρόσωπα δεν συνάδουν με το σύγχρονο ποδόσφαιρο που θέλει αθλητικούς, καλούς παίκτες. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα, φαίνονται από τις επιλογές του Τερίμ!

Τέλος, η αχίλλειος πτέρνα του φετινού Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι - με Γιοβάνοβιτς δηλαδή, μην το ξεχνάμε - ήταν το αμυντικό του τρανζίσιον!!! Και αρκετές ομάδες του έκαναν έτσι... πάρτι, όχι μόνο χθες ο ΠΑΟΚ. Αυτό έχει και... δομική εξήγηση , στα χαρακτηριστικά των παικτών και δη των μέσων. Για παράδειγμα, δεν είναι... τρελός, ούτε... γεροξεκούτης ο Τερίμ, που πήρε τον φιλότιμο κι αθλητή Κώτσιρα των 170.000 ευρώ και τον έκανε από δεξί μπακ αμυντικό χαφ αντί του 35χρονου Ρούμπερ Περεθ, που είναι... αργοκουρούτα και ο Γιοβάνοβιτς επέμενε στον Αλαφούζο να τον ανανεώσει με συμβόλαιο 700.000 ευρώ!!!

ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ... ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Πάμε και στον ΠΑΟΚ: πολύ στοχευμένος / πλαναρισμένος, με συνδυαστικό ποδόσφαιρο, πολύ δουλεμένος, σούπερ στις επιθετικές μεταβάσεις, πολύ βελτιωμένος και στις εντάσεις του! Συνέχεια έβγαινε τρίτος παίκτης στις συνεργασίες. Βλέπεις και χαίρεσαι ένα ομοιογενές γκρουπ, στο οποίο όλοι έχουν ταύτιση και όλοι το κίνητρο της προσφοράς, με έναν στόχο! Με δομή και ρύθμιση, συνθέτον μια 1000% αξιόμαχη ομάδα που στηρίζεται σε 20 παίκτες, ακόμη και με τα υπάρχοντα κενά της ( αμυντικά). 

Το ζητούμενο/ερώτημα είναι αυτά τα κενά του ΠΑΟΚ, ποιος αντίπαλος του θα καταφέρει να τα... αναδείξει! Ενδεχομένως μόνο η ΑΕΚ κι αυτή σε μια σειρά αγώνων (πλει οφ). Μόνο που και η ΑΕΚ χωρίς Λιβάι Γκαρσία και Σιμάνσκι δεν θα είναι η ίδια, δεν θα είναι... οκ!

Ένα δεύτερο, εύλογο, ερώτημα -λόγω και του παρελθόντος του -είναι ο ΠΑΟΚ αν μπορεί - και πόσο - να αντέξει να οδηγεί την κούρσα και να έχει κολλημένη πάνω του την ετικέτα του φαβορί του πρωταθλήματος (ενώ κάποια στιγμή θα έρθει και η Ευρώπη). Βεβαίως με το σερί που κάνει, την αγωνιστική του εικόνα, τους παίκτες που βγάζει, τους αυτοματισμούς που έχει ως ομάδα και τον πλουραλισμό του στο σκοράρισμα (όντως μηχανή-γκολ), δεν μπορεί κανένας να του στερήσει το παραπάνω δικαίωμα.

Στο δια ταύτα: ο Παναθηναικός είχε δυο τρομερές ευκαιρίες στο τέλος για να κάνει το 2-2. Θα ήταν άδικό για τον ΠΑΟΚ όμως και τελείως παραμορφωτικό για τον χθεσινό Παναθηναικό των... 3Α: Ανομοιογενής - Αναστατωμένος - Αλχημιστής

ΥΓ. Πολύ λόγος έγινε γιατί ο Λουτσέσκου απέσυρε τους δυο κορυφαίους παίκτες του, Ντεσπόντοφ και Τάισον. Και προγραμματισμένο εξ αρχής ήταν στον στρατηγικό σχεδιασμό του ντέρμπι και οι αντικαταστάτες τους, Κωνσταντέλιας & Ζίφκοβιτς, είναι αντίστοιχων χαρακτηριστικών παίκτες, εξίσου πολύ καλοί (ο Σέρβος όχι ακόμη στο 100%). Και με την φρεσκάδα τους κράτησε την ένταση στο ίδιο τέμπο, στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ ! Ειδικότερα πάντως για τον Τάισον, επέσπευσε την αλλαγή του, επειδή ήταν εκνευρισμένος και είχε πάρει ήδη κίτρινη κάρτα και φοβήθηκε την αποβολή του.

ΥΓ.1 Καταπληκτικός Μπακασέτας στην Τούμπα. Πήγε να γυρίσει μόνος του το ματς!! Κ.ερδισε πέναλτι, σκόραρε, εβγαλε μαγική ασίστ στον Μλαντένοβιτς για το 2-2 στο 86'. Απορώ γιατί δεν τον έβαλε σέντερ φορ...

ΥΓ.2 Να είσαι Ολυμπιακός, να έχεις δώσει τόσα λεφτα σε καθε μεταγραφική περίοδο για εξτρέμ (αλλά στο τέλος κάθε φορά να παίζει και να ξεχωρίζει ο Μασούρας) και να βλέπεις αυτόν τον παικταρα τον Ντεσπόντοφ να ... οργιάζει πλέον στον ΠΑΟΚ και να ξέρεις πως τον έχασες τον Αύγουστο γιατί δεν έδωσες 1 εκατομμύριο παραπάνω (συνολικά 3,5) και επειδή δεν ... ξετρέλαινε τον Κορδόν!! Έλεος...Βέβαια το επόμενο ερώτημα είναι αν ο Σολμπάκεν έπαιζε στον φετινό ΠΑΟΚ θα ήταν ... τραγωδία όπως στον Ολυμπιακό; Έλα μου ντε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τερίμ θυμίζει Αλμέιδα - Από την πρώτη μέρα κάνει τα ίδια με την Τούμπα - Εικόνα... διάλυσης εσωτερικά στον ΠΑΟ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags