Ο ΠΑΟΚ για να μην πετούσε στο καλάθι με τα σκουπίδια τη νίκη απέναντι στην ΑΕΚ έπρεπε να κερδίσει τον Ολυμπιακό. Το έκανε και από εκεί που πριν από δυο εβδομάδες όλα φάνταζαν εις βάρος του, πλέον όλα είναι υπέρ του. Όχι για να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο αλλά για να πάρει τον τίτλο. Ναι, ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή είναι έναν βαθμό πίσω από την ΑΕΚ και δεν του αρκούν δυο νίκες για να πάρει το Πρωτάθλημα αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων. Αλλά ναι, πλέον έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα ασχέτως αν είναι ΑΚΟΜΗ στη δεύτερη θέση.

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε εκτός μάχης της διεκδίκησης του τίτλου τον Ολυμπιακό αλλά τον στέλνει την Τετάρτη ως ενδιαφερόμενο στο εντός έδρας ματς με την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην τέταρτη θέση και δεν μπορεί να ρισκάρει το ευρωπαϊκό του εισιτήριο, σε ένα ματς, αυτό στον τελικό του Conference. Αν δεν το κατακτήσει δεν θα πάρει από εκεί ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν τερματίσει τέταρτος και ο Αρης κατακτήσει το Κύπελλο δεν θα πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Επομένως πρέπει να κερδίσει την ΑΕΚ. Για αυτό και μετά το τέλος του αγώνα ο Μεντιλίμπαρ είπε πως πρέπει να κερδίσει η ομάδα του τα δυο τελευταία ματς. Και θυμίζω πως αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει τον Παναθηναϊκό και η ΑΕΚ δεν κερδίσει τον Ολυμπιακό, την προσπερνά και με νίκη στο Κλεάνθης Βικελίδης παίρνει το Πρωτάθλημα.

Ναι. Στην προηγούμενη παράγραφο χρησιμοποίησα πολλές φορές το «αν». Αλλά πλέον ο ΠΑΟΚ έχει βάσιμες και πολλές ελπίδες να πιστεύει πως μπορεί σε μια εβδομάδα να πάρει τον τίτλο.

Στο ματς με τον Ολυμπιακό, έκανε αυτό που δεν είχε κάνει απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ. Δεν θέλησε να είναι αυτός που θα κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο θεωρώντας πως μπορεί να πετύχει και ένα και δυο γκολ κοιτώντας απλά τη δική του επίθεση. Επαιξε έξυπνα. Δεν περίμενε τον Ολυμπιακό στο δικό του μισό αλλά δεν ξεχνιόταν και μπροστά πράγμα που του επέτρεψε να μην δεχθεί ευκαιρίες. Ο προπονητής του Ολυμπιακού παραδέχθηκε πως ο ΠΑΟΚ τον κέρδισε δίκαια. Η ίδια ομάδα πριν από μερικές εβδομάδες είχε σκοράρει τέσσερα γκολ στην Τούμπα. Χθες η μεγάλη ευκαιρία της ήρθε στο τέλος με ένα δοκάρι. Πολύ απλά διότι ο ΠΑΟΚ ήταν διαβασμένος, ήξερε πως δεν μπορούσε να δώσει χώρο στον αντίπαλο και προσαρμόστηκε στις ανάγκες του συγκεκριμένου αγώνα. Γιατί πολλές φορές δεν χρειάζεται να κυριαρχήσεις στο δεύτερο μισό του γηπέδου για να κερδίσεις ένα ματς.

Το πρώτο γκολ ήταν αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής προσπάθειας που τέλειωσε με ένα ωραίο πλασέ από τον Τάισον. Αυτό το 1-0 έδωσε αυτοπεποίθηση στους παίκτες του Λουτσέσκου που χρειάζονταν αυτό το προβάδισμα. Μια φάση θα περιγράψω: κερδίζει τη μπάλα παίζοντας άμυνα ο Ζίβκοβιτς και πανηγυρίζει σαν να σκόραρε.

Σε αντίθεση με το ματς στο Γ. Καραϊσκάκης, αυτή τη φορά οι δυο χαφ του ΠΑΟΚ κέρδισαν κατά κράτος τις μάχες. Στην στήλη της περασμένης Τετάρτης είχα αναφέρει ποια θα είναι η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Δεν το σημειώνω γιατί αυτή ήταν τελικά, αλλά γιατί πολύ απλά πλέον ο Λουτσέσκου αυτούς ήταν αποφασισμένος να εμπιστευτεί και αυτούς θα έχει και την Τετάρτη. Και είναι πολυτέλεια σε ένα ματς απέναντι στον Ολυμπιακό, μετά το 70’ να σκέφτεσαι το επόμενο! Σημαντικές οι ανάσες που πήραν οι παίκτες γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην κατάμεστη Τούμπα την Τετάρτη ο ΠΑΟΚ θα υποδέχεται έναν ξεκούραστο Παναθηναϊκό.

Το ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Πόσες φορές έπεσε ο Κωνσταντέλιας και  πόσες φορές δεν του βγήκε η τελική πάσα. Αλλά επειδή είναι ο Κωνσταντέλιας, μια φάση μπορεί να κρίνει τα πάντα. Ο Κίνι ακόμη τον ψάχνει, ήρθε η μαγική μπαλιά στον Ζίβκοβιτς και «κλείδωσε» το 2-0.

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να χάσει  αυτό το ματς. Όταν ο Τάισον στο 89’ κάνει σπριντ για να διεκδικήσει τη μπάλα, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση. Σπουδαίο ματς από τον Σάστρε, σπουδαίο ματς από τον Μπάμπα, αλάνθαστοι και οι δυο στόπερ.

Βάζοντας στην  αρχή του δευτέρου μέρους ο Μεντιλίμπαρ και Ποντένσε και Ελ Κααμπί, αυτομάτως καταλαβαίνεις πόσο μεγαλύτερη αξία πρέπει να  δώσεις στη νίκη του ΠΑΟΚ. Μπορεί να μην έχει τόσες λύσεις ο Λουτσέσκου και σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά η διαχείριση και ο τρόπος που έπαιξε σε αυτό το ματς, κάλυψε τα όποια χάντικαπ μπορούσαν να δημιουργήσουν οι διαφορές στους δυο πάγκους. Και επιμένω: αυτή η διακοπή του Πρωταθλήματος βοήθησε αφάνταστα τον ΠΑΟΚ. Γιατί επέτρεψε στον Λουτσέσκου να κατεβάσει την ίδια ενδεκάδα με την ΑΕΚ με τη διαφορά απλά πως έπαιξε ο Σάστρε. Ο εξαιρετικός Ισπανός. Γιατί δυο συνεχόμενα ντέρμπι μέσα σε διάστημα λίγων ημερών η ίδια ενδεκάδα δεν μπορεί να παίξει.

Επιστρέφω στο ματς της Τετάρτης. Η νίκη του ΠΑΟΚ, αν δεν παίξει το ματς δεν θα έρθει. Το σημειώνω αυτό γιατί αρκετοί φίλοι του Δικεφάλου του Βορρά ασχολούνται ήδη μόνο με το ματς στο Γ. Καραϊσκάκης. Είναι δύσκολο ματς, αλλά πλέον εδώ που φτάσαμε στο ΠΑΟΚ υπερισχύει το «θέλω» από το «αντέχω ή μπορώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ! Ολυμπιακός, ΠΑΟ και Άρης… βγάζουν πρωταθλητή - Όλα τα σενάρια