Γεννημένος στη Λαγουάρδια της Ριόχα Αλαβέσα, ο Όσκαρ Ντε Μάρκος λατρεύεται σε αυτή τη μικρή πόλη χιλίων κατοίκων, σαν ζωντανός θρύλος. Απολαμβάνει την ίδια φήμη με αρχαίους τρανούς βασιλιάδες της περιοχής και με συγγραφείς που με το έργο τους προέβαλαν τη Χώρα των Βάσκων.
Ο Ντε Μάρκος την διαφήμισε, μέσα από τους τίτλους που κέρδισε με την Μπιλμπάο, αλλά και από το βιβλίο που έγραψε με τίτλο ΤΟΓΚΟ.
Ο Όσκαρ αφηγείται τις εμπειρίες του κατά την πρώτη του σεζόν με την βασκική ομάδα, μεταξύ του καλοκαιριού του 2009 και του 2010. Το βιβλίο έχει δύο πτυχές: αφενός, υπάρχουν οι φόβοι και οι χαρές ενός παίκτη που κάνει το ντεμπούτο του στην Πριμέρα με την ομάδα που λατρεύει από παιδί και αφετέρου, μιλά για το ταξίδι του στη χώρα της Δυτικής Αφρικής στο τέλος της σεζόν για να βοηθήσει ως εθελοντής σε ένα σχολείο.
Στο βιβλίο του, ο Ντε Μάρκος λέει ότι οι γονείς του ήθελαν να είναι ευτυχισμένος, βλέποντας το ποδόσφαιρο ως ΜΕΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Παρ' όλα αυτά οι παίκτες, γράφει, γίνονται ματαιόδοξοι και χάνουν γρήγορα τον προσανατολισμό τους, με την πίεση να τους φέρνει σε μια συνειδητοποίηση ότι είναι μόνοι. Εξηγεί πώς το Τόγκο «έκοψε αυτή τη φούσκα, αυτή την ανοησία, αυτή τη φήμη, με μια κίνηση»!
Τον Δεκέμβριο του 2011, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ο Ντε Μάρκος υπέστη σοβαρή ρήξη στο όσχεό του, όμως αυτό δεν τον απέτρεψε από το να συνεχίσει να παίζει για μια ώρα παρά τον αφόρητο πόνο, δείχνοντας την αφοσίωση και την απεριόριστη δέσμευσή του στο άθλημα και την ομάδα του.
Ο καπιτάν της Μπιλμπάο έχει επίσης μία εξαιρετική συνηθεια που κατάφερνε για καιρό να κρατάει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στα οφφ του τις Παρασκευές, επισκέπτεται την ογκολογική μονάδα παιδιών του νοσοκομείου Σταυρών στο Μπιλμπάο.
Εν κατακλείδι, ήταν ο μοναδικός παίκτης που αγωνίστηκε μετά από 13 χρόνια ξανά, σε μονομαχία του Γιουρόπα Λιγκ, κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τότε αγωνιζόταν στη θέση 10, χθες ως ακραίος μπακ. Το λέει και αυτό στο βιβλίο είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στις πιο πολλές θέσεις στην ιστορία του συλλόγου. Αρχηγός ήταν ο Αντονί Ιραόλα, για τον οποίο επίσης κάνει αναφορά στο "Τόγκο", ως τον πιο επιδραστικό παίκτη στ αποδυτήρια της ομάδας.