Η νέα εμφάνιση της Τενερίφης αν και είναι απλή είναι εξαιρετική. Σε συνδέει άμεσα με την παράδοση των Κανάριων νήσων και της πόλης. Θάλασσα, Ψάρεμα, Ναυτιλία... τρεις λέξεις πολύ σημαντικές, που καθρεφτίζουν τα βασικότερα χαρακτηριστικά της.
Από την ανακάλυψη της Αμερικής μέχρι και σήμερα, τα Κανάρια Νησιά αποτελούν τη φυσική θαλάσσια πύλη μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής. Αυτή η συνεχής δραστηριότητα των ναυτικών έχει δημιουργήσει μια άριστη σχέση με τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα για τους κατοίκους του αρχιπελάγους. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μακρά ναυτική παράδοση της Τενερίφης αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Τα νησιά είχαν γίνει υποχρεωτικός σταθμός για τα πλοία που ακολουθούσαν τη νέα διαδρομή προς την Αμερική τον 15ο αιώνα.
Το προσωνύμιο της ομάδας είναι Τσιτσαρέρος. Τα τσιτσαρέρος είναι τα ψάρια σαυρίδια που έτρωγαν οι κάτοικοι του ψαροχωριού Σάντα Κρουζ, που στη συνέχεια έδωσε τ όνομά του στο φημισμένο λιμάνι της Ευρώπης και στο οποίο εδρεύει ο σύλλογος.
Ο φοβερός θρύλος του Αγίου Μπρένταν είναι κάτι που αξίζει κανείς να μάθει για την Τενερίφη. Ο μύθος (μάλλον μύθος) λέει ότι ο μοναχός Μπρένταν παρέα με 16 άλλους μοναχούς αναχώρησαν με το πλοιάριο τους από την Τενερίφη με προορισμό τον Κήπο της Εδέμ. Αυτόν αναζητούσαν και έχει ένα μικρό στοιχείο ρεαλισμού αφού ζούσαν περίπου στο 500 μΧ. Ο Μπρένταν είδε ένα νησί καλυμμένο με πυκνή βλάστηση και το προσέγγισαν. Στην πορεία συνάντησαν ένα δαιδαλώδες υδρόβιο τέρας, τον Ιασκόνιους, ο οποίος αποδείχθηκε τελικά πως είχε τέτοιο όγκο που σχημάτιζε από μόνος του το νησί. Ναι, το τέρας ήταν το νησί.
Της Ελίκηςτα παιδιά
Η ομάδα της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Βαλένθια επιστρέφει στα σαλόνια των μεγάλων. Ο λόγος για την Έλτσε, η οποία δημιουργήθηκε από τους Ίωνες το 600 πΧ. Η Ελίκη πήρε το όνομα της, από την Ελίκη των Αχαιών καθώς αποικήθηκε κυρίως από αυτούς, ούσα και μία τιμή προς την ιδιαίτερη τους πατρίδα.
Η Έλτσε επέστρεψε στην Πριμέρα, δύο χρόνια μετά και οι φίλοι της ομάδας επεφύλασσαν στην αποστολή της ομάδας, υποδοχή ηρώων εντός "των τειχών" της πόλης. Το ανοιχτό λεωφορείο έκανε σαματά στην πολή, περνώντας από όλες τις κεντρικές αρτηρίες. Βραδινές ώρες, τουλάχιστον για 120 λεπτά και με παρουσία κόσμου, που σε καμία περίπτωση δεν θα χώραγε στο γήπεδο. Το χάρηκαν με τη ψυχή μιας και πριν από 5 χρόνια που είχε ανέβει η Έλτσε εκ νέου, λόγω της πανδημίας δεν είχαμε καμία εκδήλωση χαράς, κανένα πάρτι στον δρόμο!