Έκανε το καθήκον του ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Πέμπτης (30/7) στην Τούμπα και με τον Γιάννη Κωνσταντέλια να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ξεπέρασε δίκαια το εμπόδιο της Ντιναμό Κιέβου, στο πρώτο βήμα για να εξασφαλίσει την παρουσία του στη League Phase είτε του Εuropa League είτε του Conference League.

To όπλο των «ασπρόμαυρων»; Μα φυσικά η αποτελεσματικότητα, καθώς ήταν πολύ λίγες οι φορές που φάνηκαν απειλητικοί οι παίκτες του Αλέσιο Λίσι, αλλά ο 23χρονος άσος με δύο προσωπικά τέρματα -υπέροχα και τα δύο και ειδικά στο δεύτερο θύμισε κάτι από Λιονέλ Μέσι- έστειλε… αδιάβαστους τους Ουκρανούς, που ήταν μέσα στα νεύρα στο υπόλοιπο της αναμέτρησης για τον 2ο προκριματικό του Europa League.

Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι επί πολωνικού εδάφους oι Θεσσαλονικείς φρόντισαν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στα μετόπισθεν και ήταν φανερό πως δεν αγχώνονταν για να σκοράρουν, περιμένοντας προφανώς πως θα είχαν τις ευκαιρίες να «τρυπήσουν» και πάλι την ευάλωτη άμυνα των φιλοξενούμενων.

Το α’ ημίχρονο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιθετική λειτουργία του ΠΑΟΚ, θύμισε τον περσινό αγώνα με τη Βόλφσμπεργκερ -πάνω κάτω τέτοιες ημέρες ήταν- με αργή ανάπτυξη και μοιραία ήταν δύσκολο να δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή της Ντιναμό. Δεν απειλούσε ο «Δικέφαλος του Βορρά», δεν ένιωθε όμως και ο ίδιος απειλή και το 0-0 έδειχνε να βολεύει την ελληνική ομάδα. Το ποδόσφαιρο, ωστόσο, είναι στιγμές και το 1-0 ήρθε ακριβώς στο χρονικό σημείο που έπρεπε.

Μια στιγμή αδράνειας στην ουκρανική άμυνα, ο Κωνσταντέλιας ήταν εντελώς αμαρκάριστος, είχε χώρο και χρόνο να εκτελέσει τέλεια, το έπραξε και… σχόλασε ο γάμος. Και αφού σε μεγάλο βαθμό όλα είχαν κριθεί για την πρόκριση, ο διεθνής άσος -που έχει επιλέξει για κάποιο διάστημα να μην βρεθεί στη διάθεση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και στις υποχρεώσεις της «γαλανόλευκης» στο Nations League- με το εκπληκτικό σλάλομ και το ιδανικό πλασέ στο 48’ σκόρπισε τον ενθουσιασμό όχι μόνο στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, αλλά και στους φίλους του ποδοσφαίρου γενικότερα. Όταν θέλει ο τύπος απλά «κεντάει»…

Από εκεί και πέρα, ο στόχος ήταν η διαχείριση του καθαρού προβαδίσματος, με τον Λίσι σταδιακά να φρεσκάρει την ενδεκάδα και είναι προφανές πως ο Ιταλός κόουτς -που έκανε το καλύτερο ντεμπούτο στα εντός έδρας παιχνίδια της νέας του ομάδας- γνωρίζει άριστα πως δεν είναι καιρός να… ξεζουμίσει τους παίκτες του. Το ρόστερ, άλλωστε, έχει ελλείψεις (κυρίως στα χαφ απαιτείται και άλλη ενίσχυση, δεν βγαίνει μόνο με Ζαφείρη, Σανταμαρία και Καμαρά), οι αλλαγές ήταν σωστές και στο κατάλληλο χρονικό σημείο (ο Τάισον πάει 39 και δεν γίνεται να κάνει ό,τι και πέρσι), ενώ και η χρησιμοποίηση του Μπάμπα μπροστά από τον Γκόμεζ στο αριστερό άκρο της επίθεσης ήταν ακριβής, καθώς η Ντιναμό μετά το 60’-65’ είχε ανεβεί πολλά μέτρα.

Ο ΠΑΟΚ, σε γενικές γραμμές, δείχνει για τα δεδομένα της εποχής να έχει βρει μια καλή ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχει μπει σε μια νέα εποχή μετά την αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου κι ενώ λείπουν παίκτες, που αποτελούσαν βαρόμετρο την περασμένη διετία (Οζντόεφ και Μεϊτέ στον άξονα, Κετζιόρα στο κέντρο της άμυνας) το πρόσημο είναι πολύ θετικό για την ώρα.

Αν μάλιστα ξεπεράσει και το εμπόδιο της Άντερλεχτ, θα κερδίσει πολύ και σε ψυχολογία, ενώ προφανώς θα συνεχιστούν και οι μεταγραφικές προσθήκες (απαραίτητος κι ένας γκολτζής) για την ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ.