Κανείς δεν αμφισβητεί στις μέρες μας ότι πρέπει να υπάρχει στην διάρκεια αγώνων ένα άτομο με κατάλληλη εκπαίδευση για παροχή πρώτων βοηθειών σε αγωνιζόμενους.
Πόσοι όμως πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει ολόκληρη ομάδα υγειονομικής κάλυψης; Και αυτή η ομάδα θα πρέπει να υπάρχει και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων κι όχι μόνο των αγώνων;...
Η ομάδα υγειονομικής κάλυψης ιδανικά θα πρέπει αποτελείται από ιατρό, φυσιοθεραπευτή ή νοσηλευτή και διασώστη. Και αυτό γιατί για την τοποθέτηση του αυχενικού κολάρου απαιτούνται τουλάχιστον δυο εκπαιδευμένα άτομα, (του "σκληρού" τονίζω, γιατί ο "μαλακός" δεν προφέρει καμία ακινητοποίηση).

Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά: Όλη η προσέγγιση στον τραυματία αθλητή διέπεται από τον αλγόριθμο Α.Β.C.D.E (AIRWAY = ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ, BREATHING = ΑΝΑΠΝΟΗ, CIRCULATION = ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, DISABILITY = ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΤΟΥΣ, EXPOSURE = ΕΚΘΕΣΗ).

Για οποιαδήποτε διεργασία στον ανθρώπινο οργανισμό απαιτείται οξυγόνο. Αυτό διασφαλίζεται με τον ανοιχτό αεραγωγό, την διαδικασία της αναπνοής – αερισμού και την ακέραιη κυκλοφορία μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Ρυθμιστής όμως όλων αυτών των διαδικασιών είναι το νευρικό σύστημα. Επίσης, είναι δυνατό όλα αυτά να επηρεάζονται από κλιματολογικούς παράγοντες. Έτσι σε γενικές γραμμές γίνεται κατανοητό γιατί ακολουθούμε τον απλό και πολύ χρήσιμο αυτό αλγόριθμο.

Το δυνατό χτύπημα του Oleg Husev και η αντίδραση του Jaba Kankava

Και τώρα ας αναλύσουμε πάλι την αφορμή αυτού του άρθρου.

Ο παίκτης Oleg Husev δέχεται γονατιά στο πρόσωπο από τον συμπαίκτη τερματοφύλακα του (θετικός μηχανισμός κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης).
Πέφτει κάτω και δεν αντιδράει.
Ο παίκτης Jaba Kankava σπεύδει να τον βοηθήσει μόλις αντιλαμβάνεται ότι ο αντίπαλός του δεν αντιδράει. Τον γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα (χωρίς να γνωρίζει καν αν έχει κάκωση αυχένα). Του ανοίγει το στόμα με τα δάκτυλα (δεν εφαρμόζει ούτε τεχνική chin lift ή jaw thrust, προφανώς γιατί δεν τις γνωρίζει).
Όταν ο αντίπαλος παίκτης αφυπνίζεται και κάνει εμετό ενστικτωδώς από μόνος του γυρνάει στο πλάι (και ο Κανκαβά τον σπρώχνει κι άλλο, γιατί δεν έχει αφενός τις γνώσεις αλλά και κανένα ιατρικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ανάλογη περίπτωση, όπως στοματοφαρυγγικός ή ρινοφαρυγγικός καθετήρας).

Άλλοι δύο παίκτες της αντίπαλης ομάδας περικυκλώνουν τον Γκουσεφ (αντί να αφήσουν χώρο στον πάσχοντα. Ο ένας μάλιστα μόνο που δεν κάθεται στο θώρακά του).
Και όλα αυτά ήδη 17 δεύτερα μετά το συμβάν (ήδη έπρεπε να είναι το ιατρικό τιμ δίπλα στον πάσχοντα).
Αυτή η αργοπορία σαφώς και οφείλεται στους διαιτητές, αλλά μετά από θετικό μηχανισμό κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ο ιατρός πρέπει να ενεργεί και παρά τους κανονισμούς.
Μετά, ως συνήθως, μαζεύονται όλοι πάνω από τον πάσχοντα και το ιατρικό τιμ (αφού δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκονται εκεί τριγύρω).

Το ιατρικό τιμ σηκώνει τον παίκτη όπως να είναι και του τοποθετεί αυχενικό κολάρο και μετά τον βάζει σε φορείο (ενώ θα έπρεπε ευθύς εξαρχής να του τοποθετηθεί σκληρό αυχενικό κολάρο και όχι μαλακό, που όπως χαριτολογώντας μου είπε ένας εκπαιδευτής μου σε σεμινάριο χρησιμοποιείται πια για αισθητικούς λόγους.
Και μετά έπρεπε να τοποθετηθεί σε σανίδα ακινητοποίησης σύμφωνα με κανόνες ασφαλούς μεταφοράς). Κατά τη μεταφορά σε φορείο ο Γκουσεφ κουνάει τα χέρια του, σηκώνει το κεφάλι του (όλα αυτά γιατί δεν τοποθετήθηκαν οι ιμάντες ακινητοποίησης, αφού είναι φορείο και όχι σανίδα ακινητοποίησης που έχει και τους αντίστοιχους ιμάντες).

Συμπερασματικά ο Γκουσεφ ήταν πολύ τυχερός, γιατί όπως περιέγραψα όλα λειτούργησαν λάθος. Κάποτε όμως ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς δεν ήταν τυχερός και έμεινε τετραπληγικός (ανάπηρος χωρίς να κουνάει χέρια και πόδια). Όμως αυτό ήταν είκοσι χρόνια πριν και η ιατρική έχει εξελιχτεί και δεν επιτρέπεται μετά από διεξαγωγή τόσων σεμιναρίων η διαχείριση ανάλογων περιστατικών από την αρχή ως το τέλος να είναι λάθος.

Οι 10 συμβουλές

1. Εάν δεν έχετε πτυχίο που να σας επιτρέπει να προσφέρετε ιατρική φροντίδα ή πρώτες βοήθειες να απομακρυνθείτε από το σημείο και να φωνάξετε άμεσα την βοήθεια. Έτσι θα φτάσει γρήγορα στον πάσχοντα το κατάλληλο προσωπικό.

2. Εάν παρ’όλα αυτά θέλετε να προσφέρετε βοήθεια το μόνο που σας επιτρέπεται να κάνετε είναι να ακινητοποιήσετε την αυχενική του μοίρα.
Με λίγα λόγια κρατήστε ακίνητο το κεφάλι του. ΑΝ παρ’όλα αυτά η βοήθεια αργεί και ο πάσχων είναι μπρούμυτα, ζητήστε από κάποιον άλλον να σας βοηθήσει να τον τοποθετήσετε ανάσκελα (στην πλάτη) μετά από δικές σας οδηγίες και συγχρόνως. Κι αυτό πρέπει να γίνει σε δύο φάσεις. Πρώτα θα τον φέρουμε σε πλάγια θέση και μετά ανάσκελα (αν έχει φτάσει και η σανίδα ακινητοποίησης ακριβώς πάνω σε αυτήν θα ξαπλώσει σε δεύτερη φάση).

3. Δεν αφήνετε, ούτε ταρακουνάτε το κεφάλι του τραυματία επ’ουδενί εάν δεν τοποθετηθεί σκληρό αυχενικό κολλάρο. Και όπως προανέφερα αυτός ο χειρισμός θέλει δύο άτομα.

4. Μόνο μετά από όλα αυτά θα έχετε την ικανότητα να ελέγξετε ξεκάθαρα πόσο βατός είναι ο αεραγωγός και πόσο καλά αναπνέει ο ασθενής. Εάν δεν αναπνέει χρησιμοποιήστε τεχνικές jaw thrust ή chin lift.

5. Σε αυτούς που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους (έχει γυρίσει η γλώσσα τους) πρέπει να τοποθετηθεί κατά προτίμηση ρινοφαρυγγικός καθετήρας. Στοματοφαρυγγικό τοποθετούμε εάν δεν έχουμε στη διάθεσή μας ρινοφαρυγγικό.

6. Ο τραυματίας πρέπει να αρχίζει να λαμβάνει και οξυγόνο. Και κάπως έτσι ολοκληρώνουμε στην αρχική φάση το λεγόμενο Α.Κ.Ο. (ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΟΛΛΑΡΟ, ΟΞΥΓΟΝΟ).

7. Ο πάσχων πρέπει μετά να ακινητοποιηθεί με τη χρήση των ιμάντων πάνω στην σανίδα για αποφυγή άσκοπων κινήσεων κεφαλής, σώματος και οποιουδήποτε άκρου προς αποφυγή επιπλέον τραυματισμού.

8. Παρακολουθείστε πιστοποιημένα σεμινάρια πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης περιστατικών σε αγωνιστικούς χώρους.

9. Παρακολουθείστε την διεκπεραίωση του τραυματισμού του Τέρι από το ιατρικό τιμ της Τσελσι καθώς αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

10. Αν δεν μπορείτε να προσφέρετε μη βλάπτετε!

ΠΗΓΗ: akadimies.gr