Όμως πρόκειται για υγρές και αέριες καταστάσεις που συμβαίνουν συνέχεια στο σώμα μας, όχι για να μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, αλλά για να μας προστατεύουν. H «Χονδρολογία» – ή, πιο άκομψα, «Βρωμολογία» (Grossology) σε ελεύθερη μετάφραση – είναι η επιστήμη που ασχολείται με όλα αυτά τα… σιχαμερά και προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον λόγο για τον οποίο μας συμβαίνουν, καθώς και για την προστασία που μας παρέχουν.

Όλα είναι το ίδιο σου το σώμα

«Κάποια είναι κολλώδη, άλλα τραγανά, ενώ άλλα μπορεί να είναι και γλοιώδη. Όμως όλα είναι το ίδιο σου το σώμα». Αυτά είναι τα λόγια της καθηγήτριας Βιολογίας Sylvia Branzei, της γυναίκας που ασχολήθηκε εκτεταμένα με τα σωματικά απόβλητα στο βιβλίο της:«Grossology: The Science of Really Gross Things». Το βιβλίο είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες. Ταυτόχρονα έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία ενός διαδραστικού μαθήματος, το οποίο παρουσιάζεται σε μουσεία εξηγώντας στο κοινό κάθε λεπτομέρεια για το ρέψιμο, τον εμετό, τις μύξες, τις τσίμπλες, τα πτύελα, τα εντερικά αέρια, τις εντερικές κενώσεις, την πιτυρίδα, τις δυσάρεστες οσμές του σώματος και άλλα σχετικά. (http://www.fwmuseum.org/grossology)

Εστίασε στα «καθημερινά αηδιαστικά πράγματα»

Η συγγραφέας εξήγησε ότι αποφάσισε να εμβαθύνει σε αυτά τα θέματα, αφού παρατήρησε για χρόνια την έλξη που νιώθουν τα μικρά παιδιά για όλα τα αηδιαστικά πράγματα, για τα οποία φυσικά δεν ντρέπονται. Το βασικό για έναν ενήλικο είναι ότι αυτά που εκκρίνει το σώμα του λένε πολλά για τον εαυτό του και τη διατροφή του. Άρα θα πρέπει να τα παρατηρεί και να διαπιστώνει πότε οι σωματικές του εκκρίσεις αλλάζουν μορφή. Σκοπός του βιβλίου της είναι ο αναγνώστης να εστιάσει στα «καθημερινά αηδιαστικά πράγματα», με την ελπίδα ότι, αν μάθει περισσότερα για το σώμα του, θα είναι σε θέση να το φροντίζει καλύτερα. Γι’ αυτό και η ίδια ανέλυσε ξεχωριστά κάθε μια από τις… αηδιαστικές αντιδράσεις του σώματος τονίζοντας πως πρόκειται για προστατευτικές λειτουργίες, ενώ σπανιότερα οφείλονται σε κάποια παραξενιά του οργανισμού. (http://www.webmd.com/balance/features/grossology-science-disgusting). Ακολουθούν οι πιο χαρακτηριστικές:

Εκπομπή… εντερικών αερίων

Με αυτή την κομψή έκφραση γίνεται αναφορά στο… εκρηκτικό μείγμα αερίων που συσσωρεύεται μέσα στο παχύ έντερο. Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια που ζουν εκεί συγκεντρώνονται γύρω από τα αχώνευτα τρόφιμα απελευθερώνοντας αέρια. Κάποια τρόφιμα βέβαια παράγουν περισσότερα αέρια από άλλα, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα ραπανάκια, τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα από αλεύρι σταριού. Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σάκχαρα και ίσως δυσκολεύουν κάποιους στην πέψη και την αφομοίωσή τους. (σ.σ. Οι φυτικές ίνες έχουν τον τρόπο τους για να αφομοιωθούν καλύτερα: http://www.goldenmag.gr/archives/25567). Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη των γαλακτοκομικών και στη γλουτένη των σιτηρών, οπότε η διατροφή θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

Διαβάστε αναλυτικά στο kamarinia.gr