Η νέα μετα-ανάλυση έλαβε υπόψη της δεδομένα από δέκα χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Κούβα, Αίγυπτο, Ινδία, Μογγολία, Νιγηρία, Δημοκρατία της Κορέας, Σρι Λάνκα και Ηνωμένες Πολιτείες) σχετικά με τον τρόπο διατροφής και τα ποσοστά εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Το... χρυσό παίρνουν οι Αμερικανοί, καθώς η καθημερινή τους διατροφή οδηγεί σε αλματώδη αύξηση της χοληστερόλης και, όπως φαίνεται, επηρεάζει τις πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία των λεγόμενων αμυλοειδών πλακών, οι οποίες, με τη σειρά τους, "μπλοκάρουν" τον εγκέφαλο.
Την μετα-ανάλυση πραγματοποίησε ο Dr William Grant, διευθυντής του οργανισμού ιατρικών ερευνών SUNARC στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα διαιτολόγια με χαμηλή κατανάλωση κρέατος και τροφίμων ζωικής προέλευσης σχετίζονται με μείωση κατά 50% του κινδύνου εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ - τέτοια διαιτολόγια είναι η μεσογειακή διατροφή, αλλά και τα παραδοσιακά διαιτολόγια σε χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νιγηρία.
«Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η δυτικού τύπου διατροφή σχετίζεται ισχυρά με τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ, με το κρέας, τα αυγά και τα πλήρη γαλακτοκομικά να συντελούν περισσότερο σε αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.
«Αντιθέτως, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου. Επίσης τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά αυτοί οι προστατευτικοί παράγοντες δεν μπορούν να εξουδετερώσουν πλήρως τους κινδύνους από την υπερκατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής (JACN).
ΠΗΓΗ: healthmag.gr