Με δεδομένο το πρόβλημα υπογονιμότητας που ταλανίζει χιλιάδες ζευγάρια, τα στοιχεία των Αμερικανών επιστημόνων επισημαίνουν κάτι φαινομενικά απλό, που, όμως, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανδρική γονιμότητα.

Όπως διαπίστωσαν, η «ενδεικνυόμενη» διάρκεια ύπνου για τη γονιμότητα φαίνεται να είναι οι επτά έως οκτώ ώρες το βράδυ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Λορίν Γουάιζ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για 790 ζευγάρια, που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί, συσχετίζοντας τη διάρκεια του ύπνου με τη γονιμότητα.

Διαπιστώθηκε ότι ο πολύς (άνω των εννέα ωρών) σχετίζεται με μειωμένη κατά 42% την πιθανότητα να είναι σε θέση ο άνδρας να κάνει παιδί, σε σχέση με όσους κοιμούνται οκτώ ώρες. Ανάλογη επίπτωση φαίνεται ότι έχει και ο ελάχιστος ύπνος, κάτω από έξι ώρες.

Η εξήγηση είναι πιθανώς ορμονική και έχει να κάνει με την επίπτωση του ύπνου στο επίπεδο της τεστοστερόνης, η οποία είναι μια ζωτική ορμόνη για την αναπαραγωγή στους άνδρες και παράγεται κυρίως το βράδυ κατά τον ύπνο. Μπορεί, βέβαια, να παίζουν ρόλο και μεταβολικοί παράγοντες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια εξήγησε ότι η νέα μελέτη βρήκε, μεν, μια συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στην ανδρική υπογονιμότητα, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πρώτο αποτελεί την άμεση αιτία για το δεύτερο.

"Η συσχέτιση, πάντως, ισχύει άσχετα με την ηλικία του άνδρα, το βάρος του, τη συχνότητα του σεξ, αν είναι καπνιστής, εργαζόμενος ή άνεργος, αν έχει κατάθλιψη κ.ά." είπε.

Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο εάν κάνει για έναν χρόνο ελεύθερο σεξ, χωρίς προφυλάξεις δηλαδή, αλλά δεν υπάρχει εγκυμοσύνη.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr