Σεξ: Το οξειδωτικό στρες φαίνεται να αποτελεί παράγοντα-κλειδί στην ανδρική γονιμότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι 40% των υπογόνιμων ανδρών μπορεί να έχει φυσιολογικές μετρήσεις σπέρματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις νέες μελέτες, φαίνεται ότι η κλασσική ανάλυση σπέρματος δεν είναι αρκετή για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας και υπογραμμίζεται η ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις όπως η μέτρηση του οξειδωτικού στρες και του κατακερματισμού του DNA.

Πώς προκαλείται το οξειδωτικό στρες στο σπέρμα

Τα σπερματοζωάρια παράγουν μικρές ποσότητες ελεύθερων ριζών οξυγόνου (ROS), απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία των σπερματοζωαρίων, οι οποίες ωστόσο πρέπει να απομακρυνθούν από το περιβάλλον των σπερματοζωαρίων αφού έχει ολοκληρωθεί ο ρόλος τους. Η ανατροπή της ισορροπίας της παραγωγής των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (ROS) και του αντιοξειδωτικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος, που είναι υπεύθυνο για την εξουδετέρωση και την απομάκρυνσή τους, οδηγεί στο οξειδωτικό στρες.

Νέες τεχνολογίες, όπως το MiOXSYS System, που είναι πλέον διαθέσιμο στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Γέννημα IVF, επιτρέπουν τη γρήγορη και με ακρίβεια μέτρηση σε πραγματικό χρόνο του οξειδωτικού στρες σε δείγματα σπέρματος, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για περαιτέρω σχεδιασμό των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς επίσης και της χορήγησης για θεραπευτικούς λόγους αντιοξειδωτικών.

Η μέτρηση του οξειδωτικού στρες στο σπέρμα είναι μια απλή εξέταση που συνδυάζεται με την ανάλυση σπέρματος (στην οποία ελέγχεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και η μορφολογία τους) και δίνει άμεσα αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να υποδηλώνει πως θα ήταν χρήσιμες κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του άνδρα, όπως, για παράδειγμα, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειές του, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος ή ο περιορισμός του αλκοόλ.

Έως το 80% των αιτίων πίσω από την ανδρική υπογονιμότητα είναι συνδεδεμένο με το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ο κύριος λόγος για τον κατακερματισμό του DNA και φαίνεται να επιδεινώνεται από το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την υπερβολική άσκηση. Ο κατακερματισμός του DNA των σπερματοζωαρίων επηρεάζει τη γονιμότητα, καθώς και την έκβαση της εξωσωματικής θεραπείας.

Παράγοντες που εξηγούν γιατί ένας άνδρας έχει υψηλό ποσοστό κατακερματισμού του DNA στο σπέρμα

το ιατρικό ιστορικό, όπως, π.χ., κιρσοκήλη, φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος, τραυματισμός όρχεων, ιστορικό καρκίνου όρχεων,

η ηλικία,

το κάπνισμα και η κακή διατροφή,

η έκθεση σε αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή των όρχεων, π.χ. επαγγελματίες οδηγοί,

η έκθεση σε χημικές ουσίες ή ακτινοβολία,

η παρατεταμένη σεξουαλική αποχή (αραιές εκσπερματίσεις).

Ο ανδρικός παράγοντας είναι υπεύθυνος για μισές από τις περιπτώσεις υπογονιμότητας. Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι έπειτα από προσπάθειες 12 μηνών δεν έχει επιτύχει εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να αναζητήσει τη συμβουλή ενός γυναικολόγου αναπαραγωγής προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά και να γίνει ο πρώτος έλεγχος. Ο έγκαιρος εντοπισμός του ανδρικού παράγοντα σε περιπτώσεις υπογονιμότητας μπορεί να βοηθήσει τόσο στο πλάνο θεραπείας του ζευγαριού όπως και στο να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

ΠΗΓΗ: gr.askmen.com