Facebook Pixel Εδώ θα φάτε καλά! Οι καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου
| 2024-03-24 17:40:00

Εδώ θα φάτε καλά! Οι καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Του Ναπολέοντα Λιχούδη
Εδώ θα φάτε καλά! Οι καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Συνταγές, που καλύπτουν κάθε γούστο...

Την 25η Μαρτίου είθισται να τρώμε μπακαλιάρο στο οικογενειακό τραπέζι. Η Νεκταρία Κοκκινάκη έχει τις καλύτερες συνταγές, που καλύπτουν κάθε γούστο...

Συνταγή για μπακαλιάρο με αλεύρι 

Υλικά
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο
200 γρ. αλεύρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία
Αρχικά ξεπλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο από το αλάτι και κόβουμε σε μέτριες μερίδες. Πλένουμε ξανά τα κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ. Γεμίζουμε με αρκετό νερό και αλλάζουμε το νερό κάθε 3 έως 4 ώρες. Θα πρέπει να αλλάξουμε το νερό τουλάχιστον 6 φορές. Όταν ο μπακαλιάρος μας θα είναι στο επιθυμητό αποτέλεσμα σουρώνουμε και ετοιμάζουμε για το τηγάνισμα.

 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά. Εντωμεταξύ βουτάμε κάθε κομμάτι μπακαλιάρου σε ένα μπολ με νερό και στη συνέχεια περνάμε πολύ καλά από αλεύρι. Βουτάμε ξανά σε νερό και μία τελευταία φορά στο αλεύρι. Πατάμε πολύ καλά ώστε να κολλήσει το αλεύρι σε όλα τα σημεία του μπακαλιάρου. Βάζουμε 3 έως 4 κομμάτια μπακαλιάρο στην κατσαρόλα και δεν γυρνάμε εωσότου ψηθεί πολύ καλά από τη μία πλευρά. Αφού ξεροψηθεί και πάρει το επιθυμητό χρώμα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί. Βγάζουνε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε για λίγο να στραγγίξει.

Συνταγή για μπακαλιάρο με κρούστα από παξιμάδι

Υλικά
Για μπακαλιάρο
1 κιλό μπακαλιάρο φιλέτο υγράλατο χωρίς κόκαλο
400 γρ. παξιμάδι (Λαδιού ή εφτάζυμο ή σίκαλης)
200 γρ. αλεύρι
3 αυγά
½ κουταλάκι ρίγανη
Πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για σκορδαλιά με πατάτα
4 μεγάλες πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία
Για τον μπακαλιάρο: Δύο μέρες πριν φτιάξουμε την συνταγή θα πρέπει να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο. Κόβουμε το φιλέτο σε μικρά κομμάτια και ξεπλένουμε πολύ καλά από το αλάτι. Αφήνουμε σε μπολ με αρκετό κρύο νερό και αλλάζουμε με καθαρό νερό κάθε 5-6 ώρες για δυο μέρες.

Ξεπλένουμε μία τελευταία φορά σε τρεχούμενο νερό και αφήνουμε να σουρώσει. Τέλος, στραγγίζουμε με απορροφητικό χαρτί πολύ καλά και ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος. Θρυμματίζουμε το παξιμάδι σε πολυμηχάνημα μέχρι να γίνει σκόνη και ρίχνουμε πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά με δύο κουταλιές νερό και σε ένα τρίτο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι.

Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου πρώτα από το αλεύρι μετά από τα αυγά και τέλος από το παξιμάδι. Αφήνουμε σε ένα πιάτο μέχρι να πανάρουμε όλα τα κομμάτια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου για 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να στραγγίξουν.

Για την σκορδαλιά:  Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα καλύπτοντας με αρκετό νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού ψηθούν οι πατάτες, σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο πολτοποιημένο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσουν τα υλικά.

Κεφτέδες με μπακαλιάρο

Υλικά
600 γρ. μπακαλιάρο υγράλατο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 αυγό
200 γρ. σόδα η μπύρα
200 γρ. αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για σκορδαλιά
200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. καρύδια
150 ml ελαιόλαδο
30 γρ. ξύδι κόκκινο
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία
Δύο μέρες πριν θα πρέπει να προμηθευτούμε τον μπακαλιάρο. Καθαρίζουμε από τα πτερύγια και την ουρά και κόβουμε σε μερίδες. Ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο και ευρύχωρο μπολ. Γεμίζουμε με αρκετό νερό και αλλάζουμε κάθε 3 ώρες περίπου. Μετά από 7 – 8 αλλαγές, ξεπλένουμε ξανά τα κομμάτια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι ώστε να στραγγίξουν τα υγρά.

Με τα χέρια μας αφαιρούμε το μπακαλιάρο από το δέρμα και ψιλοκόβουμε. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας την ντομάτα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.

Τέλος προσθέτουμε την σόδα και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα ώστε να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο. Παίρνουμε με ένα κουτάλι μείγμα και τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βγάζουνε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με την σκορδαλιά.

Για την σκορδαλιά: Κόβουμε σε κομμάτια το ψωμί και μουλιάζουμε σε ένα μπολ με αρκετό νερό. Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και μεταφέρουμε σε ένα πολυμηχάνημα.

Προσθέτουμε τα καρύδια και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα σκόρδα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Τέλος προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπορούμε να διατηρήσουμε την σκορδαλιά σε αεροστεγές μπολ στο ψυγείο για λίγες μέρες.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags