Είναι γεγονός, κύριοι. Οι Γερμανοί… ξεζουμίστηκαν! Όχι από φόρους, όχι από τον καιρό, αλλά από την ίδια τους την μπύρα. Το άλλοτε έθνος-πρωταθλητής του ζύθου, εκεί που το ποτήρι δεν άδειαζε ποτέ, πίνει πλέον σαν… ντροπαλός τουρίστας στη Μύκονο.
Για πρώτη φορά από το 1993, οι εξαμηνιαίες πωλήσεις μπύρας στη Γερμανία έπεσαν κάτω από τα 4 δισ. λίτρα. Για να το καταλάβεις αυτό φίλε αναγνώστη, είναι σαν να λες ότι στην Ιταλία σταμάτησαν να τρώνε μακαρόνια ή στην Ελλάδα… κόπηκε το τσίπουρο!
Το 2005, ο μέσος Γερμανός κατέβαζε 112 λίτρα τον χρόνο. Σήμερα, μετά βίας προλαβαίνει τα 90. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που ο Τσολιάς κατεβαίνει στο Οκτόμπερφεστ μόνο και μόνο για να πάρει ιδέες για το πανηγύρι του χωριού.
Οι λόγοι της… ζυθοκατάρρευσης; Οι νέοι δεν πίνουν (σοβαρά τώρα;), οι τιμές ανεβαίνουν (ένα κιβώτιο Paulaner έχει 15 ευρώ – με αυτά στην Αθήνα παίρνεις μισή craft), και τα εστιατόρια βλέπουν περισσότερο παγάκι στο ποτήρι παρά αφρό.
Κι αν νομίζετε ότι τους σώζει το κρασί, γελιέστε. Το κρασί κρατιέται απλά… αξιοπρεπώς. Αλλά ποιος Γερμανός πάει σε Biergarten για να πιει Riesling;
Ήρθε η ώρα της μπύρας χωρίς αλκοόλ – Ναι, αυτή που έπινε ο ξάδερφος όταν ήταν με αντιβίωση
Αν υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας στο σκοτεινό βαρέλι της γερμανικής μπύρας, αυτή λέγεται alkoholfrei. Οι νηφάλιοι φίλοι μας άνοιξαν μέχρι και μπυραρία στο Μόναχο μόνο για μπύρες χωρίς αλκοόλ! Ναι, σωστά διάβασες. Πας, κάθεσαι, πίνεις... και οδηγείς μετά. Τίμιο. Βαρετό. Αλλά τίμιο.
Οι ζυθοποιοί πλέον κάνουν χημεία με «άγριες ζύμες» και μαγικά φίλτρα, μπας και κρατήσουν τη γεύση χωρίς το τσαφ. Μόνο που ο περίφημος Reinheitsgebot – ο «νόμος καθαρότητας» της μπύρας – τους έχει δέσει τα χέρια. Θες γεύση; Δεν γίνεται. Θες πειραματισμό; Απαγορεύεται. Θες να πιεις 4 μπύρες χωρίς να μεθύσεις; Ε, τότε καλώς ήρθες στο 2025.
Κλείνουν τα βαρέλια – Πάνε και οι ζυθοποιίες
Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που 100 ζυθοποιίες στη Γερμανία έχουν κατεβάσει ρολά μέσα σε πέντε χρόνια. Και ο Τραμπ (ναι, ακόμα αυτός) φταίει με νέους δασμούς στις εξαγωγές. Πες το και παγκόσμια συνωμοσία κατά της μπύρας.
Ο σύμβουλος της μπυροκρίσης, Γκέριτ Μπλύμελχουμπερ (ναι, υπάρχει αυτό το όνομα), προειδοποιεί: «Μερικά ζυθοποιεία έχουν πανικοβληθεί». Εμείς λέμε πως αν δεν ανοίξουν καμιά μπουκάλα σύντομα, δεν τους σώζει ούτε ο Γκίνες.
Η Γερμανία χωρίς μπύρα είναι σαν το Sportdog χωρίς κόντρες, ρε φίλε. Μπορείς να το φανταστείς; Ε, ούτε κι εμείς. Ζήτω η μπύρα, όσο υπάρχει ακόμα…