Facebook Pixel Πολιτικοί σε ...σπορ έκδοση!
Life
| 2012-05-06 11:05:00

Πολιτικοί σε ...σπορ έκδοση!

Πολιτικοί σε ...σπορ έκδοση!

Στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα, δεν αρκούν οι πολιτικοί. Χρειάζονται πρωταθλητές, που αντέχουν στα δύσκολα, σηκώνουν βάρη και δεν κλατάρουν, είναι γρήγοροι, εύστοχοι και δυνατοί.

Ίσως γι’ αυτό όλο και περισσότεροι βετεράνοι αθλητές και αθλήτριες απ’ όλα τα σπορ αποφασίζουν και κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο.

Τα κόμματα τους βλέπουν περισσότερο ως δεξαμενές ψήφων λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους, αλλά και της επιρροής όπως και του λαϊκού ερίσματος που έχουν από την αθλητική τους προσφορά.

To φαινόμενο δεν είναι τωρινό, ούτε φυσικά ελληνικό. Θα θυμίσουμε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν, εκ των μεγαλύτερων Ρώσων πολιτικών στη σύγχρονη ιστορία της χώρας είχε στηρίξει μεγάλο μέρος της (πρώτης) προεκλογικής του εκστρατείας στα αθλητικά του προσόντα, ώς παλαιός πρωταθλητής του τζούντο. Λαβές που του χρησίμευσαν ιδιαίτερα και στη θητεία του ως πράκτορας στην KGB.

Στη γειτονική Ουκρανία, από τη θέση του υπουργού αθλητισμού πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες κατά καιρούς, όπως ο μεγάλος σπρίντερ Βαλερί Μπορζόφ (είχε δώσει επικές μάχες μαζί του ο “φτερωτός γιατρός” Βασίλης Παπαγεωργόπουλος) αλλά και ο μεγάλος άσος του μπάσκετ, Αλεξάντερ Βολκόφ, που είχε αγωνιστεί και στους δύο “αιώνιους” του ελληνικού μπάσκετ.

Επίσης ο μεγάλος άλτης του επι κοντώ Σεργκέι Μπούμπκα πέρασε από το κοινοβούλιο της χώρας. Στη Βραζιλία, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών (προσωπική άποψη) ο Πελέ δεν είχε την ίδια…ευστοχία ως υπουργός των σπόρ και πέρασε σχεδόν απαρατήρητος για αυτά που δεν έκανε.

Τέλος ένα ακόμα μεγάλο κλασσικό παράδειγμα είναι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, Σεμπάστιαν Κόε που είχε εξαργυράσει με την είσοδό του στο βρετανικό κοινοβούλιο τη μεγάλη καριέρα του στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων.

Οι Έλληνες αθλητές

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο…σπόρ της πολιτικής άρχισε να “αγγίζει” τους αθλητές στη δεκαετία του 1980, με τον Γιώργο Κατσιμπάρδη να κάνει την αρχή από πολύ νωρίς.

Πρωταθλητής στους δρόμους ταχύτητας, σταθερό μέλος της εθνικής ομάδας στίβου και Βαλκανιονίκης (1960) ενώ αργότερα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (1984-87), ο Γιώργος Κατσιμπάρδης έδωσε ρεσιτάλ και στον πολιτικό στίβο με ρεκόρ εκλόγιμων θέσεων.

Το 1973 εντάχθηκε στο Π.Α.Κ. και από το 1974 ήταν μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκλέχτηκε οχτώ συνεχείς φορές βουλευτής Βοιωτίας (1977-2000), ενώ ενδιάμεσα (1987-1988) είχε θητεύσει ως υφυπουργός Εσωτερικών.

Στις εκλογές του 2000 ήρθε πρώτος επιλαχών, ενώ το 2004 απέσυρε την υποψηφιότητά του. Βάση στατιστικής αλλά και πορείας, θεωρείται ο πιο επιτυχημένος πολιτικός που προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού.

Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια (που εκλεγόταν για 27 χρόνια, 1977-2004 !). Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής του βόλεϊ, αγωνιζόμενος στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο (αργότερα θήτευσε και ως πρόεδρος του συλλόγου), ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Επίσης υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος εφήβων στο άλμα επί κοντώ το 1947 και 1948 και αθλητής των 110μ εμπ. και του ακοντισμού.

Ακόντια στην πολιτική

Μπαίνοντας στη δεκαετία του 1980, είχαμε τις δύο μεγάλες ακοντρίστριές μας, Σοφία Σακοράφα και Αννα Βερούλη να μπαίνουν στον πολιτικό στίβο. Η Αννα Βερούλη (χρυσή στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας το 1982 και χάλκινη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι ένα χρόνο αργότερα) προτίμησε την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία και υπηρέτησε για πολλά χρόνια (έβγαινε πρώτη σε σταυρούς στο Δήμο Νέου Ηρακλείου). Τώρα δοκιμάζει και στην…βαριά πολιτική κατεβαίνοντας στη Β’ Αθήνας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η συναθλήτριά της, και εξίσου μεγάλη ακοντρίστρια Σοφία Σακοράφα (Παγκόσμια ρέκορντγουμαν στα Χανιά το 1982 με βολή στα 74.20μ.) από το 1993 όταν και εκλέχτηκε μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν δυναμικά παρούσα στην πολιτική, ιδιαίτερα σε θέματα αθλητικής πολιτικής.

Ξεχώρισε επίσης για τους αγώνες της υπέρ της Παλαιστίνης και έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια μια θερμή φιλία με τον Γιάσερ Αραφάτ. Το 2010, ακριβώς πριν δύο χρόνια (6 Μαϊου) διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, όταν δήλωσε «παρούσα» στην ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και για τα έκτακτα μέτρα που υποχρεώθηκε να πάρει η χώρα για να μην χρεοκοπήσει. Τώρα κατεβαίνει στη Β’ Αθήνας με τον Σύριζα.

Ένας ακόμα μεγάλος αθλητής από το στίβο, ο “Φτερωτός Γιατρός” Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε στη συλλογή του τρία ευρωπαϊκά μετάλλια στη δεκαετία του 1970 (Ελσίνκι 1971, Γκρενόμπλ 1972, Μόναχο 1978), μεγάλες επιδόσεις και δύο συμμετοχές (1972, 1976) στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα σπρίντ.

Το 1981 ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία κερδίζοντας βουλευτική θέση. Μέχρι και το 1996 πετύχαινε την επανεκλογή του, ενώ το 1998 εκλέχθηκε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και πέτυχε άλλες δύο επανεκλογές στη συγκεκριμένη θέση. Το 2010 κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού και η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στη δικαιοσύνη (ο ίδιος έχει καταγγείλει υπάλληλο του Δήμου που θεωρούσε υπεύθυνο για υπεξαίρεση).

Μπασκετική... τετράδα

Τέσσερις μπασκετικοί που κατεβαίνουν με τη ΠΑ.ΣΟ.Κ και Νέα Δημοκρατία είναι παλαιοί στο κουρμπέτι της πολιτικής. Ο Παναγιώτης Φασούλας, από το 1978 όπου είχε γίνει μέλος της ΚΝΕ είχε δείξει τις πολιτικές του ανησυχίες. Με πορεία και στον αθλητικό συνδικαλισμό (από τους συνιδρυτές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαριστών) το 1990 είχε εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Πειραιά. Το 2004 συγκέντρωσε πάρα πολλούς σταυρούς αλλά δεν εξελέγη βουλευτής.

Έτσι, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 εξελέγη δήμαρχος Πειραιά, όπου δέχτηκε έντονες κριτικές. Ο άλλοτε προπονητής του στον Ολυμπιακό Γιάννης Ιωαννίδης κατεβαίνει και πάλι στη Θεσσαλονίκη με την Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει θητεύσει βουλευτής αλλά και υπουργός αθλητισμού όπου δεν είχε ανάλογη ενέργεια και επιτεύγματα όπως στο μπάσκετ.

Ο Κώστας Παταβούκας, που κατεβαίνει με το ΠΑ.ΣΟ.Κ στα Τρίκαλα και ο Βασίλης Κικίλιας με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθήνας είναι επίσης πολιτικοποιημένοι από την περασμένη (και βάλε) τετραετία.

Τα... φρέσκα πρόσωπα

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους ποδοσφαιρικό Τάσο Μητρόπουλο (Β’ Πειραιά) και τον στιβικό Κώστα Κουκοδήμο (Πιερία) που διεκδικούν άλλη μια βουλευτική θέση με τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα ο παλαίμαχος άσος του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού Αντώνης Αντωνιάδης φιλοδοξεί να κάνει καλή αρχή με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Αθήνας.

Το πιο φρέσκο ίσως πρόσωπο του αθλητικού χώρου που συζητήθηκε όσο κανένα άλλο είναι αυτό του Πύρρου Δήμα που μπήκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Επίσης στον πολιτικό στίβο κατεβαίνουν o βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Γούναρης με το ΠΑ.ΣΟ.Κ (Α’ Θεσσαλονίκης), οι παλαιοί διαιτητές ποδοσφαίρου, Περικλής Βασιλάκης με το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα και Βασίλης Νικάκης με το ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία (εκεί που κατεβαίνει με το ίδιο κόμμα και ο παλαιός διεθνής βολεϊμπολίστας Χρύσανθος Κυριαζής.

Με τον ΛΑ.Ο.Σ. δύο ακόμα βετεράνοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ο Πέτρος Καραβίτης (Β’ Αθήνας) και ο Γιώργος Ανατολάκης (Β’ Πειραιά), ενώ ο άλλος “Ερυθρόλευκος” Γιώτης Τσαλουχίδης κατεβαίνει στην Α’ Πειραιά με την Δημοκρατική Συμμαχία. Την ίδια παράταξη που εκπροσωπεί και ο πρώην άσος τόσο της ΑΕΚ όσο και του Ολυμπιακού Ντανιέλ Μπατίστα (Β' Αθήνας).

Επίσης με την “Κοινωνική Συμφωνία” κατεβαίνουν η Παγκόσμια πρωταθλήτρια με την εθνική γυναικών του πόλο Σταυρούλα Αντωνάκου: (επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας), o χάλκινος πραολυμπιονίκης μας Αθανάσιος Μπαράκας: (Δωδεκάνησα) και ο παλαιστής Σταύρος Τσιλιβαράκος (Λακωνία).

Αθλητική εκπροσώπηση έχουν και οι “Ανεξάρτητοι Ελληνες”, με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Τάκη Λουκανίδη (Δράμα) αλλά και τον μεγάλο παλαιστή Πέτρο Γαλακτόπουλο.

Καλή επιτυχία λοιπόν και στους ανθρώπους του αθλητισμού.

Πηγή: sport24.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags